Slovenija

Janša: P.S. Janez ni moj vzdevek

Ljubljana, 28. 09. 2010 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša, ki še ni prejel obtožnega predloga, je na Facebooku objavil verzijo, ki jo je prejel od novinarjev. Odvetnik Walterja Wolfa pa je potrdil, da je prejel obdolžilni predlog. Tega sta prejela tudi Ivan Črnkovič in Jože Zagožen.

Janez Janša še ni prejel obtožnega predloga v zadevi Patria, je pa na Facebooku objavil posnetke predloga, ki ga je dobil iz novinarskih vrst, in svoj komentar. V njem se sprašuje, v kakšni pravni državi lahko tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju sprejel obljubo provizije.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SDS je danes ob robu obravnave njegove tožbe zoper nekdanjega premierja Antona Ropa na ljubljanskem okrajnem sodišču dejal, da obtožnega predloga ni dobil, ker "žal nima takšnih zvez na tožilstvu in sodišču, kot jih imata odvetnik Stojan Zdolšek ali Mladina". Ponovil je, da to, kar ima on v roki, ni vredno papirja, na katerem je napisano, je pa še vprašanje, kaj bo dobil.

Obtožni predlog, ki ga je objavil na socialnem omrežju Facebook, je po njegovih besedah "verzija iz novinarskih vrst".

V svojem komentarju je Janša zapisal, da je kronski dokaz tožilke Branke Zobec Hrastar navedba, da si je predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn Jože Zagožen v svoj rokovnik nekajkrat zapisal, da bo imel sestanek s predsednikom vlade, vendar pa med njim in Zagožnom ni bilo nobenih sestankov, kjer bi bila Patria tudi samo omenjena. Dodaja, da o nakupu finskih oklepnikov ni nikoli niti odločal, kaj šele da bi poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje.

"Niti jaz niti kdor koli drug pristojen v SDS ni nikoli zahteval kakršnih koli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdor koli v komunikacijah o nabavi oklepnikov Patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS, je to enostavno dokazljiva zloraba," poudarja Janša.

V komentarju dodaja, da je preiskovalcem na zaslišanju, ko so mu predočili prestreženo komunikacijo med lobisti, posredniki in upravo podjetja Patria, odgovoril na vsa vprašanja in argumentirano zavrnil špekulacije in namigovanja. "Tožilka v obtožnem predlogu na 80 straneh obširno in izjemno gostobesedno navaja izjave ostalih obtoženih in prič. Mojega zagovora kot da ni bilo," je zapisal Janša.

Patria - 25
Patria - 25 FOTO: Mia Media

"Če bi res počel to, kar zatrjuje tožilka, in se vmešaval v postopek naročila, bi morala proti meni sprožiti kazenski pregon zaradi prekoračitve pooblastil," je še zapisal Janša in dodal, da postopka ni niti spremljal niti nadzoroval, saj je potekal po predpisih, ki določajo javna naročila vojaške opreme in so v pristojnosti ministrstva za obrambo.

Ker tožilka v obtožnem predlogu navaja, da je Janez njegov vzdevek, je Janša na koncu pod P.S. obrazložil še, da je to njegovo krstno ime. Enako naj bi prej zapisal tudi vojaški tožilec Mazić na sojenju pred vojaškim sodiščem v Ljubljani leta 1988.

Walter Wolf je potrdil prejem obtožnega predloga

Walter Wolf je potrdil, da je njegov odvetnik Andrej Kac prejel obtožni predlog glede zadeve Patria. Wolf sam ga še ni videl in ga zato ni mogel komentirati. Wolf je po navedbah odvetnika Kaca osumljen pomoči pri kaznivem dejanju neupravičenega dajanja in prejemanja daril.

Kac je tudi pojasnil, da so imena ostalih, ki so se v medijih pojavljala v zvezi z obtožnim predlogom v zadevi Patria, pravilna. Kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in prejemanjem podkupnin, so torej po njegovih besedah osumljeni še Janez Janša, Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Walter Wolf
Walter Wolf FOTO: POP TV

Tako Zagožen kot Črnkovič sta potrdila, da sta obtožni predlog prejela. Črnkovič je to označil kot "sramoto za slovensko sodstvo in hujšo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas". Kot je dejal, obtožni predlog temelji na "neumnostih, izmišljotinah in na nekih predvidevanjih". Dejal je, da naj bi po navedbah predloga on nekomu nekaj obljubljal, vendar da dokazov za to ni nikjer. "Jaz nisem nikomur ničesar obljubil ali kogar koli podkupoval," je zatrdil. Sicer pa namerava predlog natančneje prebrati, nato pa bo sklical novinarsko konferenco.

Tudi Zagožen je sporočil, da je jasno razvidno, "da je vsa stvar uperjena v diskreditacijo Janeza Janše in SDS, zato so iz te obtožne skupine umaknjeni vsi drugi akterji, razen njih, ki naj bi z Janšo bili povezani". Tudi on zanika obtožbe, ki da so brez kakršnega koli dokaza. V predlogu naj bi bilo polno sklepanj in podtikanj, "kot v kakšnem fantazijskem spisu," je zapisal. Zagožen je še dodaja, da je obtožni predlog uspel le prelistati, podrobneje ga bo komentiral, ko ga po preučil, vendar ne pred lokalnimi volitvami.

Tone Krkovič je medtem razložil, da je bil nazadnje na pošti v soboto, takrat pa ni prejel še ničesar. Trenutno je v tujini, zato lahko na vprašanje, ali je obtožni predlog prejel ali ne, odgovori naslednji teden.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tiger200
03. 10. 2010 04.31
Leve stranke si bodo končno skopale jamo z lažmi! Kar tako naprej, volitve so pred vrati, čim glasneje robantite, da boste čimdlje padli !
matexcka
02. 10. 2010 21.51
ma usi politiki lažejo ku * pa jim nuben nč ne more te * . je treba zamenjat in to s koritom vred
radovednaV
02. 10. 2010 19.24
Kako otročje,sramota za našo sodno vejo. sprašujem se le koliko je dobila podkupnine Hrastarjeva ??? Očitno ne more preživeti ali bolje prežvečiti Janše in Brezigarjeva. Škoda ,da ima minister toliko časa za tako umazano delo mar bi se lotili kokretnejših pregonov, katerim sledi cela Slovenija. Kako se že reče V IMENU LJUDSTVA LDS... sram me je ,v tujini se norca delajo kako se imamo v Sloveniji.........
saintjozef
29. 09. 2010 13.33
@SlavujkoZuzek Pa Hitlerjev Mein kampf. Da ne boš ugibal, pacint dr. Ruglja.
loden
29. 09. 2010 13.15
Srčno navijam za to, da se te "afere" enkrat za vselej rešijo, in da se tale jarakača ne bo vlekla še par let in služila samo za neko blatenje v nedogled.
saintjozef
29. 09. 2010 12.46
Joj, volek, naj... si. :))
nefretete
29. 09. 2010 12.28
Še nekaj imam za povedati: zbiram tvoje ocene sogovornikov, ki jih namenjaš levo usmerjenim sodelujočim. Ob priložnosti, če bo admin pri volji, jih bom nanizala, da si boš lahko ogledal, kako sam sebi kakaš v lastno skledo s svojim razumevanjem Sokrata in njegovega reka. Prepričana sem namreč, da ti edini tukaj ne razumeš, kaj je hotel s tem povedati, ko je rekel, da nič ne ve.
nefretete
29. 09. 2010 12.25
Za tiste, ki ne sledijo najinemu prepiru: (Volek vs Nefretete) Če ti pošlješ pozdrave iz Sokratove domovine, potem človek dejansko sklepa, da upoštevaš današnje meje in kamor pač ljudje hodijo na morje - Grčija (logika? še ena veja filozofije)) Če pa še dodamo dejstvo, da se Sokrat sploh ni premaknil iz Aten, kjer se je rodil in umrl, četudi so mu ponudili življenje za ceno izgnanstva, bi celo natančneje lahko mislili, da si v Atenah. Ker pa tam nimaš kaj početi, pa najbrž doma guglaš in sanjaš mokre sanje o Janši. (in o tem, da nič ne veš - to zdaj že vsi vemo!!!) Pa lep pozdrav in opravičilo vsem, ki morate brati to Volovsko sodbo!
nefretete
29. 09. 2010 12.18
volek he, he, he, človek bi mislil, da boš odnehal, pa se samo vedno bolj zapletaš v svoje mreže, ki si jih nastavil drugim. Ko boš ti prebral toliko filozofije, da se boš lahko prepiral z mano, bom jaz evo, da res - poglancala Janši čevlje. In to z lastnim pljunkom. Ha, ha....
botjabotja
29. 09. 2010 11.59
Myway 28.09.2010, 22:12 7 Prebral sem obtožni predlog, dostopen na spletni strani, ki jo je omenil Požar na svoji spletni strani. Slučajno sem po izobrazbi pravnik in moram povedati, da kaj takega še nikoli nisem videl. Ne samo glede na obseg , temveč je vse "indicirano",kar pomeni, manjkajo materialni dokazi. Draifusov proces je "walk in the park" napram tej kazenski zadevi. Moje skromno mnenje kot državljana - nekdo hoče opravičiti izzid prejšnjih volitev, ko je bila afera Patria lansirana, predvsem pa se mi zdi, da zadaj stoji lobij LDS, ki je preko Sistemske tehnike izgubil vir financiranja,saj so pripravili vse dokumente in zaveze NATU, nato pa kupili licenco od Stayerja za osemkolesnika,za katerega niti prototipa ni bilo. Hja, maščevanje je sladko, samo tako zlorabiti pravosodni sistem, ne pije vode. Še banana republike ne kupujejo orožja tako kot "evropska" Slovenija. To pa je posledica stalnih mandatov sodstva, saj je neka politika za stalno nastavila svoje ljudi. Če bi bilo pravo rešitev problemov-ha ha.Pravo je le orodje vladajočih za obvladovanje ostalih. A si pozabil, da se veliki posli delajo v gostilni? Tam ni računalnikov, so samo nalivna peresa in listi. Pozabil sem na opite glave.
saintjozef
29. 09. 2010 11.35
Lep zaključek debatnega krožka - Janša SPLOH NI VEDEL, DA JE V VLADI.
volek
29. 09. 2010 11.28
nefretete, si že ugotovila do kam je segala antična Grčija za časa Sokrata? BUUUUUUUUUUUUUUU. Mogoče ti bodo lahko pomagali intelektualci kot je saintjosef, darthRevan, M-teorija, in ostala leva intelektualna elita s tega portala. Sploh pa je najbolj razgledan sintjosef, posebej če na prste stopi.
saintjozef
29. 09. 2010 10.44
volek, c....c si ti, ki misliš, da banke ne dajejo kreditov z žegnom vlade, ali vladajočega. Sicer pa se bova pogovarjala, ko boš v "vola" zrasel in prerasel ta čas, ko misliš, da kakšna obljuba mladim forumašem še kaj velja. Minili so ti časi, ko je bila beseda zakon.
volek
29. 09. 2010 10.22
Saintjosef, banke ne dajejo kreditov na zahtevo Janše in njegove vlade. Če to misliš potem si še večji c...c kot sem menil da si. Banke dajejo kredite na osnovi bilanc in hipotek. Za časa vlade JJ so bili ugodni pogoji za odobritve, bilance so bile pri večini podjetij z velikimi dobički. Bankirji pa so v celem svetu, ne samo pri nas preveč požrešni. Pričakujejo vračila posojil z velikimi obrestmi, saj na ta način odlično živijo, imajo gromozanske plače in si delijo dobičke v lastne žepe. Je pa žalostno, da za slaba posojila nihče ne odgovarja, davkoplačevalci pa moramo banke za slabo plačevanje sami dokapitalizirati. Jasno je, da bo raja večino olastninjenih podjetij plačala sama in ne tajkuni in to 2 krat. Prvič preko nizkih plač, ki so posledica izčrpavanja podjetij, drugič s saniranjem bank, ki bodo tajkunska posojila na ta način lahko tudi odpisale. Zakaj ni bila uvedena zakonodaja, ki bi sploh regulirala divje lastninjenje? To vprašanje pa pošlji Drnovšku v nebesa. 9 let je bil premier, ukrenil nič. Je že vedel zakaj in za koga.
M-teorija
29. 09. 2010 09.47
Problem je samo v tem ker naša zakonodaja ni usklajena z našimi običaji. Namreč vodstvo Patrie je z nami poslovalo v skladu z običaji. A ni bilo tako rečeno.
nefretete
29. 09. 2010 09.44
+1
volek 29.09.2010, 08:58 0 Dopisovalci desnega tabora, vedite, da vam kontrirajo plačanci levakov. To so falirani študenti FDV-ja in skoraj rdeči analfabeti, ki si s tem služijo kruh. Od osme zjutraj do polnoči so sposobni pisati nebuloze. "DOPISOVALCI DESNEGA TABORA" - LE DOBRO SI VTISNITE V SPOMIN PREROŠKE BESEDE VAŠEGA/NAŠEGA SOGOVORNIKA. Buuuuuuuu! Se me kdo boji? Ha, ha, ha...
saintjozef
29. 09. 2010 09.11
@volek ko pleteničim glede dajanja kreditov v J vladi, sem butelj. Ko pa ti trdiš, da so banke v J vladi dajale OGROMNE KREDITE TAJKUNOM iz preprostega razloga, ker so te firme poslovale z enormnimi dobički, si pa genij. Saj ni res pa je! Seveda si bogat, ko kredit dobiš, ko ga je treba vrnit, je pa druga pesem. Daj vsaj prečitaj, KAJ TI NAPIŠEŠ.
volek
29. 09. 2010 09.07
Myway, kako pritlehna je gonja proti Janši je razvidno iz obtožbe levakov, da je Janša na svoji svatbi imel varnostnike najete na črno. Tudi ob tej priložnosti so vohunili za njim. So res dobri učenci svojih udbovskih očetov.
KD_FT
29. 09. 2010 09.06
Še vedno mi ni jasno, zakaj ima tukaj mastne prste tudi Wolf?!?
volek
29. 09. 2010 08.58
Dopisovalci desnega tabora, vedite, da vam kontrirajo plačanci levakov. To so falirani študenti FDV-ja in skoraj rdeči analfabeti, ki si s tem služijo kruh. Od osme zjutraj do polnoči so sposobni pisati nebuloze.