Slovenija

Janša: Tudi Janković je imel botra

Ljubljana, 21. 11. 2005 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V odgovoru na poslansko vprašanje glede imenovanja direktorja Mercatorja je premier vrnil žogico poslancu LDS.

Janez Janša: 'Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil postavljen,' je besede Antona Ropa, ki jih je ta izrekel v pogovoru z Jankovićem, navedel predsednik vlade.
Janez Janša: 'Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil postavljen,' je besede Antona Ropa, ki jih je ta izrekel v pogovoru z Jankovićem, navedel predsednik vlade. FOTO: POP TV

Po Janševih besedah je bila postavitev predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića, ki so ga lastniki minuli teden zamenjali, politična. "To politično postavitev je izvedel Anton Rop, ki je to tudi javno povedal", je danes poslancu Milanu M. Cviklu (LDS) v okviru odgovorov na poslanska vprašanja odgovoril predsednik vlade Janez Janša.

"Ta posnetek smo lahko gledali ponovno, ko je Rop Jankoviću neposredno dejal: 'Jaz sem te nastavil, politika te je postavila, politično si bil postavljen'," je besede nekdanjega finančnega ministra v Drnovškovi vladi in kasnejšega predsednika vlade povzel Janša.

Ob tem je Janša še poudaril, da se v to, ali je bila "zamenjava motivirana tako ali drugače - o tem naj sodijo tisti, ki so to odločitev sprejeli -", ne spušča več. "Glede odstavitve so lahko mnenja različna, glede nastavitve pa obstaja samo ena resnica, ki jo je tisti, ki jo je proizvedel, tudi priznal," je dejal Janša.

Glede sestanka 12. avgusta, ko so se pri predsedniku vlade sestali glavni akterji pri prevzemu Mercatorja, je Janša dejal, da se lahko "predsednik vlade sestane s komerkoli, tudi z direktorji katerih koli podjetij. V prihodnje se bo predsednik vlade sestajal s tistimi, za katere meni, da je potrebno". Sicer pa je bil zapisnik tega sestanka objavljen, je pojasnil Janša in dodal, da zapis demantira trditve opozicije.

Težave s 'parkiranimi' delnicami Zorana Jankovića

Poslanec NSi Alojz Sok je predsednika vlade vprašal, kaj lahko vlada stori, da prepreči morebitno oškodovanje davkoplačevalcev v primeru posla, ki ga je nekdanja uprava Zavarovalnice Triglav sklenila z družbo Mercator.

Vlada po Janševih besedah neposredno v tem primeru "tako kot v podobnih" sicer ne more storiti nič. "Če izvršitve pogodb ne bo mogoče ustaviti, bo morala zavarovalnica nadomestilo morebitne škode terjati od odgovornih oseb in ukrepati v skladu z zakonom, se pravi sprožiti odškodninske in vse ostale tožbe," je dejal Janša.

Zoran Janković je v Zavarovalnici Triglav 'parkiral' delnice Mercatorja, ki bi jih ob morebitni privatizaciji trgovske družbe kupil po vnaprej dogovorjeni ceni, bistveno nižji od tržne
Zoran Janković je v Zavarovalnici Triglav 'parkiral' delnice Mercatorja, ki bi jih ob morebitni privatizaciji trgovske družbe kupil po vnaprej dogovorjeni ceni, bistveno nižji od tržne FOTO: POP TV

Kot je znano, imata Zavarovalnica Triglav in Mercator po pisanju medijev od leta 2000 sklenjeni pogodbi, po katerih ima trgovska družba od Triglava pravico odkupiti 68.000 lastnih delnic. Ker pa je dogovorjena prodajna cena delnic bistveno nižja od tržne cene oz. cene, ki velja pri potekajoči dokapitalizaciji, bi Zavarovalnica Triglav imela po izračunih medijev v primeru prodaje za 1,34 milijarde tolarjev škode. "Pogodbena cena delnic Mercatorja, ki so bile parkirane v Triglavu, predstavlja le 30 odstotkov tržne cene," je dejal Janša.

Nadzorni svet zavarovalnice je zavrnil soglasje k realizaciji tega posla, izvedba pogodbene transakcije je zaenkrat zaustavljena, je trenutno stanje pojasnil predsednik vlade. "Obstaja utemeljen sum, da je uprava Mercatorja kršila zakon o gospodarskih družbah, kajti delnice, ki jih je kupila v sklad lastnih delnic, bi lahko kupila s samo točno določenim namenom. Ti so natančno opredeljeni v zakonu o gospodarskih družbah, med temi pa ni namena trgovanja z lastnimi delnicami. Se pravi, da je to nezakonito," je še dejal Janša.

Cukjatijeva odločitev na vrhovno sodišče

Odločitev predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, da opozicijske zahteve za preiskovanje odgovornosti vlade pri podaji deležev Mercatorja ne da na glasovanje o uvrstitvi na dnevni red novembrskega zasedanja DZ, je nedopustna in nezaslišana, so prepričani v LDS in SD. Socialni demokrati so že napovedali upravni spor pred vrhovnim sodiščem, v LDS pa se bodo o nadaljnjih ukrepih še odločili.

France Cukjati
France Cukjati FOTO: POP TV

Kot je novinarjem po glasovanju o dnevnem redu povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč, je Cukjatijevo ravnanje nezaslišano, kar pa nameravajo dokazovati prek rednih pravnih poti, s katerimi bodo spodbijali to, po njihovem mnenju protiustavno odločitev. Zahtevali bodo presojo pred vrhovnim sodiščem, ki naj bi odločilo, ali Cukjatijeva odločitev pomeni kršitev ustavnih pravic poslancev, da zahtevajo ustanovitev preiskovalne komisije.

Tudi v LDS so prepričani, da je Cukjatijeva odločitev nedopustna ter pomeni kršenje ustave in nižanje demokratičnih standardov delovanja državnega zbora. Ta bi danes moral odločati o uvrstitvi opozicijske zahteve na dnevni red seje, je prepričan vodja poslanskega kluba Anton Rop. Kot pravi, je LDS glede sporne prodaje Mercatorjevih delnic že zahtevala revizijo na računskem sodišču, nato pa bodo razmišljali o nadaljnjih ukrepih.

Cukjati je zavrnil opozicijsko zahtevo, da zahtevo za preiskovanje odgovornosti predsednika vlade in ministra za gospodarstvo pri prodaji deležev SOD in KAD v Mercatorju, ki sta jo predlagali LDS in SD, da na glasovanje o razširitvi dnevnega reda. Za to po njegovem mnenju ni bilo razlogov, vsebina zahteve opozicijskih poslancev je namreč povzeta v dopolnjeni zahtevi koalicije, o kateri bo državni zbor razpravljal prihodnjo sredo. Z ustanovitvijo dveh komisij o isti zadevi pa bi po njegovem mnenju kršili osnovna pravna načela.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni