Slovenija

FOTO: Predsednik Türk na proslavi: Potrebujemo več Evrope, ne manj

Ljubljana, 22. 06. 2012 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Türk je na proslavi ob dnevu državnosti poudaril, da pot naprej ne vodi preko drobitve Evrope, pač pa prav nasprotno – Evropa bo krizo premagala, samo če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Za nekaj hude krvi je s svojimi izjavami poskrbel povezovalec programa Jernej Kuntner.

Mineva 20 let, odkar smo stopili v svet kot enaki med enakimi. Svet nas je sprejel, vstop v mednarodno skupnost pa nam je ponudil nove priložnosti in zadal nove odgovornosti, je na proslavi ob dnevu državnosti povedal predsednik republike Danilo Türk. "Svet se spreminja in danes vsi iščemo nove rešitve. Ozrimo se torej v nedavno preteklost in v zahtevno sedanjost, da bi našli resnično dobre rešitve za prihodnost," je svetoval.

Proslave ob 21-letnici državnosti so se udeležile številne vidne osebnosti iz političnega in družbenega življenja, med njimi najvišji predstavniki vseh treh oblasti, denimo predsednik vlade Janez Janša, pa tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Kot je dejal, današnja kriza ni samo naša. Tudi Evropska unija se ji ni ognila – in zdaj vsi skupaj iščemo izhod. Stare rešitve niso več uporabne, nove pa še iščemo. V krizi smo vsi Evropejci povezani in iz nje lahko izidemo samo skupaj. Pot naprej pa po njegovem mnenju ne vodi preko drobitve Evrope. Prav nasprotno, Evropa bo krizo premagala, samo če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Potrebujemo gospodarsko rast in razvoj, razvojne projekte, ki bodo dali upanje in prihodnost državljanom Evrope in ki bodo dovolj močni, da bodo prepričali svetovne finančne trge. Potrebujemo krepitev legitimnosti odločanja v EU, tako da se bomo državljani Evrope lahko istovetili z njenimi odločitvami. "Evropski parlament mora postati naš skupni dom demokracije, Evropska komisija pa resnična garancija učinkovitega upravljanja, v katero bomo lahko verjeli vsi. Danes potrebujemo več Evrope in ne manj!"

Če hočemo premagati krizo, se moramo po besedah predsednika republike naučiti razumeti in spoštovati lastno preteklost, je dejal Türk.
Če hočemo premagati krizo, se moramo po besedah predsednika republike naučiti razumeti in spoštovati lastno preteklost, je dejal Türk. FOTO: Aljoša Kravanja

Reševanje vsake krize po njegovih besedah zahteva zlasti streznitev in obračanje k sebi. Vsakdo se mora vprašati, kaj je zmožen in kaj je dolžan storiti drugače ali bolje. "Še vedno velja, da mora vsakdo najprej pomesti pred svojim pragom."

Predsednik je prepričan, da smo sposobni pametnih odločitev in streznitve, ki jo moramo doseči, da bi izšli iz sedanje gospodarske, socialne in politične krize. Na vprašanje, kako naprej, odgovarja, da je treba odpirati možnosti mladi generaciji. "Omogočiti jim moramo kakovostno šolanje, da bomo v resnici zagotovili trajnostni in dolgoročen razvoj. Potrebujejo delo za nedoločen čas in večje zaposlitvene varnosti. Zato dobro premislimo, ali so dobre raznovrstne zamisli o zmanjšanju vlaganj v šolstvo in znanost ter o prerazporejanju sredstev za izobraževalne namene. Napak si pri tem strateškem vprašanju ne smemo privoščiti."

Predsednik republike Danilo Türk je priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. V nagovoru je dejal, da se vsako leto ob dnevu državnosti s spoštovanjem oziramo nazaj, v čas osamosvojitvene vojne, ter izražamo globoko hvaležnost vsem, ki so v njej sodelovali kot borci, in vsem tistih, ki so v njej izgubili svoje najdražje. To je tudi priložnost, ko vnovič sprejmemo močno zavezo skupnega dela za dobro naše države.

Türk verjame, da tudi na politični ravni lahko razvijamo solidarnost. "V nedavnih pogajanjih med vlado in sindikati o finančnih vprašanjih sta se dialog in sporazum že preizkusila kot sredstvi za sprejemanje pomembnih odločitev. Imamo prve uspehe. Razmislimo o tej izkušnji in jo poskušajmo razviti v nove vrline naše politike, bolj kulturne, manj strankarske in bolj odprte za potrebe po družbeni koheziji in solidarnosti. Potrebujemo voljo in znanje. In oboje je mogoče, če se le hoče. Naj po prazniku nastopi nov dan za Slovenijo in priložnost, da srečno bo prestala časov silo, kot pravi naš veliki pesnik France Prešeren. Naj živi Slovenija!" je zaključil.

Kuntner razburil s svojimi izjavami

In medtem ko je Türk delitve obsodil, pa so bili organizatorji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je poudaril, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve. "Ne žalimo njihovega spomina s simboli, ki jih je nosil agresor," je dejal. Povedal je tudi, da so ob agresiji JLA proti odboru javno nastopile nekatere posamične organizacije zveze borcev, "njihov sedanji predsednik pa je že pred tem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor". "In le nekateri so se umaknili na varno k vrbskemu ali ženevskemu jezeru. Med njimi tudi taki, ki imajo veliko pripomb na letošnjo državno proslavo," je še dodal. Kot je dejal, leta 1991 nobena veteranska organizacija ni izrazila želje, da bi sodelovala na proslavi ob razglasitvi države. S temi besedami je Kuntner povzročil nekaj nejevolje, opaziti je bilo, da je proslavo kmalu za tem zapustil ljubljanski podžupan Aleš Čerin.

'Skozi zgodovino smo dokazali, da smo sposobni prilagajanja'

Podpredsednik DZ Jakob Presečnik je na slavnostni seji, ki je pred proslavo potekala v državnem zboru, ocenil, da je zaradi trenutnega gospodarskega položaja v Evropi naša država trenutno na prelomnici, pri tem pa je zelo pomembno, katero smer bo izbrala, ker bo ta odločitev "zaznamovala naslednja desetletja slovenske države". Prav tako je ocenil, da bo naš preboj iz krize odvisen predvsem od naše volje in naše pripravljenosti za spremembe.

Pri izhodu iz krize moramo sicer po njegovih besedah upoštevati, da socialna država temelji na gospodarski uspešnosti in da so socialno najmočnejše države ravno tiste, ki se ponašajo z najbolj tehnološko razvitimi gospodarstvi.

Presečnik sicer ocenjuje, da nam je pri preboju iz krize v zadnjih mesecih uspelo narediti "majhen, a izredno pomemben korak". "Dokazali smo, da lahko izstopimo iz kroga nevzdržnega trošenja, da si lahko sami postavimo omejitve in s tem dali signal celotnemu svetu, da še lahko računa na slovensko finančno stabilnost," je dejal, ob tem pa izrazil prepričanje, da brez varčevanja pri javni porabi ni mogoče spodbuditi investicij in gospodarske rasti.

Janša: Dan državnosti je čudovit praznik

Predsednik vlade Janez Janša je v svoji poslanici zapisal, da je dan državnosti "čudovit praznik" in praznik vseh, ki v srcih nosijo ljubezen do domovine. "Pred 21 leti smo dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče. Samostojno državo Slovenijo," je poudaril.

Janša je v poslanici zapisal, da je dan državnosti čudovit praznik.
Janša je v poslanici zapisal, da je dan državnosti čudovit praznik. FOTO: Reuters

Kot pravi, je država v teh 21 letih rasla hitro. "Z mladostno zagnanostjo in neučakanostjo smo premagovali ovire in dosegali cilje, o katerih si še dolgo nazaj nismo upali niti sanjati." A na tej poti smo po njegovih besedah spregledali in prezrli pasti, zaradi katerih naši temelji danes niso tako trdni, kot bi si želeli. Močneje kot druge sta nas prizadeli gospodarska in finančna kriza, ki sta dodatno razgalili vse sistemske slabosti, nakopičene v tem obdobju ali prenesene iz prejšnje nedemokratične ureditve.

Država je zadnja tri leta močno zaostajala z gospodarskimi ukrepi, zato moramo nadoknaditi zamujeno, pravi Janša. "Seveda so rezi boleči, vendar pa lahko samo na ta način spet stopimo na pot razvoja in blaginje. Kot rojstvo države terja svoj čas, svoj čas terja tudi obrat v vnovično rast. In bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ti ukrepi, bolj varna in lepša bo naša prihodnost."

Ker so časi negotovi in je vprašanj, tako kot pred 21 leti, veliko, je zdaj, morda bolj kot kdaj koli prej, po premierjevih besedah pomembno, da se zazremo vase. Da spet najdemo v sebi in skupaj kot narod moč, zaupanje in vero v prihodnost.

Premier državljankam in državljanom iskreno čestita za vztrajnost, pogum in močno voljo, ki nas je povezovala ob osamosvajanju in ki nas lahko povezuje spet danes in jutri. "Vsem želim ponosno praznovanje skupnega rojstnega dne. Bog živi nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!" je zaključil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1010)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mark54
24. 06. 2012 09.35
+1
včerajšnja proslava je bil letni koncert folklorne skupine tine rožanc. Žalostno da niso mogli privabiti še nekaj skupin ali posameznikov iz različnih žanrov. boljše proslave smo imeli v os.šoli ko sem bil mlad. malo folklore , kaka recitacija ali petje kakih otroških skupin ali posameznice , kaka lepa misel itd. zdaj pa to---
pesnitev
23. 06. 2012 22.23
+0
Naša osamosvojitev ni tako bleščeč in nedložen ukrep: Janša, Pučnik in še drugi revanšistični zagrenjenci so vzrok za pokole v Srebrenici in za vojno v naših nekdaj bratskih republikah. Če bi modro stopili v konfederacijo, ne bi bilo nobenih žrtev, nobenega podarjanja slovenske zemlje in nepremičnim cerkvi in Vatikanu, neplačanih delavcev ne bi izganjali iz države in ne bi bilo črnih Janševistov, ki podirajo vse, kar je bilo nekoč vrednota. NAŠA DRŽAVA JE SEDAJ DIKTATURA JANŠISTOV!
beukcan
23. 06. 2012 22.40
+1
Daj mi pa ti razloži kdo je imel 20 let Slovenijo v rokah? Oziroma katere politične opcije? Daj lepo prosim da se zadržiš z neumnimi komentarji ker si v posmeh celi Sloveniji!!
gospakatja
23. 06. 2012 17.11
-2
a ni 20 let minevalo lani? ima pa gospod predsednik res močno razgledane pomočnike!!
MICLA
23. 06. 2012 12.28
-2
ŠE ON NAJ SE POBERE NEKAM V EVROPO DA NE BOMO VEČ SLIŠALI ZANJEGA.
jutranjisij
23. 06. 2012 12.01
-6
Neverjetno, koliko slepote! Ločiti morate ljudi, ki so se v obdobju 1941-1945 resnično in s srcem borili za Slovenijo (teh je bilo malo) in tistimi, ki so se "borili" za PREVZEM OBLASTI IN GRABENJE PREMOŽENJA (komunisti), seveda pa tudi med tistimi, ki so se šli v gozdove zgolj skrivat in so naenkrat postali "partizani" po 9. maju 1945. Vsaj 70% partizanov, ki so se res borili pred okupatorjem, ni imelo treh čistih o komunistični paritji, rdeči zvezdi, Titu in lažeh, s katerimi so jih kar naprej filali pokvarjeni rdeči komisarji. Vodilnim komunistom je šlo samo za OBLAST in to za vsako ceno..Druga svetovna vojna je bila v Rusiji šolanem udbovcu, Josipu Brozu Titu inu njegovim "intelektualcem" , kajpak idelana priložnost za prevzem oblaasti in vpeljavo svoje "diktature proletariata". V kraju kjer živim, so komunisti v juniju 1945 pobili vse, ki so kaj imeli (nekoliko boljše hiše, zemljo, obrt, podjetja), čeprav niso nikdar in popolnoma nič sodelovali z nobenimi okupatorji. Pobili so celo 80 letne starčke, ki so vselej nesebično pomagali revnim ljudem v okolici. V njihove hiše so se potem vselili rdeči, kajpak preverjen. Vzeli so zemljo, tovarne in podjetja so vnaenkrat vodili (in potopili ) polpismeni rdečkarji, ki so hkrati postali "univerzitetno" izobraženi (Kumrovec in čudežna FSPN). Da o tem, kako so "partizani" ustrahovali okoliške kmete in jim jemali težko zaslužen pridelek, tudi ne govorim. Jasno, da so ljudje imeli takih "partizanov" dovolj. Resnične intelektualce, ljudi ki so vedeli za resnico, ki se dejansko dogaja, so vže pred letom 1945 kasneje, akoj onemogočili, ustrahovali ali pa jih " pospravili" na hitro in po tihem. Seveda so rdeči vedeli, da treba pobiti vse njim "nevarne" tudi v partizanih, spomnite se samo na zlovešč Kardeljev ukaz v letu 1942. Trst, Tržič... bi bila slovenska, Celovec tudi, če bi ne bilo prevzema oblasti rdečih. Koliko ljudi je padlo v drugi svetovni vojni za svobodo? Koliko (povsem nedolžnih) pa so jih pobili rdeči po vojni? Res tragično. In koliko poštenih, pridnih, preprostih ljudi so redečkarji zavedli po 2. svetovni vojni? Ko sem pred desetletji šel v vojsko v Beograd, sem se povsem naključno znašel že prvi dan na Dedinju, med silnimi, razkošnimi vilami, da se ti lahko utrga, kjer so živeli vplivni jugoslovanski komunisti, ki so ljudi filali z "enakostjo", samoupravljanjem... Sorry, ne me basat! Vse skupaj velika, velika laž! Rdeči so sicer po svetu za prevezem in vzdrževanje svoje oblasti pobili veliko, veliko več ljudi, kot jih je padlo v vsej 2. svetovni vojni. Memento. Ali torej spadajo na včerajšnjo poslavo borci NOB s svojimi praporji? Da, vendar samo pravi borci, tisti, ki niso nikdar "plesali z rdečimi".
srebrnibreg
23. 06. 2012 12.28
+9
Tisti pa so lahko bili, kateri so plesali z belimi? Admin, če brišeš briši vse ne pa samo odgovor. Hvala in lp.
korintos1
23. 06. 2012 13.49
+8
Janša je leta in leta plesal z rdečimi, potem je pa še včeraj neke božje govore držal. Res kominist da mu ni para.
odpisan2x
23. 06. 2012 11.47
+0
joj kok lepo,kje smo pa vojni veterani
stane@jesenice.net
23. 06. 2012 10.43
+6
Go_Go 23.06.2012 09:36:45 Ponosen sem na svojega dedija,četudi ga nisem nikoli videl. Ostala je Spomenica in podpis Tita. ja in tudi pokojnina ti je ostala , zato pa tudi tako poveličuješ tisto kar ti sploh ne pripada....leta 1945 je bilo nekaj več kot 8000 slovenskih partizanov...danes pa "vleče" njihovo pokojnino skoraj 27 000 potomcev....pa še to...zmenite se že enkrat koliko je stara samostojna Slovenija 20 ali 21 let...ZA MENE JE IN BO OSTALA 21....samo toliko v premislek predsedniku države Slovenije, ki ne ve koliko časa imamo SVOJO LASTNO DRŽAVO
?ole Skopušnik
23. 06. 2012 11.27
+11
@ stane Vsaj toliko premori spoštovanja do Zgodovine in naj Ti ne bo prva misel denar,pokojnine itd. Če je pokojnino dobivala,jo je dobivala moja babi. Moja generacija nima s pokojninami nič. Svoj pogled imam na vrednote NOB-ja in Zgodovino Slovenije in nihče me ni naučil "sovražiti" sodelovce okupatorja in nihče od mojih ni bil v partiji. Všeč mi pa je,da lahko vice govorim v slovenščini in ne nemščini. Stane vse je zelo preprosto,če Človek želi to videti. lp
23345
23. 06. 2012 13.12
+13
BRAVO STANE, TUDI JAZ SEM PONOSNA NA MOJEGA OČETA, ČEPRAV JE ŽE 30 LET MRTEV. BIL JE BOREC, BORIL SE JE PROTI OKUPATORJU, BIL JE NA SUTJESKI, DRVARJU, BIL JE V BEOGRADU KOSO GA OSVOBAJALI, OSVOBAJAL JE TRST. JAZ SEM ROJENA 15 LET PO VOJNI, MOJ OČE JE IMEL KOMAJ 17 LET KO JE ODŠEL V PARTIZANE. KOT 15 LETNEGA FANTIČA PA SO FAŠISTI MUČILI, MU REZALI PRSTE , MU DAJALI PITI ŽGANO OLJE IN TO VPRIČO VAŠKEGA ŽUPNIKA KATERI JE SAMO PONAVLJAL NAJ POVE KJE SO PARTIZANI. KOMAJ 15LETNEGA SO GA LETA 41 ZAPRLI V ITALIJANSKE ZAPORE, POSLALI SO OTROKA V LIBIJO IN PO KAPITULACIJI ITALI E SE JE PRIDRUŽIL PREKOMORSKIM BRIGADAM IN LETA 1945 KOT OSVOBODITELJ ZAKAORAKAL V TRST. PO VOJNI JE DELA, DELAL DO LETA 1981 IN S POLNO DELOVNO DOBO ODŠEL V PENZIJO, NI IMEL NOBENE BORČEVSKE POKOJNINE, POKOJNINO JE IMEL SAMO ZARADI DELA. BIL JE KOMUNIST, POŠTEN KOMUNIST, POMAGAL JE VSAKEMU IN ZA DOMOVINO DAL VSE KAR JE LAHKO. ZATO VSI TISTI, KATERI IMENUJETE PARTIZANE BANDITI, BI VAS ZVEZALA V GOSZ POZIMI, BREZ OBLEKE, BREZ HRANE, DA MALO POIZKUSITE KAKO JE BILO. SRAM NAJ VAS BO, VSI TISTI KATERI TAKO MISLITE STE BELOGARDISTIČNO SEME IN NIMATE PROSTORA V NAŠI LEPI DEŽELI T
korintos1
23. 06. 2012 13.53
+5
in to ti naj sedanja oblast vrjame? Če ni bil domobranec, potem sploh nič ni bil, je bil na napačni strani.
I G N O R A N T
23. 06. 2012 10.31
+6
Kaksnega boga ta clovek omenja?Morebiti tistega:,verjamem le v tistega boga kateri v banki svoj oltar ima?
Faust
23. 06. 2012 10.31
+3
Združene države Evrope, ful bo fajn, jupi -.-
resslovenka
23. 06. 2012 10.05
+11
Lepo in prav je povedal v svojem govoru predsdnik g. Danilo Turk. Prav gotovo na predsedniških volitvah jeseni dobi moj glas. Če sem pred tem še imela pomisleke in se je moja naklonjenost bolj nagibala k g. Pahorju, sedaj dileme nimam več. Potrebujemo take pokončne slovence in predvsem ljudi, ki znajo živeti z našo zgodovinsko preteklostjo. Ne vem kje bi bil g. Janša danes, če ne bi bilo borcev za severno mejo, pa borcev NOB in vseh, ki so pripomogli, da imamo danes samostojno državo. Razen govora aktualnega predsednika, je bila to bleda in žalostna predstava slovenske realnosti.
Rasisti?ni
23. 06. 2012 11.21
-4
kdo od današnjih politikov se je boril? Tisti z kalašnikom v roki al tisti ki so na papir napisali "pusti nas!" in ga overili na raznih konzulatih? Mi smo se borili za lastno državo, če je pa Türk tak za združevanje pa sodelovanje naj pa se on tudi tega drži, ne pa da rine v "levo". PREDSEDNIK DRŽAVE BI MORAL BIT NEVTRALEN!!! Ne na levo, ne na Desno!
srebrnibreg
23. 06. 2012 12.26
+5
Kako naj bo tudi za desne, če pa tisti poveličujejo izdajalce naše domovine in pomočnike okupatorja.
Povprecni
23. 06. 2012 09.44
+10
Meeting ob dokončni ugrabitvi države?
pesnitev
23. 06. 2012 22.30
+1
Kozorog je modro dejal, da je Janša tumor naše države! (Naj dodam: Janševi somišljeniki pa so tumorske celice, ki so se razrasle po vsej Sloveniji)
abigail
23. 06. 2012 08.57
+5
Saj po naravi sem optimist ampak kadar vidim napis "Bog živi ženina in nevesto", vedno pomislim, če se morda sama ne moreta in me postane malo strah zanju. In če se potem ženin in nevesta pritožujeta še, da so za njuno neblaginjo krivi starši, ki jima niso pustili dovolj dote in so ju napačno vzgajali, potem je to jasen znak, da res še nista zrela za samostojno pot, ni tako? A nam ne manjka vsem skupaj (predvsem pa je tega premalo v vodilni politični misli!) kar precej vrednot, ki so gradile socialni sistem v preteklem obdobju? Menim, da si moramo najprej odkrito priznati, da se tu ne gre za nikakršno samostojnost, pač pa za kar veliko in in neizogibno odvisnost in vpreženost v "demokratične", predvsem pa zelo birokratske postopke evropskih vladarjev. A da potrebujemo še več Evrope? V smislu, če jih ne moremo premagati, se jim pridružimo (beri - uklonimo)? Ko sem med prisotnimi na proslavi ugledala nekatere osebe, ki bi po mnenju večine prej sodile v zapor kot na proslavo državnega praznika, sem ugasnila televizor in se šla shladit ven, pod zvezde.
luckysss
23. 06. 2012 08.44
+18
Prenažrti pastirji vztrajno obljubljajo ovcam boljše čase - hkrati pa jih vsako leto strižejo bolj v živo... Čudovito...je imeti tako butaste ovce..
jagoda_fp
23. 06. 2012 08.45
-2
In kaj si ti? Ovčka, pastir ali morda volk?
luckysss
23. 06. 2012 08.48
+4
Jaz sem že davno preskočil ogrado in za svojo travo skrbim sam :)
jagoda_fp
23. 06. 2012 08.49
+0
luckysss
23. 06. 2012 09.02
+2
Mogoče sem bolj stari kozel, ki ne rabi pastirjev...
23345
23. 06. 2012 13.16
+7
BRAVO TURK, SI VSAJ BELOGARDISTU V PRVI VRSTU POKAZAL, DA SI PAMETNEJŠI OD NJEGA, PA SAJ ITAK TO VEMO. KAKŠEN ZVER PREDSEDNIK, SAJ JE KOT MARIONETA JANŠE. TURK, ALI PAHOR, PA ŠE POOBLASTILA BI MORAL IMETI VEČJE. SEM ZA TO, DA SE PREDSEDNIK ZAMENJA PREDSEDNIKA VLADE, V KOLIKOR SMATRA DA DELUJE RAZDIRALNO , IN JANŠA TO DELA ŽE 20 LET. ŠKODA DA GA NISO 89 ZAPRLI ZA VEDNO, BI IMELI VSAJ MIR V DRŽAVI
pesnitev
23. 06. 2012 22.32
+2
Alojz Železnik 1
23. 06. 2012 08.39
-9
Je preveč zahtevati, da na proslavi ustanovitve države ni simbolov vojske, ki je na osvoboditelje streljala in jih tudi kar precej ubila?
resslovenka
23. 06. 2012 10.23
+6
No, ta je pa močna. Veš, po tem sodeč, včeraj sploh ne bi bilo proslave.
jagoda_fp
23. 06. 2012 08.37
-8
Se je pa le nekdo našel, ki je po 21 letih upal povedati resnico. Bravo Jernej!!!
homer2
23. 06. 2012 09.29
+1
ja full je pa resnica on je pa itak tak teliček,da če bi mu napisali,da je sonce plavo bi tako prebral.ne razmišlja kaj prebere
SLObunkeljn
23. 06. 2012 11.18
+4
Pa saj ni kar en x igralec povedal resnice ... samo prebral je govor , ki mu je bil napisan s strani vladajočih Ne more kar en biti govornik na proslavi, mogoče je užival ampak ni bil to njegov govor ... bral je! Povedali so drugi, ki nimajo jajc samo to reči!
pesnitev
23. 06. 2012 22.33
+2
Je pa Kuntner strašansko razveselil Janšo, ki je botroval avtorstvu vsebine!
kawboy
23. 06. 2012 08.31
+7
Ja za vas JJ je državni praznik dan državnosti čudovit praznik saj živite na tuj račun in od davkoplačevalskega denarja jeste in pijete praktično zastonj.
Smrekova
23. 06. 2012 08.17
+16
Če ne bi bilo partizanov in tigrovcov,danes tudi naše "preljube Slovenije" ne bi bilo.Sram naj bo Janšo in njegovo "bando" ker dela razdor med Slovenci. Na proslavo niso prišli zastavonoše od veteranov za Slovensko vojno. Partizani in tigrovci so se borili 4 leta-koliko življen so izgubili,ko pa je bila vojna za slovenijo pa je trajala 10 dni in če bi hotala JLA napasti z vso močjo,bi nas lepo zmleli.Mi smo imela da imamo srečo ker imamo za sosede Italijo in Avstirjo in so nas pustili pri miru.Ne zaničujem voljne za Sloveniji-težko mi je ker so dali nekateri Slovenci svoje življenje za domovino,a mnogo huje je bilo med drugo svetovno vojno.
korintos1
23. 06. 2012 08.20
+3
maijster
23. 06. 2012 08.25
+5
......imaš popolnoma prav,a vendar v 2 svetovni vojni,so se borili vsi narodi takratne jugoslavije za skupno državo,in tudi drugi naši negdanji jugo bratje so umirali v borbah v sloveniji za takratno skupno državo in nimajo nič z našo samostojno državo ali ??...
gizadlinka
23. 06. 2012 08.25
-5
kolikor vem, so se partizani boriti bolj za SFRJ, katere smo se potem komaj osvobodili, po 50 letih, pa še danes imajo eni raje JU, kot kaki zlatoporočenci, veliko gorja in še vedno veliko ljubezni, menda se je treba spomniti le dobrih stvari, hvalabogu.
?ole Skopušnik
23. 06. 2012 08.30
-5
Kolikor jaz vem so Slovenci komaj čakali,da se pridružijo najprej SHS,ker sami niso mogli nič narediti in prav tako so komaj čakali,da se pridružijo SFRJ ,ker sami spet ne bi nič naredili. Vedno so se šlepali))
maijster
23. 06. 2012 08.37
+9
.....no ta je malo huda,kaj naj naredi majhen narod,???,zraven tega saj pa tudi ni bilo vse tako slabo-hudo,a je danes po 20 letih svoje države kaj bolje ???,......smo verjeli da bomo ob svoji državi v 10 letih kot švica,a danes nas polaki prehitevajo,v včerajšnih financah so zapisali da nas polaki bodo v 5 letih prehiteli,to so nam naredili ti naši ki so že 20 let na oblasti,in potem tam na proslavi stojijo ponosno,na kaj ?? na to da smo že država samih siromakov ??,za kozlat,...
?ole Skopušnik
23. 06. 2012 08.45
-1
@ maijster Če bi Slovenija razglasila Nevtralnost bi naredila najbolje za vse nas. Tako,pa smo malodane prosjačili za vsa možna priznanja s strani Velikih in to je treba sedaj plačati. Ta čas prihaja.lp
KML
23. 06. 2012 09.22
+4
1. Tigrovci so se borili več kot štiri leta. Začeli so delovati v času fašističnega terorja na Primorskem. Ki je trajal neprimerno dlje od štirih let. 2. Partizani so se borili za osvoboditev izpod fašističnega in nacističnega jarma. Borili so se za Slovenijo. 3. V političnem kontekstu med vojno in po vojni je Slovenija svoj prostor našla v takratni Jugoslaviji. To je bila med drugim politična rešitev, ki so jo podprle zavezniške sile, ki so takrat krojile svetovni zemljevid. Zgodovine ni mogoče obravnavati in razumeti zunaj zgodovinskega konteksta.
?ole Skopušnik
23. 06. 2012 09.36
+4
Ponosen sem na svojega dedija,četudi ga nisem nikoli videl. Ostala je Spomenica in podpis Tita.
maijster
23. 06. 2012 10.25
+4
...zgodovino poznajo tisti ki so jo živeli,takšno demokracijo,ki jo imamo danes pa si nismo predstavljali,in kaj imaš danes razen da si slovenec ???,nehajte z temi patriockimi bedarijami,če nemoreš otroka šolati razen izjem,če ni služb ali pa so brez plačila,kaj ti pomeni demokracija in kakšna demokracija je to ko zapirajo ljudi za malenkosti velike barabe,lopovi,goljufi,so pa nedotakljivi,.....
korintos1
23. 06. 2012 08.16
+2
na tej sliki je pa močno podoben dedu Ibrahimiju.
kum707
23. 06. 2012 08.16
+16
Ja, res lepa proslava, še lepši ljudje... Vsi lepi, lepo oblečeni, nasmejani.... Lepa poletna noč, glasba, lepi govori.....šampanjec, hrana, hrana, hrana..... Jaz se pa zbudim in se zavem, da samo sanjam. Položnice še niso plačane, ne vem kako bom otroku kupil šolske potrebščine za drugo leto, Vizjak ravnokar oznani še dodatno krčenje plače... in vem, da to še ni vse, da me jeseni čaka še veliko krčenj, "šparanja"....... ah, bolje, da gledam proslavo..... kako so lepi.... kar žarijo...........
korintos1
23. 06. 2012 08.18
+2
ej prijatelj, samo oni so se za to stvar borili, si že slišal za okope? Veš kako je tam pokalo in se kadilo?
homer2
23. 06. 2012 10.20
+4
maijster
23. 06. 2012 08.14
-1
....ma,morali bi mogoče še narediti kakšen spomin na takratno skupno kraljevino,slovencev,hrvatov in srbov,pa mogoče še spomin na kmečki upor pod poveljem matije gubca,....he,he,he,pa NOB,...potem bi bilo vsem zadovoljeno,..in vsak naj plača iz svojega žepa proslavo,in naj se vsi povabijo med seboj na proslave,...zakaj nebi bili slovenci nekaj posebnega še bolj,.he,he,he,....
Smrekova
23. 06. 2012 08.18
+6
Maijster če ne bi bilo partizanov,bi ti v sloveniji govoril nemško
korintos1
23. 06. 2012 08.23
+12
ruski, ker so nemci popušili, prišel bi pa striček Stalin.
maijster
23. 06. 2012 08.27
+1
smrekova.morda bi bilo bolje,.....a naj v trgovini na blagajni rečem da sem ponosni slovenec ???,daj nehajte z patriockimi bedarijami,kajti stanje naše države je vse kaj druzga,.....