Slovenija

SDS: Odstop Janše 'mokra želja stricev iz ozadja'

Ljubljana, 15. 01. 2013 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko se premier Janša mudi na uradnem obisku v Azerbajdžanu, so iz poslanske skupine SDS sporočili, da je njegov odstop "mokra želja stricev iz ozadja in njihovih nečakov". Pravijo še, da so zdaj na vrsti tisti, "ki napovedujejo rušenje vlade".

Premier Janez Janša je v spremstvu gospodarskega ministra Radovana Žerjava in številčne gospodarske delegacije dopotoval na dvodnevni uradni obisk v Azerbajdžan, kjer so ga pričakali z vojaškimi častmi.

V poslanski skupini SDS pa so danes pojasnili, da bo Janša predvidoma konec tedna sklical novinarsko konferenco, odstop pa je "mokra želja stricev iz ozadja in njihovih nečakov". Sporočili so še, da je njihovo stališče in stališče predsednika stranke glede morebitnega odstopa znano. Zdaj so na vrsti tisti, "ki napovedujejo rušenje vlade in potiskanje Slovenije v krizo", so zapisali.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Erjavec: Janša lahko odločitev sporoči iz Azerbajdžana

Janša se za zdaj na odločitve organov strank DL, DeSUS in SLS, ki zahtevajo njegov odstop, še ni odzval. V stranki DeSUS so včeraj sporočili, da zahtevajo odstop premierja, v nasprotnem primeru bodo izstopili iz vladne koalicije. Janšev odgovor pričakujejo čim prej, njihov predsednik Karl Erjavec pa je celo dejal, da lahko Janša svojo odločitev sporoči tudi iz Azerbajdžana. Na vprašanje glede odstopa z ministrskega položaja je odvrnil, da če gre DeSUS iz koalicije, si ne predstavlja, kaj bi on kot minister delal v njej. Erjavec stavi na predčasne volitve, ki bi bile lahko aprila ali v začetku maja.

Zanimivo pa je tudi poročilo organizacije Projekt za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP). Ta je 31. decembra lani objavila seznam imen, katerim očitajo koruptivna dejanja. Zmagovalec seznama je azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, sledijo pa mu albanski narkokralj Naser Kelmendi, črnogorski premier Milo Djukanović, ruski predsednik Vladimir Putin, srbski poslovnež Miroslav Mišković, predsednik Uzbekistana Islam Karimov ter na koncu še zloglasni Darko Šarić. Iz kabineta predsednika vlade so sicer sporočili, da je v ospredju Janševega obiska srečanje s predsednikom Azerbajdžana in predstavitev slovenskih podjetij na tem trgu za krepitev sodelovanja.

V SLS od Janše pričakujejo, da v najkrajšem možnem času predlaga novega mandatarja, ki bo omogočil izvedbo reformnih ukrepov. Njihov prvak in minister v Janševi vladi Žerjav je dejal, da bo SLS vztrajal v aktualni vladi do konca februarske seje državnega zbora. Če se do tedaj nič ne bo zgodilo, bo SLS izstopil iz koalicije. Sam meni, da bi bile predčasne volitve najbolj pravične. Odstopil bo tudi kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, enako bo storil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki prihaja iz vrst SLS. Sicer pa naj bi Žerjav tudi v Azerbajdžanu, "če bo priložnost“, poskušal Janšo prepričati, naj odstopi z mesta predsednika vlade.

Znano je tudi, da je Državljanska lista v soboto Janši dala deset dni časa za odstop ali za vložitev zahteve za glasovanje o zaupnici v DZ, v nasprotnem bo zapustila koalicijo.

V stranki NSi pa menijo, da je za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje svoje delo ter izpelje in uveljavi začete reforme. Odločitev o tem, ali bo odstopil, pa prepušča Janši, je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. "Vprašajte ekonomiste, videli boste, da nam vsi svetujejo, naj se ne hecamo in naj ukrepe ter reforme, ki smo jih zastavili, izpeljemo do konca," je dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

SD za predčasne volitve

"Mi smo za prečiščenje, ki se lahko zgodi samo na predčasnih volitvah," je danes poudaril predsednik SD Igor Lukšič.

Na vprašanje, ali SD ne bi podprl morebitnega kandidata za tehničnega mandatarja, je odgovoril, da večina, katere del so oni, ne obstaja. "Treba je oblikovati novo večino, ki se lahko oblikuje samo na volitvah," je prepričan. Dodal je, da prav iz tega razloga socialni demokrati vidijo rešitev krize v državi v predčasnih volitvah.

Na ministrstvih za finance, javno upravo in zdravje ne želijo komentirati, kaj se bo zgodilo ob morebitnih odstopih ministrov.

SDS: Dvolično

Stranka SDS pa svojo bitko še naprej vodi na družbenem omrežju Twitter. ''Dvolično. SDS ni izbiral ministrov koalicijskih partnerjev za vlado, zato tudi oni nimajo pravice narekovati SDS, koga bo imel v vladi,'' so zapisali in dodali številke, da ima njihova stranka 26 poslancev, DeSUS, DL, SLS in NSi skupaj pa 22. "Mirno lahko gre kdor koli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo,'' se je glasil tvit.

Erjavec je v informativni oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je ta izjava povsem neprimerna, časi so prehudi, da bi se lahko igrali s takšnimi izjavami in se zabavali. Žerjav pa je dejal, da slovenska politika zdaj potrebuje predvsem zaupanje.

Koalicija v krizi
Koalicija v krizi FOTO: POP TV

Vladna kriza: kako naprej?

Ker koalicije očitno skoraj ni več, imamo na voljo pet možnosti. Janša lahko predlaga, da glasujejo o zaupnici premierju ali celotni vladi. Za uspešno zaupnico je potrebnih 46 glasov poslancev. Če zaupnica ne bi bila izglasovana, se v 30 dneh sprožijo postopki iskanja novega mandatarja. Če v treh poskusih to ni uspešno, se razpišejo predčasne volitve, so poročali v informativni oddaji 24UR OB ENIH.

Mogoča je tudi konstruktivna nezaupnica. To pomeni, da mora najmanj deset poslancev predlagati novega premierja, za izvolitev pa mora prejeti 46 glasov podpore.

Janša lahko vodi tudi manjšinsko vlado ali pa SDS najde novega mandatarja, kar pa je zelo malo verjetno, še poroča 24UR OB ENIH.

Prav tako je mogoč premierjev odstop. V tem primeru preneha mandat celotni vladi, predsednik republike pa po posvetu s poslanskimi skupinami predlaga novega kandidata. Če ta ne dobi 46 glasov podpore, lahko spet predlaga istega ali drugega kandidata. Če tudi drugi krog ni uspešen, predsednik razpiše predčasne volitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
19. 01. 2013 18.33
+2
Kot v komunističnih časih je vse SKRITO,samo UDBA ve kdo so to. Pa sami strici tudi SAMI vedo kdo so. Zakaj bi morali vsi vedti.
pomi666
21. 01. 2013 13.44
+2
zdaj je že jasno da je Ljudmila stric iz ozadja hahaha
Stanko58
16. 01. 2013 14.17
+12
dajte že enkrat konkretna imena z konkretnimi dejanji - če je res kar pišete ,me zanima zakaj še ni nobenga strica iz ozadja z polnim imenom in priimkom ter dejanji in sprožen kazenski postopek bolj verjetno je da je to stalno ponavljanje ena velika laž katera se sproži ko se hoče kaj naredit za hrbtom naroda ali pa pomest pod preprogo dajte že enkrat konkretna dejanje z konkretnimi ljudmi
Pivojevoda
17. 01. 2013 13.16
+2
Saj bi, ampak ne smemo, ker ti takoj opravijo hišno preiskavo in poberejo vso računalniško opremo. Ne bodo našli nobenih papirjev!
Django
16. 01. 2013 13.23
-2
Halo nevem kaj ste vsi tako Navalili na Janso! zakaj se nikoli nobeden ni spomnil na kucana in njgov klan zakaj pri njemu niste nikoli iskali grehov ki jih ima se najvec,saj je on tisti STRIC ki v ozadju prede in zivi na racun Drzave prej je bil zaveden Komunisticni Tajkin sedaj pa je Domokraticni podkurjevalec, in ker je opazil da mi vajeti pocasi drsijo iz rok je vrgel spet eno malo kost med narod da se nebi gdo spomnil se njega ogovarjati ali pa se celo njegovo premozenje kontrolirati. Mislimda dokler nebomo zaceli pometati pri samem vrhu v Sloveniji nebo nobenega uspeha ne, Javnim usluzbencem znizujete place a sami med sabo pa delite dobicke ce je se sploh kaj ostalo od
srebrnibreg
16. 01. 2013 13.44
+5
Pa da slišim njegove grehe storjene v praksi ne pa namišljeni teoriji. Hvala
janez6bbbbb
16. 01. 2013 12.48
+10
32 0 Koalicija za ločitev države in cerkve Peticija za popolno obdavčitev katoliške cerkve Konec s cerkvenimi privilegiji! VSI PODPISAT!!!!
Django
16. 01. 2013 13.29
+3
Kar pa zadeva Cerko pa se lahko sama Financira saj itak vsakic pobirajo denar od ubogih faranov
LubaGela
16. 01. 2013 14.26
Pa iz Zvona I pa II. Sej so fajn pobrali.. Majo lahk za lep cajt.
Stanko58
16. 01. 2013 12.45
+5
Nadškof Stres o politični krizi: "Čez noč so postali ogroženi napori in dosežki vladne koalicije. da se odpiše dolg RKC
janez6bbbbb
16. 01. 2013 12.38
+3
Janša nekoč zagret komunist, Barroso pa še bolj goreči maoist: pogoglajte in glejte- DEJSTVA
janez6bbbbb
16. 01. 2013 12.31
-2
Janša nekoč zagret komunist, Barroso pa še bolj goreči maoist: pogoglajte in glejte- DEJSTVA
janez6bbbbb
16. 01. 2013 12.37
+4
danes pa največja prijatelja sodelujeta z roko v roki pri uvedi novega svetovnega fašističnega reda- NWO
JezekTekaTeka72
16. 01. 2013 12.29
+1
Heee ... admin ... tole ni le brisanje postov ... to je masker svobode govora in demokracije ... ... še to zbriš, pa to ...
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.37
+2
El Koronito
16. 01. 2013 12.42
+2
admin respect. še mal pa bosta znala palco nazaj prnest...
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.42
+1
Nisem še prispel tako daleč, da bi se sam s sabo pogovarjal, ko pa bom pa bom poiskal pomoč v ustanovi za rešitev te bolezni.
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.50
+3
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.54
+3
stonickni nisi se mi zahvalil za nasvet in opozorilo.
El Koronito
16. 01. 2013 13.13
+3
Stanko58
16. 01. 2013 12.27
+5
vse so jim krivi drugi - kako fajn bi bilo če bi pometli pred svojim pragom saj so nekateri že 20 in več let v tej politiki pa bi lahko če bi hoteli kaj spremenili samo nažalost nimajo ne morale ne etike še najmanj pa poštenja
El Koronito
16. 01. 2013 12.32
+4
janez6bbbbb
16. 01. 2013 12.26
+1
Janša nekoč zagret komunist, Barroso pa še bolj goreči maoist: google - najdete povezavo do yputube videa:)
prašek
16. 01. 2013 12.26
+2
Bom šel malo "popravljat ure". Admin , čestitam , red si ustvaril !
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.28
+3
Saj pa take bedarije stonicknega res ne more tolerirati.
El Koronito
16. 01. 2013 12.33
+3
takšen red bo zavladal tudi drugod, ko pometemo z njimi ... a ni lepo, živeti v čistem okolju ?
prašek
16. 01. 2013 12.15
+1
janez6bbbbb Na teh straneh NI dovoljeno objavljati linkov ! Zato te brišejo !
Stanko58
16. 01. 2013 12.11
+7
so me prgenjali tudi v prejšnjem sistemu zaradi nestrinjanja ,ampak kar počnejo sedaj je pa preko mere dobrega okusa tako kot sedaj žalijo narod pa ni bilo nikoli
El Koronito
16. 01. 2013 12.14
+5
Se strinjam. Drugi so nas cuzali brez žaljivk, tile pa še žalijo povrh... no ja .. ne bodo več dolgo.
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.10
+4
Na vladi na veliko zaposljujejo svoje ljudi in obenem govorijo o zmanjšanju zaposlenih v JU.
Kritik30
16. 01. 2013 12.16
+0
Ja ja Voyči, morala je tista stvar zaradi katere bi Janez sam odstopil pa ker je nima ga bo odstopil narod. Res pa je da je pripaden samemu sebi. To mu pa priznam.
El Koronito
16. 01. 2013 12.18
+1
a misliš na tisto pripadnost okupatorju... hja, te res ne štekam.
El Koronito
16. 01. 2013 12.09
+0
jezka izdajajo živci ... nič več sofisticirane distance do ostalih komentatorjev ... jeza, nemoč, strah pred izgubo ljubljenega je naredil svoje ...
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.11
+1
Pa tudi stanje v glavi se tako pokaže. Praznina.
El Koronito
16. 01. 2013 12.15
+0
Hja, takšen postaneš, ko v tvojem življenju ni topline...
El Koronito
16. 01. 2013 12.28
ooo jezek splosna izobrazba... levičarji mamo raje ženske ... sej ti tud, sam slišim, da je že nekaj časa kriza... drži? Si zato tako ... nestrpen ?
Stanko58
16. 01. 2013 12.07
+9
zanima me kako dolgo bomo državljani ki mislimo z svojo glavo prenašali žalitve SDS in JANŠE nisem namreč padel z LUNE nisem ZOMBI in nisem STRIC IZ OZADJA za vse te žaltve zahtevam da povejo poimensko kdo so in tudi argumentirano - sicer predlagam da ustanovimo ljudsko incijativo proti žalitvam in tožimo SDS in JANŠO ker ima vse svoje meje
andisej
16. 01. 2013 12.05
+1
24ur.com podpornik umazanih iger , nečednih afer Janeza Janše in stranke SDS .
MICLA
16. 01. 2013 12.03
-6
to je kućanov scenarij in tistih 26 znanih slovencev ki hočejo za vsako ceno vlado zrušiti da bi spet ta rudeči vladali in zatišali koliko dolga ima kdo od njih v bankah ki jih hoče Janša pokazati medijem,JANKOVIĆ JE ZAČASNO ZAMRZNIL FUNKCIJO SE JIM BO PA PRIKLJUČIL TAKOJ ČE BI JIM USPELI PRITI NA VRH .samo jim ne bo uspelo.ZATO PA SLOVENCI ZATO PA Z VSEMI MOČMI PODPRIMO TO VLADO DA BO IZGINILA TISTA RDEČA BANDA S TEGA PRIZORIŠČA ČE PRIDE DO NOVIH VOLITEV PA ZOPET PODPRIMO JANŠO OSTALI KOT SO RJAVEC ,ŽERJAV IN VIRANT UPAM DA NE PRIDEJO NITI V PERLAMENT KO SO TAKO IZDALI TO VLADO,kako bi šele izdajali če bi bila vojna virant je pa prvi začel goljufati sedaj se pa dela nakega poštenjaka je navadna baraba.
andisej
16. 01. 2013 12.06
+2
andisej
16. 01. 2013 12.07
+4
srebrnibreg
16. 01. 2013 11.59
+0
Admin kako pustiš, da se stonickni norčuje iz sebe na teh straneh. Res moramo videti njegov intelekt?
srebrnibreg
16. 01. 2013 12.07
+1
janez6bbbbb
16. 01. 2013 11.55
+2
PUSTITE JEŽKA PRI MIRU, TO SPODAJ JE PRINT IZ NJEGOVE GLAVE NIČ DRUGEGA KOT VACUM:)