Slovenija

Janša z Jankovićem ne gre v koalicijo, SD pa ne s SDS

Ljubljana, 24. 12. 2011 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SDS pričakujejo, da bo prvi poskus oblikovanja vlade pripadel Jankoviću. A kot so dejali, z njim v koalicijo ne gredo. Predsednik Türk naj v torek še ne bi začel posvetovanj, saj SDS še nima stalnega vodje poslanske skupine.

Janša: V koalicijo z Jankovićem ne gremo.
Janša: V koalicijo z Jankovićem ne gremo. FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike Danilo Türk po neuradnih informacijah v torek še ne bo začel posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede imenovanja mandatarja za sestavo vlade. Svetovalec predsednika za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic je pojasnil, da predsednik pogovore po poslovniku državnega zbora ne more začeti, če vse poslanske skupine nimajo svojih stalnih vodij. Predsednik lahko tako vabila za sestanke pošlje šele, ko mu predsednik državnega zbora sporoči, da so vodje imenovane, in kdo so. V kabinetu pričakujejo, da bodo pogovori stekli prihodnji teden.

SDS brez stalnega vodje poslanske skupine

Po poročanju Dela je namreč le še SDS brez stalnega vodje poslanske skupine, brez stalnega vodje pa se posvetovanja ne morejo začeti. V SDS so za Delo pojasnili, da bodo stalnega vodjo imenovali, ko bodo organi stranke končali formalne postopke.

Poslanske skupine imajo sicer teden dni po konstituiranju državnega zbora čas, da imenujejo stalnega vodjo poslanske skupine. Ta rok se izteče v sredo. Poslansko skupino SDS sicer začasno vodi Jože Tanko, ki je omenjeno poslansko skupino vodil tudi v prejšnjem sklicu državnega zbora.

Janša: V koalicijo z Jankovićem ne gremo

V SDS sicer pričakujejo, da bo prvi poskus za oblikovanje vlade pripadel predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću, je predsednik SDS Janez Janša zapisal v pismu, ki ga je poslal predsednikom SLS, DeSUS, NSi in Liste Virant. Kot piše Janša, bodo na posvetovanjih pri predsedniku Türku pojasnili, da v koalicijo z Jankovićem ne gredo. Menijo, da je Slovenija v položaju, ki ne dopušča dolgega učnega obdobja za privajanje na parlamentarno demokracijo in demokratično upravljanje z državo.

Če pa Jankoviću ne bi uspelo sestaviti večinske koalicije, bo Janša organom stranke predlagal, da k oblikovanju koalicije povabijo stranke, ki so sodelovale pri "preseganju blokade ob oblikovanju državnega zbora".

Jankoviću še ni uspelo sestaviti koalicije.
Jankoviću še ni uspelo sestaviti koalicije. FOTO: Miro Majcen

Janša za "koalicijo razuma"

Kot smo že včeraj poročali, je Janša potrdil, da je parlamentarnim strankam poslal osnutek pogodbe "za koalicijo razuma". Kar predlagajo v SDS, je rezervna varianta v primeru neuspeha Jankovića, cilj pa je sestaviti koalicijo razuma, ki bi imela dvotretjinsko večino. Torej bi se tej koaliciji lahko pridružila tudi stranka SD, je še pojasnil. Janša je opozoril, da je dokument popolnoma delovne narave, vsi predlogi pa odprti za nadaljnjo razpravo. A tajnik SD Uroš Jauševec je danes na Twitterju zapisal, da v koalicijo s SDS ne bodo šli, saj so to obljubili že pred volitvami.

Predsednik SDS je svojo potezo utemeljil z besedami, da Slovenija res nima časa za zavlačevanje in da si ne more privoščiti, da se vsa pogajanja v primeru neuspeha relativnega zmagovalca začnejo od začetka. Usoda Jankovićeve koalicije je po njegovih besedah odvisna o strank, na katere je naslovil pismo in delovni osnutek koalicijske pogodbe.

Sicer naj bi se pojavljali številni predlogi, naj tudi SDS začne formalna koalicijska pogajanj, sploh po dogodkih ob konstituiranju državnega zbora, piše Janša. Vendar tega ne nameravajo storiti, dokler ne bo znana odločitev predsednika republike in rezultat pogajanj, ki bodo sledila.

Janković in Virant sta zbližala stališča.
Janković in Virant sta zbližala stališča. FOTO: Miro Majcen

Virant v koalicijo s tistim, ki bo ponudil več

Janković je tudi včeraj nadaljeval pogajanja za sestavo koalicije. Na včerajšnjem sestanku sta Janković in Gregor Virant zbližala stališča. "Na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, smo našli neko pot, da se pogovarjamo naprej," je po sestanku z Jankovićem povedal vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič. Gregor Virant je povedal, da Janković pogajanja vodi veliko bolje.

Virant je za oddajo 24UR danes povedal, da bodo v primeru, da bi šli v koalicijo z Janševo SDS, zahtevali notranje in finančno ministrstvo, za pravosodnega ministra pa bi zahtevali verodostojno osebo, ki ne bi bila pod vplivom SDS in Janše. Povedal je tudi, da so se z Jankovićem že dogovorili, da bi lahko finančno ministrstvo vodil njihov kandidat Šušteršič. Virantova lista si vrat ne zapira pred nobenim možnim mandatarjem. Šli bodo v tisto koalicijo, ki bo dala več, pravi Virant.

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven.

Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Gregor Virant, pa so se po seji DZ znova srečali na sestanku in sklenili, da bodo nadaljevali sodelovanje, ki je pripomoglo k deblokadi glasovanja o predsedniku državnega zbora.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (946)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
29. 12. 2011 22.14
-2
Se strinjam. Janša ni zmagal, preprosto, ker ga nočemo gledati se en mandat. Njegovo uničevanje vlade v najhujši krizi... Iz popolnoma sebičnih razlogov je enostavno nedopustno.
ANTI JANŠA
28. 12. 2011 15.49
-5
Če zoki ne bo mandatar *.... te SDS in ostala *nas imajo za ovce mi smo izolili Jankoviča in ne bom gledal JANŠO spet 4 leta!
vsevednez
25. 12. 2011 12.43
+1
janet, a si se kdaj vprašal zakaj si izgubil zares volitve in zakaj toliko pikrih pripomb čez tebe. če bi se bi bil že zdavnaj spravljivejši in manj zamerljiv. tak pač ne more biti mandatar. volitve si izgubil zaradi sebe in ne zaradi drugih.
M_teorija
25. 12. 2011 14.18
+0
Človek, ki za svoj oblastiželjni cilj ne izbira sredstev, si ne postavlja takšnih vprašanj, ki vključujejo vrednote. Takšni se sprašujejo ali obstaja kakšno uporabno sredstvo, za dosego cilja!
R57
25. 12. 2011 14.33
+6
Relativni zmagovalec ni absolutni zmagovalec in relativni poraženec in absolutni poraženec. Kdaj se boste levo usmerjeni naučili šteti. Zmagovalec bo tisti, ki bo uspešen pri dogovarjanju z ostalimi strankami izvoljenimi v parlament
R57
25. 12. 2011 14.39
+5
Hibernacija! Pozabljaš, da ima človek, ki po tvojem ne izbira sredstev za seboj še vedno četrtino volilnega telesa. To mu daje vso legitimnost, da deluje po volji svojih volilcev.
kleopatra-1
25. 12. 2011 21.37
+2
r57, ampak še vedno samo četrtino. tri četrtine so veliko več.
R57
25. 12. 2011 22.00
+4
Kleopatra-1, samo ostale tri četrtine ne pripadajo samo Jankoviću. Rezultat 38:52 pove vse. Pove kdo je sposoben dogovora in kdo ne. Sicer se je Janković iz tega nekaj naučil, samo verjetno prepozno!
dot.dot
26. 12. 2011 21.02
+2
vsevednež si videl kako je ZJ škripal z zobmi na soočenjih? :) Toliko o zameri, jezi itd... Kakšna sredstva je ZJ uporabil, da si je pri neumnih ljubljančanih (in ostalih fan-ih) pridobil naziv "dobrega gospodarja"? Ljudje so dobesedno umirali zaradi neplačevanja. In da zaradi takega človeka nekdo mora umreti mene samo stisne pri srcu.
vsevednez
25. 12. 2011 12.41
-2
janko posveti se raje urški in sinku pa slovenski narod prenehaj moriti s svojim kalimerovstvom
R57
25. 12. 2011 14.41
+3
Vsevedni. Da ne bo na koncu Kalimero Zj z svojimi prikoritniki.
Bukvako
25. 12. 2011 12.00
-5
Bilo kateri bo sestavljal koalicijo in vladal, vse je isto sr.n.e, samo s to razliko, da Janša si zelo želi vladat, pa tudi če kdo podleže, seveda dokler ne gre v zapor, aja nedolžen je dokler mu ne dokažejo krivde. HAHAAAAAAAA
M_teorija
25. 12. 2011 14.20
-4
paulista
25. 12. 2011 10.58
+9
gospod predsednik je v petek malo s kislim obrazom nazdravljal z Virant-om veliko raje bi naprimer s Kociprovo:-))))))))) sklep oz stališče strank SLS + desus + lista virant bo podan naslednji teden SLS jasno ne gre k Jankoviču Virant bi pogojno šel kao če gre SLS no ta ne gre!! SLS se zelo zavzema za koalicijo z Janšo!!!! kar je Žerjav že povedal bolj potiho v četrtek Karlu se je zavrtela v glavi prejšnja koalicija zato bo plačal Janši in Virantu tortico:-)) Koalicija ki je izvolila predsednika državnega zbora bo tudi mandatarja!!!! seveda se bodo še pogajali tudi z Jankovičem zaradi lepšega
akcija.reakcija
25. 12. 2011 12.01
+5
Jankoviču pere možgane Janša preko Viranta! Take spremembe gotovo volilci nismo želeli....
nenasedajte
25. 12. 2011 10.57
+11
Sprehodil sem se v sveže nedeljsko dopoldne, dan bom preživel z najbližnjimi, obiskal bom osebo, ki bi jo že zdavnaj moral .... pozabil bom na ravsanje med Božički in Dedki mrazi ...
kopz
25. 12. 2011 10.15
-3
Bog v nebesih, Janša na zemlji. Janša odrešenik, reši nas sil zla!
AlternativeFacts
25. 12. 2011 10.28
+9
Veliki vodja je ponosen nate.Kdaj ste v Severni Koreji dobili internet?
kaktus11
25. 12. 2011 10.33
+9
kopz: Pozabil si napisat " ker imaš tam poznanstvo "
minimalisch
25. 12. 2011 10.13
+4
komu je zadnjič na proslavi pripadal sedez v prvi vrsti???...kučanu seveda in njegovi soprogi...sam mogoče tud zarad njegove višine....
etul
25. 12. 2011 10.12
+1
vesel in blagoslovljen božič korintos a si že bil pri maši
korintos1
25. 12. 2011 10.48
+6
tudi tebi vesele praznike. Vsakdo se ukvarja in dela to kaj ga veseli. Ti misliš da je maša vse? Maše so samo zato, da župniko nekaj vržeš za priboljšek.
paulista
25. 12. 2011 10.02
+2
Žerjav + Virant + Desus ne gredo k Janoviću.... PS + SD = je bivša koalicija.....v drugi preobleki. Pomlad pride prej letos Lista Virant že kandidat za Zbor za republiko....
korintos1
25. 12. 2011 10.12
+5
R57
25. 12. 2011 09.37
+6
Sveti trije kralji so se že zbrali, počakajmo, da gospod Predsednik sliši njihovo sporočilo in se odloči.
korintos1
25. 12. 2011 09.46
+5
Mirsad Miro Muharemovi?
25. 12. 2011 09.22
+8
obema poloma želim lepo sončno božično jutro
aojz
25. 12. 2011 09.22
+18
SD gre k Jankoviču. Eden po eden. Ko bo Pahor ozdravel, ne bo imel več stranke.
korintos1
25. 12. 2011 09.23
+5
eFranjo
25. 12. 2011 09.38
+3
prehlad
25. 12. 2011 09.20
+8
JANKOVIĆ SE JE ZGUBIL MED SVOJIMI . MI POTREBUJEMO PRAVEGA ČLOVEKA ,KI PARIRA EVROPI NE PA BALKANU..ŽELIM JIM VELIKO SREČE.
Mirsad Miro Muharemovi?
25. 12. 2011 09.24
+6
Prehlad..Slovenija se nima kaj več pogajati z Evropo,saj je enakovreden člen te družbe,in ne rabimo politika tem več sposobne ljudi da zaženejo motorje in prevzamejo krmilo..moja ocena
dot.dot
26. 12. 2011 20.56
+1
Nimamo se kaj pogajati z EU? Ne rabimo politika? Ti to čisto zares? MMM mislim da \"navijaš\" (ker je veliko ljudi zamenjalo volitve za fuzbal) za jankoviča. Poglej vsa podjetja kjer je ZJ bil oz. je prisoten. Same komplikacije. Res da potrebujemo nove ljudi, ampak ne takih... taki nam kaj dobrega nebodo skuhali.
happygirl77
25. 12. 2011 09.19
+9
kakokoli si noče noben priznati, tole Jankoviču resnično ne gre od rok! Najbolj politično resen je g. Janša in tole ne more nihče zanikati...Jankoviča je pa zato neka mala večina glasovala, ker so kar mislili, da bodo kar naenkrat vsi bogati in prišli do denarja tako kot on...ampak to v življenju ne gre in malo čudne vrednote so v ospredju...tko da letos ne glede na krizo s katero se bi morali nemudoma spopasti se bomo ukvarjali z nesposobnimi v politiki...pa če vam je prav ali ne...nekateri nočejo slišati resnice....
happygirl77
25. 12. 2011 09.20
+1
korintos1
25. 12. 2011 09.22
+3
R57
25. 12. 2011 09.34
+6
Relativna večina ne pomeni nič, če nimaš zaveznikov in si poln sam sebe!
gospakatja
25. 12. 2011 09.15
+6
prejšnjo sredo so pokazali vse, kar znajo! saj ni za verjet!! bilo bi zelo smešno, če ne bi bilo zelo žalostno!!
cirenij
25. 12. 2011 09.09
+1
Virant, Virant...kaže se tvoj pravi obraz in figa v žepu. Vidi se, kamspadaš. Edino primerno je, da predsednik Turk postavi tehnično vlado in ponovne volitve.
korintos1
25. 12. 2011 09.25
+9
zakaj pa Janša in Virant nista naredila koalicije in šla skupaj na volitve? Virant ima stranko in gre tja kjer bo več iztržil.
Tom Jones 1
25. 12. 2011 08.58
+11
''Po poročanju Dela je namreč le še SDS brez stalnega vodje poslanske skupine, brez stalnega vodje pa se posvetovanja ne morejo začeti.'' hahahahahahahahaha
korintos1
25. 12. 2011 09.30
+6
Jože Tanko je prevzel do smrti to funkcijo.
kaktus11
25. 12. 2011 10.29
+2
Ne bodo glasovali za nikogar, še ni znana koalicija !!
Zrkizz
25. 12. 2011 08.51
+2
Virant je pokazal da je skorumpiran, ceprav sem ga imel za nekaj vec. Sel bo v koalicijo z tistim ki da vec, torej dokaz za organe pregona, da zeli da se ga podkupi. Sicer ne z denarjem a vseeno ima to jasne znake koruptivnega dejanja.