Slovenija

Poravnava zaradi Resnice o Patrii ni uspela

Ljubljana, 17. 06. 2011 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na prvem naroku ni uspela poravnava v tožbi zaradi Resnice o Patrii, v kateri Janez Janša zahteva 1,5 milijona evrov in umik izjav. Novinar Magnus Berglund ni razkril virov, zato Janša trdi, da nima dokazov za navedbe iz dokumentarca.

Janez Janša se je udeležil prvega naroka. Pred obravnavo je dejal, da pričakuje pravično sojenje.
Janez Janša se je udeležil prvega naroka. Pred obravnavo je dejal, da pričakuje pravično sojenje. FOTO: Aljoša Kravanja

Slaba tri leta po oddaji Resnica o Patrii, v kateri so takratnega premierja Janeza Janšo obtožili, da naj bi prejel podkupnino pri poslu s patriami, je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču prvi narok civilne tožbe.

Nekdanji predsednik vlade zahteva umik izjav in skupno 1,5 milijona evrov odškodnine od toženih, finskega novinarja Magnusa Berglunda, finske televizije YLE, nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja. Slednja sta nastopila v dokumentarnem filmu, predvajanem na YLE.

Odvetnik Fincev Andrej Kirm je sodniku Mateju Paplerju predlagal pridobitev tožilskega spisa, vloženega proti Janezu Janši, Tonetu Krkoviču, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu in Ivanu Črnkoviču ter ki se vodi na ljubljanskem okrajnem sodišču. Ta po Krimovih besedah vsebuje določene listinske dokaze in elektronska sporočila, iz katerih izhaja, da je imel finski novinar Magnus Berglund razlog verjeti temu, kar je navedel v oddaji Resnica o Patrii.

Po besedah Andreja Kirma iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji, ki zastopa Berglunda in YLE, poravnava na prvem naroku ni uspela. Vpleteni so v spis vložili dokaze. Kirm je podal predlog, da se vloži dokumente iz slovenskega in finskega kazenskega spisa, ki naj bi tudi vsebovali črko "J", na podlagi katerih je Berglund podal navedbe v oddaji Resnica o Patrii, je povedal za 24ur.com.

Berglund se je za zdaj odločil za zaščito svojih novinarskih virov, kar je tudi njegova pravica. Zato jih niso razkrili. Ob zaslišanju Berglunda bo verjetno slišati še več o tem, s kakšnimi dokazi je razpolagal, napoveduje Kirm. Dodal je, da je vsak dokument sicer stvar interpretacije in da Berglund seveda ni sam videl, kako se izroča kovček z denarjem. Samo dejstvo, da je bil obtožni predlog vložen zoper Janšo, po Kirmovi oceni "tudi nekaj pove".

Janša: Na sodišče ni bilo ne Berglunda ne dokazov

Janša in njegova odvetnica Zidar Klemenčičeva sta po današnjem naroku poudarila, da Berlgund sodišču ni predložil dokazov. Janša je po naroku, ki se je zaključil v slabih dveh urah, dejal, "da smo tri leta poslušali, da dokazi obstajajo in da jih bodo predložili, ko bo prišlo do obravnave na sodišču. A danes na sodišče ni bilo ne Berglunda ne dokazov". Zidar Klemenčičeva ga je dopolnila, da je bil danes zadnji dan za vložitev dokazov, pozneje pa se jih ne bo moglo več vlagati. "Dokazov torej ni," je izpostavila.

Janša je toženim po današnji obravnavi očital, da se medsebojno obtožujejo in prelagajo krivdo eden na drugega. Berglundov odvetnik namreč, kot pojasnjuje Janša, trdi, da je Berglund zaključek v oddaji naredil kot logično posledico tega, kar je prikazano v oddaji in kar so povedali tisti, ki so v oddaji sodelovali. Ostali toženi pa po Janševih besedah pojasnjujejo, da niso trdili, da bi on bil vpleten v korupcijo, in da so to bila le njihova mnenja.

Kirm: Patria ga ni tožila

Kirm je med narokom izpostavil, da ima Berglund za seboj 15 let izkušenj v preiskovalnem novinarstvu ter da do zdaj še ni bil tožen. Prav tako je izpostavil, da je za oddajo Resnica o Patrii prejel nagrado koura za najboljšo aktualno zgodbo. Oddaja se je po Kirmovih besedah osredotočila na koruptivno poslovanje v Patrii, vendar podjetje Patria Berglunda ni nikoli tožilo.

Obe strani sta na današnjem naroku sicer predlagali priče. Tožena stranka želi, da na sodišče povabijo predsednika parlamentarne preiskovalne komisije za Patrio v prejšnjem mandatu Milana M. Cvikla, nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa ter notranjega ministra v času Janševe vlade Dragutina Mateja. Toženi pa predlagajo zaslišanje Stanislava Ficka in Marjana Erhatiča, ki sta zasedala visoke položaje v policiji.

Film predvajali pred volitvami

Magnus Berglund zavrača očitke in pojasnjuje, da so izsledki, predstavljeni v Resnici o Patrii, plod vestnega in skrbnega novinarskega dela, vsi sklepi pa so logična posledica zbranih informacij in dokazov.
Magnus Berglund zavrača očitke in pojasnjuje, da so izsledki, predstavljeni v Resnici o Patrii, plod vestnega in skrbnega novinarskega dela, vsi sklepi pa so logična posledica zbranih informacij in dokazov. FOTO: POP TV

Dokumentarni film Resnica o Patrii, ki je v Sloveniji sprožil burne odzive, so predvajali septembra 2008, le nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Janša je že dan po objavi oddaje zatrdil, da so navedbe v finski oddaji čista laž in konstrukt ter da ni naključje, da so se pojavile v predvolilnem času. Zato je odvetnica Nina Zidar Klemenčič v Janševem imenu vložila tožbo na civilni oddelek novomeškega okrožnega sodišča, a novomeško sodišče se je maja lani izreklo za krajevno nepristojno in primer odstopilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

Na tak sklep sta se pritožila Janševa odvetnica Zidar Klemenčičeva in tudi Kirm, odvetnik Fincev. Medtem ko je prva vztrajala pri krajevni pristojnosti novomeškega sodišča, je Kirm menil, da bi moralo v skladu z evropskimi pravili o primeru odločati finsko sodišče, ker je bila Resnica o Patrii pripravljena in prvič predvajana na Finskem. Zidar Klemenčičeva je nasprotovala, češ da se mora tožba reševati v Sloveniji, kjer je bila predvajana oddaja in kjer so za Janšo tudi nastale posledice – poseg v čast in dobro ime. Višje sodišče je vse pritožbe zavrnilo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

partizan71
12. 11. 2011 16.03
Ce v oddaji "Resnica" o Patrii Berglund pojasjuje da crka "J" pomeni Janez Jansa, potem bi sklepali , da ima dokaze za svoje trditve. Ker pa jih verjetno nima ,bo nase vrlo pravosodje pod komando LDS ovca Zalarja ki je v vsej anarhiji prevzel se notranje ministrstvo, zavlacevalo postopek za cas po volitvah. Med tem pa bo prisla zadnji teden pred volitvami na dan nova "narocena" orozarska afera. Zanimivo, vedno pred volitvami. Mafija udbovska !
povemvsem
18. 06. 2011 18.36
Če bi Berglund razkril svoj vir potem to ne bi bil več vir!Vsaj ne živi!
mac4_m
18. 06. 2011 18.34
M-teorija18.06.2011, 11:353 A ni to čudno, da so si Finci vzeli toliko časo, porabili toliko energije, da diskreditirajo JJ. Toliko je držav v EU, toliko je bilo predsednikov vlad, pa ravno njega so si vzeli za tarčo posmeha in diskreditacije. Možno je le dvoje, ali je bil JJ res tako pomemben kot prvo, ali kot drugo ker je vse skupaj bilo res?! niso bili finci tisti, ki so si vzeli čas. vzeli so si ga cvikl, kos, pavček in podobni, ki so bili od dobičkonosen posel prodajanja niča - krpanov..
mac4_m
18. 06. 2011 18.25
robba18.06.2011, 17:27-1 M-teorija 18.06.2011, 11:27 3 Zadnje prikrito snemanje off the rekordsa res ni film, je pa precej mučna zadeva za dušo, pa kljub temu Pahor ne bo tožil nikogar. Zakaj?! Enostavno, ker Pahor ne toži nikogar, ker Pahor ni JJ. razlika je v tem, da je omenjeni 'izpad' priredil sam zato, da se pozabi referendumska sramota, verjetno po nasvetu novega ameriškega misleca. Primerjava s tem, česa so lažno obtoževali janšo je popolnoma nesmiselna. Kaj pa naj pahor toži? Vse je res. Za razliko od janševih blatenj..
robba
18. 06. 2011 17.27
M-teorija 18.06.2011, 11:27 3 Zadnje prikrito snemanje off the rekordsa res ni film, je pa precej mučna zadeva za dušo, pa kljub temu Pahor ne bo tožil nikogar. Zakaj?! Enostavno, ker Pahor ne toži nikogar, ker Pahor ni JJ. res je in ne bomo pzabil, kolk se je potil,ko en slabo prpravljen študent pred strogim profesorjem...
robba
18. 06. 2011 17.26
saintjozef 18.06.2011, 13:36 0 botjabotja -Dokazov novinar nima, je pa verodostojen.Potrebno je verjeti njegovemu razmišljanju. To je izjava njegovega odvetnika. In tudi, da obstoja 120 elektronskih sporočil, ki dokazujejo vpletenost nekoga, ki o tem NE VE NIČ! Ta po Krimovih besedah vsebuje določene listinske dokaze in elektronska sporočila, iz katerih izhaja, da je imel finski novinar Magnus Berglund razlog verjeti temu, kar je navedel v oddaji Resnica o Patrii. joško, dej, preber še enkrat kaj je odvetnik finca povedal.ker če bi blo tko kristalno jasn, ne bi imel razloga verjet,ampak bi bla to dejstva oz. dokazi. tko je imel pa sam razlog verjet... in na tem sloni obramba.. kot rop, kteri je bil morda zaveden... stare priče...
robba
18. 06. 2011 17.12
a je sedaj žalost ker je pavček potonu,hihihihi... seveda, on bi moral kšeft dobit..
osamosvojitelj
18. 06. 2011 16.27
ga.KZ je dama ali pa njen sodelavec kavalir brez primere!!?? Svetijožef - botjabotja ima prav......najbolj krivi so običajno najbolj nedolžni in o stvari ne vedo nič!!!! Aja, še tole - zadnji čas, da JJ dobi pravično sojenje in tisto, kar mu pripada!
Osvald
18. 06. 2011 13.44
Po zaslugi Finca smo dobili Pahorja, najlepša ti hvala Magnus ?
saintjozef
18. 06. 2011 13.36
botjabotja -Dokazov novinar nima, je pa verodostojen.Potrebno je verjeti njegovemu razmišljanju. To je izjava njegovega odvetnika. In tudi, da obstoja 120 elektronskih sporočil, ki dokazujejo vpletenost nekoga, ki o tem NE VE NIČ!
M-teorija
18. 06. 2011 12.10
Ni pa to greh, razen, če je bilo pred poroko.
M-teorija
18. 06. 2011 11.55
Vzrok bi lahko bila tudi odsotnost kontracepcije, ko so te nastajale.
M-teorija
18. 06. 2011 11.50
Duševne muke očitno so prisotne. Je pa vprašanje zakaj so te nastale!
M-teorija
18. 06. 2011 11.43
A ni čudno, da predstojniki finskega novinarja ne ukrepajo, ga sankcionirajo in se ne opravičijo JJ. Morda pa zato, ker je povedal vse kar je res. Nagrado za film se težko dobi za laži in natolcevanja!?
M-teorija
18. 06. 2011 11.35
A ni to čudno, da so si Finci vzeli toliko časo, porabili toliko energije, da diskreditirajo JJ. Toliko je držav v EU, toliko je bilo predsednikov vlad, pa ravno njega so si vzeli za tarčo posmeha in diskreditacije. Možno je le dvoje, ali je bil JJ res tako pomemben kot prvo, ali kot drugo ker je vse skupaj bilo res?!
M-teorija
18. 06. 2011 11.27
Zadnje prikrito snemanje off the rekordsa res ni film, je pa precej mučna zadeva za dušo, pa kljub temu Pahor ne bo tožil nikogar. Zakaj?! Enostavno, ker Pahor ne toži nikogar, ker Pahor ni JJ.
botjabotja
18. 06. 2011 09.28
Dokazov novinar nima, je pa verodostojen.Potrebno je verjeti njegovemu razmišljanju. To je izjava njegovega odvetnika.
moster
18. 06. 2011 09.10
DOKAZI SO,SAMO NISO PRAVI! KDO PA SPLOH POTREBUJE TE PARTIJE IN FALKONE, DOKAZ-TREBA JIH JE VZDRŽEVAT,PA ČE TUDI SO ČIST LEPO NA MIRU, SAM V GARAŽI ČAKAJO
moster
18. 06. 2011 08.53
SAJ SO DOBRE ,TE PARTIJE, ŠE GADAFI JIH IMA
vetlan
18. 06. 2011 08.27
Zanimivo. Dokazov ni. Zame je že dokaz, da o državnem poslu predsednik vlade (takrat JJ) in vojaški minister (Karli) nista vedela nič (kao). Kdo pa je sklepal pogodbo? Slikar? WW? Moja stara mama? In takšen spet želi na "stolček". Katastrofa.