Slovenija

Janša proti sindikatu

Ljubljana, 08. 12. 2006 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.V./V.L./D.Š./STA
Komentarji
17

Premier Janša ocenjuje, da ima napovedana stavka policistov politično ozadje. Meni pa, da situacija v državi ni dramatična.

Spor med policijskim sindikatom in vlado se stopnjuje. Premier Janez Janša je včeraj v oddaji Trenja na POP TV ocene o političnem ozadju napovedane stavke policistov podkrepil s trditvijo, da je podpredsednik policijskega sindikata Vlado Marinič kanididal na listi ene od opozicijskih strank. Marinič odgovarja, da ni bil nikoli član nobene politične stranke, potrdil pa je, da je kot neodvisni kandidat kandidiral na listi ene od opozicijskih strank.

Premier se je skliceval na članek iz Dela.
Premier se je skliceval na članek iz Dela. FOTO: POP TV

Janša je tudi znova ponovil očitke, da se je pobuda za stavko pojavila v zaostreni situaciji tako kot leta 1991, kar je premier dokumentiral s člankom iz Dela. "Policijski sindikat je 16. junija, ko smo se vsi pripravljali na obrambo Slovenije, grozil s stavko. Te stavke ni bilo, ker policisti temu pozivu niso sledili," je povedal Janša.

Predsednik policijskega sindikata, Branko Prah, pa meni, da omenjeni članek nima nobene teže. Premierja Janšo pa poziva, da mu pokaže sklep organa, ki je leta 1991 dejansko napovedal stavko.

Podpredsednik policijskega sindikata Vlado Marinič pravi, da ni bil nikoli član nobene politične stranke.
Podpredsednik policijskega sindikata Vlado Marinič pravi, da ni bil nikoli član nobene politične stranke. FOTO:

Janša je prav tako očital sindikatu, da je pripravljal stavko tudi v času papeževega obiska in da je veliko funkcionarjev istih kot leta 1991.

Premier sicer meni, da za stavko ne stoji opozicija, saj "ni toliko organizirana, da bi sama to počela, obstaja pa sozvočje interesov, ki se je tukaj ujelo". Tudi Prah zanika, da bi v ozadju stavke stala opozicija.

Vtis, da je situacija v državi zelo dramatična, ni realen, meni Janša. Izjava šefa policijskega sindikata, da bodo izvedli popolno stavko, je sicer dramatična, vendar je premier ne jemlje resno.

Protest paznikov

Pazniki Zavoda za prestajanje kazni Ljubljana (ZPKZ) pa so v sporočilu za javnost zapisali, da ostro protestirajo zoper nestrokovno izjavo predstavnika policijskega sindikata, ki je poudaril, da se policisti s svojim delom nikakor ne morejo primerjati z delom paznikov v zaporih. Policijsko delo naj bi bilo tudi bolj odgovorno, zahtevno in tvegano kot pa delo carnikov, paznikov in pa vojakov, so še poudarili v policijskem sindikatu.

Pazniki ZPKZ Ljubljana poudarjajo, da je delo paznika po priznanih mednarodnih raziskavah uvrščeno na drugo mesto najbolj stresnih del, delo policista pa je uvrščeno precej nižje.
Pazniki ZPKZ Ljubljana poudarjajo, da je delo paznika po priznanih mednarodnih raziskavah uvrščeno na drugo mesto najbolj stresnih del, delo policista pa je uvrščeno precej nižje. FOTO: POP TV

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je za 24ur. com poudaril, da se strinja s pisno izjavo paznikov, saj je njihovo delo zelo težavno in zahteva nenehno strokovno usposabljanje. "Policist se na terenu sreča s konfliktno osebo in izvede določene postopke ter jo preda drugim organom, paznik pa se s konfliktno osebo srečuje vsak dan, kar pa zahteva uporabo drugačnih metod in sredstev", je poudaril Smole.

"Pazniki so glede na zahtevnost dela in preobremenjenost tudi za svoje delo slabo plačani, to velja tudi za strokovno osebje", je še dejal. Smole je še zatrdil, da je stvari potrebno reševati v skladu s pravilniki in dialogom.

Če policijski sindikat pri pogajanjih z vlado zaradi napredovanja v višji plačilni razred ne najde tehtnejših argumentov kot sta razvrednotenje in omalovaževanje pazniškega dela, je to nesprejemljivo in nenazadnje tudi nestrokovno ter skrajno žaljivo. Pazniki zaporov visoko cenimo in spoštujemo delo policistov in jih čutimo kot "brate v orožju", zato nam ni in nikoli ne bo prišlo na pamet, da bi različno ocenjevali naše težko, za življenje nevarno in družbeno prepotrebno delo, so še zatrdili v sporočilu za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mbdjzan@volja.net
14. 12. 2006 00.23
andrej.rajh Nisem paznik in ne zaničujem delavca, ki opravlja fizična dela, ampak to da je smrt na gradbišču stalnica??? Nekako se ne morem spomniti, da se to dogaja vsak dan, tudi vsak teden ne. Skoraj ne verjamem, da o takem dogodku mediji nebi pisali. Kar se pa tiče nezgodnega zavarovanja....zavarovalnice imajo tako imenovane rizične skupine poklicev oz. dejavnosti in na podlagi teh določajo višino odškodnin in višino premij. Premije in odškodnine pa so za rizične poklice bistveno bolj neugodne kot za ostale. Lahko pa se pozanimaš kakšni so ti pogoji. Zavarovalnica dobro ve kaj je nevarno in kaj ne.
stupi@siol.net
12. 12. 2006 00.07
Andrej. Moj cilj pisanja tukaj je bil samo opozoriti na nepošten način podajanja izhodišč za pogajanja sindikata policije z vlado. Če še nisi opazil, da nihče od uniformiranih delavcev državne uprave ne žali oz. podcenjuje dela policistov, policijski sindikat pa je popljuval vse živo kar mu je padlo na pamet. Nikoli nisem trdil da je delo policista lahko ali nezahtevno, ravno nasprotno. Imam kar nekaj prijateljev policistov, ki jih zelo spoštujem in tega ne bo spremenila neka neodgovorna in žaljiva izjava predstavnika sindikata, ki je ne podpiram, kot je ne podpira večina mojih sodelavcev. Za konec pa naj povem še to, da je nekaj mojih sodelavcev prišlo iz vrst policistov, prav tako tudi nekaj bivših paznikov sedaj dela v policiji, na terenu.
andrej1977@volja.net
10. 12. 2006 09.36
sem mislil, da mi tega ne bo potrebno napisat, pa vendar... imam brata, zaposlenega v policiji, na terenu... par let nazaj je sodeloval pri prijetju cca. 60 ilegalcev, niso imeli nobene zaščite ali kaj podobnega.. 5 ur po koncu službe so vse sodelujoče policiste iz postaje obvestil, da so imeli ilegalci garje, uši, dva pa sta imela hepatitis C, ter da se naj nujno takoj zglasijo pri zdravniku, na pregledu... a vam povem kakšna panika je bila? pa negotovost zaradi družine (tukaj so otroci, žena, ostali sorodniki)? no cvetk seveda ni konec... 4x so mu storilci grozil, da ga bodo ubili (zaradi varnosti je dobesedno spal s pištolo pod povštrom), 2x so mu odvili kolesa na avtomobilu (na srečo je pravočasno opazil), parkrat je bil med opravljanjem intervencije poškodovan, enkrat v predel oči... in za desert, ko je to prijavil svojim nadrejenim so se ti samo nasmihali in napisali uradni zaznamek, da groženj ne jemljejo resno, da je nevarnost minimalna... na sodišči pa so padale pogojne kazni za dobo par mesecev... in to za povratnike... stupi... odškodnimo moraš zahtevat od delodajalca, če se ti da posebej tožarit lahko tudi od storilca, drugače pa se sam dodatno nezgodno zavaruj... poznam policiste, ki so tudi pri treh zavarovalnicah zavarovani... zakaj pa ne?
stupi@siol.net
10. 12. 2006 08.42
Andrej. Podatki o boleznih zaprtih oseb so tajni. Velik del zaprtih oseb pride na prestajanje kazni samih, in niso privedeni. Zapis "bratje v orožju" je zapis sindikata in ne moj, čeprav pazniki v službi nosimo orožje in tudi uporabili smo ga že v samoobrambi. O tem da smo na toplem naj povem da nadzor sprehoda opravljamo zunaj v vseh vremenskih razmerah, kjer ni nadstreška ali avtomobila kamor bi se lahko zatekli. Ker nam država ne zagotovi niti primernih oblačil ( dežni plašč, pokrivala...) smo tudi tu na slabšem kot policisti. Glede zavarovanja za poškodbe na delu pa naj povem, da odškodnin praviloma ne dobimo, ker baje napadi zaprtih oseb na paznika spadajo k naši službi in smo zato že plačani. O zahtevnosti dela ne bi več razpravljal. Paznike nas je zbodel le način kako nekdo na račun svoje hvale drugega tlači v drek.
revolucionar
09. 12. 2006 12.51
Ma da ne verjameš!...Vsi po dolgem in po čez pluvajo čez stare cajte a vsi bi hoteli obdržati ali še povečati pravice/boniutete iz minulih časov!! Spoštovani, smo v KAPITALIZMU!! Če komu delovni pogoji niso všeč (vključno s plačo) naj menja delo!! Kaj samo jokate in grozite s stavko? DAJ ODPOVED IN SI NAJDI DRUGO DELO!!! In nehajte težit celemu svetu!! BTW...Če je v državnih službah res tako slabo...zakaj je zaposlenih v upravi zmeraj več?! Za pričakovati bi bilo strašno upadanje števila zaposlenih....pa davkoplačevalci bi bili tudi zadovoljni!!!
Uporabnik113189
09. 12. 2006 12.24
Precej časa sem se ukvarjal z ocenjevanjem zahtevnosti dela in urejanjem delovnih mest. Moj komentar Andreju bi bil, da očitno ne pozna celotnega obsega del v policiji ali paznikov. To je običajno prvi razlog za podcenjevanje. Omenil bi samo en vidik, gradbenih delavcev ali njihovih družin po opravljeni službi ne preganjajo kriminalci in ne sovražijo prekrškarji. Je pa vsako delo težko in zato vsi nudimo v zameno denar. Če bi bilo se dalo rešiti kako drugače, bi novodobni kapitalist raje prihranil, isto velja za državo.. @kam, teorija o sistemu je sicer lepa, vendar so nekateri izgubili stik z življenjem..Policija mora ohranjati stalen stik z ljudmi, gre za povratno zvezo, na ta način se tudi sama vsak dan nauči kaj novega in potrebne tolerance, svet je namreč v stalnem spreminjanju in tisti ki zaspi zaostaja..S teorijo da so samo organ prisile, so zašli v slepo ulico. Državna uprava z uvajanjem e-uprave vzpostavlja dvosmerno komunikacijo z državljani, zato postaja bolj urejena in odzivna..Policija pa naj ima po novi logiki stik z ljudmi samo takrat ko kaznuje..heh..Roboti?
andrej.rajh@ibe.si
09. 12. 2006 11.32
Stupi; zakaj misliš, da sem imel v misih črniti delo paznikov? Samo pravim, da so fizikalci, ki delajo na gradbišču izpostavljeni bistveno večjim nevarnostim (ne pomnim, da bi kak paznik v zaporu umrl, ali pa imel zaradi narave dela trajne poškodbe) kot večina ostalih poklicev. In da so neustrezno zavarovani (smešne odškodnine, nezadostna zaščitna oprema ipd..). Smrti na gradbiščih so stalnica, pravtako teške poškodbe, ki imajo za posledico HUDO POHABLJENOST (to je predvsem v teški industriji)... Pravzaradi tega se mi zdi nedopustno, da je fizikalec enako nezgodno zavarovan kot pisarniški referent(nikjer nisem rekel da so pazniki referenti), kjer so tveganja in možnosti poškodbe bistveno bistveno manjše
kam
09. 12. 2006 10.41
Enkrat je pa le potrebno končat z izsiljevanji posameznikov. V preteklosti je vsaka skupina pristavila svoj lonček. Najprej poslanci, potem sodniki, potem zdravniki... Vsak posebej je nekaj izsilil. Sistem pa se je porušil. To je bila šola. Policijski sindikat tokrat ne bo uspel. Ljudje so dojeli, da je javna uprava sistem, ki ga je treba urejati sistematično. Nič več s solo akcijami. Policija pa je tudi sicer nesposobna. Če dovoli, da jo folk ustavlja in ji pregleduje avtomobile... Jst mislim, da štrajkajo že 10 in več let, tako da ta poziv sploh ni nič novega.
ivo55
09. 12. 2006 08.31
Stupi piše da ima en paznik opravka z 60 do 70 zaporniki. Žal sem pred tedni prečital, da je razmerje zaposlenih v zaporih v primerjavi s številom zapornikov nekje pri en zapornik proti enemu do dvema zaposlenemu v zavodu za izvrševanje sankcij. Koga vse pa potem ima ta država na plačilnih spiskih po sistemu VIP-a - doslej smo izvedeli le za " najzaslužnejše špornike - promotorje z izrednimi zaslugami za ugled Slovenije". Vsak ima tu svoje mnenje saj je Slovencev le dva milijona, zaslužnežev pa imamo tolk kot Nemčija. Tovse pove. V policiji pa je situacija podobna , saj izpostavljeni operativci res zaslužijo premalo - gospoda iz administracija ki jo nekajkrat več dviguje povprečje plač.
doki007@email.si
09. 12. 2006 07.50
EDINI NAČIN JE STAVKA IN TO GENERALNA DA SE JO BO VIRANT ZAPOMNIL ZA VEČNE ČASE IN POSLEDIČNO JANŠA KAJTI VSE NI DOBRO KOT ON PRAVI V ODDAJI TRENJA V POLICIJI JE TOLKO NEPRAVILNOSTI DA ON ŠE TEGA NE VE,... "MAFIJA POVEZANA Z POLICIJO "" JA, JA .......
andrej1977@volja.net
09. 12. 2006 06.36
stupi... ne mislim polemizirat s teboj, pa vendar... napisal si da delate z ljudmi, ki imajo nalezljive bolezni... a se ti ne zdi, da niste prvi ki se s to (okuženo) osebo srečate (al same prihajajo k vam?)? takrat ko se dejansko sploh ne ve, da je okužena? ker kakor je meni znano, imate tam zdravnika, ki vsakega zapornika, pripornika pregleda, in ugotavlja simptome nalezljivih bolezni!? npr. na policiji tega ni, pa na sodišču (preiskovalni sodnik, tožilec) tega ni.. še največji problem so tujci - ilegalci, ki jih praviloma vi sploh ne vidite, ker gredo direkt nazaj od koder so prišli ali pa v center za tujce (prihajajo pa iz celega sveta)... če veš da nekdo nekaj ima, se temu primerno obnašaš, če pa ne veš, se nimaš niti proti čemu varovat... tudi to, da imate opravka z nevarnimi krimilaci samo vi se ne strinjam... očitno še nisi videl nobenega policijskega postopka, ker je v bistvu vsak postopek nevaren, pa čeprav gre le za kontrolo prometa (spomi se Kočevja, ko je zaradi CPP postopka na koncu bil s strelnim orožjem na delovnem mestu ubit dežurni policist, ki s postopkom ni imel veze)... kar se tiče ur bom pa raje tiho...če grem sedaj seštevat, sem lahko sigurno en mesec lahko doma, pa jih bom imel še vedno viška, ker izplačujejo jih itak ne, tako da tudi tukaj niste nobena izjema..si pa na toplem, a ne? pa na suhem... pa na plusu...celo leto - aja, da ne pozabim... nisva brata v orožju, kot se je zapisalo vašemu sindikatu
brankob@avtomatika.com
09. 12. 2006 04.12
Meni se pa Janša zdi O.K. Na začetku sem bil skeptičen, a očitno brez vzroka. Pač ni preveč osladen in polizan in zato folk njegove odgovore včasih težko požre, a meni je tak direkten način všeč. BIstveno bolj od pocukranih laži.
mit.ya@email.si
08. 12. 2006 23.59
Seveda je situacija v državi dramatična, kje pa živi tale, na Luni? Se vidi, da mu gre prelepo na trenutnem položaju, ampak dejstvo je, da mu ni dorasel.
hefaist
08. 12. 2006 23.28
Spletna anketa lepo odseva trenutno situacijo: Jansa je za premiera neprimeren in ljudje spoznavajo, da so se pred dvemi leti opekli. Vendar, osel gre samo enkrat na led. Drugic bomo vsi bolje premislili...
igic
08. 12. 2006 23.14
Mah ta Janša. Ena od njegovih nalog je tudi ta, da krepi zaupanje javnosti v nepristransko, učinkovito in pošteno delo pa če je tako ali ni tako...in to mu zaenkrat ratuje
stupi@siol.net
08. 12. 2006 18.45
Spoštovani g. Rajh. Pazniki smo res uslužbenci v javni upravi, vendar naše delo ne poteka v pisarni, temveč vsakodnevno delamo z zaprtimi osebami med katerimi je veliko nalezljivih bolezni. Vsakodnevno delamo z velikim številom nevarnih kriminalcev med katerimi so tudi psihopati, morilci, posiljevalci. En sam paznik dela z 60 do 70 zaprtimi nevarnimi osebami in to 12 ur dnevno. Zakonsko določeno število nadur je bilo že davno prekoračeno, tako da so paznikom kratene pravice do zakonsko določenega delovnika, počitka...Pa naj bo dovolj jamranja, hotel sem samo opozoriti da naj laiki ne ocenjujejo pazniškega dela, ki ga večina prebivalstva ne pozna.
andrej.rajh@ibe.si
08. 12. 2006 14.38
Delavec na gradbišču (fizikalec), v tovarni za tekočim trakom, stiskalnici ipd... je vsakodnevno izpostavljen bistveno večjim nevarnostim, kot bilo kateri uslužbenec v javni upravi. Pa je za primer nezgode (posledice so zelo hude) zavarovan enako kot nekdo ki je v pisarni in je izpostavljen bistveno manjšim rizikom. Tu bi se sindikati morali zganiti, pa se žal ne.