Slovenija

Janša (še) ne bo pričal v primeru avstrijske Patrie

Dunaj, 30. 04. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Dunaju so nameravali slovenske priče v avstrijskem primeru Patrie zaslišati v četrtek. Premier Janša je vabilo prejel, a se je za izostanek že opravičil. Pričali ne bodo niti Jože Zagožen niti Ivan Črnkovič niti njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

V četrtek bi morali na avstrijskem sodnem procesu v zadevi Patria zaslišati slovenske priče, med drugim tudi slovenskega premierja Janeza Janšo. Predsednik vlade je pred nekaj dnevi vabilo dunajskega sodišča prejel, je povedal odvetnik Franci Matoz, a se obravnave ne bo udeležil. Matoz, ki zagovarja Janšo v slovenskem primeru Patrie, je namreč "glede na kratek čas" od prejetja vabila do obravnave poslal sodišču opravičilo, da Janše na Dunaj v četrtek ne bo.

Franci Matoz (levo) je opravičil Janeza Janšo.
Franci Matoz (levo) je opravičil Janeza Janšo. FOTO: Miro Majcen

Iz kabineta predsednika vlade so prejšnji torek sporočili, da Janša uradnega vabila, da bi se udeležil obravnave v zadevi Patria na Dunaju, do takrat ni prejel, "bo pa z veseljem pričal, če dobi vabilo".

Tiskovni predstavnik kazenskega deželnega sodišča na Dunaju Christian Gneist je potrdil, da je sodišče vabila premierju Janši in drugim pričam iz Slovenije že poslalo, do minulega petka pa niso dobili nobenega opravičila. Na vprašanje, kdaj točno so vabila poslali, ni mogel odgovoriti.
Po Gneistovih besedah obstaja možnost, da bi priče iz Slovenije zaslišali prek videokonference. Ob tem je še izpostavil, da avstrijsko pravosodje tujih državljanov ne more prisiliti, da bi pričali, "lahko pridejo samo prostovoljno".

Dopusti prič se križajo z načrti sodišča

V četrtek nima časa niti Jože Zagožen (desno).
V četrtek nima časa niti Jože Zagožen (desno). FOTO: Damjan Žibert

Po navedbah časnika Večer je dunajsko sodišče na pričanje poleg Janše povabilo nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, brigadirja Toneta Krkoviča in Črnkovičevo soprogo Marijo Badovinac Črnkovič.

Črnkovič je povedal, da ga v četrtek ne bo na Dunaj, saj je vabilo prejel prepozno. Enako po njegovih besedah velja za njegovo ženo. Sodišču se je Črnkovič zato opravičil in predlagal nekatere nove termine, ko naj ga vabijo. Kot je še povedal, je pripravljen pričati tudi prek videokonference.

Tudi nekdanji direktor HSE Zagožen se je sodišču opravičil, saj je na poti v tujini in se vrne šele v četrtek zvečer. Vabilo je bilo po njegovi oceni poslano prepozno, saj je za te dni že vnaprej načrtoval dopust.

Na deželnem sodišču na Dunaju poteka sojenje v zadevi Patria proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sojenje, ki se je začelo v začetku leta, je povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
02. 05. 2012 23.28
Kaj je evidentno zanimivo in 100% dokazljivo: Ood kje kar naenkrat ta tema? A se je pojavilo kakšno novo dejstvo? A so končno nekoga dobili z roko v žaklju? A je kaj takega, kar še ni bilo napisanega?
Bojan-F
02. 05. 2012 23.45
UPSSS! Tole sem nalepil pod napačnim prispevkom. Se opravičujem. Administrator, lahko brišeš. Hvala!
jnovak76
02. 05. 2012 13.54
-1
Pa dobr je ljudje, kaj vam je no? Puste našga Ivana pr mir. Če je reku da dnarja ni dobil ga pač ni dobil ane. Komu bomo pa verjel če ne njemu. Sej bo šel sigurno na Dunaj če je reku "bo pa z veseljem pričal, če dobi vabilo". Problem je samo k njegova vabila prevzema palček Matoz. Janša ti si car. Kr buzoriri nas Janez sej smo samo tvoji hlapci.
ksenak2
02. 05. 2012 12.16
Kaj šele ko bo Janez Janša poklican kot priča na Finsko. Tam že imajo izjave zapriseženih prič, da so izplačali podkupnine še pred razpisom Ministrstva za obrambo Zelo nas mora bit sram, da imamo na mestu PM takega človeka.Kaj takega je redko najti tudi v Afriki. Pa je ljudem vsaj to jasno, kako je korumpiran politik ranljiv? Da ga lahko izsiljujejo vsi, od prvega do zadnjega, ki so v poslu sodelovali - in tak politik bo naredil karkoli, da reši sebe in svojo pozicijo: da bo čudno in nelogično glasoval, da česa ne bo storil, kar bi moral, da bo koga potunkal, ker bo to od njega pričakovano, da bo delal 100 in eno uslugo vsem nam v škodo, da bo dal podporo za državi škodlhjive predloge, da bo delal, kar mu bodo ukazali, skratka. Da se pa noče udeležiti sojenja, to je bilo za pričakovat, je pa sramotno. Ampak Janezu Janši je jasno, da v Avstriji ali na Finskem kot priča ne bo mogel zganjat svoje arogance in se zafrkavat s sodiščem, kot to počne doma. Jao, dokler ta tip ne izgine iz politike, nimamo kot država nobenih šans za en normalni razvoj in civilizirano demokracijo.
ksenak2
02. 05. 2012 12.22
pripenjam pa še zanimivo družinsko zgodbo našega PM, opisano od abigali:
etul
01. 05. 2012 19.12
-3
Je Cviklov pubec streljal iz vseh topov pred tremi leti zdaj imamo vlado in zadeva patria bo raziskana in JJ bo v najkrajšem času v Dobu.končni rezultat Cvikl pobegnil državna tožilka zamenjana JJ pa ni zaradi patrije nič hudega celo naviziral je
Tonček Balonček
01. 05. 2012 23.38
+0
Njegova zgodba čedalej bolj spominja na Titovo!
SimonaHamer
01. 05. 2012 18.00
+2
Ampak Ampak Pustili ste nas ob cesti Na kamnih namesto kruha Pustili ste nas v našem imenu Udarjali ste s pestmi po govorniških pultih (takrat ko to ni bilo več nevarno) in v našem imenu kričali: Dost mamo! Dost mamo! Jurišali ste na položaje Na službe (z našimi službami) Na barikade niste šli Barkade so zastarele Lenina niste omenjali (Lenin je mrtev kos mesa) Pustili ste nas s trebuhi obrnjenimi navzven Prikimavali ste nam z našimi obrazi Se smejali z našimi nasmehi Ampak Ampak Izdali ste nas takoj za naslednjim križiščem Takoj ko ste pomalicali ste odpeljali naprej z našimi avtomobili Po naših cestah Preko naših glav Čez naše besede Pustili ste nas sredi tuljenja in si zatisnili ušesa Naša ušesa z vašo gluhoto Jeziki so vam padli v prah Preobloženi jeziki kontaminiranih besed Dali ste nam svoje sovraštvo za našo ljubezen Roke ste razstavili v alkoholu Naše roke V muzejih V mavzolejih V bankah poceni kreditov Smejali ste se ko ste rekli: Poglejte roke! Poglejte roke ki so mislile ki so upale ki so se zmotile ki so smešno velike kot pošvedrani čevlji Charlija Chaplina! Pustili ste nas ob cesti Ob bregovih samih belih kamnov Pokopališč Časa Krivice brez krivde in postavili ste si plotove (na naši zemlji z našimi zidaki) Napisali ste glasbo za vaše plesne korake Nas pa ste pustili za sabo ko ste lezli v hrib Grizli kamen da bi poiskali zlato Vaše zlato na naših ramenih v vaše shrambe In tako ste odšli mimo Zazrti v svojo svetlo prihodnost Mi pa smo ostali zadaj kjer ste nas pustili Kjer nas še vedno puščate V upanju da crkovina požre crkovino Da okužena hiša ne bo nikoli več poseljena Da se cesta ne ponavlja Da Čas ni eden in neskončen ki se vrti v krogu Ampak! Ampak! Zmota je velika Zmota čaka za vogalom (kot nevarna ranjena žival) da se pripeljete mimo nič hudega sluteč čez deset dvajset trideset enkrat že in takrat bo zakrvavelo nebo (naše nebo v vaših glavah) in nič ne bo pozabljeno Niti zrno
Bojan-F
01. 05. 2012 17.55
+7
Zakaj ta vest ni med črno kroniko?
JanezNovakJohn
01. 05. 2012 17.44
+5
Hudo je hudo Tomažek, če te stalno spremlja Sanadarjev sindrom.
Tonček Balonček
01. 05. 2012 17.23
+6
Spominja me na Berlusconija, žal pa v Avstriji ne more spreminjati zakonodaje! Morda bodo kdaj tudi njega ustavili v kakšnem avtomobilu na poti na dunajsko letališke, ko bo želele poleteti v Avtralijo.
volek
01. 05. 2012 19.19
-4
Balonček, mene pa Ropov Tonček spominja na Berlusconija. Daj no nam povej balonček, ti si dobro obveščen od UDBE, a je Janša že končal z gradno klinike v Avstraliji. Sem slišal od enega udbovca da tud v braziliji zida za svojo Urško. No dej Balonček razsvetli slovenski narod z informacijami iz prve roke.
Tonček Balonček
01. 05. 2012 23.39
+1
On nima s to kliniko nič, prokurista sta Petek in Zver! Zakaj ga mešate v zadeev, o katerih nima pojma!
shupak
01. 05. 2012 23.41
+1
Točno to se bo zgodilo, ko se bodo peljali nazaj z zaslišanja.
Mombly Pilot
01. 05. 2012 16.30
+8
Če se bo moral udeležiti te obravnave bo zopet še prej hitro malo "preuredil" pohištvo v pisarni SDS-a ,tako kot po zadnjih volitvah, zato pa je zamujal v volilni štab
Tonček Balonček
01. 05. 2012 16.05
+9
Tovaruš MAjer Tomaž nima časa, preračunava Stanovnikovo pokojnino in raziskuje, kje je T. Rop naročil Viagro, ker verjame, d aje to najugodnejša cena! Nekateri so si penzijo zrihtali pri OZN, drugi pa pri PAtria Vehicles!
gruber74
01. 05. 2012 18.16
+0
Majerja je že zdavnaj čas povozil,tko kot pa tebe
volek
01. 05. 2012 19.20
-5
Stanovnik pa še vedno šteje kolk je dobil včeraj pokojnine, zato bo vsoto povedal šele po praznikih.
simona_semenic
01. 05. 2012 15.23
+5
Šel je popotnik skozi atomski vek in je na tržnicah, kjer prodajajo vse, tudi marelice in šmarnice zgodaj pomladi, prodajal svoje srce. In ko ga je razprodal, je rekel: Kaj sedaj? Vprašal je kanarčka: Ali naj kupim tebe? - Kaj boš z menoj zdaj, ko nimaš srca? Vprašal je psa: Ali naj kupim tebe? - Pretepal bi me zdaj, ko nimaš srca? Vprašal je zvezdo: Ali naj kupim tebe? - Kam me boš spravil zdaj, ko nimaš srca? In nazadnje je sklenil, da si pozida hišico tam na obronkih atomskega veka. In tako je tudi storil. In ko so ljudje hodili mimo in vpraševali: Kdo živi v tej hišici, da nikoli ne odpre ne oken ne vrat? je rekla hišica: Človek, ki se je skril vame, ker ga je sram, da je prodal svoje srce. - Gotovo ga je prodal slabo, so dejali in pognali svoje limuzine naprej skozi atomski vek. Vladimir Pavšič – Matej Bor: Šel je popotnik skozi atomski vek, 3
BogatunLOL
01. 05. 2012 14.17
+9
Hja, malo čudno vse skupaj... Najprej so se skoraj ponujali, potem pa rep med noge... No, morda so se nekateri bali, da bi imeli samo enosmerno potovanje. Morda pa se za koga od njih zanimajo ZDA.... Nikoli ne reci nikoli...
abigail
01. 05. 2012 10.24
+12
Če ima človek Čast in Poštenost, ki jo je potrebno negovati in ubraniti, se odzove, se potrudi razjasniti okoliščine, ki so pripeljale do zapleta. Če pa tega več nima, ga je strah, vpraša za nasvet odvetnika in reče, da pač nima časa in da mu je to izpod časti. Tudi tako in predvsem tako se dobro preživi. Pravljica za dobro jutro... Nekoč, med viharjem druge svetovne vojne, je živel mlad fant, ki sta ga Cerkev in mentaliteta takratnega časa mobilizirali med domobrance. Usoda je hotela, da se je znašel po koncu vojne na strani tistih, ki so vojno izgubili in v skupini nesrečnikov, ki so jih pozverinjeni zmagovalci streljali v Kočevskem Rogu. Rešila ga je dobra vila, ki mu je očitno pomagala, da je pravim ljudem na ušesa povedal prave besede. Pridružil se je zmagovalcem, ki so mu v roke položili pomembne naloge na poti izgradnje socializma v državi. Med drugim je celo svoji teti (moji babici) moral odpeljati kravo, ki je pomagala preživljati deset osirotelih otrok. Očeta so jim seveda ubili, ker je bil med vojno mobiliziran med "ta bele", čeprav je celo vojno streljal samo v zrak. Žena in otroci so postali politični zaporniki, ki jih je bilo potrebno razlastniniti. Nič niso pomagala dejstva, da so se med vojno pri njih hranili tako fašisti kot tudi partizani in da je poštena žena vseskozi pazila in molila, da nikdar nihče ne bi bil ustreljen. Rešila je celo sestradanega partizana, ki ga je hotel njegov poveljnik zaradi kraje iz njene kleti ustreliti za kazen. Na kolenih in jokajoča je pred poveljnikom in pred očmi svojih otrok prosila za njegovo življenje. No, to vsekakor ni pot tistih, ki se hočejo povzpeti na vrh in zaživeti bolje. Njen nečak je znal narediti stvar bolje. Jok nič ne pomaga. Odločno je stopil na stran nove oblasti, ker pač ni želel biti zapornik v novi državi. Poročil se je in dobil sina, ki ga je vzgajal v novem komunističnem duhu in ga pošiljal v delovne brigade. Pametni sin je postal celo predsednik komunistične mladine. Po svojem očetu pa je očitno podedoval odlične gene, ki mu pomagajo preživeti v vsakih novih okoliščinah in pravljica se nadaljuje... Podobnosti z resnično živečimi osebnostmi so zgolj naključne!
korintos1
01. 05. 2012 10.41
+6
zelo lepa pravljica. Mogoče si jo bodo eni prebrali in se spoznali.
ksenak2
02. 05. 2012 12.20
abigali, zakaj ne poveš te povesti kakšnemu novinarju? Zelo zanimivo družinsko ozadje našega PM
TRUMPP
01. 05. 2012 10.11
+13
Janezu ne more nihče nič na tem svetu. Ubogi narod kateremu vlada samooklicani vodja.
mes
01. 05. 2012 15.10
+3
Mirsad Miro Muharemovi?
01. 05. 2012 10.01
+8
pa ljudje moji,ta človek ne more biti predsednik vlade,saj ima samo opravila z sodišči,tako doma kot v tujini,upam da se bo kaj oglasil predsednik DRŽAVE....
Vik Klas
01. 05. 2012 10.20
-3
Vik Klas
01. 05. 2012 10.30
-9
Janšo bi že zaprli,če ne drugače bi mu podtaknili ,če se neb levičarji bali za svoje riti, ker mnogo ve o njihovem delu.
Vik Klas
01. 05. 2012 10.41
-5
saintjozef
01. 05. 2012 11.59
+3
Marinaconti. Sem vesel, da sem bolj neumen kot ti.
vetlan
01. 05. 2012 15.38
+7
Najbrž imam IQ v velikosti nogice novorijenčka (sicer ne vem kakšno je to merilo), ampak verjamem, da je kriv. Denar za kliniko mu je najbrž z neba padel.
irhaela
01. 05. 2012 02.09
+22
Ves čas sem imela v mislih avstrijsko afero s Patrio, kot smo bili obveščeni preko avstrijske sodnice, da je Janša z ostalimi slovenskimi obtoženci zaželjen kot priča v Avstriji! V Avstriji pa obstaja zakon, da če priča laže, takoj ga dajo aretirati zaradi zavajanja laži! Kakšne podatke imajo oni Janši in njegovimi soobtoženimi pajdaši, pa sam nima pojma! On se je ves čas z nami Slovenci igral, ali z Avstrijci pa se ne more! EEE, ves čas sem imela v mislih to, zopet je naš veliki Janša lagal, nam v brk! Z veseljem da kokam čaka, da bo pričal v Avstriji, ker menda tam ni kučaniste in udbovce...komaj čaka, ali sedaj, pa na lepem ne bo šel... Nateguje nas že ves čas. Janša je zrel samo za v Polje! Zaradi udbe in Kučana je že sedaj popolni fanatični shizofrenik in pa verjame RKC-ju, da bo za vso njegovo lopovščino odpuščeno, če še RKC-ju primakne na ducate ali celo milijarde slovenskega prigaranega eurčka!
saintjozef
30. 04. 2012 22.28
+17
Avstrijci Slovence pozvali, naj raziščejo vlogo Riedla in Wolfa 6. september 2008 ob 06:25
saintjozef
30. 04. 2012 22.29
+16
Minister za obrambo Karl Erjavec je povedal, da je pred podpisom pogodbe o nakupu patrij odšel na pogovor k premierju Janezu Janši.
saintjozef
30. 04. 2012 22.30
+17
Kot je pojasnil za časopis Delo, je na sestanku želel premierja "seznaniti s tem, kaj bomo dobili za 278 milijonov evrov. To se mi je zdel dovolj velik znesek, da mora biti predsednik vlade seznanjen z vsebino pogodbe pred njenim podpisom". Erjavec je še zatrdil, da mu je Janez Janša na sestanku dejal, da je posel njegova odgovornost in da mu verjame.
saintjozef
30. 04. 2012 22.30
+18
Erjavčeva izjava pa zanika četrtkove navedbe Janeza Janše, ki je v predvolilnem soočenju dejal, da s pogodbo o nakupu oklepnikov nima nič in da se o njej ni z nikomer pogovarjal.
shupak
30. 04. 2012 23.09
+0
saintjozef
01. 05. 2012 11.39
Da je brisana stran (ne obstoja več) kjer je soočenje devetih parlamentarnih strank z dne 28. avgusta 2008, SE NE SME POVEDAT????? Kot DOBRI NOVINARJI bi morali obelodanit, kaj se je takrat reklo. In pravite, da je s. Koreja nekaka diktatura?
saintjozef
01. 05. 2012 12.04
+1
govorim o SEBI, ne o rdečih, črnih ali belih. Do sedaj me ni še nihče prepričal, da je boljši od drugega. ps vse kar sem gor "napisal" je skopirano. In že objavljeno. Sem le firbčen in resnica me zanima. NE pa da se kar nekaj izbriše. Sem pa na lastna ušesa slišal, da je Erjavec Janši rekel, da mu je pokazal pogodbo. Celo zakaj!, Ker ni razumel, kaj je tistih 20 miljonov notri. Po TV, da se razume. Pozabim pa ne!
saintjozef
30. 04. 2012 22.14
+20
Jure Černe Janša res lahko postane naš OSVOBODITELJ. Če izgine v Avstralijo. Rešil nas bo spon razdvojenosti, vrnil spoštovanje v naše sodstvo in veliko več denarja bo nam ostalo.
shupak
30. 04. 2012 23.09
+1
M_teorija
30. 04. 2012 21.50
+26
A bo Avstrijskega tožilca tud tožil!?
nefretete
30. 04. 2012 22.28
+16
Vik Klas
30. 04. 2012 22.29
-9
saintjozef
30. 04. 2012 22.51
+10
WikiX
30. 04. 2012 21.18
-2
Tudi sam se ne morem načuditi, kako pogumnega in mogočnega vodjo nam je namenila usoda, na zunaj deluje nedostopen, nekam vzvišen in neizprosen kot skala, njegova volja je neizprosna, močna kot jeklo, vendar ko ga poslušam se mi zazdi, kot da razume moje najgloblje skrbi in strahove, da govori naravnost meni. Kako naj drugače pojasnim, da si deliva iste misli? Hudo je, letošnja zima je bila še posebej brutalna in neusmiljena, vendar ko se našemu vodji zazrem v oči, začutim v sebi neko čudno novo moč, kot bi me stresla elektrika, takrat za hip izginejo bolečine, še lahkota naenkrat ne zdi več tako strašna. Odkod ta človek črpa vso to neusahljivo moč, da trpi za vse nas, tako drugačen je od vseh ostalih, je sploh mogoče, da se je lahko rodil navadni smrtni materi in očetu? Med vsemi narodi na svetu, smo prav mi izbrani, to je dokaz, da nad našim narodom bdijo višje sile, takšen izjemen dar ne more biti le naključje. Zver grozi, dabo uničila vso človeštvo, nas ni, nič nismo, le prazne školjke, ki jih je naplavilo na obalo, a vendar se zdi, kot da se je še nepremagljiva zver ustrašila, ko se je zavedla, da smo kot eno neumrljivo in brezčasno telo, posoosebljeno v našemu Nepremagljivemu Vodji. Roke omagajo, telesa se sesedejo vase kot prazne vreče, mi klecnemo in omagamo, a glej, takoj se najde nekdo, ki stopi na naše mesto in s svojimi rokami prevzame naše breme, da nas z lastno silo pomakne naprej, proti večnosti. Takrat pozabim na trpljenje in se zavem, da nam bo uspelo premagati vse te nepremagljive ovire, zato je prav, da se moramo vsi nesebično žrtvovati, kajti naša življenja smo položili v varne roke. Dokler nam sveti njegova luč v temi vem, da nisem več sam, naenkrat se mi tudi nemogoče ne zdi več tako nedosegljivo, skupaj bomo zmagali!
rew333
30. 04. 2012 21.21
+12
MsPikapiki
30. 04. 2012 21.24
+3
resslovenka
30. 04. 2012 21.31
+8
Hudo patetično. Karkoli si že hotel povedati, te jaz ne razumem.
saintjozef
30. 04. 2012 21.35
+6
trobentica359
30. 04. 2012 21.48
+7
oh my god!!! to namiguje na severno korejo!
Vik Klas
30. 04. 2012 22.32
+3
irhaela
01. 05. 2012 02.30
+8
WikiX, točno tako, se strinjam, ali vsi vemo, da je vse to, kar ste vi napisali, vsa osebnost Janše! On misli da je naš Bog! Žal ni, kakor misli tudi RKC o sebi, da so ednini Božji posredniki med Bogom in rajo! Ne niso! RKC služi Satanu, Janša pa Satanovim peklenščkom! Za to so vedeli pokojni Drnovšek, Pučnik in Bajuk! Ratzinger in Rode sta še slabše in hujše vrste kot je Janša.
Bojan-F
01. 05. 2012 10.05
+3
Kako bi psihoanalitiki prevedli gornji tekst:
Bojan-F
01. 05. 2012 10.05
+6
(Maligni) narcist je šibko uranvnotežena osebnost. Posledica načina njegovega obnašanja je kult osebnosti. Okoli sebe organizira pridigarje, rituale, čaščenje, svetišča, katekizme in mitologijo. Vodja je asketski svetnik. Daja videz, da zavrača vsa tuzemska ugodja zato, da se cel posveti svojemu pozivu. S tlačenjem svoje človeškosti postane Nietzschejev »superman«. Toda biti nadčloveški hrati pomeni biti aseksualen in amoralen. Narcizem je nihilističen. Upira se staremu, obvladujoči kulturi, visokim stanovom, ustaljeni »religiji«, supersilam, korumpiranemu redu nasploh Njegovo nezavestno je zavestno. »Druge« (običajno načrtno in preudarno izbrane« je možno enostavno poistovetiti z vsem zlom. Patološki narcisti prosperirajo s sovraštvom in patološko zavistjo.
Bojan-F
01. 05. 2012 10.07
+6
Maligni narcistični vodja je nezmotljiv, superioren, talentiran, sposoben, vsemogoč in vseveden. Pričakuje dobrikanje, laskanje, občudovanje, stalno pozornost svojim nipihnjenim zgodbam in sporočilom. In kar je zanimivo: reinterpretira realnost, da bi potrdil svoje fantazije.
Bojan-F
01. 05. 2012 10.08
+5
Maligni narcistični vodja smatra sebe dobrotnika ubogih, enega izmed navadnih ljudi, predstavnika zavrženih, prvaka nezadovoljnih nasproti korumpiranim elitam. Maligni narcistični vodja je nezmotljiv, superioren, talentiran, sposoben, vsemogoč in vseveden. Pričakuje dobrikanje, laskanje, občudovanje, stalno pozornost svojim nipihnjenim zgodbam in sporočilom. In kar je zanimivo: reinterpretira realnost, da bi potrdil svoje fantazije.
Bojan-F
01. 05. 2012 10.11
+4
Miroljubna maska pade, ko narcist postane prepričan, da ga ljudje, ki naj bi jih predstavljal, njegov elektorat, njegovi zvesti pripadniki, torej tisti, ki napajajo njegov narcizem, zapuščajo ali se obračajo proti njemu. V brezupnem poiskusu podpreti svojo kaotično osebnost obelodanijo: »Ljudi so prevarali (mediji, korporacije, vojska, elite, ..), v resnici ne vedo kaj delajo.« Narcist je ranjen, kar vodi v srd in nekontrolirano agresijo. Osnovni obrambni mehanizem je delitev na popolnoma dobre in popolnoma slabe, na katere projecira svoje negativne emocije.