Slovenija

Janšev govor plagiat

Ljubljana, 20. 06. 2008 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.K./K.Š./ D.Š.
Komentarji
340

Premier Janša naj bi na proslavi 15. obletnice samostojnosti junija 2006 prebral govor, katerega deli so plagiat Blairovega govora iz leta 1997. Za to izjavo je premier dobil celo nagrado Bob leta.

Vse kaže, da se je predsednik vlade Janez Janša zapletel v velik politični škandal. Najodmevnejši deli njegovega najpomembnejšega govora na veliki proslavi 15. obletnice samostojnosti junija 2006 so očitno prepisani iz 11 let starega govora nekdanjega britanskega predsednika vlade Tonya Blaira, je razkrila revija Mladina.

Srečanje Tonyja Blaira in Janeza Janše.
Srečanje Tonyja Blaira in Janeza Janše. FOTO: Reuters

Metafora Slovenije kot svetilnika 21. stoletja in znamenita misel, da "nismo največji in najmočnejši, lahko pa smo najboljši“, sta tako očitno plagiat.

Tony Blair je na konvenciji stranke v Brightonu leta 1997 izrekel sledeče besede: "Nikoli ne bomo največji. Verjetno nikoli ne bomo najmočnejši. Toda lahko smo najboljši. Najboljše mesto za življenje. Najboljše mesto za odraščanje otrok, najboljše mesto za izpopolnjeno življenje, najboljše mesto za starost“ ( angleško besedilo: "We can never be the biggest. We may never again be the mightiest. But we can be the best. The best place to live. The best place to bring up the children, the best place to lead fulfilled life, the best place to grow old").

Govor Janše: "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši. Lahko ustvarimo najboljše okolje za izpolnjeno življenje. Najboljše okolje za varno in zdravo odraščanje naših otrok. Najboljše mesto za srečo.“

In še en odstavek povzemanja Blairovega govora:

Blair je dejal: "Danes želim zastaviti ambiciozen cilj za to državo. Da ne bo nič manj kot vzorna država 21. stoletja, svetilnik sveta. To pomeni poseči v bogastvo britanskega značaja “ in dodaja pomembne lastnosti tega značaja: "Ustvarjalen. Sočuten, zazrt v prihodnost“. ( Vir: http://www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=47983).

Premier kot slavnostni govornik na slovesnosti ob 15. obletnici samostojnosti.
Premier kot slavnostni govornik na slovesnosti ob 15. obletnici samostojnosti. FOTO: Dare Čekeliš

Janša: "Danes si lahko bolj kot kadar koli prej zastavimo velike cilje za prihodnost. Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja. Na poti k temu cilju bomo posegli po najboljšem, kar je v našem narodnem značaju. Tudi, če se je v preteklosti ponekod skrilo še tako globoko. Ustvarjalnost. Delavnost. Podjetnost. Predanost. Pravičnost. Odprtost. Strpnost. Poštenje. Solidarnost. Stare slovenske vrednote. Nova slovenska samozavest.“, je takrat dejal Janša. (Vir: http://www.15let.gov.si/prireditve/osrednji-dogodki/govor-jansa/

Lipa: Sramotno plagiatorstvo premierja

V stranki Lipa so ogorčeni nad skrajno nepoštenim ravnanjem predsednika vlade Janeza Janše do državljank in državljanov Republike Slovenije.Po razkritju medijev , je slovenski premier na največji državni slovesnosti ob 15. obletnici razglasitve državnosti Slovenke in Slovence nagovoril z ukradenim, 10 let starim govorom angleškega državnika Tonyja Blaira. Za ukradeni slavnostni govor je predsednik vlade samozavestno sprejel celo nagrado, menijo v stranki.

"Janez Janša, ki svojo nesposobnost načeloma skriva za aroganco in cinizmom, ne premore niti toliko moralnega ponosa, da bi Slovenke in Slovence ob največjem državnem prazniku nagovoril z lastnimi besedami, upoštevajoč zgodovinsko resnico, kulturo in vrednote slovenskega naroda. Slovenke in Slovenci si zaslužimo pošteno vlado, ki se ne bo klanjala tujim interesom, in bo znala kleno braniti svojo suverenost in avtonomnost.“, so še poudarili.

Četudi je premier prikrito poistovetil angleški uspeh z novo slovensko samozavestjo, "naj ga spomnimo, da v njegovem početju manjkajo najpomembnejši elementi "ustvarjalnost, predanost, pravičnost in poštenje.", še menijo.

Kdo piše govore?

V kabinetu predsednika vlade nimajo posebej zaposlenega pisca govorov. Mnogi so za različne teme in proslave predsedniku vlade sicer v pomoč, toda zadnja beseda je načeloma njegova. Kako je bilo s tem govorom ob obletnici - ali se je v zadrego spravil čisto sam, ali mu jo je zagodel kdo drug?

"Ne verjamem, da je prepisoval od politika, ki živi v nekem čisto drugem okolju", je poudaril minister Zver.
"Ne verjamem, da je prepisoval od politika, ki živi v nekem čisto drugem okolju", je poudaril minister Zver. FOTO: POP TV

Predsednik vlade je dejal, da je uporabil stavke in besedne zveze, ki jih državniki ob takšnih in drugačnih priložnostih večkrat uporabijo. Govorjenje o intelektualni kraji je, po njegovih besedah, v omenjenem primeru skrajno pretirano in privlečeno za lase.

Odzivi na škandal

"Kako se je to lahko zgodilo? To ne vem, Ne verjamem, da je prepisoval od politika, ki živi v nekem čisto drugem okolju. Zdi pa se mi smiselno, da če je dober govor, da se nekatere ideje lahko prevzemajo, saj ne žvimio v nekem vakuumu", je poudaril minister za šolstvo Milan Zver.

Publicist in novinar Marcel Štefančič pa je dejal: "Spomnimo se samo, kakšno ogorčenje je povzročilo razkritje, da sta dve publicistki plagirali tuje tekste - kakšno ogorčenje bi moralo biti šele zdaj, ko smo ugotovili in to govor, ki je dobil status himne in slovenske samobitnosti.“, je poudaril Štefančič. "Možnosti sta samo dve, da je premier delal sam, ali pa da je imel pomočnika. Če je mel pomočnika, je vprašanje: kdaj je vedel in kaj je vedel.“, je še bil mnenja.

Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor zadeve ne komentira. Kaj bo s preroško metaforo o svetilniku 21. stoletja? Po razkritju, da gre za ponaredek se za izjava najbrž ne more več vpisati v antologijo slovenske politične misli.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svoboda-govora
23. 06. 2008 11.50
+1
Teorija da ne moremo biti največji, najmočnejši lahko smo pa najboljši je že zelo stara in jo uporabljajo mnoge države že vrsto let. Začela se je že pri grkih. Če je država majhna, je lahko za vzor drugim, pri tem se uporabi prispodoba svetilnika.
vladimir.
23. 06. 2008 10.22
-1
Avtor tega članka je tudi čudn. Če sta dve povedi enaki kot v Blairovem govoru še ne pomeni, da je 30min govor plagiat.
Buena Vita
23. 06. 2008 01.10
HAJ,JEJ TELE PROTI JANŠEVCE BI PA NOMONIRALA ZANOBELOVO NAGRADO,TAKO SO INTELEGENTNO IZPOPOLNJENI,DA JE ŽE VODA ZAČELA GORETI
Prvo Borec
22. 06. 2008 13.03
+1
Resnično smo postali svetilnik Evrope !!!! Imamo najvišje cene v EVROPI !!! VSE je višje, kot drugod.
matej1111
22. 06. 2008 12.14
Pa se je našla slika Zvera, kjer je Pahor zraven! :)))
Prvo Borec
22. 06. 2008 09.41
Manjakranjc sploh ne želi povedati, KOLIKO izvodov REPORTERJA so vrgli na odpad ??? LOL !!
Tonček Balonček
22. 06. 2008 08.56
-1
Janšo bi letos morali predlagati za Rožančevo nagrado za najboljši esej letošnjega leta! Gotovo binjo sprejel z veseljem in ponosom! Dobro bi bilo, če bi kdaj obiskal Brezje, zaradi mene lahko z zaročenko! O POP TV portalu, Mladini in podobnih novinarskih sramotah in zmazkih ne bom izgubljal besed, na srečo imamo Reporter, Družino in Radio Ognjišče, sicer bi še evdno živeli v enoumju! večkrat se raszveselim tudi govor in ekspozejev gospoda Tonyja Blara, pardon, Janeza Janše! Laburisti so mi bili vedno simpatični, saj se borijo za delavca in njegove pravice, za razliko od konservativcev tipa LDS in SD, teh bogatinov, ki so skoraj dobesedno iz naših žuljavih rok izpulili vse ustvarjeno!
ivan.vindis@gmail.com
22. 06. 2008 08.48
mega357949, če je kje gniloba, je ta v tvoji glavi in na nacionalki. Tam vsak večer vrtijo 50 let stare stvari in opravljajo točno v tem načinu baba čula, baba rekla. Vsi skupaj ste v kameni dobi.
mega357949
22. 06. 2008 08.40
Kakšna beda je tale portal 24ur.com!! Ali se sami kaj vprašajo! Gnilobno je že vse skupaj! Še slabši so kot kakšne stare babe opravljive
Tonček Balonček
22. 06. 2008 08.34
Kako naj istospolno usmerjeni paradiramo v svojem ponosu, če nam pa še na POP TV portalu jkratijo možnosti izražanja tega našega ponosa?!
Prvo Borec
22. 06. 2008 07.55
+1
Zakaj pa ne dopustijo komentiranja pri Paradi ponosa ?? Se bojijo, da bi bili naši monitorji popljuvani. Kaj skrbi 24ur za nas !! Vsaka jim čast !!
karajan@mail386.com
22. 06. 2008 06.48
Južno od Lj so beluhi....45-tega smo jih "osvobodili", izgleda da so takrat slabo naredili domačo nalogo.
Tonček Balonček
22. 06. 2008 06.46
Janša mi je najbolj všeč na tisti sliki, ko od Ranca, takrat urednika večera, ponosno in nonšalantno sprejema priznanje za bob leta!! Res moraš biti samozavesten in imeti ljudi za norce ter prezirati svoje ovčice, da se greš na tak način...
vetlan
22. 06. 2008 00.21
Najbrž denar ob Ljubljanci "služi" za kremice.
reklamacija
21. 06. 2008 23.59
kok to da nasa modra manja nc ne komentira,da se ni slucajn pod jabko vrgla??
LinkinPark
21. 06. 2008 23.32
pkorosec-o tem govorim.... Sicer pa;spotikanje ob neke "brezvezne" govore je smešno in nima nikakršnega pomena... In potem se oglasi kak 24ur ali SVET in pametujejo o tem, kako smešna je ta vlada... Oprostite, ampak imamo pomembnejše stvari kot govori...Vlada je dosegla kar nekaj uspehov, bilo pa je tudi veliko neuspehov (najbolj jim očitam neposredovanje na slovenskem ozemlju). Zato letos ne bom volil nikogar, ker je "ponudba" res na psu. Naj se stranke zamislijo nad svojim početjem, ker smešijo Slovenijo kot državo, hkrati pa ljudje izgubljajo zaupanje v politiko...
pkorosec
21. 06. 2008 22.28
linkinpark, ne meni prihajat naprej s kresalovo in pahorjem. Ta dva pajaca si janšisti lahko vtaknete tja, kamor jelincic jansi leze. Gre za isto mafijo, le s drugim naslovom.
seenamateja
21. 06. 2008 22.07
joj kako sem se danes nasmejala na JJ/ev racun koncno enkrat neki od njega zaaame, da nisem sam slabe volje kaksne strelja on in vecina ministrov lepo spite,pa ne se jezit, saj prvih sto let je zajeban, pol pa gre.... ;)
Prvo Borec
21. 06. 2008 21.16
LinkinPark kolika je bila udeležba na volitvah leta 2004 ?? Za koliko je zmagal MJJJ ?? Razlika pa bo PRIŠLA na volitve leta 2008. MJJJ je bil postavljen na položaj od ostalih strank in če DESUS ne bi bila pi...., potem sploh ne bi mogel sestaviti vlade. Janšo niso postavili na položaj ljudje, ampak stranke
Magdalena Mitrovic
21. 06. 2008 21.07
janez jan.. ti kar ostani mož beseda kot si,dovolj bo če ponavljaš za tončkom in vsi ti bodo ploskali,predvsem PAJTLERCA,PAHORČEK..., sam itak ne znaš en stavek sestavit...pa tako resno si se držal.No ja tudi to je uspeh če znaš ponovit za drugim,Rupel še to ne zmore!