Slovenija

Türk: Tovrstno dogovarjanje je neprimerno

Ljubljana, 30. 11. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
P.J./T.Š./N.S./U.F./U.F./U.F.
Komentarji
314

Depeša razkriva, da naj bi bil Pahor za srečanje z Obamo pripravljen v Slovenijo sprejeti zapornika iz Guantanama. To kaže, da je pripravljen izdati domovino, meni Jelinčič. Janša proti Pahorju pričakuje obtožnico, Türk pa ocenjuje, da tovrstno dogovarjanje ni v skladu z načeli slovenske zunanje politike.

Predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo tožilka Branka Zobec Hrastar vložila obtožni predlog proti premierju Borutu Pahorju, kot so jo tudi proti njemu zaradi afere Patria. Po Janševih besedah gre pri Pahorjevih pogovorih z nekdanjim vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyjem Fredenom, ki jih je razkrila danes objavljena depeša, namreč za politično trgovanje.

Janša pričakuje obtožni predlog proti Pahorju.
Janša pričakuje obtožni predlog proti Pahorju. FOTO: Damjan Žibert

Obtožni predlog Janša pričakuje, ker se je ''Pahor na ugotovljenem mestu, ugotovljenega dne, na ugotovljen način dogovarjal o podkupovanju oziroma dal obljubo o podkupovanju konkretni osebi''. Če je pri njem lahko tako hitro spisala obtožni predlog, da bo imela v Pahorjevem primeru še lažje delo, je v pogovoru za 24ur.com dejal prvak SDS.

Janša sicer načeloma meni, da ni dobro, da pridejo depeše v javnost, ker pogosto povzročijo več škode kot koristi. Sedaj bo po njegovih besedah škoda povzročena tako krivim kot nedolžnim. Bo pa po njegovih besedah zanimivo opazovati, kaj so tisti, ki so leta 2008 eno depešo spravili v javnost, rekli sedaj in kako bodo reagirali.

Se je šel Pahor politično trgovino?
Se je šel Pahor politično trgovino? FOTO: Miro Majcen

Ob tem je Janša zatrdil, da v času njegovega mandata takega trgovanja ni bilo. Dejal je, da je takrat Slovenija brez težav dobila termin za obisk pri ameriškem predsedniku, takrat je to bil George Bush, oziroma so dobili vabilo, prav tako pa je Bush obiskal Slovenijo.

Juri: Depeša je brezpredmetna

Po mnenju Jurija je depeša brezpredmetna.
Po mnenju Jurija je depeša brezpredmetna. FOTO: Črt Butul

V Zares menijo, da je depeša brezpredmetna. "Možnost, da bi Slovenija sprejela enega ali več zapornikov iz Guantanama, je bil naš izvirni predlog. Posredovali smo ga v stranki Zares in pri tem nismo bili deležni nikakršnih navodil. Zato nas čudijo špekulacije o pogojevanjih ameriške vlade na podlagi ene depeše,'' je v odgovoru 24ur.com zapisal podpredsednik Zares Franco Juri.

''Tudi če je bila depeša verodostojna, je bila brezpredmetna. Slovenija se ni odločala na podlagi takšnih navodil, pri mnogih glasovanjih v okviru Združenih narodov pa ni sledila pričakovanjem ZDA," je še zapisal Juri.

Anderlič: To bi bilo zelo neprofesionalno

Antonu Anderliču iz LDS se ne zdi verjetno, da bi Pahor pogojeval tako pomembni vsebini. ''Predsednik vlade je mednarodni politolog, ki se gotovo dobro zaveda diplomatskih "uzanc", in se mi ne zdi verjetno, da bi pogojeval dve tako pomembni vsebini, kot sta napotitev zapornikov iz Guantanama in obisk predsednika ZDA. To bilo zelo neprofesionalno," je zapisal v odgovoru za 24ur.com.

Anderliču se pogojevanje ne zdi verjetno.
Anderliču se pogojevanje ne zdi verjetno. FOTO: POP TV

"Nasprotujem preganjanju novinarjev, namesto tega naj Bela hiša okrepi zanesljivost svoje administracije, z vsemi potrebnimi ukrepi, saj je takšno uhajanje informacij škodljivo za ZDA, njene partnerice in njihova gospodarstva,'' sicer o objavi dokumentov meni Anderlič.

Uhajanje zaupnih informacij ameriške administracije Anderlič razume predvsem kot del notranjepolitičnega boja v ZDA, ''kjer gibanje čajankarjev in druge konservativne sile skušajo ustaviti reformsko politiko predsednika Obame in mu preprečiti drugi predsedniški mandat''.

Žerjav: Bi za klepet z Obamo zastavil tudi dostop Slovenije do odprtega morja?

SLS ob omenjenem razkritju skrbi predvsem to, ''kaj včerajšnji izkrivljeni odgovori slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja na novinarska vprašanja v zvezi z njegovim domnevnim barantanjem z ZDA glede zapornikov iz Guantanama pomenijo za ostale stvari v državi.'' Predsednik SLS Radovan Žerjav pravi, da so to ''stvari, ki bi nas morale kot državljane še precej bolj skrbeti kot trenutna huda nerodnost predsednika Vlade RS na mednarodni politični sceni, za katero lahko le upamo, da ni preračunljiva vsakdanja praksa''.

Če bo državno tožilstvo dobilo ovadbo, bo o njej odločilo. Vrhovno državno tožilstvo

Žerjav pa je tudi zaskrbljen, da ni morda predsednik vlade tudi zgodbo z arbitražnim sporazumom o meji s Hrvaško izpeljal zgolj za pridobitev možnosti nekajminutnega pogovora ob kavici s predsednikom ZDA? ''Glede na vse, kar zdaj prihaja v javnost, se v SLS ne bi čudili, če bi bil Pahor pripravljen zamenjati tudi prost dostop Slovenije do odprtega morja za kratek klepet z Obamo,'' pravi in dodaja, da je osebno ponavadi v svojih komentarjih in ocenah sicer bolj zadržan, ''ker ne želim komu storiti krivice, tokrat pa lahko brez dlake na jeziku rečem, da sem kot slovenski državljan osupel. Kar je naredil, namreč ni bilo prosjačenje, to je bilo preprosto izsiljevanje za promocijske drobtinice in ne recimo za ohranitev kakšnega najpomembnejšega nacionalno vitalnega interesa Slovenije. To se tako ne dela! Sram me je in ogorčen sem.''

Jelinčič: Pahor je pripravljen izdati domovino

Jelinčič meni, da je Pahor pripravljen izdati lastno domovino.
Jelinčič meni, da je Pahor pripravljen izdati lastno domovino. FOTO: Dare Čekeliš

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je za 24ur.com sporočil, da v njihovi stranki ostro nasprotujejo temu, da bi Slovenija sprejela kakšnega zapornika iz Guantanama. Po njihovem mnenju omenjeni zaporniki niso naša stvar. ''Američani naj pometajo pred svojim pragom in naj svoje zadeve razčistijo sami, ne pa, da najprej naredijo godljo po celem svetu in zakuhajo vojne, potem pa hočejo vse skupaj obesiti na ramena celega sveta,'' je sporočil Jelinčič.

V SNS še pravijo, da je premier Pahor več kot očitno pripravljen izdati svojo domovino, ''da dvigne svoj sumljivi ugled v svetu, ki ga pravzaprav nima''. Kot menijo v stranki, je Pahor pripravljen pripeljati Slovenijo do možnosti terorističnega napada, samo zato, da bi se srečal s predsednikom ZDA. ''Morali bi mu izglasovati nezaupnico zaradi tega, vendar to v državnem zboru ne bo uspelo. Kar naj nadaljuje tako in do konca pokaže svojo nesposobnost, na naslednjih volitvah pa ga bomo tako zamenjali," dodaja.

Protikorupcijska komisija: Primer bomo preučili

Francosko veleposlaništvo omenjene depeše ne komentira.

Protikorupcijska komisija je sporočila, da se do konkretnega primera v tej fazi še ne more opredeljevati, ker ne želi prejudicirati svoje končne odločitve v zadevi. ''Vsekakor pa primer objave depeš in njihova vsebina izpostavlja pomembno sistemsko vprašanje dopustnih mej sicer legitimnega političnega dogovarjanja v odnosu do zakonsko predpisanih postopkov ter transparentne in zakonite porabe javnih sredstev. Komisija se je tako odločila, da bo primer preučila na lastno pobudo,'' so sporočili.

Predsednik meni, da je tovrstvo dogovarjanje neprimerno.
Predsednik meni, da je tovrstvo dogovarjanje neprimerno. FOTO: POP TV

Türk: Gre za neprimerno dogovarjanje

Predsednik republike Danilo Türk ocenjuje, da bo imela objava dokumentov in diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks veliko neugodnih posledic za mednarodne odnose in zaupanje med državami. Glede depeš, ki zadevajo Slovenijo in govorijo o domnevnem dogovarjanju z ZDA o srečanju s predsednikom Obamo v zameno za sprejem ujetnikov iz Guantanama in drugimi uslugami, predsednik ocenjuje, da je tovrstno dogovarjanje, v kolikor je do njega res prišlo, neprimerno in ni v skladu z načeli in interesi slovenske zunanje politike.

'Premierjev obisk veleposlaništva ni običajen'

Predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Jožef Kunič je dejal, da težko komentira, zakaj se je slovenski premier odločil za obisk ameriškega veleposlaništva, kot to izhaja iz depeše, ki jo je objavil WikiLeaks. Kot je dejal, v vsebino ameriške diplomatske depeše ne gre dvomiti, saj je napisana zelo jasno. Gre za normalno diplomatsko prakso, da diplomat korektno poroča; za to tudi odgovarja, pojasnjuje dolgoletni slovenski diplomat. "Zakaj pa se je naš predsednik vlade tako odločil, te politične odločitve ne morem komentirati," je dejal.

Da je Pahor obiskal veleposlaništvo, je skrajno neobičajno, meni Kunič.
Da je Pahor obiskal veleposlaništvo, je skrajno neobičajno, meni Kunič. FOTO: POP TV

Pojasnil je, da je glede na diplomatski protokol "skrajno nenavadno in ni običajno", da je Pahor obiskal ameriško veleposlaništvo. "Premier na veleposlaništvo razen v primerih nekih sprejemov ne gre. Na pogovore pošlje nekoga, ki je na ustreznem položaju in je zaupanja vreden," je pojasnil Kunič.

Običajno niti zunanji minister ne obišče veleposlaništva za pogovore. "Običajna praksa bi bila, če bi odgovorni na zunanjem ministrstvu povabil veleposlanika ali pa odpravnika poslov k sebi na pogovor in mu prenesel želje in pričakovanja države," je še pojasnil. "Še posebej pa premier ne gre nikoli k odpravniku poslov, kot je bilo to v primeru srečanja Pahorja z odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradleyjem Fredenom. Ampak to je diplomatski bonton oziroma protokol," je ponovno opozoril Kunič.

Vseeno je izrazil začudenje tudi nad vsebino pogovorov, kot izhaja iz depeše, predvsem glede tega, da naj bi Pahor ponujal gospodarsko sodelovanje ameriškemu Westinghouseu pri načrtovani gradnji drugega bloka slovenske jedrske elektrarne. "Pričakovati bi bilo ravno obratno, da oni ponujajo sodelovanje Westinghousea, saj gre za njihov posel," je dejal Kunič. "Če je to ponujal, bi moral dobiti kako enakovredno ponudbo," je še menil Kunič. Toda Freden o tej morebitni ponudbi ne piše. "Tudi to je nekoliko nenavadno," je še dodal.

Pirnat: Pahor ni ravnal v skladu z zakonodajo

Dekan ljubljanske Pravne fakultete Rajko Pirnat glede na vsebino depeše ameriškega veleposlaništva v Ljubljani meni, da če drži napisano, potem premier Pahor ni ravnal v skladu s slovensko zakonodajo in je dajal obljube o zadevah, o katerih bi moral pred tem odločati državni zbor. "Zdi se, da je premier dajal neke obljube, za katere ni imel podlage v predhodno izvedenih postopkih v Republiki Sloveniji, ki vključujejo državni zbor," je poudaril.

Pahor je ravnal v neskladju z zakonodajo, meni Pirnat.
Pahor je ravnal v neskladju z zakonodajo, meni Pirnat. FOTO: Kanal A

Sicer opozarja, da ni nujno, da je pogovor potekal na način, kot ga je v omenjeni depeši predstavil Freden, vendar pa če gre verjeti zapisanemu, je "hitro govorjenje o tem, da če bo prišlo do srečanja z Obamo, da potem bi pa sprejeli zapornika iz Guantanama, v nasprotju s tem postopkom", je opozoril Pirnat.

"V razprave o tem, ali gre za morebitno koruptivno dejanje, se ne bom spuščal, ker to po moje niti ni tako pomembno. Sam sprejem pri drugem državniku najbrž ni neka korist, zaradi katere bi lahko govorili o korupciji. Bistveno pri vsem skupaj je, da bi lahko zaradi prenagljenih izjav prišlo do – če ne drugega – neresnega obravnavanja Slovenije, lahko pa celo do prehitrega prevzemanja obveznosti, iz katerih bi se potem težko Slovenija izvlekla," je izpostavil.

Podobno po mnenju Pirnata velja tudi za ponudbe o sodelovanju ameriškega podjetja Westinghouse pri načrtovani gradnji drugega bloka slovenske jedrske elektrarne v Krškem, o čemer naj bi se glede na vsebino depeše prav tako pogovarjal Pahor. Tudi tu se niso spoštovali postopki, ki so predvideni v zakonu o javno-zasebnem partnerstvu ali pa v zakonu o javnem naročanju, meni Pirnat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fibonnaci
01. 12. 2010 11.26
To so prvi tresljaji... Se že veselim tsunamija!
Rocknrolla.
30. 11. 2010 23.25
BIVŠI dekan!
Von Molche
30. 11. 2010 22.39
Poslanci bi ob nastopu mandata mogli zapriseči slavnostno, da nebodo lagali in bodo vedno delali v korist naroda in domovine. in ko bi se zgodil tak primer bi imelo s tem ljudstvo pravico izgnati tiste, ki lažejo in delajo škoda s stolškov. Upajmo da (enX v prihodnosti) Živela svobodna Slovenija!
unja1.m
30. 11. 2010 21.24
kle ni levih in desnih...so le požrešni in še bolj požrešni
grego
30. 11. 2010 20.48
Saj zato pa je vzel kredit za stanovanje ,da bo lahko nastanil zapornika iz Guantanama.
grego
30. 11. 2010 20.47
Predvolivna gesta Boruta P. ----To mi delajte!!!!!!!!
Ciko88
30. 11. 2010 20.38
Mi lahko kdo odgovori kdaj bodo zaprli katerega od vseh teh ki so v zadnjih letih oz. desetletjih kradli, podkupovali, itd. Vedno je ista pesem Protikorupcija bo preučila 2 marice zaprejo obravnavane ki jih ispustijo čez 2 ure. Mene res zanima kaj se bo z Hildo naredlo, ona živi lepo naprej, ima lepo hišo, vikend, vozi se u najboljšem avtu itd. Če bi bila država malo poštena bi ji vse uzela in Hilda bi morala delati za borih 450€. Projekt stožice vam bom povedal korekten primer Jankovičev sin je imel dobrega prijatelja ki je odprl firmo ki je imela nevem 5 podnajemnikov ki so delali, potem je ta firma šla v stečaj in podnajemniki so si lahko obrisali pod nosem, ti podnajemniki so v večini imeli še manjša podjetja za sabo oz. manjše privatnike ki so material vse morali kupiti vse narediti in zato so dobli kaj? brco v rit. Tako je bilo in ne se sprenevedat to vedo vsi pa kje je ker, vsi lepo naprej normalno živijo. Našega prijatelja Marka Živka pa sodišče obsodi na 7 let brez dokazev, Potem se pa vprašaš v kakšni državi živiš? Vem da sem malo zašel iz konteksa ampak moral sem napisati, ker če nebodo začeli pravni organi delati čistko zgleda, da jo bomo morali državljani SLOVENIJE.
Aleksander Praprotnik
30. 11. 2010 19.53
dokumenti wikileaks so na torrentu- pir.ateb.ay
Matej Cerkvenik 1
30. 11. 2010 19.44
Tistega zapornika bi sprejel, če vzamejo v zameno Pahorja.
MMAKKI
30. 11. 2010 19.05
Ej, ej, ej, pa kak odgovor je to. A ni v depeši nekaj zapisnega, sedaj pa pravi da ni nič res Pa saj vsak kriminalec, ki ga dobijo z roko v vreči potem pravi da ni nič res, saj roka sploh ni njegova...
MMAKKI
30. 11. 2010 19.02
Ampak je res en kekec tale, gre delat štalo na ugotovljenem kraju, ugotovljenega dne in na ugotovljen način. podkupovelec pa tak. Eni znajo take stvari naredit na neugotovljenem kraju, neugotovljenega dne in na negotovljen nčin, pa majo vseeno polne žepe.
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.59
Nikoli nikdar nebom se predal Zavedno bom pravi SLOVENEC OSTAL Za narod in čast naredil bom vse Ker sem sin SLOVENSKE MATERE!!! Boru to pesem si zapoj,pol se pa v ogledalo poglej!!
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.54
91-so se enako maskirali,zato pa imamo dons tako ...!! JANŠA bi takrat moral to spucat,pa bi imeli danes ljubi mer,pa ornk penzije!!
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.54
Kumi čakam Depešo iz leta 91 (OSAMOSVOJITEV) Bomo lahko prebrali kaj o KUČANU,TURKU& co!! Pa da se pol zmenmo kdo jebil za in kdo proti!! Pol bojo lahko Ameri kšnega Kumunajzarja sprejeli!!
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.53
Zgodovina se mora ponoviti !! Slovenije nismo dali 91, pa jo tudi 2010 nebomo dali!! Čas je za samostojno ter ČISTO SLOVENIJO !!!! Janez Janša- Na vaš znak !!
gradi12345
30. 11. 2010 18.50
nautilius se strinjam
nautilius
30. 11. 2010 18.48
pajtlerblanka Informacije, ki jih vi servirate so približno tolikanj natančne kot so bile napovedi naših metorologov pred vstopom v EU in posledično dostopom do meteoroloških podatkov EU.Na vašem mestu bi se ukvarjal z nečim kar bi več kot približno razumel.
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.46
Rdeča barva je za strah !! Saj vsi vemo kaj je strah !!
MOSSAD001
30. 11. 2010 18.44
Je radio reku da bo dež!!
Buena Vita
30. 11. 2010 18.43
HE,HE,HE MISLIŠ V 65 LETIH LETIH SO VSI RDEČI UMAZANI IN GNOJNI