Slovenija

Predsednik Türk se bo predčasno vrnil v Slovenijo

Ljubljana, 20. 09. 2011 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Rezultat je bil pričakovan, po padcu Pahorjeve vlade pravijo stranke, ki vse po vrsti trdijo, da novega mandatarja ne bodo predlagale. Zaradi razmer se v Slovenijo predčasno vrača predsednik Türk, ki obžaluje, da so se težave razvile do teh razsežnosti.

Potem ko poslanci niso izglasovali zaupnice predsedniku vlade Borutu Pahorju in je vlada padla, se zdaj vrstijo številni odzivi. 

Minister za pravosodje Aleš Zalar je takoj po glasovanju povedal, da do konca leta pričakuje predčasne volitve, prvak Zaresa Gregor Golobič pa meni, da volitve ne bodo rešile problema, ki obstaja v tej državi, za to se mora "zgoditi premik v glavi politikov".

Janša: To bi se moralo zgoditi že pred pol leta

Treba je gledati v prihodnost, pravi Janša.
Treba je gledati v prihodnost, pravi Janša. FOTO: Miro Majcen

Janez Janša je na novinarski konferenci takoj po glasovanju dejal, da Pahorju lahko priznajo, da je nekatere stvari poskušal speljati v pravo smer, a včasih niti v lastni stranki ni imel podpore. Zdaj v SDS računajo na verodostojnost besed SD, ko so izjavljali, da ni druge alternative kot predčasne volitve. "To, kar se je zgodilo danes, bi se moralo zgoditi pred pol leta," je povedal. V SDS pričakujejo, da bodo programske pobude, tako kot so naredili že oni, začele vlagati tudi ostale stranke. Vse sile in moči je po njihovem mnenju treba vložiti v nova delovna mesta in gospodarsko rast. "O nezaupnici je v prihodnjih dneh nesmiselno izgubljati besede. Treba je gledati v prihodnost." V SDS ne pričakujejo, da bo kdo predlagal novega mandatarja in upajo, da bodo predčasne volitve čim prej. "Upamo, da bo prvič prevladala neka zrelost, da se bodo zavedali resnosti situacije in bo volilna kampanja vsebinska in programska. In da ne bo zašla v slepo ulico tako kot zadnja." Če bi se bilo v vmesnem času treba odločiti o čem pomembnem, to lahko storijo parlamentarne stranke. Vlada pa naj opravlja le tekoče posle, še menijo v SDS: "Do volitev bomo skušali združiti sile razuma in demokracije, da bodo možne ustavne spremembe." 

Kumer: Na novo premešajmo karte

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je zatrdil, da ta vlada odhaja in poslanska skupina SD ne bo podprla nobenega mandatarja. Kot je dejal, si želi, da bi na novo premešali karte, ker verjame, "da rezultat na volitvah ne bo takšen, kot nekateri pričakujejo". Poudaril je, da se zavzemajo za čimprejšnje predčasne volitve. Ob tem pa je pojasnil, da rezultat ne bo, kot ga nekateri pričakujejo, saj za "avtoritarneže v tem slovenskem političnem prostoru ni mesta, da bi dobili neko absolutno večino na volitvah". Predvolilni boj se je začel že lani poleti, je Kumer odgovoril na vprašanje, ali se dan po neizglasovani zaupnici začenja predvolilni boj. Po njegovih besedah se je intenzivno govorilo o predčasnih volitvah, o nesposobnosti te vlade, tako da predvolilni boj "traja že celo leto in bo še ta dva, tri mesece". Kot možen datum za predčasne volitve Kumer vidi 4. december.

"Stranke so se odločile za predčasne volitve, v tej sestavi sil pa se mi to ne zdi slabo. Očitno je za te težke čase potrebna vlada, ki uživa podporo ljudi," pa je dejal prometni minister Patrick Vlačič, ki ga izid ni presenetil. Po njegovih besedah bo vsaka prihodnja vlada, ki bo ljudem obljubljala, da bo "vse super in lepo in da ne bo delala ukrepov, ki smo jih mi", volivcem govorila neresnične stvari in jim "ne bo nalila čistega vina". SD po Vlačičevih besedah novega mandatarja ne bo predlagala. Na vprašanje, ali se mu zdi, da je koalicija v tem mandatu premalo sodelovala z opozicijo, pa odgovarja, da mora biti za to iskrenost na obeh straneh. "Že pri prvih glasovanjih smo imeli s tem težave, pri Natu in proračunskem presežku. Že takrat se je to temeljno zaupanje skrhalo," je še povedal.

Kresalova: Prevečkrat je ponudil roko opoziciji

Kresalova pravi, da je Pahor prevečkrat ponudil roko opoziciji.
Kresalova pravi, da je Pahor prevečkrat ponudil roko opoziciji. FOTO: Miro Majcen

Predsednica LDS Katarina Kresal je povedala, da je bil glede na to, da sta v koaliciji ostali le še dve stranki, rezultat glasovanja o zaupnici pričakovan. Zagotovila je, da bo LDS še naprej igrala konstruktivno vlogo in poskušala sprejemati odločitve, "ki bodo kar se da dobre za državo". V LDS so se po besedah Kresalove sicer zavzemali za to, da bi do odločitve o predčasnih volitvah prišli soglasno in bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila, saj sedanji časi to zahtevajo. "Toda večina v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo imela ta odločitev, pa bomo še videli v prihodnjih dneh," je še dejala. Po njenih besedah aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja ne nameravajo imeti. Če česa Pahorju ne moremo očitati, mu po mnenju Kresalove ne moremo očitati želje po sodelovanju. "Nenehno je ponujal roko opoziciji, morda včasih tudi prevečkrat. Očitno pa je bila ideja o sodelovanju na strani opozicije vendarle le ideja in ne neka srčna želja. Tako se je pač končalo," je še ocenila predsednica LDS.

LDS je pripravljena tako na predčasne volitve kot na druge možne rešitve, pa je dejal poslanec LDS Anton Anderlič. "Je pa res, da je mandat še vedno tukaj in da smo ga odgovorni opravljati do konca oz. dokler ne pride do dogovora o volitvah," je dodal. Na vprašanje, ali je LDS razmišljala o možnosti, da bi predlagala novega mandatarja, je Anderlič odgovoril nikalno. Ob tem je zatrdil, da pa nameravajo v tej luči sodelovati pri vseh konstruktivnih rešitvah. Poslanec je izpostavil še, da imajo vse stranke, ki želijo kakor koli sodelovati pri reševanju nastale situacije, zdaj mesec dni časa, da se odločijo, kaj bodo storile. "Tudi nas čaka premislek, in to je v tem trenutku tudi vse," je še povedal.

SLS: Nova priložnost za Slovenijo

Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon, je dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Kot pravi, sam v tem ne vidi nobene drame, ampak predvsem "veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi, z novimi spremembami prišli do tistega, kar ta Slovenija vsekakor potrebuje". SLS je po njegovih besedah na vse to pripravljena. "Upam, da kaj dosti zapletov na poti k predčasnim volitvam ne bo," je odgovoril na vprašanje, kaj sledi. Na vprašanje, ali se bo dan po izglasovani nezaupnici začela predvolilna kampanja, pa je Žerjav odvrnil, da se je kampanja začela že pred nekaj meseci in da se SLS na predčasne volitve pripravlja že od junijskih referendumov dalje.

'Nov mandatar bi bil podaljševanje agonije'

Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca je bilo nezaupnico vladi pričakovati tudi glede na stališča parlamentarnih strank, "seveda pa ni bilo pričakovati tako velike razlike". Današnji rezultat kaže tudi na to, da Pahorjeva vlada v DZ ne bi bila sposobna sprejeti nobenega projekta več, saj je bila manjšinska in je bilo "verjetno najboljše, da se je zgodilo, kar se je", je dejal Erjavec.

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar je pojasnil, da so v njihovi poslanski skupini vsi glasovali proti zaupnici vladi, saj menijo, da vlada, ki ima tako slabo podporo, ne more narediti nekih korenitih sprememb ali izvesti korenitih reform, ki so potrebne. V stranki pričakujejo, da bodo predčasne volitve, ne pa da bi se morebiti predlagalo novega mandatarja. Taka poteza bi bila podaljševanje agonije, je ocenil. Po Zanoškarjevih besedah v DeSUS želijo, da bi po predčasnih volitvah dobili "boljšo možnost in boljšo priložnost", da bi konstruktivno delovali v vladi.

Jelinčič: Nismo želeli, da bi mediji pripravljali novo koalicijo

Jelinčič ni želel, da bi mediji seštevali glasove in "pripravljali novo koalicijo", zato je skrival, kako bodo glasovali.
Jelinčič ni želel, da bi mediji seštevali glasove in "pripravljali novo koalicijo", zato je skrival, kako bodo glasovali. FOTO:

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da so se glede podpore ministrskim kandidatom in s tem zaupnici vladi odločili že zelo zgodaj. Vendar ni želel, da bi mediji seštevali glasove in "pripravljali novo koalicijo". Na vprašanje, na čem temelji odločitev, je odgovoril, da na treznem razumu in premisleku. Kot pravi, pričakuje, da bo kakšna stranka poskušala z novim mandatarjem, da se, kot je dejal, pridobi nekaj časa, "da se še nekatere zadeve poskrijejo, da se kaj pobere, kar se da pobrati, in da se še kakšen dokaz uniči".

Juri: Pahor se je pustil izsiljevati opoziciji

Neizglasovanje zaupnice je bilo po ocenah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija pričakovano, mogoče le ne s takšno večino. Očitno so se vsi poslanci, ki so se obotavljali, vendarle odločili za držo, ki ne bo sporna pred javnostjo, je dejal Juri, ki meni, da je prav, da se je to zgodilo. Zatrdil je, da Zares novega mandatarja ne išče in vse ostaja v rokah SD in predsednika republike Danila Türka. Pogoji so za predčasne volitve, meni Juri, kateri koli drugačen scenarij je po njegovem mnenju zelo neverjeten. Čeprav nič ni nemogoče, dodaja. Ob tem ocenjuje, da je vladi kredibilnost zbilo pomanjkanje potrebnega zaupanja javnosti, pri čemer navaja rezultate referendumov. Po Jurijevih besedah bi bilo korektno razumeti sporočilo javnosti, ko so zakoni na referendumih padli. Problem te vlade pa je po mnenju Jurija to, da je skoraj pretirano sodeloval z opozicijo oziroma se je prepuščal njenemu izsiljevanju. To je po Jurijevih besedah zmanjšalo samozavest v koaliciji in rahljalo odnose znotraj nje. To je bil eden od povodov neučinkovitosti vlade pred javnostjo, je še ocenil Juri.

'Državljani imajo dovolj političnih igric'

Neizglasovanje zaupnice Pahorjevi vladi močno poglablja politično krizo pri nas. Politične razmere v Sloveniji so resne, zaostrene in terjajo odgovorno ravnanje vseh političnih subjektov in javnosti, tudi medijev. Obžalujem, da so se problemi v Sloveniji razvili do teh razsežnosti in pozivam vse politične dejavnike k preudarnemu ravnanju, da čim prej poiščemo možne rešitve, ki so v interesu vseh državljank in državljanov Slovenije. Zdaj je čas za hitro in premišljeno ukrepanje. Program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov bom predčasno sklenil in se vrnil v Slovenijo, kjer bom vodje poslanskih skupin in predstavnike parlamentarnih strank povabil v DZ na pogovore o možnih rešitvah. predsednik republike Danilo Türk

V stranki Nova Slovenija (NSi) so odločitev pozdravili. Slovenija je korak bliže predčasnim volitvam, ki so najboljša rešitev za izhod Slovenije iz vsestranske krize, menijo. Zato so predlogi o imenovanju novega predsednika vlade po njihovem mnenju neresni. "Državljani imajo dovolj sprenevedanja, zavajanja ter političnih igric.“ Zato od predsednika Türka pričakujejo, da obstoječemu državnemu zboru ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade, enako velja za poslance državnega zbora. "Slovenija potrebuje močno vlado, s trdno večino v DZ, ki bo sposobna izpeljati ključne reforme in bo dvignila Slovenijo. Slovenija potrebuje vlado, ki ji bodo državljani zaupali. Stranke desne sredine so že dokazale, da je Slovenijo možno voditi po poti navzgor. NSi je pripravljena prevzeti takšno odgovornost," so sporočili.

Iz stranke SMS-ZELENI so sporočili, da z odobravanjem sprejemajo rezultate glasovanja in izkazano nezaupnico vladi. “V trenutnem političnem in gospodarskem položaju, za katerega nosi odgovornost tako vlada kot tudi vsi poslanci in poslanske skupine v DZ, bodo predčasne volitve ponudile možnost za normalizacijo in nujno potrebno drugačno usmeritev razvoja Slovenije. Pričakujemo, da bo tudi veliko aktualnih poslancev na prihajajočih volitvah deležnih nezaupnice s strani volivk in volivcev,” so zapisali.

Da je bil rezultat pričakovan, pa je dejal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Zatrdil je, da s tem nima nobenih težav. Kot je še povedal, je bil z zdaj nastalim položajem "tako rekoč sprijaznjen že prej". Sicer pa nepovezani poslanci po njegovih besedah ne nameravajo predlagati mandatarja.

'Pričakujemo, da nam bo nova vlada prisluhnila'

Izglasovanje nezaupnice vladi pomeni, da pogajanja o načrtovanih reformah v času do nove vlade ne pridejo v poštev, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Od nove vlade, "kakršna koli že bo", pričakujejo, da bo razvojne probleme Slovenije reševala v socialnem dialogu. Pričakujejo, da bo prisluhnila tudi nekaterim rešitvam, ki jih predlagamo sindikati, zlasti glede delavcev in upokojencev: "Da bo bolj prisluhnila nam, ki živimo v Sloveniji, in ne bo suženjsko odvisna od nekaterih evropskih politikov", je poudaril.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa ocenjuje, da napovedane restrikcije v javnem sektorju za leto 2012 zdaj "verjetno niso več aktualne". Zdi se mu pomembno, da bi politične stranke "pozabile nase ter poskrbele za skupno dobro vseh državljank in državljanov, da bi pripeljali Slovenijo do nove vlade, ki bo imela vsa pooblastila, da rešuje velike probleme". Nezaupnica vladi je sicer prišla v najslabšem možnem trenutku, ko smo na robu prepada, meni. "Vsako zavlačevanje in taktiziranje glede predčasnih volitev bi bilo neodgovorno," je opozoril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deloholik
21. 09. 2011 13.50
To bo žena huda, ko bo morala prekiniti šoping trip :)
Danica Krajnc
21. 09. 2011 12.39
Danes je lep dan, mir, nismo lačni, se ne kregamo,... skratka super je, kaj bo pa jutri ali pojutrišnjem,...pa koga briga,..... imamo se fajn , pa če nam prav je al ne,..........meni ni šel noben izlet v franže, v franže pa je šel parlament, niso več zanimivi, ,,,,,,,čakam, da nam pade z neba kakšen meteorit, ali kos razbite vesoljske postaje NA Slovenijo in zopet bo zanimivo,... Kaj nam pa morejo, morejo, morejo,....če smo vesel,..... sprašujem se, ali tudi trenutno veselje ljudstva moti ? Katerega to moti, naj ve, da se bo kmalu tudi jokalo,... .. igrajmo se človek ne jezi se, fuč, petelinčka zbijat,....in uživajmo ! Človeku ostane samo ironija, ko gleda, kar se okrog njega dogaja pri nas in v svetu, namesto kritik, začnimo pisati vice, meni gredo bolj slabo od ust, zato bo mogoče kdo drug uspešnejši na tem področju.. No enega kratkega sem našla: POMOČ: Dober dan. A je to center za pomoč alkoholikom? Ja, želite prosim? KAKO SE NAREDI BOVLA. ha , ha, ha,...vsaj delajte se da je smešno.
dule100
21. 09. 2011 08.03
Na, pa je šel izlet v franže !
kofiun
21. 09. 2011 07.40
spoštovani, edino, kar so tudi iz opozicije lahko Borčiju očitali, je bila premala odločnost. Se strinjam tudi, da sta ga pokopala Kresalka in Golobček, o Erjavcu pa ne bi zgubljal besed. Ta je isti kakor Jelinčič, v glavnem demagog. Kar pa je Borutu za priznati, v političnem prostoru je uporabljal kulturni dialog. O tem bi se morala pa opozicija močno zamisliti, ker ima pa na tem področju res izredno velik primanjklaj. Verjetno se premalo zavedamo, da ima obnašanje politike izredno velik vpliv na klimo, tudi ustvarjalno, v državi. Sam osebno upam, da bo SD temeljito pretresel svoje vrste in poiskal ali aktiviral res kompetentne ljudi, s pomočjo katerih bi Pahor lahko učinkovito kandidiral na prihodnjih volitvah. Res si v dani situaciji na čelu vlade ne žlim prenapeteža in paranoika, ki že zdaj sanja o lovcih. Dobil sem občutek, da si IJJ na vsak način želi izpasti mučenik in se uvrstiti v cerkveno leto svetnikov, kjer bi dobil svoj dan. Če je bl. Grozdetu to uspelo s pomočjo komunistov, ni vrag, da ne bi tudi njemu :) Celo Jelinčič ni o Pahorju osebno nič konkretnega pokritiziral, kar je precej čudno.
nemarx
21. 09. 2011 07.31
Važno je, da se bo g. Tuerk predčasno vrnil v domovino. To pa je zopet ena od serije priporočenih dobrih novic za vsak dan, halo!!!! Zame bo dobra novica šele takrat, če po volitvah v parlamentu ne bo več LDS, ZARES in vseh možnih derivatov stranke LDS (npr. Hanžkove stranke). To pa bi bila luč na koncu tunela.
Fenomenalno
21. 09. 2011 07.05
Čas je za Novo Republiko...pa to
carli55
21. 09. 2011 06.48
Ta scenarij bi se moral zgodit že zdavnaj !! adijo *
Huligan666
21. 09. 2011 06.25
Mene je sram kje živim...
karabas
21. 09. 2011 02.08
Partija tega šaha s polomljenimi figurami in ofucanimi igralci se je tako končno zaključila! Da je šlo za turnir, kjer je kaviar parketar avantgarda igrala sama s sabo niti ni pomembno, cilj je bil čim dlje zdržati na odru in pod žarometi! Prava igra z železnimi figurami in utrjenimi igralci se je medtem tiho in v strogi zaupnosti igrala v zakulisju, v tistih temnih zaodrnih prostorih, kjer prava luč redko zasveti, kjer je vedno najpomembneje, da nihče nič ne vidi in nič ne sliši! Lahko zdaj, po vsem tem upamo na prihod igralca, ki bo kos temu zakulisnemu turnirju in mu enkrat za vselej naredil konec? Edini cilj mu namreč mora biti, da vso to predstavo postavi na oder in pred publiko,pod močne žaromete, kamor tudi sodi! Samo takšna igra lahko doživi aplavz ali pa izžvižganje publike, kateri je pravzaprav sploh namenjena! Slaba novica za vse zdajšnje zakulisne igralce je v tem primeru ta, da bodo s tem ostali v zakulisju zgolj tisti, ki tja zares tudi sodijo! Ampak, ali si upamo drznit pomislit, da bo ta slaba novica za njih ugledala kdaj luč sveta in končno s tem postala dobra novica za vse nas??
tayi177
21. 09. 2011 01.40
Pa kdo še njega (Turka) rabi?!
Šalabajsi
21. 09. 2011 00.54
Vsi delajo zase, boli njih za nas. In spet se bo kuhal golaž in govorile laži in prazne obljube. Vsi so isti.
saintjozef
21. 09. 2011 00.22
ancice joj kak je ta janša antipatičen -je pa bogat!
kfa
21. 09. 2011 00.01
Folk sovraži vsakega, ki je v politiki- sicer z razlogom, samo je čisto vseeno ali je to janša, pahor ali pa sosedov france...je pa res, da ni smisla sovražit nekoga ker je levi ali desni, če ima kaj za k mizi prinest bi mogel bit vsak dobrodošel...samo takih ni. So samo tisti, ki opozicijo zganjajo pa nobenih rešitev ne dajejo in pa tisti, ki vodijo pa nikamor ne pridejo.
mmm bbb
20. 09. 2011 23.57
joj kak je ta janša antipatičen
caps1
20. 09. 2011 23.45
Kaj vse piše folk tu gor. Mržnja do Janše vam megli pogled na realno oceno stanja v Sloveniji..
razodetje
20. 09. 2011 23.43
Prekmurje s postojnsko jamo lahko zacnes kar z janso na celu.
Prekmurje Slovenija
20. 09. 2011 23.30
Upam, da bo končno po 20 letih prišel na oblast Janša z večinskim sedežev vsaj 70:30. Žal pa je verjetno prepozno ker so komunisti tajkuni v 20 letih vse pokradli kar se je dalo. Edina rešitev za slovenijo je vojna da razlastninimo vse tajkune in jih pozapremo nekam v postojnko jamo. Vsem kateri ne bodo mogli dokazati kako so prišli do denarja odvzti premoženje in državljanstvo....
Prihaja
20. 09. 2011 23.28
No sam se ne spomnim niti enega primera kake afere v zvezi s Pahorjem da bi se okoriščal, je pa bilo nekaj afer v zvezi s prtiski eu in predvsem zda na našo diplomacijo in demokracijo. sem mnenja da je res poskušal narediti najboljše, je pa vprašanje koliko sta mu to dopuščali domača in tuja politika. V minus mu štejem da se ni otresel kresalovke in jo je toleriral do zadnjega. V plus mu pa štejem da si ni sposodil denarja od Murkota. aja pa slušajno nočem videti na poziciji mandatarja niti janševiča, niti jelenčiča, niti turka, niti jankoviča, še najmanj pa golobiča ali kresalovko
davkoplacevalka
20. 09. 2011 22.56
bojadrag; z ženo uporabljava isti com.,ne boj se imam dosti za belčke in rdeče,pa še črnim jih lahko malo posodim. ali ti neuničlivi potrč,ki je v politiki že od rojstva,pa še 90%poslancev nič ne pove,morda pa jih je povozil čas in bi bilo dobro v parlament dobiti bolj mlade kadre,saj končno gre za njihovo bodočnost,ti senijorji so zgradili to,kar SMO IMELI,nimajo pa ustavne pravice tega tudi uničiti.SLOVENCI SMO DELAVEN IN PAMETEN NAROD,A ŽAL SE NE ZNAMO POSTAVITI ZASE,TAKO,KOT BI BILO POTREBNO,DOVOLJ JE TEPTANJA,USTRAHOVANJA,ZGRADIMO NOVO DRŽAVO PO MERI ČLOVEKA...
Crawezza
20. 09. 2011 22.47
KAJ TA JANŠA MISL DA MU JE ZAGOTOVLJENA OBLAST AL KAJ? prosim vas ljudje ne naredit enake napake kot z pahorjem!