Slovenija

VIDEO: Cerar: Slovenija si ne želi Evrope zidov, vojska bo pomagala policiji

Ljubljana, 17. 10. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sklenila, da bo Slovenska vojska pomagala policiji pri nadzoru meje. A to ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojaki ne bodo imeli policijskih pooblastil. Slovenija bo ukrepe na meji prilagajala ukrepom drugih držav.

Več videovsebin
  • Med begunci je veliko otrok
    01:35
    Med begunci je veliko otrok
  • Prihodi v Gruškovje
    01:05
    Prihodi v Gruškovje
  • Iz 24UR: Med begunci tudi ljudje s Kosova
    02:20
    Iz 24UR: Med begunci tudi ljudje s Kosova
  • Iz 24UR: Cerar: Slovenija ne želi Evrope zidov
    01:25
    Iz 24UR: Cerar: Slovenija ne želi Evrope zidov
  • Iz 24UR: Šotori, postelje, plakati z napotki ...
    01:48
    Iz 24UR: Šotori, postelje, plakati z napotki ...
  • Iz 24UR: Za begunce na Šentilju dobro poskrbljeno
    01:29
    Iz 24UR: Za begunce na Šentilju dobro poskrbljeno
  • Iz 24UR: Na Petišovcih s prevodi pomagal Palestinec Junis, ki že 50 let živi v Sloveniji
    02:17
    Iz 24UR: Na Petišovcih s prevodi pomagal Palestinec Junis, ki že 50 let živi v Sloveniji

Seja sveta za nacionalno varnost se je končala, prav tako je sestanek zaključila vlada.

Kaj so sklenili?

Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da je naša država le tranzitna in če bodo ciljne države sprejemale strožje ukrepe, bo morala tudi Slovenija sprejeti sorazmerne ukrepe.

Vlada je danes sklenila, da bo Slovenska vojska pomagala policiji pri nadzoru meje. A to ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je dejal.

Cerar je poudaril, da je vlada na reševanje begunske krize pripravljena in da deluje usklajeno.

Varovali bomo našo schengensko mejo, je poudaril Cerar. "Slovenija si ne želi Evrope zidov," je poudaril, a dodal, da bo država ukrepe stopnjevala glede na ukrepe ostalih držav.

Cerar pravi, da je v rednem stiku s kolegi sosednjih držav, prav tako z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Kaj konkretno pomeni "pomoč vojske policiji"?

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je dejal, da je ta ukrep pripravljen za primer, ko policija ne bi zmogla več z lastnimi resursi v celoti in učinkovito obvladovati razmere na terenu. Šlo bi za tehnično in logistično podporo: na primer helikopterji, tovornjaki, vojaki v globini (ne na mejni črti, temveč za policijsko linijo).

Vojaki policijskih pooblastil ne bodo imeli, je močno poudaril Šefic. "V tem trenutku te potrebe za sodelovanje vojske ni, prav pa je, da smo pripravljeni," je še razložil.

Šefic je dejal, da se ves čas pogovarjajo s kolegi na Hrvaškem, saj želijo ohraniti tok beguncev ves čas enakomeren. To bi pomenilo, da ne bi bilo potrebno sprejemati dodatnih ukrepov.

Politika je jasna: če bodo Hrvati pošiljali več ljudi, kot bi jih Slovenija lahko sproti procesuirala, bodo oblasti omejile vstop migrantov v državo, je dejal Šefic, ki striktno uporablja besedo "migrant" v tej begunski krizi.

"Število migrantov, ki bodo v Slovenijo vstopili v prihodnje, odvisno od števila migrantov, ki bodo Slovenijo zapustili," je dejal Šefic.

Prav tako je dejal, da ne vidi težav pri oskrbi ljudi s hrano in oblekami. V primeru, da ljudje pri nas ostanejo dlje, bi morali  ravnati drugače, a tudi tu Šefic ne vidi težav.

Dobrodošli! Prišli ste v Slovenijo.
Dobrodošli! Prišli ste v Slovenijo. FOTO: Mia Media

Janša: Slovenija dela veliko napako

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred sejo sveta dejal, da "Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije glede varovanja meje". Po njegovem mnenju bi bilo to potrebno, saj meni, da bo v tokratnem begunskem valu prišlo v Slovenijo veliko več ljudi, kot v prvem. Izrazil je, da lahko zaradi velikega števila beguncev hitro pride do neobvladljivih razmer. Meni, da bi bilo potrebno mejo s Hrvaško zapreti, so njegove besede povzemali novinarji s terena.

 

Pogovarjali smo se s šoferjem, ki je zjutraj pripeljal prvi avtobus z begunci. Pravi, da so med njimi tudi ekonomski migranti iz Kosova, saj so razumeli hrvaški jezik.

Posted by 24ur on Saturday, 17 October 2015

Kaj se dogaja na terenu z begunci in kaj med politiki? Spremljajte sporočila naših novinarjev na Twitterju:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3