Slovenija

'Kaos, v katerem se ne ve, kdo pije in kdo plača'

Ljubljana, 19. 11. 2010 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janša je ob oceni prve polovice mandata te vlade dejal, da so potrebne čimprejšnje volitve. Pahor odgovarja: vlada se pri svojem delu tudi vnaprej ne namerava ozirati na tovrstne ocene opozicije.

Janša poziva k volitvam, saj ocenjuje, da Pahorjeva vlada svojim nalogam ni kos.
Janša poziva k volitvam, saj ocenjuje, da Pahorjeva vlada svojim nalogam ni kos. FOTO: Dare Čekeliš

Prva polovica mandata te vlade je izgubljen čas za Slovenijo, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Vlada času, v katerem je delala, kljub temu, da je bil težak, po njegovem mnenju ni bila kos, prav tako pa ni izvedla niti ene reforme. "Zato so potrebne čimprejšnje volitve in nova vlada z novo legitimnostjo," je dejal.

Vlada se pri svojem delu tudi vnaprej ne namerava ozirati na tovrstne ocene opozicije, ki temeljijo verjetno na trenutnih raziskavah javnega mnenja. Vlada bo še naprej ostala zavezana izvajanju temeljitih strukturnih reform: po reformah trga dela in pokojnin sledijo v kratkem še zdravstvena in kmetijska reforma ter reforma javnega sektorja. Z njimi bo vlada dosegla dolgoročno stabilizacijo javnih financ, ohranila socialno povezanost in hkrati Slovenijo uvrstila med najbolj razvite in uspešne države Evropske unije. Opozicija ima pravico do svojega mnenja in prizadevanj za predčasne volitve, a teh se vlada ne boji; na koncu bodo o njeni uspešnosti v vsakem primeru odločili volivci. Odziv Boruta Pahorja

"Kaos, v katerem se ne ve, kdo pije in kdo plača"

Po Janševi oceni nobena od napovedi sedanje vlade ni zdržala – od napovedi, kdaj bomo izšli iz krize, kdaj se bo začela obračati gospodarska rast, do številnih drugih napovedi. "Namesto nove kadrovske politike pa smo dobili rdeči in oranžni kadrovski cunami in na koncu kaos, v katerem se ne ve, kdo pije in kdo plača," je dejal predsednik SDS.

Čas gospodarske krize, ki je sovpadal s prvo polovico mandata Pahorjeve vlade, je po oceni prvaka SDS bil in je še vedno zahteven, a mu vlada ni bila in še vedno ni kos. Zato je vlada Slovenijo namesto med zmagovalce v zadnjih dveh letih pripeljala na rep evropske lestvice držav po gospodarski rasti in učinkovitosti ukrepov za izhod iz krize.

"Največji proračunski primanjkljaj v zgodovini Slovenije"

Vlada je z rebalansom lanskega proračuna privedla do največjega proračunskega primanjkljaja v zgodovini Slovenije, poleg tega je v dveh letih povečala dolg države za šest milijard evrov na skupno 12 milijard evrov. "Najela je več kreditov kot vse prejšnje vlade skupaj," vključno z bivšimi jugoslovanskimi oziroma še vlado Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, je dejal Janša in dodal, da bo dolg leta 2015 ob nadaljevanju trenda zadolževanja po scenariju iz nacionalnega reformnega programa znašal že 20 milijard evrov. "To je še enkrat več, kot je znašal dolg nekdanje Jugoslavije ob razpadanju," je povedal.

Vlada je neučinkovita pri pomoči domačemu gospodarstvu, ni tudi zagotovila učinkovitega bančnega sistema. Zaradi tega je bilo oktobra letos 5600 podjetij z blokiranimi žiro računi, v njih dela več kot 100.000 ljudi, ki prejemajo plače ali pa tudi ne. Poleg tega obstaja še od 20.000 do 30.000 ljudi, ki so brezposelni, a ne izpolnjujejo meril za vpis v evidenco zavoda za zaposlovanje. Ob tem je popolnoma izostala politika ustvarjanja novih delovnih mest, kar lahko edino vodi iz krize, namesto tega smo dobili politiko izjemnega povečevanja socialnih transferjev, kar pa je samo kratkoročno vzdržno, poudarja prvak SDS.

Zaradi vsega tega Slovenija v času, ko slovensko izvozno gospodarstvo oživlja zaradi učinkovitih protikriznih ukrepov v drugih evropskih državah ter ko bi morala gospodarska rast biti med tremi do štirimi odstotki, "caplja med recesijo in stagnacijo".

Janez Janša - 2
Janez Janša - 2 FOTO: Damjan Žibert

"Pravosodni sistem deloval slabo"

Pravosodni sistem je po njegovem mnenju deloval slabo, ob tem pa je spomnil na nedavno oprostitev tistih, ki so v aferi Satex oškodovali davkoplačevalce. Sporen se mu zdi tudi predlog za imenovanje predsednika vrhovnega sodišča in razplet afere bulmastifi. "Vse te zadeve so iz Slovenije naredile karikaturo pravne države. Sodstvo ima zgodovinsko najnižje zaupanje javnosti in to je slabo," je dejal.

Ali so predčasne volitve v tem trenutke mogoče, Janša ne ve, "predlagam pa, da to stestiramo". "Večinsko prepričanje v Sloveniji je, da stanje ni dobro in to prepričanje bi moralo prevladati tudi pri tistih, ki vladajo," je dejal in predlagal, da se o tem, kaj narediti v prihodnosti, še pred volitvami opravi splošna družbena razprava. Vendar predsednik SDS dvomi, da bo koalicija pripravljena na takšno razpravo.

Koalicija bo po Janševem mnenju zdržala mandat do konca, ne bosta pa ga zdržala vlada in njen predsednik. Možno je, da bodo skušali spremeniti sestavo vlade, kar je s propagandnega vidika lahko učinkovit manever. Za vse, kar je bilo slabega, bo kriv Pahor, na volitve se bo šlo pa spet s praznimi obljubami, je dejal.

Odločitev, da predsednik DeSUS Karl Erjavec ne bo več minister in s tem član vlade, je bila po Janševih besedah "osnovnošolska politična napaka" predsednika vlade. Z njo si je Pahor naredil "povsem nepotrebne težave, ki se zdaj vračajo kot bumerang".

Na pismo Sebastjana Jeretiča premierju Pahorju pa Janša odgovarja, da pismo kaže, da "postaja stanje v državi kaotično, saj smo iz organiziranega plenjenja prešli na neorganizirano plenjenje".

Borut Pahor - 3
Borut Pahor - 3 FOTO: Miro Majcen

Stranke koalicije predčasnim volitvam niso naklonjene

Izjavo Janeza Janše vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič vidi kot izjavo za potrebe dnevne politike. Kontič ni pričakoval, da bi Janša rekel kar koli pohvalnega tej vladi. Poziv predsednika SDS, da se opravi splošna razprava, nato pa predčasne volitve, Kontič vidi kot Janševo željo, da bi se tudi v prihodnje ukvarjali sami s sabo.

Sekretar stranke Zares Bogdan Biščak meni, da bi bila razprava o stanju in prihodnosti Slovenije smiselna, če bi bila res razprava o stanju slovenske družbe na splošno. V tem primeru bi se bila stranka v razpravo pripravljena aktivno vključiti, je dejal.

Glede predčasnih volitev Biščak verjame, da so te na neki način nekaj, kar si vsak opozicijski politik želi. Dvomi pa, da bi bilo to, v trenutku, ko so pred nami resne reforme, dobro.

"Javna razprava o trenutnem stanju v Sloveniji je zagotovo na mestu, vendar ne s ciljem politikantstva in prepirljivosti," meni vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Dodal je, da je imela opozicija do zdaj že kar nekaj priložnosti za konstruktivno sodelovanje, vendar so šle njene poteze vedno v drugo smer.

Tudi potrebe po predčasnih volitvah po njegovem prepričanju ni, saj ima koalicija v DZ še vedno večino. Sicer pa so predčasne volitve po njegovem mnenju pravno zelo zapletene, zato je do njih težko priti.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (858)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
11. 01. 2011 03.56
PAHOR TI VEČ NE MORAŠ PREPRIČAT NOBENEGA DRŽAVLJANA SLOVENIJE KAR SE TIČE VOLITEV, DA BI SE ZNAŠAL NA NAS VSI KOMAJ ČAKAMO, DA SEE VSI SKUPAJ SPAKIRATE IN KRENETE ZA IVOTOM
cvikeras
27. 11. 2010 21.02
Pahorjeva vlada je prevzela drzavo ki je samo se umetno obstajala i logicno je da ne more narediti v tako kratkem casu spet drzavoZafurano je bilo ze vse,mednarodnim organizajam ze vse obljubljeno,polovica sedanjih kreditov ze bila dogovorjena in planirana samo ne objavljeno javno.Jansi in njegovi najvecji opoiciski stranki zameram to da v nobenem primeru ne pomagajo resiti drzavo ampa izkljucno se birijo blatiti sedanjo vlado.Oni kot bivsi vodje drzave morali bi svojimi izkusnjami pomagati ohraniti to kar je se od njih ostalo a ne podtikati in onemogocati delo sedanje vlade.Nikjer nobenega pametnega predloga ampak samo kritike.Kritizirati je najlazje.Sedanji vladi se mora pomagati ali saj jo ne ovirati namerno v dejanjih ker situacija ze 5 let je brezizhodna.Delo sedanje vlade izgleda tako kako je ker se je edina do sedaj lotila resno problema drzave,vandar je naletela na tla ki so betonirana ze vsa leta od osamosvajanja.Moramo priznati da smo nadnu ze prodani ,in ni vlade ki nas lahko v 15 letih resi.Predcasne volitve so samo odlaganje resnicnosti za kako leto.Sedanja vlada je nastopila malo kmeckom logikom in razkrila stvarno stanje,ce bi saj Janseva ekipa to isto razkrila pred 6 timi leti sedaj bi bilo nekaj cisto drugega,zato smatram da JJ bi moral popolnoma zapreti gofljo in se umakniti ker nic dobrega razen umetnega prikazovanja stanja niso naredili...........o bog pomagaj
prašek
21. 11. 2010 08.05
bingo 21.11.2010, 06:39 Zelo ne-skromno priznam, da tudi jaz nimam pojma, kaj si sploh hotel vprašat ! Tokrat se strinjam z izraelcem , he, he.
MOSSAD001
21. 11. 2010 07.06
bingo 21.11.2010, 06:39 0 MOSSADOO1--Vprasam te pametnega ker ga ni v Sloveniji pac gdo je idejni ocka po tvoje kraje lepe Slovenije....lep pozdrav bingo x3----Munchen---- ________________________________... ne razumem,se trudim a ne gre!!
bingo 1
21. 11. 2010 06.39
MOSSADOO1--Vprasam te pametnega ker ga ni v Sloveniji pac gdo je idejni ocka po tvoje kraje lepe Slovenije....lep pozdrav bingo x3----Munchen----
Osvald
20. 11. 2010 22.24
Kaos je premila izjava za to kar se dogaja. Pahor bi si moral it pregledat talent.
Marjan Štimec
20. 11. 2010 20.51
Slovenski tajkunizem se je začel z DUHIVNIKOM v Litostroju, vendar takrat pošten slovenec, še ni vedel damu kradejo in je verjel, da mu je nekdo kradel pred tem, velika napaka, ki je ne bomo lahko poravili, postali smo ovce brez vsega in to cilj vsakega kapitalista, če to ne verjamete prosim poglejte malo po svetu, pa boste videli da plujemo tja kjer ni nič drugega kot veliki gospodje nato pa raja, ki čaka na voditelja revolucije, ki vedno nastanejo ko ima raja totalnega izkoriščanja, z dovoljenjem politike, DOVOLJ. Ne se čudit če bo srp in kladivo zopet visel na stenah.
Marjan Štimec
20. 11. 2010 20.43
Večje katastrofe kot je ponovna vlada Janši za slovenski narfod ne more biti. Kaj govori o tem kdo pije in kdo plača, on dobro ve da dobro pije in nič ne plača, za njim vedno plačujejo drugi. Lepo je prepustiti drugim izvedbo nepopularnih ukrepov in se iz njih delati norca, daješ lahko takrat ko imaš, on je imel in ni nič dajal ampak je dosegel da bi naj dajali sedaj ko nihče nima. Nimamo pa zato ker smo zadnjih 20 let dovolili, da so pri sprejemanju zakonodaje lahko sodelovali tudi takšni, ki niti tega ne vedo čigav kruh jedo, kaj šele, da bi vedeli kako do kruha priti, važno je da sem jaz tam kjer se kruh daje, kdo ga ustvarja je brez pomena, saj to tako nekdo mora, HALO res se je iz naše lepe dežele nekdo naredil norca, ekipa pa je vedno enaka, pa smo rekli da je tako v komunizmu, tudi v "demokraciji" je tako, saj imamo že kar nekaj takšnih, ki bodo dočakali penzijo kot začetniki predstavljanja ljudstva v parlamentu in zagovorniki "demokracije", med njimi je tudi Janez VELIKI, ki je največji parazit slovenskega ljudstva.
R57
20. 11. 2010 19.06
saintjozef Govorim o mendžmentu firm iz 80 -tih, ki se je organiziral in preko stranke LDS z izkoriščanjem Drnoškove karizme obvladal politnični in gospodarski prostor v 90 tih. Karte so se razdelile takrat.
saintjozef
20. 11. 2010 18.56
@R57 se strinjam do določene mere, le da so veliki gospodje nastali v tej državi in z ne tako hudo socialistično podlago.
R57
20. 11. 2010 18.39
saintjozef praviš: Povprečna starost današnjih politikov pa je : študij zastonj v bivši Jugi, danes pa pohlepen kapitalist. Točno tako, zato pa govorim o očetih, tetah in stricih oblastnikov. Kdor je bil pred osamosvojitvijo na pravem položaju si je opomogel. Poznam pa jih mnogo, ki so ob osamosvojitvi mislili, da bodo z svojim delom in znanjem lahko peljali svojo dejavnost, pa so enostavno propadli. Množica malih podjetnikov, ki so bili podizvajalci velikih gospodov.
saintjozef
20. 11. 2010 18.27
@R57 Jaz še malo dlje tlačim zemljo. Vedno tlačite med svoje argumente Jugoslavijo. Debata je o SLOVENIJI. Povprečna starost današnjih politikov pa je : študij zastonj v bivši Jugi, danes pa pohlepen kapitalist.
prašek
20. 11. 2010 18.27
Grem pogledat, kaj je najdražja pripravila za večerjo. Uživajte dalje !!
prašek
20. 11. 2010 18.17
R57 Zame si mladenič, o članstvu v KP sem pa že spodaj napisal : Ne ljubi se mi še enkrat.
dusar
20. 11. 2010 18.14
R57 Zakaj sploh debatiramo in spet neka dokazovanja,in nazadje se bebasto vprasanje, mladenic taj mi pa povej. Se bi boljse culo in slisalo po NJIHOVI stari navadi :ti si pa se premlad da bos kaj govoro. To je njihova ideologija in "kultura"
R57
20. 11. 2010 18.13
Prašek Če sem jaz MLADENIČ , pa vidim, da spadaš v staro RDEČE TRDO JEDRO in je vsaka diskusija s tabo brez veze. Taki so meni v onih časih talali partijske opomine, ker sem mislil s svojo glavo
prašek
20. 11. 2010 18.12
R57 20.11.2010, 18:06 Pa še samo mimogrede : Lastninjenje se je začelo pod DEMOSOM in njegovim prvim predsednikom, najbolj pa se je nadaljevalo pod Bajukovim "strokovnim" vodstvom finančnega ministrstva. Kdo pa je bil takrat prvi minister, pa verjetno veš, saj še ni tako daleč nazaj.
prašek
20. 11. 2010 18.09
R57 20.11.2010, 18:06 Daj ti MLADENIČ meni povej, kdaj pa so nastali tajkuni, kdo jim je dajal neomejene kredite ???? A je bil Čebelar pri LDS ?? Prvič to slišim !!!
R57
20. 11. 2010 18.06
Prašek. Zemljo tlačim od daljnega 1957. Torej vem kaj je čaščenje velikega vodje. Vem pa tudi kakšne so bile meto- de političnega prepričevanja množic. In v tem se zdajšnji levaki nič ne razlikujejo od svojih očetov, tet in stricev. V onih časih so dobro živeli z izkoriščanjem položaja, na katerega jih je postavila partija. Po osamosvojitvi pa so pod vodstvom LDS, ki je vladala 12 let, privatizirali gospodarstvo. Največkrat tako, da so ustanovili svoje firme prek katerih so vodili posle naprej. Oni obvladujejo gospodartvo in pišejo zakonodajo, ki ustreza njihovim interesom. Skrivajo se za floskulami socialne in pravne države v resnici pa so bolj desni in pogoltni od tistih, ki jih na forumih označujete za desne, domobrance ipd.
dusar
20. 11. 2010 18.00
Od kot pa sedaj ti Saintjosef, Kaj je res ? Saj vem da je padel z vlaka MLADOSTI tam nekje od Zagreba naprej proti Beogradu, To jaz vsekakor PRIZNAM po vsemu