Slovenija

Janša: Še nikoli nikjer na svetu ni nihče blokiral proračuna z referendumom

Bruselj, 13. 12. 2012 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije nekdo blokira sprejetje proračuna z referendumom. Tega še nikoli nikjer na svetu ni bilo, je v Bruslju poudaril premier Janez Janša. Zato v EU po njegovih besedah pričakujejo pojasnila.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Premier Janez Janša bo v petek evropskemu komisarju Olliju Rehnu pojasnjeval referendumsko dogajanje v Sloveniji.

Pri tem bo po njegovih besedah treba dati tudi nekaj odgovorov na "vprašanja, ki se pojavljajo v teh dneh ali urah, glede na to, da se je prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije zgodilo, da nekdo blokira sprejetje proračuna z referendumom, tega še nikoli nikjer na svetu ni bilo, in potrebna so nekatera pojasnila".

Ustavno sodišče je sicer prav danes začelo obravnavo zahtev za presojo ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve zakona o slovenskem državnem holdingu ter zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumih. Obe zahtevi za presojo ustavnosti je ustavnemu sodišču poslal državni zbor na predlog koalicije.

Janša je ob tem izrazil upanje, da bo odločitev o deblokadi zakona o stabilnosti bančnega sistema sprejeta čim prej in da bo mogoče iti naprej z urejanjem bančnega sistema. "Če tega ne bo, potem je lahko za Slovenijo čas, ki bo pretekel do tega, da bo mehanizem evropskega nadzora operativen, usoden," je posvaril.

Poleg tega so sindikati javnega sektorja sprožili postopek za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. Finančni minister Janez Šušteršič je v sredo povedal, da bo prihodnji teden vsekakor vložena zahteva za ustavno presojo tega referenduma. "Pričakujem, da ga ustavno sodišče ne bo dovolilo. Upam, da je vsaj še kdo v državi ohranil nekaj razuma," je dejal.

Slovenija je sicer iz EU v minulih tednih dobila že več ostrih opozoril, da z referendumi tvega, da bo prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, ki bo pomenila, da bo morala ukrepe za ureditev javnih financ in reforme izvajati pod tujim narekom. Minister Šušteršič je nedavno posvaril pred "prisilno upravo", ki jo predstavlja zloglasna trojka mednarodnih posojilodajalcev.

Da bo ustavno sodišče blokiralo referendum o izvrševanju proračuna, pa upa tudi predsednik DZ in prvak Državljanske liste Gregor Virant. "Sicer je država blokirana," je posvaril.
To referendumsko pobudo tako ocenjuje za precej neodgovorno. Obenem upa, da se bo med sindikati javnega sektorja in vlado čim prej začel resen dialog o načinu zmanjševanja mase plač v javnem sektorju. Po njegovih besedah za to obstajajo različni načini.

O tem, da je maso plač treba znižati, pa po njegovem prepričanju ne more biti "kakšne velike diskusije" ali dileme. "Sicer bomo pod vodo," je posvaril in dodal, da "moramo proračun spraviti v realne okvire, primanjkljaj pod tri odstotke. Ne moremo se več zadolževati za dve milijardi evrov letno".
Oster je tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, ki meni, da tak referendum pomeni za državo totalno blokado. S tem bi, kot je pojasnil, prišli na začasno financiranje, praktično bodo ustavljene vse investicije, evropska sredstva in nekateri projekti. Vse to je po njegovem mnenju precej neodgovorno od vlagateljev pobude.

V Bruslju so ga po njegovih besedah ministri spraševali, ali bo res vložena referendumska pobuda za zakon o izvrševanju proračuna, ker "se jim je to zdela znanstvena fantastika". Kot je pojasnil, so ocenili, da ni verjetno, da bi ustavno sodišče tak referendum dovolilo. Po mnenju Erjavca tudi ni dobro, da bi bila vsa država talka sindikata javnega sektorja.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa je danes dejal, da je pobuda sindikatov izjemno slaba, saj da ne bo ostala neopažena in pomeni dodatne težave za delovanje države.
"Očitno je to v kontekstu širšega dogajanja v Slovenji," je ocenil Tanko. Če bi bil namen sindikatov dobronameren, po njegovem mnenju ne bi vložili zahteve za referendum. Spomnil je, da je zakon o izvrševanju proračuna moč spremeniti, prav tako ima vlada relativno velika pooblastila za prerazporejanje sredstev med proračunskimi postavkami.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav je danes kot minister za gospodarski razvoj pobudo za referendum označil za neodgovorno.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je v sredo dejal, da vložitev referendumske pobude vidi kot taktično potezo, "neke vrste izsiljevanje". Prepričan je, da gre za zlorabo referendumske zakonodaje za utrditev pogajalskih izhodišč. "Sindikati s tem sami sebi kopljejo jamo," je še ocenil in opozoril, da javni uslužbenci, če zakon ne bo uveljavljen, januarja ne bodo prejeli plač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izak 52
16. 12. 2012 23.23
Janša poglej, kaj se je naredilo v socializmu od leta 1960 -1985, pa kaj smo naredili mi v državi za katero smo upali da bo boljša. Krka, Lek, Gorenje, Iskra, Unior, Istrabenz, Pivovarne Union in Laško, Tomos, Aero, Cinkarna, Cimos, Elan, Droga, Mura, Tam, Metalna, SCT, ............Uspeli ste uničit večji del, nekaj malega je še ostalo, to bi razprodali in si razdelili. Vaša sposobnost dati tej državi pogoje za razvoj je katastrofalna, tu ste v spregi ne vsi ampak velik del slovenske politike, menagmenta ter nosilcev pravne države. Čas je, da se poberete in da vas zgodovina opiše kot največje škodljivce in nesposobneže te mlade države. Vija vaja ven!
caprioza
15. 12. 2012 21.09
+1
Nikjer na svetu tudi ni toliko pokvarjencev in barab na enem mestu in vodilnih položajih,pa tudi nihče za nič ne odgovarja,kar pa ne velja za ostale državljane
Ira Sanctus
14. 12. 2012 19.46
+2
V svetu poznajo to, kar pri nas poznajo samo politiki -parlamentarno demokracijo... za njih. Pri nas pa je parlamentarna avtokracija ... seveda za nas navadne državljane.
holajslovenija
14. 12. 2012 18.43
+4
Janša se spreneveda,za vsako figo je prejšnji vladi nagajal z referendumi. Sedaj,ko mu vračajo drugi se zgraža in joka ter tožari pri Rehnu. Nam ni pomoči,dokler ne odstopi ta vlada z njim na čelu! Na vlado je treba postaviti gospodarstvenike in dobre ekonomiste. Ne pa da se že dvajset let pasejo v parlamentu eni in isti ksihti. In Janša,ko smo že ravno pri tem: nikjer na svetu ni ena oseba sposobna voditi kar treh ali dveh ministrstev,razen v tvoji vladi! (Erjavec,Vizjak i.t.d.)
resslovenka
14. 12. 2012 17.30
+2
Ena velika katastrofa je naša ljuba mlada domovina. Niti en dan, ampak res niti en dan ne mine, da na prvih straneh slovenskih dnevnikov ne zasledimo kraj, goljufij, ponarejanj...hobotnica ima že preveč razpredene lovke. Pa mi povejte kako naj ljudje sploh še komu verjamemo? Gremo se reforme-potrebne seveda. Ampak nam ne bo pomagala nobena reforma. Prej nas bo ugnobila. Ker nas reformirajo tisti, ki pri sebi reform ne čutijo, ker so začiteni tako dobro, da jim nič in nihče ne pride do živega. Večina, to je ostali se počutimo kot poskusni zajci, danes tako, če se ne bo obneslo pa jutri drugače. Grozljivo, milo rečeno.
borci333
14. 12. 2012 15.29
Idite se jokat v bruselj.... Ne vem zakaj niste jokali za jugoslavijo!
MICLA
14. 12. 2012 13.12
+6
tudi jaz pravim da nikjer nasvetu nimajo tako butastih in skrompiranih politikov in gospodarstvenikov ker so mafijaši stokrat bolj pametni kot ti naši bedaki.
prpa24
14. 12. 2012 11.22
+2
Ni čudno, da Majer joka, kakor kalimero, da mu Šušmeršič pri tem pomaga, da pa joka cela koalicija je pa že preveč. European Stability Mechanism (ESM) bo imel 700 milijard evrov odobrenega kapitala, začetno vplačanih delnic je 80, odobrenega kapitala na vpoklic pa je 620 milijard evrov. Razmerje je 11,4 proti 88,6%. Delež Slovenije v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ESM je 0,428 odstotka ali 2,99 milijarde evrov. Glasovalna moč članice je sorazmerna z njenim deležem delnic v ESM. Vpliv Slovenije je torej približno 0,4 % ali štiri promile. V ESM bomo morali v obrokih vplačati 342 milijonov evrov, še ta mesec 137. zadnjega¸od preostalih 205 milijonov evrov pa v naslednjih 3 (treh) mesecih, oziroma na začetku leta 2014. Glede na 0,4% vpliv Slovenije, situacijo v kateri smo,.. je to velik denar: 170 evrov na prebivalca v treh mesecih. Koliko že bodo na mesec prinesli novi davki? Je pa skoraj 3 milijarde prispevka Slovenije kar lep "kapital za reševanje tveganih terjatev", ki jih je pri nas toliko, da bi zato ustanovili še posebno družbo, sklad,.. slabo banko. ESM - banka tveganih terjatev? Včlanila sta nas Majer in Šušmeršič. Zato v EU po njegovih besedah pričakujejo pojasnila kako bo z vplačili, če plan z ropanjem .preko proračuna ne bo realiziran.
wheelie1
14. 12. 2012 13.22
+4
Če bi zdaj koalicija padla, bi njeni člani še dolgo ne mogli živeti tako, kakor zdaj. Zadeva je nadvse resna: ali korupcijski model demokracije naprej, ali pa polom! Zato tudi na kongresu NSi izjava nove/stare predsednice, da koalicija nima konkurence. Seveda je nima - tako pokvarjene politike ni nikjer na svetu, ne samo v SLO
Ira Sanctus
14. 12. 2012 08.50
+8
... in tudi nikjer na svetu nimajo tako topoglavih in malomožgansko veleposestniških politikov, kot pri nas!!!
jagermeister1
14. 12. 2012 08.29
-6
to kar se dela s to vlado se ni delalo z nobeno doslej.............ta vlada bi pokazala bistveno več kot je , če se je nebi blokiralo na vsakem koraku..............če mislite da s temi blokadami delate dobro državi , se krepko motite in eni celo zahtevate izstop iz EU..........a sploh veste kaj to pomeni ?.........potem ne bo več EURO plačilna valuta ampak tolar , pa ne rečem da je bil tolar slab , daleč od tega , samo vrnitev tolarja danes bi naredilo več škode kot koristi...............če bi to radi , potem kar naprej ampak zavedajte se da se potem zapirajo vrata na vseh finančnih trgih in še tista podjetja , ki danes dobro poslujejo in izvažajo bi verjetno izgubila posle.........in kaj bi potem naredili ?? a bi začeli tiskati tolar do onemoglosti ?? ta scenarij smo videli že v jugi pa se ni obnesel , ker bi šla inflacija " skyhigh ".............................vse države se odrekajo komunizma in socializma , tudi Kuba in Kitajska se ga bosta s časoma , samo pri nas bi ga radi ponovno uvedli..............vsi bi radi da vse naredi država in da država za vse poskrbi, ampak ti časi so minili...............tako je bilo v bivši državi pa je zato tudi zaradi tega razpadla.............vsi bi radi delali tisto za kar ste se šolali ali pa tisto kar bi radi počeli , če pa se ponudi priložnost za delo ki ga ne marate pa ga večina raje odkloni , češ to pa že nebom delal , ker se nisem šolal za to .............večina pravi - bom rajši na tisti podpori ki jo dobivam od države , pa še malo postrani zaslužim pa bo-.....................................jaz sem pred leti tudi izgubil službo in nisem obupal , ampak sem odprl S.P. , in s težko muko sem nabral kapital , da sem lahko začel in ni bilo lahko , sploh ne prvo leto , pa to tudi ni bilo tisto kar bi takrat rad počel , pa sem se vseeno odločil za to.............in danes mi ni žal ......redno so plačani prispevki in vsi računi , živim dokaj lepo , včasih gre tudi kaj narobe pa ne krivim vlade niti Janše za to................jaz pravim ,če ni službe , si jo je treba umisliti sam in potem samo DELAT , DELAT in DELAT ! ! !
malaraja
14. 12. 2012 17.40
+3
Delat delat, delat? Zato, da imajo falirani študenti obramboslovja in Politikantstva milijone na računih? Ne ga srat, Delat za otroke in starejše ja, za tele lopove pa ne. Dost je bilo.
Izak 52
14. 12. 2012 08.02
+5
Še nikoli v zgodovini Slovenije se ni zgodilo, da bi nas ena vlada v letih 2005-2009 prepričevala kako je uspešna i nas istočasno zadolžila za 10 milijard evrov, nato v opoziciji blokirala dva referenduma, nas nato prepričevala, kako pokojninska reforma še vsaj 6 let ne bo potrebna in nam nato grozila, da v kolikor ne sprejmemo njihove pokojninske reforme in ostalih ukrepov se nam bliža grški scenarij. Najprej z odgovornimi pred sodišče, denar iz davčnih oaz nazaj, potem se paq lhko pogovarjamo o varčevanju pri tistih, ki pri tem hazardu elit niso bili vpleteni. Do tedaj boste pa imeli proteste in verjetno kako drugo opcijo vodenja te države. Če ste vi edina alternativa te države, je najbolje napraviti skupinski samomor.
malaraja
14. 12. 2012 17.41
+2
Točno, vse spletke in ponarejanja se jim bodo vrnile nazaj in prav je tako.
Levji
14. 12. 2012 07.44
+8
A sedaj pa kaplar ne skliče izredne seje, da bi državni zbor obravnavl zahteve, ki so bile izražene na demonstracijah v večini mest v Sloveniji. Nima j..c. Rajši kaže svojo pokvarjenost in potuhnjenost in nas hodi tožarit v Bruselj. To je največji izdajalec slovenskega naroda. Mi si bomo pomagali sami, brez kaplarja njegovih prisklednikov in Bruslja. Čim prej je potrebno z oblasti odstraniti to nesposobno, lopovsko oblast. Slovenci brez teh ovaduhov smo sposobni postaviti to lepo Slovenijo na noge, vendar brez teh nesposobnih, pokvarjenih in izdajalskih oblastnikov. 21.12.2012 za reševanje moje lepe domovine.
cirenij
14. 12. 2012 07.49
+2
Ja, le kaj se pripravlja v glavah 2. republike? Zgleda, da je Bavčar zraven. Mogoče tudi vojska?
maijster
14. 12. 2012 07.30
+11
..........janez j. si največiji majster na področju kako blokirati državo,nikoli nisi imel interesa pomagati državi,ko si bil v opoziciji,saj si vendo zaviral in blokiral vsak predlog še preden je prišel v obravnavo,nekateri tega nismo pozabili,si največiji revanšist v naši državi,da nebo pomote tudi ostali so krivci tega kar imamo danes.l.p.
jagermeister1
14. 12. 2012 08.49
-5
daj ne seri........Janša v opoziciji ni nikoli imel tolikšne moči da bi lahko zaviral delo vlad in to kar govoriš je idiotizem..............tudi Pahorja ni rušil Janša niti ljudstvo s tem ko se je na referendumu zavrnilo reforme , ampak so Pahorja zrušili znotraj njegove koalicije................levica , ki je večino časa vladala , bi lahko že zdavnaj odstranila Janšo , če bi imela kakšne dokaze proti njemu..........pa jih nima , zato rajši hujska narod proti Janši v upanju , da ga bo ljudstvo odstranilo............mislim pa da ima Janša več dokazov proti levici o njihovih tako imenovanih transparentnih poslih , kot pa levica proti Janši ! ! !
malaraja
14. 12. 2012 17.45
+3
mato, v vsaki normalni državi bi padel Predsednik vlade, ki za poročno darilo podari izbor na razpisu za dobro plačano službo per takoj. Gospa se je javno pohvalila, da je dobila službo, ker pralni stroj že ima in je bil Janez prijazen do nje. To je najmanjši od 10+100 najhujših korupcijskih grehov našega PM. Nepredstavljivo je, kaj imajo v glavi ti ljudje in njihovi volilci, saj ni za verjet.
mismotu
14. 12. 2012 07.27
+4
Za vse, kar se dogaja v SLO se zahvalite tistim, ki so našo deželo vodili zadnjih 20 let.Kdo se bili 16 let na vladi, pa mislim, da ni treba pisati.
najjana
14. 12. 2012 07.24
+2
Varčuje in žuga se samo pri narodu, ta posvečeni pa še zajemajo vedno z polno šaflo.Kaznovan je pa tudi vedno narod oni nikoli svoje privilegije obdržijo.
jagermeister1
14. 12. 2012 08.59
-1
daj no daj...........kje pa varčujejo v podjetjih ? a na direktorjevi plači ali na delavski plači ? na delavski in zakaj ?.............zato ker se z delavskimi plačami lahko več prihrani............ja in res je , tudi direktorske bi lahko znižal za polovico ! ! !
tantadruj1
14. 12. 2012 07.22
+1
ja pa ja.... :)
hladni_tus
14. 12. 2012 07.21
+2
naša vlada samo stoka: blokirajo na, blokirajo nas, blokirajo nas .. pa v jok in k Rehnu po uteho, namesto, da bi se lotili reševat zadeve
najjana
14. 12. 2012 07.19
+5
Dajte državo nazaj narodu.
Delavec_Slo
14. 12. 2012 07.19
+7
Če že varčujemo, ali bomo KDAJ VARČEVALI TUDI PRI POSLANSKIH, ŽUPANOVIH PLAČAH, TO JE PRVO, KAR BI POSLANCI MORALI NAREDITI, ŠELE NATO UDRIHAT PO DRŽAVLJANIH IN VARČEVANJU AJA SEM POZABIL 10 PLUS 100!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tjaša Završnik
14. 12. 2012 07.35
+4
Shutzstaffen
14. 12. 2012 07.17
+3
Gospod Janša! Kakšne pa klobasaš. Prej Beograd, sedaj pa Bruselj. Eviva comunismo-eviva liberta!