Slovenija

Pahor se ne bo odrekel sodelovanju z Janšo

Ljubljana, 11. 02. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Lovec/K.Š./P.J./D.L.
Komentarji
574

Pogovarjati se je treba tudi z drugače mislečimi, je Pahor odgovoril na Ziherlovo pismo, v katerem ga ta opozarja, da Janši preveč popušča. Podpredsednik LDS pa vztraja – če kdo, bo premierja s položaja izrinil prav Janša.

Pahor je odgovoril Ziherlu: sodelovanju s političnimi nasprotniki se ne bom odpovedal.
Pahor je odgovoril Ziherlu: sodelovanju s političnimi nasprotniki se ne bom odpovedal. FOTO: Miro Majcen

Predsednik vlade Borut Pahor je odgovoril na kritično pismo podpredsednika LDS Slavka Ziherla. Ta mu je očital, da s popuščanjem Janezu Janši vodji opozicije utira pot za vnovičen prevzem oblasti. Pahor v odgovoru poudarja, da se ne namerava odreči temu, v kar sveto verjame – političnemu idealizmu in prepričanju, da se je treba pogovarjati tudi z drugače mislečimi.

Če prav razumem Tvojo kritiko, predlagaš, da se preneham posvetovati s političnimi tekmeci. To je daleč stran od mojega političnega prepričanja, da se je treba pogovarjati tudi s tistimi, ki mislijo drugače. Premier Borut Pahor

Pahor piše, da so Slovenci vedno zmagali le, ko so bili dovolj složni, in da njegova pripravljenost za posvetovanje in sodelovanje s tekmeci ne ogroža deljenih vlog opozicije in vlade. "A v časih gospodarske krize je najmanj, kar si želimo, da bi politične razlike prerasle v nepotrebna zaostrovanja.“ Brez dvomov in razočaranj ni tudi sam, vendar: "Kolikor so stvari težje, toliko bolj je treba biti odločen, da se problemi rešijo mimo zamer, ki jih prinašajo neprepričljiva politična ravnanja. Vidiš, zato bom ostal taki drži zvest tudi v prihodnje.“

Pahor nadaljuje, da si bo prizadeval za soglasje v koaliciji in za homogenost vlade in da bo spoštoval tiste sodelavce, ki v sodelovanje s političnimi tekmeci ne verjamejo, a tudi on od njih pričakuje spoštovanje in to, da mu bodo prepustili presojo, kdaj in s kom se bo posvetoval.

"Tvoje pismo je kritično. Moj položaj od mene zahteva, da kritiko sprejemam kot del vsakdana. Pohval ne pričakujem. Moj navdih je prepričanje, da delam v skupno dobro,“ piše Pahor. In še: "To je odgovornost do ljudi, ki so mi zaupali. In moje odprtosti za posvetovanja in sodelovanja z drugače mislečimi pri tem niso mogli spregledati.“

Tudi vrh Pahorjeve stranke predsedsednika v bran jemlje z istim argumentom, da je Pahorjev politični stil pač tak, kot je, in da so to vsi vedeli že prej. Trdnost koalicije kljub različnim pogledom ni ogrožena, so prepričani.

Ziherl: Če bo kdo izrinil Pahorja, bo to Janša

Ziherl je za oddajo 24UR komentiral Pahorjev odgovor na pismo. Mislim, da je razumel, da je bila kritika dobronamerna, je dejal. "Sodelovanju z Janšo se torej ne bo odrekel, kar je meni zelo žal,“ je dodal in poudaril, da je prav to želel s pismom doseči.

Ne zdi se mu, da je s pismom še dodatno razburkal dogajanje v koaliciji, ki je že tako močno načeta. "Samo opozoril sem na to dogajanje," je dejal. In še: "Če predsednik vlade Borut Pahor ne bo dočakal konca svojega mandata leta 2012, to ne bo posledica trenj v koaliciji, ampak sodelovanja z Janšo. Janša bo tisti, ki bo prevzel oblast in ne kdo iz koalicije.“

Janša: Takšna vlada ne potrebuje opozicije

Janša pravi, da je v pismu Pahorju le stranski igralec.
Janša pravi, da je v pismu Pahorju le stranski igralec. FOTO: Reuters

Predsednik SDS Janez Janša pa je v sinočnjih Odmevih v komentarju na pismo Pahorju povedal, da je on le stranski igralec in da je pismo namenjeno predsedniku vlade. "Visok funkcionar neke stranke tukaj uči predsednika vlade kot šolarčka. Gospodje v koaliciji opozicije res ne rabijo, ker se obdelujejo med sabo," meni Janša. Še posebej zanimivo pa se mu zdi, da so "najbolj glasni tisti, ki so v stranki, ki je imela nekoč 34 odstotkov (podpore med volivci op. a.), sedaj pa imajo 5 odstotkov". Iz te stranke sedaj učijo predsednika stranke, ki je dosegla zmagoviti rezultat na volitvah, kako naj vlada, pravi Janša.

Vidi se, da je Janša mojster sprenevedanja. S tem je pozornost odvrnil od sebe, pa je na Janšev komentar dejal Ziherl.

Ziherl: Ali res ne vidiš Janševe igre?

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl
Podpredsednik LDS Slavko Ziherl FOTO: POP TV

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je v odprtem pismu premierju Borutu Pahorju zapisal, da si v dobro vseh državljanov Slovenije želi, da prevzame vladanje v svoje roke in se vrne na pot načel in vrednot, ki so jih združile v koalicijo. "Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu," je zapisal. V pismu je izrazil bojazen, da to ne bo, ker s svojimi potezami utira pot Janezu Janši za ponoven prevzem oblasti.

"Politika je upravljanje države v dobro državljanov. In to, kar počneš, ni v dobro državljanov. Ko si dobil mandat za upravljanje države skupaj s koalicijskimi partnerji, nisi dobil mandata za samovšečno politiko, ki jo sam imenuješ združevalno. Mandat si dobil zato, da boš spremenil način vladanja, kakršnega je prakticiral Janša," v pismu piše Ziherl.

"Ali res ne spregledaš Janševe igre?" sprašuje premierja in dodaja, da bo Janša izkoristil Pahorjevo politiko "združevanja" in njegove posvete z njim, da bo vedno bolj prevzemal vodilno vlogo. "Če mu ne bo po godu, kar mu boš predlagal, te bo izsiljeval, da bo dosegel svoje."

Predsednika vlade je med drugim vprašal tudi, ali je pozabil na predvolilne zaveze svojim volivcem, zaveze svojima partnerjema v 'trojčku', da bodo skupaj spremenili opisani način Janševega vladanja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (574)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohor_zari
08. 04. 2011 08.35
kaj ne vidijo rdeči da se bodo med seboj pobili ne vidijo pa da niso sposobni vladati najbolj kar jim gre je klevetanje
Buena Vita
13. 02. 2009 13.31
PAHOR JE CVILIMOŽEK-CVILIDRETA- IN NEKAJ V SREDINI MOŠKI PA NI-TO VSI VEMO
RADO62
13. 02. 2009 12.51
Ranunculus13.02.2009, 09:211 ... Dost pišeš in pravzaprav ne poveš ničesar... Se mogoče greš tudi ti psihoanaliz ala koni9 , ker imaš očitno preveč prostega časa ??? Ne primerjeaj se z menoj, ker se boš samo osmešil... heh...
Miran Vavce
13. 02. 2009 12.13
ta tip ni ne moski,ne zenska,je dete,ki so mu vzeli igracko
Ranunculus
13. 02. 2009 09.21
RADO62 Spominjaš me na manjokranjc - pošiljaš ljudi šudirat dela drugih utemeljenih in preverjenih avtorjev. Ampak kar je pri manjikranjc v primerjavi s teboj tisto, kar jo naredi za kredibilno je to, da na podlagi avtorjev, ki jih navede tudi zargumentira nesmiselnost tvojih trditev. Sicer v filozofiji tudi to ni čisto v redu, ker moraš do veliko zaključkov priti sam, saj resnica ni samo ena in tudi vse še ni raziskano, ampak vseeno, krilatice, da je nekaj v tri dni ali brez veze, delujejo v gostilni, kjer itak zmagajo najbolj glasni strokovnjaki za rabo enozložnic, ker za konstruktivne odgovore ni ne časa, ne publike, tu pa lahko vseeno malo razložiš, zakaj je nekaj v tri dni. Po tvojem, ne da se skrivaš za govoricami o kredibilnosti avtorjev, katerih delo iz lastnega branja ne poznaš.
lahec
13. 02. 2009 00.42
ZIHERL KAJ JOKAŠ,ALI RES NOČEŠ VIDET ,KAJ JE Z VAŠO STRANKO ,DA STE ČISTO PROPADLI ,KOLIKO PA VAS JE V PARLAMENTU .NEHAJ SE UKVARJAT S POLITIKO,BODI ZDRAVNIK ,DA BODO LJUDJE IN DRŽAVA IMELI KAJ OD TEGA. POZABI POLITIKO
djdj
12. 02. 2009 23.42
Pahor boljše kot Janša. Samo več bi lahko skrbel za narod kot pa za svoj videz
RADO62
12. 02. 2009 22.16
koni912.02.2009, 18:011 ... Pa nehaj že s temi psihoanalizami in flancanjem tja v tri dni... Vzemi si knjige od Freuda, Junga, Camusa, Schopenhauerja itd... In po enem letu branja se vrni ponovno na forum, če boš sploh kaj razumel od del zgoraj navedenih avtorjev... heh
cakalnica3
12. 02. 2009 20.21
Verjetno pa se Ziherl boji, da če bo šlo tako naprej, Kresalova ne bo mogla zmagati na naslednjih volitvah. Bolj verjeten zmagovalec se mu zdi Janša. Ali ne verjame v svoje? Ali je res tako hud pesimist? Kresalovo na prestol!
dldl
12. 02. 2009 18.10
Pahor nima pojma kk bi se moglo državo vodit
jansa-arms
12. 02. 2009 18.01
Labilnega človeka so njihovi voditelji tekom tisočletij naučili živeti v nenehnih prepiranjih in celo prelivanjih krvi ! Tako so mu zatrli realno razmišljanje in lastno kreativnost ! Za nepomembne stvari se je pripravljen boriti tudi za ceno svojega življenja ! A je to normalno ?Ne razumem ,da je takih čedalje več kjub temu ,da bi se moral človek razvijati v pozitivno stran !
jansa-arms
12. 02. 2009 17.52
saj radivoj je tudi akviziter sune robe !si bo že priskrbel orodje za kmetovanje !
Buena Vita
12. 02. 2009 17.43
verjetno bo treba RIBNČANOM naročit vile grablje,na obzorju je nekaj novih kmetov,prašek in rado, kaj mislita vzgajat strupe za norost-ali proti norosti, v času recesije se znajo obnest
manjakranjc@hotmail.com
12. 02. 2009 17.30
Nefretete Nekaj si spraševala, želiš? Glede tematike, pa so moja stališča znana ...beri dopol. poste. Trenutno poteka nekonsturktivna debata in na te... se sama ne odzovem - to je le za določen profil ljudi, kar pa verjetno že veši!?
Tonček Balonček
12. 02. 2009 17.08
Še vedno trdim, da bi bivša komunsita in SKOJEVCA morala še vedno dobro sodelovati, Pučnik je celo predlagal, da bi se ti dve stranki združili, new vwem pa, kako si je je to predstavlal, kot HAMAS z LIKUD-om recimo?! Janša je perd volitvami stalno oznanjal, da za ure3sničitev potrebuje čimširšo podtopo, ni omenjal nikakršnega sdodelovanja. Rezultat je znan, dobil je pač galsove takratnih koalicijskih partnejevrjev, nič več, koalicijue seveda ni mogel sestaviti, s kom neki? Tako ej v politiki, zato imamo sploh različne stranke in volitve, saj nismo več v enopartijskem sistemu! Naj bo SDS nova ZKJ, vse ostale stranke naj se pa povezujejo v novodobni SZDL, kjre naj uresničujeo svoje interese. Vidi se, da je Janša Kardelja preveč bral, Pahor pa premalo!
itevs
12. 02. 2009 17.07
Eni in isti cele dneve rijete po tem peskovniku. Pa jokate gdo je komu lopatko vzel.
Tonček Balonček
12. 02. 2009 16.46
Zaakj se pa Janši ni bilo treba z nikomer posvetovati, razen mogoče z odvetnico in ameriško ambasado?! Zato ker je sposoben in ima jajca, za razliko od Pahorja. Da boste vedeli!
RADO62
12. 02. 2009 16.45
prašek12.02.2009, 16:410 ... matr te človek hitro sprovocira... heh...
RADO62
12. 02. 2009 16.36
prašek12.02.2009, 16:192 ... Kako pa veš, da mi ne bi zaupal ??? Dobro bi prodala zemljo, veš... Pa še za vnuke bi ti ostalo... heh
RADO62
12. 02. 2009 16.33
nefretete12.02.2009, 16:201 ... V bistvu ga ni področja kjer lahko konkurirate z menoj... Ja no, mogoče bi šofiral le kamion slabše kot prašek in koni9, ampak samo prvi teden... heh