Slovenija

Janša: V moji prejšnji vladi so bile prodaje državnega premoženja uspešne

Ljubljana, 02. 10. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Janša je zagotovil, da bo z ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga upravljanje z državnim premoženjem bolj transparentno, hkrati pa je močno okrcal sedanje stanje. "Zdaj bo en sogovornik in zato bo postopek bolj transparenten," je prepričan.

Premier Janez Janša.
Premier Janez Janša. FOTO: Reuters
"Vse prodaje državnega premoženja v času mojega prejšnjega mandata so bile uspešne. Za deleže, ki smo jih takrat prodali, smo dobili pet- do desetkrat več, kot pa so danes vredni deleži, ki so po treh katastrofalnih letih pod vlado vaše stranke ostali neprodani v teh istih družbah," je danes premier Janez Janša odgovoril poslancu SD Janku Vebru.

Slednji ga je vprašal, kako namerava vlada zagotoviti večjo transparentnost upravljanja z državnim premoženjem. Vladi je tudi očital, da se zdaj z državnim premoženjem ravna "na pamet". "Občutek imam, da vse skupaj peljete v smer, da se premoženje, ki je še ostalo v Sloveniji, razproda na nepregleden način," je dejal. Slovenski državni holding ne bo imel nobene odgovornosti do DZ ali nadzora s strani računskega sodišča.

V odgovoru pa je Janša poudaril, da je zdaj upravljanje z državnim premoženjem netransparentno, nejasno in nekredibilno, temu podobni pa so tudi poslovni rezultati družb v državni lasti. Z ustanovitvijo holdinga pa bo bistveno bolj pregledno, je zagotovil Janša. Medtem ko je državno premoženje zdaj razdeljeno med več različnih upravljalcev, pa bo po novem združeno v okviru ene institucije. "Zdaj bo en sogovornik in zato bo postopek bolj transparenten."

DZ kljub pričakovanjem danes še ni sprejel zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Poslanci koalicije so namreč dopolnila k osnutku zakona vložili šele tik pred današnjim nadaljevanjem seje in v opoziciji niso imeli dovolj časa, da bi jih preučili. Predsednik DZ Gregor Virant je tako sejo prekinil do srede.

Iste naložbe so trenutno razdeljene med več različnih upravljalcev, katerih predstavniki so na skupščinah ravnali različno in lastnikom povzročali škodo, je bil kritičen premier. Po novem se kaj takšnega ne bo moglo dogajati, ker bo samo en upravljalec in bo glasovanje enotno in kredibilno.

Premier je tudi zagotovil, da bo DZ v skladu z novim zakonom sprejel smernice upravljanja z naložbami države in bodo tako usmeritve znane vnaprej. Glede nadzora nad upravljalci državnega premoženja pa je dejal, da bo zdaj nadzorni svet heterogen, v njem pa bo imela svojega člana tudi opozicija, medtem ko doslej ni bilo tako. Sicer pa je vlada pri pripravi zakona o holdingu upoštevala vse pripombe opozicije, še dodaja.

Lukšič: Pri holdingu ne gre več za državni interes

Da pri Slovenskem državnem holdingu ne gre več za državni interes, pa je prepričan predsednik SD Igor Lukšič. Vlada sploh ne skriva več, da je glavni namen ustanavljanja holdinga, s katerim se bo vse upravljalce državnega premoženja združilo pod eno streho, razprodaja premoženja, je dejal novinarjem. Lobistov, ki se oglašajo s ponudbami – tako levih kot desnih –, kar mrgoli.

Izvedeti je mogoče celo, kakšne so provizije za vsa ta podjetja in koliko bo kdo dobil. "Radi bi se okrepili tisti, ki so morda zamudili prvo in drugo privatizacijo," je še dejal Lukšič.

V SD bi radi ustanovitev holdinga ustavili in "stvar peljali ne v razprodajo, temveč v iskanje resnih partnerjev". Lukšič je kot primer izpostavil Luko Koper: naj nekdo pride z denarjem, družbo dokapitalizira in pripelje nove partnerje, je dejal. A vlada bo priredila pogoje razpisa določenemu ponudniku in tisti, ki bo prodajo organiziral, bo pobral provizijo, se boji Lukšič. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi pameten zakon o upravljanju državnega premoženja," je še dodal.

Investicij v infrastrukturo ne bo, prednost le projektom, ki jih lahko financira EU

Poslanec NSi Matej Tonin.
Poslanec NSi Matej Tonin. FOTO: 24ur.com

Na vprašanje koalicijskega poslanca Mateja Tonina (NSi), ki ga je zanimalo, kateri so tisti infrasrtukturni projekti, ki jim bo vlada v prihodnjih mesecih posvetila pozornost in naredila vse, da bodo uresničeni, pa je premier odgovoril, da bodo imeli prioriteto tisti, ki jih je mogoče financirati iz evropskih sredstev, iz koncesij, razpisanih za upravljanje obstoječega avtocestnega omrežja, in projekti, ki jih bo mogoče financirati s tujimi investicijami. Iz proračuna velikih investicij ne bo, rezervirana bodo le lastna sredstva za črpanje evropskih sredstev.

Slovenija ima že od leta 2006 sprejeto resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, ki je še vedno aktualna. Tu je 35 razvojnih projektov iz resolucije, ki so zadnje leto čakali boljše čase ali boljšo vlado, ki bo to sposobna pognati. Treba je določiti prioritete, ki jih v teh časih v veliki meri določa možnost financiranja, je pojasnil.

Povedal je tudi, da je misija Mednarodnega denarnega sklada IMF pravkar predstavila svojo oceno ukrepov vlade. Iz te ocene izhaja, da imamo zelo podoben pogled na to krizo in na stanje, v katerem je Slovenija, ter tudi na ukrepe, ki so potrebni za izhod, je dejal premier.

IMF poudarja nujnost, da se vsi ti ukrepi – prestrukturiranje bank, pokojninska reforma in reforma trga dela ter drugi korak prek konsolidacij javnih financ – izvedejo čim prej in čim bolj temeljito, je izpostavil Janša in dodal, da IMF tudi poudarja, da je na vse to nujno treba dodati investicije in da je treba pripeljati svež kapital v državo.

"IMF opozarja, da je treba narediti vse, da se pri nas izboljša poslovno okolje in da se izvedejo transparentni postopki privatizacije večjega dela državnega premoženja. To je glavni vir, kjer je možno dobiti sredstva za investicije, tudi infrastrukturne projekte," je opozoril premier.

Emonika: Na MOL niso želeli konkurence trgovskemu centru Stožice

Tonin je odprl tudi vprašanje projekta Emonika in vprašal, kje se stvari zatikajo. Janša je odgovoril, da je ta projekt zahteval majhna javna vlaganja. Mestna občina Ljubljana pa da je, ko je bil razpis že končan, dvignila komunalni prispevek. "Niso želeli konkurence trgovskemu centru Stožice, ki ga seveda tudi ni," je dejal in pojasnil, da se je začelo zatikati tudi s pridobivanjem gradbenega dovoljenja. Vlada bo na eni od prihodnjih sej obravnavala to problematiko, je pojasnil Janša in pozval ljubljansko občino, da zniža komunalni prispevek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Diablo 2013
04. 10. 2012 09.42
ja,ja....uspešno smo jih prodali našim
bossanoga
03. 10. 2012 09.53
+4
Majer spet išče možnosti ustvarjanja tajkunov. V prejšnji njegovi vladi je bil uspešen!
Tonček Balonček
03. 10. 2012 08.35
+6
Najuspešnejša je bila prodaja Mercatorja, dobili smo Jankovića za župana, za nameček je pa še zmagal na volitvah. In dobili smo Šrota ter Bavčarja! Adriana Starina Kosem ima pa največje zasluge za ta genialni posel z Bavčarjem. Da ne omenjam prodaje delnic NKBM, to je bil pa nateg desetletja! Obstajata dve možnosti, ali se je JAnši dejasnko poslabšalo stanje ali pa nas ima za norce! In edini slovenski otok so zadnji teden mandata razdržavili in ga dali VAtikanu! PA zakaj niso kar vse Slovenije "vrnili" Srbiji, Avstroogrski, Avstriji, kaj vem komu recimo!
dule100
03. 10. 2012 09.04
-4
Madona, kako boli ! Zmeraj bolj. Prav nič ne popusti !
El Diablo 2013
04. 10. 2012 09.43
+2
Sputnik
03. 10. 2012 00.02
+5
SocialniDejgaSrati so tej janševi pajdaši. v prejšnji vladi so pa bili uspešni ja, seveda so bili ker se jih ni tako veliko razkrilo. banditi lopovski gangs of new your po slovensko s tem da je glavni igralec janša ne di caprio
komarec
02. 10. 2012 21.42
+9
Saj za to ker so bile prodaje, bolje rečeno kraje, državnega premoženja uspešne smo tam kjer smo.
hikelhokel
02. 10. 2012 20.09
+14
ena velka žalost ta naša vlada
hikelhokel
02. 10. 2012 20.06
+14
Naj se nekaj zgodi,da bomo dobili novo vlado. ČIMPREJ, preden začnejp s svojo """uspešno""" prodajo
zaenotnost
02. 10. 2012 20.03
+11
tudi Mercator!?Šrotu in Bavčarju?!
przelmuding
02. 10. 2012 19.55
+6
Ko poslušam Janšo imam občutek da kar se on loti vse spremeni v čisto zlato. Pa to.
Hammurabi
02. 10. 2012 19.49
+11
vse bodo pokradli, kar je še malega ostalo
tali?ni tom
02. 10. 2012 19.47
+10
tle se pa strinjam z njim , mercator,drogakolinska,razne pivovarne , skratka vse je "uspešno " razdelil med privržence , take in onake ! sploh cerkvi in vatikanistom se je širokogrudno oddolžil za položaj ki ga ma , seveda nepošteno tudi danes !to pa je za nagrado o diplomaciji al kaj je že kakor dobil !ostali smo pa izviseli kot skoraj že večina berači ! se bo tu8t slovenija lahko kmalu preimenovala v beračija !
odpisan2x
02. 10. 2012 19.07
+22
pa nisem šel v vojno za slo zarad nekegaj,ampak za to da bi bilo slo bolše,kaj sem dobil še en kup argentincev pa kup barab,
odpisan2x
02. 10. 2012 19.02
+4
pa kakšna prejšna vlada ,vse vlade do sedaj v slo so nas rinile samo v podn,totalno nesposobni ste,držite se pravila jaz sem to rekel in tako bo,za to pa vse hudič jemlje
odpisan2x
02. 10. 2012 18.57
+14
ukinit vlado,ne vedo kaj je politika,odkar sem na svetu vse vlade delujejo proti ljudstvu
odpisan2x
02. 10. 2012 18.58
+6
vi pa se kar kregajte pa volite telebane,pa ne dajajte minusov
srebrnibreg
02. 10. 2012 18.26
+25
Tajkunizacija pivovarne, Istrabenza, Merkurja, prodaja splošne plovbe, uničenje Mercatorja zaradi maščevanja Jankoviču, sami veleuspehi.
prašek
02. 10. 2012 18.30
+17
Že samo , ko si omenil Piransko Splošno plovbo , me je zmrazilo !!!!
prašek
02. 10. 2012 18.31
+14
Če pomislim , kako sem šel z veseljem na Piran, Goranko , Koper ........
MERDE-AVE-MERDE
02. 10. 2012 18.45
+9
MERDE-AVE-MERDE
02. 10. 2012 18.10
+18
PROTI temu holdingu ker je to rop Slovenije iz strani vladne koalicije to da pa so v prvem mandatu marsikaj prodali, to vemo, uspešno pa verjetno samo za njih!
Otto77
02. 10. 2012 16.25
+29
Hmm, da so bile uspešne samo en primer SIJ za kolko že 126 miljonov, smešno nizka cena, pa še to kolk je od tega Šimonka pobral. Lopovščina brez primere!!!!!
saturnative
02. 10. 2012 16.50
+21
Vidiš, ko ne gledaš prav... Tistim, ki so imeli zraven svoj piskerček so bile uspešne, rajo pa itak nobeden ne šmirgla...
starkur
02. 10. 2012 16.20
+28
Slike pa raje ne bi komentiral, da me admin ne izbriše ;-)
KlubPravilnoPretepenihŽena
02. 10. 2012 17.13
+12
to je prikaz posledic, ko v otroštvu dobivaš s kloferjem po nosu in preživiš
starkur
02. 10. 2012 16.17
+25
Seveda so bile uspešne, ko si pa ves denar pobasal zase, sedaj pa ni ostalo nič...ampak zate&company se bo že našel kak dinarček...brez skrbi...in to od revežev na katerih šparaš!!! Samo vprašanje je do kdaj in koliko še lahko molzeš narod pa da se mu ne strga?!
saturnative
02. 10. 2012 16.06
+23
A ta rožle še ni odstopil? Kaj se sploh ma za oglašat če ne misli odstopit...