Slovenija

FOTO in VIDEO: Ni denarja za prevode iz finščine

Ljubljana, 05. 09. 2011 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva obravnava v zadevi Patria, v kateri je soobtožen tudi Janez Janša, se je hitro končala, ker ni bilo Walterja Wolfa, ki naj bi bil bolan v Kanadi. Zapletlo se je zaradi premajhne dvorane, prav tako tožilstvo nima denarja za finske prevode.

Zaradi razkritij Wikileaksa bo preiskavo nakupa Patrij razširila tudi preiskovalna komisija državnega zbora. Stranka Zares bo zahtevala, da zaslišijo tudi nekdanjega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Thomasa Robertsona. Ta je namreč v eni izmed razkritih depeš iz leta 2007 zapisal: na podlagi informacij iz zanesljivih virov blizu Rotisa je SDS od Patrie dobila 2,8 milijona evrov. V SDS to zavračajo, so poročali na 24UR.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je začela glavna obravnava v zadevi Patria zoper Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Toneta Krkoviča, Ivana Črnkoviča in Walterja Wolfa. Tožilstvo jim očita kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Walter Wolf na sodišče ni prišel, domnevno zaradi zdravstvenih težav, a njegov odvetnik Andrej Kac pričakuje, da bo na naslednjo obravnavo že prišel.

V sodni dvorani se je zapletlo že na začetku, saj ni bilo prostora za vse odvetnike. Sodnica Barbara Klajnšek je pozvala odvetnika Andreja Kaca, naj sede na klop za obtožene, vendar je dejal, da tako ne more delati. Janšev zagovornik Franci Matoz je tudi opozoril, da je v takih razmerah težko delati, saj ima spis 11.000 strani, zato je brez mize nemogoče brskati po njem. Dodal je, da je v sodni palači večja dvorana, kamor bi se lahko preselili. Sojenje so začasno prekinili, da bi odvetniku Kacu zagotovili primerno sedišče.

Po kratkem premoru in novem sedežu v sodni dvorani je odvetnik Franci Matoz predlagal, naj se Walterja Wolfa izloči iz postopka, ker je možno, da tudi naslednjič ne bo prišel. Tožilec Andrej Ferlinc je nasprotoval, saj je prepričan, da je pomemben za razjasnitev vse okoliščin. Odvetniki so tudi zahtevali od tožilstva, naj v spis vložijo vse morebitne dokaze in prevode odredb.

Tožilec je priznal, da imajo težave s prevodi, ker so finski prevajalci redki in dragi, tako da na tožilstvu nimajo denarja za njih, zato so za pomoč prosili sodišče. Po mnenju sodnice pa mora tožilstvo vseeno predložiti vse prevode. Ena prevedena stran sicer stane okoli 40 evrov, vseh strani pa je okoli 350, kar skupaj znese približno 14.000 evrov. Sodnica je zatem prekinila prvo obravnavo, naslednja bo 12. septembra.

Po obravnavi nič novega

Janez Janša ob prihodu v sodno dvorano
Janez Janša ob prihodu v sodno dvorano FOTO: Miro Majcen

Janšo moti, ker je samo ena obravnava na teden, zato se bo postopek zavlekel dlje, kot bi bilo treba, kar nekaterim očitno ustreza. Zadeva ga spominja na postopek pred 23 leti na vojaškem sodišču, ker je premalo prostora za odvetnike in tudi za javnost.

Po njegovih besedah je sicer bolj pomembna vsebina postopka. Po prvi obravnavi je ponovil, da ga obtožujejo, da je na neugotovljenem mestu in ob neugotovljenem času sprejel obljubo podkupnine. Zato se po njegovih trditvah niti ne more braniti, ker pač ne more dokazati, da takrat ni bil tam, če se ne ve, kje naj bi bil.

Dokaz, da se želi zavlačevati, je po Janševem mnenju tudi to, da so v zadevo vključili Walterja Wolfa, ki je v Kanadi in v slabem zdravstvenem stanju, ne pa tudi Jureta Cekute, "ki je očitno edini iz Slovenije, ki je res dobil denar". Vse kaže, da je velik interes, naj se zadeva vleče čim dlje, da se jim vzame čim več časa ter se omogoča čim več medijskih manipulacij, je razložil.

Krkovič je medtem upal, da bo vsaj na prvi obravnavi izvedel, česa je obtožen, kar pa se ni zgodilo. Zato pričakuje, da bo več izvedel na naslednji obravnavi. Črnkoviču se zdi smešno, da je njegovo podjetje plačalo za dva milijona evrov davkov državi, "sedaj pa tožilstvo nima denarja za prevode". Njega pa so "lansirali kot kriminalca, čeprav nisem storil nič nezakonitega".

Janša ovadil tožilko Branko Zobec Hrastar

Janez Janša je pred prvim narokom ponovil, da je vse skupaj politično-tožilska farsa.
Janez Janša je pred prvim narokom ponovil, da je vse skupaj politično-tožilska farsa. FOTO: Miro Majcen

Višja tožilka Branka Zobec Hrastar je lani podala obtožni predlog zoper obtoženo peterico na sodišče. Janšo, Zagožna in Krkoviča je obtožila sprejemanja daril, Wolfa dajanja pomoči pri sprejemanju daril, Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje. Med glavnimi dokazi, do katerih so se dokopali kriminalisti, naj bi bil načrt o razdelitvi Patriinega denarja, ki so ga našli v Črnkovičevem računalniku.

Peterica je očitke iz obtožnega predloga zanikala in zadevo Patria označila kot političen proces. Janša se je tako že od vsega začetka spraševal, v kakšni pravni državi lahko tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju in ob neugotovljenem času sprejel obljubo provizije. Vpletenost v domnevna koruptivna ravnanja so zanikali tudi ostali obtoženi.

Zaradi domnevnega ponarejanja ključnih dokazov v obtožnem predlogu je Janša tožilko Zobec Hrastarjevo celo ovadil. Ovadena je kmalu zatem napovedala svoj odhod iz tožilskih vrst, zaradi česar je generalni državni tožilec zastopanje tožilstva v zadevi Patria dodelil Andreju Ferlincu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (863)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
04. 10. 2011 05.53
Verjetno so jih avstrijci že prevedli v nemščino, kar pa seveda našim ne kapne.
robba
07. 09. 2011 16.25
mac4_m 07.09.2011, 00:31 1 seveda pa pričetek sojenja povsem 'naključno' sovpada z pričetkom predvolilne kampanje. Povsem jasno je, da so volitve zelo blizu. In šment, če jim izmišljena afera patrija pomagala na prejšnjih volitvah, menda jim bo še na sedanjim. Pravzaprav je to edina stvar na katero lahko računajo. res, mac4,da sol judje bl kratkga spomina,sam ravno s tem se bodo ti protagonisti pokopal. ker če bi kaj blo res, bi moral jj že vsaj dve leti sedet, ne pa da zdaj to spet vlačijo iz naftalina. ker menda so že takrat imel vse dokaze,pa na pomlad bi se moral vse razčistit. sedaj pa še dokumentov oz obtožnce ne vejo prevest. pa kaj toži finska al slo? v glavnem,bale...
mac4_m
07. 09. 2011 00.31
seveda pa pričetek sojenja povsem 'naključno' sovpada z pričetkom predvolilne kampanje. Povsem jasno je, da so volitve zelo blizu. In šment, če jim izmišljena afera patrija pomagala na prejšnjih volitvah, menda jim bo še na sedanjim. Pravzaprav je to edina stvar na katero lahko računajo.
mac4_m
07. 09. 2011 00.29
Ko se bo tale farsa razčistila se bo nemara kdo lotil prave koruptivno podkupovalne afere in sicer dogovorjenega biznisa ropove vlade s pokradeno sistemsko tehniko in nakupom neobstoječih oklepnikov krpan...
saintjozef
06. 09. 2011 21.19
Milan Struna A bodo na volitvah pokradeno nazaj nosili? Pol bo res tvoj junak zmagal.
MICLA
06. 09. 2011 21.02
dokler bo zalar pravosodni minister in sedaj še minister za notranje zadeve ne peičakujte nič drugega kot korupcijo in in krajo še v večjim obsegom kot je sedaj, ker on je prodana in nesposobna duša in podkupljiva po mojem mnenju in po mnenju še marsikoga kar bomo videli kmalu na volitvah.
Tonček Balonček
06. 09. 2011 19.38
Robertson in vsa ameriška diplomacija so sodelavci UDBE! Janša bo tožil, dokazov nobenih, gre za še en obupen poskus Kučanovega klana, da uniči demokratične proces v Sloveniji!
robba
06. 09. 2011 19.30
Janez Novak 06.09.2011, 11:39 2 Bbistvo je očem skrito. Finske dokumente so prvič prinesli na prvo obravnavo neprevedene. Če bi dokumente dali v prevod se bi že pojavili v medijih. Do glavne obravnave so morali tožilci in obramba položiti dokumente. Torej Obramba do zadnjega trenutka ni vedala za njih in kaj je v njih. Teh dokumentov Barbara ni uspela dobiti. Bravo tožilstvo. 1:0 za vas. in kako ve tožilstvo kaj je v njih? a oni znajo finsko? pa lele kake bale,ej... groteskno...
saintjozef
06. 09. 2011 13.23
V glavnem, pričakujem tožbo SDS-a proti Robertsonu, ki tako nesramno trdi, da ve iz ZANESLJIVIH virov, da so prejeli iz naslova podkupnin 2.8 milijona (ravno 2.8 in ne recimo 3). Kajti to je resna obtožba, ki bo ostala zapisana.
korintos1
06. 09. 2011 13.08
indelebelis Ne jokaj, v ponedeljek bo vse pošlihtano. Ene pač hudo zanima kaj je v tistih dokumentih.
Tonček Balonček
06. 09. 2011 12.21
Al so se pa založili kam! Hrastarjevi so postavili ultamat, d amora spokat (ali pa je podkupljena?), večian prič bo pa itak zbolela za amnezijo, izgubila spomin ali karkoli pač. Klasika! Saj Al Caponeju tudi niso dokazali drugega kot utajo nekih davkov, je bil pač poštenjak, takratna ameriška oblast pa je proti njemu kovala zarote!
korintos1
06. 09. 2011 12.03
lepo vreme, gremo malo na vrt.
nefretete
06. 09. 2011 11.58
Tudi jaz moram gret. Osti jarej!
JanezNovakJohn
06. 09. 2011 11.39
Bbistvo je očem skrito. Finske dokumente so prvič prinesli na prvo obravnavo neprevedene. Če bi dokumente dali v prevod se bi že pojavili v medijih. Do glavne obravnave so morali tožilci in obramba položiti dokumente. Torej Obramba do zadnjega trenutka ni vedala za njih in kaj je v njih. Teh dokumentov Barbara ni uspela dobiti. Bravo tožilstvo. 1:0 za vas.
cyklon
06. 09. 2011 11.39
Spoštovana nefretete in ostali. Zdaj vas pa pozdravljam. Čas je denar in ker imam prvega danes v izobilju,grem na en kofe. Imejte se lepo. :-)
korintos1
06. 09. 2011 11.38
Dušan Marčec Ne paše pleša vsakemu.
korintos1
06. 09. 2011 11.37
nefretete Pa čisto prav mu naj bo. Naš denar sta si s Riedlom pošiljala, kot da res ne bi vedela komu je namenjen.
Glundža
06. 09. 2011 11.35
tožilec bo po sojenju ne samo siv ampak plešast ,tako ga bodo uničli ,kar se že vnaprej ve !!!!!!!
Fenomenalno
06. 09. 2011 11.34
Kaj se je zgodilo, pubeci ???
saintjozef
06. 09. 2011 11.30
pa monsgnjor Rode