Slovenija

KPK: Uporaba pravnih sredstev ustavna pot, za razliko od osebnih diskreditacij

Ljubljana, 24. 01. 2013 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V KPK so v odzivu na Janševe izjave, da je njihovo poročilo nekorektno ter da je vložil pritožbo, zapisali, da je uporaba pravnih sredstev običajna, ustavna in demokratična pot, "za razliko od podtikanj in osebnih diskreditacij nadzornih institucij ter ljudi, ki vodijo takšne institucije".

Predsednik vlade Janez Janša je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki mu očita kršitve protikorupcijske zakonodaje, označil kot nekorektno. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, "gre za akt politične inkvizicije". Ta teden je tako vložil pritožbo, sproženi pa bodo tudi drugi pravni postopki. O vsebini tožbe je Janša povedal le, da je izpodbijal vse, kar ne drži, in da je tega zelo veliko.

Janez Janša - 1
Janez Janša - 1 FOTO: Blaž Garbajs

Janša: Poročilo ni korektno

Reakcija DL, ki so ji sledile podobne reakcije tudi nekaterih drugih koalicijskih strank, je po njegovih besedah presenetila posebej za to, ker poročilo protikorupcijske komisije, ki se nanaša nanj, ni korektno.

"Gre za akt politične inkvizicije, je netočno po vsebini, zgrešeno v pravnem smislu in tudi zakonodaja, na katero se sklicuje, je sporna z ustavnega vidika, ker naj bi šlo za dokončen akt, zoper katerega ni pritožbe, čeprav je ta pravica po slovenski ustavi zagotovljena zoper kateri koli akt katerega koli organa," je dejal Janša.

Ne glede na dokončnost, na katero se poročilo sklicuje, pa po mnenju premierja in, kot je dejal, tudi pravnih strokovnjakov, velja slovenska ustava. Zato je vložil pritožbo in napovedal, da bodo sproženi tudi vsi drugi pravni postopki, ki jih zagotavlja ustava.

Premier je sicer dejal, da ni bilo nobene možnosti niti volje, da bi lahko koalicijskim partnerjem pojasnil kar koli iz poročila protikorupcijske komisije. To po njegovih besedah kaže, da je šlo pri tem poročilu zgolj za "povod, ki je sprožil neki scenarij, ki se je pripravljal dlje časa".

KPK: Uporaba pravnih sredstev je običajna, ustavna in demokratična pot

"Komisija, ki je svoj postopek vodila zakonito in strokovno, bo to stališče zagovarjala tudi v morebitnem postopku pred sodiščem. Zavezanec pa bo imel na sodišču med drugim spet možnost pojasnjevati, kako je kot javni funkcionar razpolagal z velikimi vsotami gotovine nepojasnjenega izvora ter kdo, na kakšni podlagi in na kakšen način je namesto njega financiral njegova potovanja, sodne stroške, osebna vozila in vzdrževanje nepremičnin, ki presegajo njegove uradne dohodke ali uradno prijavljene prihranke iz preteklosti," so v odzivu dejali na protikorupcijski komisiji.

Navajajo še, da je uporaba pravnih sredstev običajna, ustavna in demokratična pot, "za razliko od podtikanj in osebnih diskreditacij nadzornih institucij ter ljudi, ki vodijo takšne institucije".

Kot so pojasnili, tožbe ali kakega drugega pravnega sredstva od Janše še niso prejeli. Ko jo bodo, bodo nanjo odgovorila.

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: POP TV

Zahteva za nadzor nad premoženjskim stanjem Gorana Klemenčiča

Poslanska skupina SDS je danes na predsednico mandatno-volilne komisije naslovila zahtevo za sklic nujne seje, kjer bi obravnavali nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča.

Kot pojasnjujejo, naj "se opravi nadzor nad premoženjskim stanjem in ugotovi, ali obstajajo tveganja, da je z opustitvijo dolžnega ravnanja pridobil zase ali za koga drugega premoženjsko korist ali opustil dolžna ravnanja v nasprotju z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi ter kodeksi ravnanja ter ali se pri njem izraža zadostna integriteta za vodenje KPK in ali ne obstaja nasprotje interesov, ki bi vplivali na njegovo delo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
25. 01. 2013 20.30
Za sds-OVCE iz srca: podn za vas nima meja.
regec
25. 01. 2013 19.15
Madona eni so pa vroči le kaj jim Je obljubil Janša mogoče procente od orožarskega denarja....
partizanslo
25. 01. 2013 15.38
+1
Vita pazi da ti žila ne poči od ihte :D se zdiš kot mali otrok ki ne dobi lizike ker je bil poreden ;D
Buena Vita
25. 01. 2013 15.29
-1
KJE SO PRAPROTNIKOVI IZKAZI O PREMOŽENJSKEM STANJU,TROŠENJU
Ira Sanctus
25. 01. 2013 20.27
na bančnih transakcijah! a si slep al se pa delaš sds-ovca?
Buena Vita
25. 01. 2013 15.28
-1
ČE ČE,ČE,ČE če je klemenčič,oziroma praprotnik pošteno pisal in spisal poročilo,potem naj pove kje je lanskoletni vpis denarja katerega je janša dobil od ČASOPISOV;dela,karbe,večeran in ostalih kateri so plačali odškodnine,teh odškodnin je bilo zelo veliko,ker ni vse bilo valutirano prejšna leta je sovpadlo v plačilo tožencu lansko 2012 leto,okrog 70 tisočakov je bilo plačano janši na račun,janša ima te račune na internetu uz vsemi ostalimi,kaj in zakaj skrivata KPK,,AAA
Buena Vita
25. 01. 2013 15.19
JOJ JANŠA SI ZABUNKAN,KAJ ŠE TI NI JASNO DA NOBEN SLOVENSKI VOJNI ZLOČINEC NI SEDEL NA ZATOŽNO KLOP,ZA TA RDEČE ZAKONI NE VELJAJO,RDEČI SO PRED BOGOM IN PRED ZAKONOM
resslovenka
25. 01. 2013 09.56
+15
Spoštovanje g. Klemenčič. Tako se dela - odločno, brez diskreditacij, hladnokrvno. Tako deluje nekdo, ki ima čisto vest.
Buena Vita
25. 01. 2013 15.29
-1
Ira Sanctus
25. 01. 2013 20.27
+1
za janšata so posebni vatli, ke je poseben tič...
trava@pinkponk.com
25. 01. 2013 09.32
+4
sem prepričana da prav nihče ne bi imel proti če bi najprej odprl delovna mesta prisilil delodajalce da izplačujejo zaslužene plače,ne pa da jim še pomaga oropat ljudi že s tako malo plačo sam da bodo delodajalci in politiki imeli za svoj žep in se preseraval. če bi najprej tudi pri sebi naredili veliki rez pri plačah in pri ostalih stroških ki jih imajo-službeni telefoni,varnostniki,menice če bi se temu vsi odpovedali bi ljudje drugače sprejeli varčevanje kot so ga.verjetno bi morali rezat penzjoni tudi tistim ki imajo previsoke-kučanu,stanovniku,turku. zakaj hu.iča ima turk še po volitvah svoje ljudi,pisarno to stane-vse naj ukinejo pa bo denarja dovolj.ne pa da se te preseravajo ljudstvu pa govorijo da je KRIZA IN DA JE ČAS VARČEVANJA.barabe. vizjak pa naj klun samo drži ker s polnim ku.cem je lahko opletat dala bi mu 600 eu plače zamrznila njegove prihranke da ne bi mogel do njega in živi stemi fličengi pa da te vidimo junak.oziroma bi to naredila s čisto vsemi poltiki in med nijim je kučan stanovnik. verjetno bi že drug teden tenko piskal saj niso sposobni živeti s tako malo denarja.ma vsi naj se speljejo na smetišče pa bo najbolje čisto brez vsega.tako kot navadni ljudje.
bplese1
25. 01. 2013 08.03
+20
Prozoren manever g. JJ. Ko pride zadeva na sodišče, se postopek obrne. Pred komisijo je g. JJ moral dokazovati svojo nedolžnost, pred sodiščem pa mora tožilec dokazat krivdo g. JJ. Vsi pa vemo kako to gre pri nas. Ali se bo zadeva vlekla do zastaranja ali pa bo odvetnik Matoz trdil da so pridobljeni dokazi nezakonito pridobljeni.
trava@pinkponk.com
25. 01. 2013 09.01
+8
se kar strinjam z obema trditvami.najprej bodo vlekli do zastaranja če pa to ne bo uspelo bo pa matos res trdil da so nezakonito predobljeni kot vedno ko se janšu nekaj dokaže.zato pa pravim janša se bo stolčka oklepal kolikor dolgo bo mogel,kajti dobro se zaveda kaj ga čaka ko ne bo več predsednik vlade in stranke.po mojem če bi zapustil politiko bi imel enako vsodo kot sanader tega pa se on boji.dokler je pa predsednik vlade in stranke pa lahko brez skrbi meša drek ampak ne vem koliko časa še.tudi tistemu ki je imel vse življenje srečo da se je vsemu ognju se bo sreča začela odmikat. janšu se dobro vidi da ga pre.leto skrbi kako bo šlo naprej in bo naredil čisto vse da ostane.ker če bi bil samo mal bolj človeški se ne bi tako obnašal kot se.nima srca,ne duše,ne dobrote za sočloveka.on v srcu nosi maščevanje,sovraštvo in to ga bo pokopalo. če bi postopal pri varčevanju samo mal drugače se tudi ljudje ne bi sekiral za to,ker pa jemlje samo malemu človeku,bogatinom iz njegovih vrst in politikom samim pa ne je pa ljudem počasi dovolj. zakaj po žepu ne useka bavčarja krkoviča vsi dobro vemo zakaj kajti če pade bavčar pade janša v to sem prepričana.kajti janša se prekleto dobro zaveda da je na prostosti (depala vas )samo ZARADI BAVČARJA in KRKOVIČA .zato pa imajo skrivne sestanke.občutek imam da bi se bavčar rad vrnil v politiko ker pa ve da ne bo dobil dovolj glasu bo deloval od vzadaj.kako pa vsi vemo.jaz sam upam da se to ne bo zgodilo in da oba čimprej spokata na smetišče .
bplese1
25. 01. 2013 09.16
+7
Se strinjam. Krizo je "reševal" samo na odhodkih. Da bi kaj naredil na odpiranju novih delovnih mest, pa nič. Nova delovna mesta dvigujejo porabo in posledično polnijo državno blagajno. To kaže zdrava kmečka logika.
MsPikapiki
24. 01. 2013 23.26
+41
mag. Klemenčič Goran spoštujem vas in vam zaupam. Janeza Janša pa ne spoštuje več nihče. Niti člani njegove stranke. Molčijo, ker jih je strah. Tudi Štuheca in Rodeta ljudje ne spoštujejo več. Luč na koncu tunela nam prižigajo taki ljudje kot ste vi g. Klemenčič in vaši sodelavci.
Castro*
25. 01. 2013 02.51
+16
dule100
25. 01. 2013 08.42
-14
Od kdaj te je prešinilo, da ga ne spoštuje nihče več ? Se vidimo na volitva, potem ti bo precej bolj jasno !
Manu Cocker
25. 01. 2013 08.50
+3
Tom Jones 1
25. 01. 2013 08.58
+6
resslovenka
25. 01. 2013 09.58
+3
Hja dule, tu ti pa moram pritrditi. Se vidimo na volitvah.
antifa4321
25. 01. 2013 11.27
+2
Ma kaj boli, peeečeeeeee, peče za znort, hehehehehe
regec
25. 01. 2013 19.17
Vipavka
24. 01. 2013 22.13
+35
Ali zna Janša sploh kaj povedati in utemeljiti stvari, ne da bi žalil ljudi?
Ira Sanctus
25. 01. 2013 20.28
Male?ka
24. 01. 2013 21.40
+27
Vprašanje za SDS: How low can you go? ...in vedno znova me presenetijo!
helvecijaner
24. 01. 2013 21.17
-10
Admin, Kaj maš proti objasnitvi kratice KPK.
botjabotja
24. 01. 2013 21.07
-1
Kaj se zgodi,če pri Klemenčiču ugotovijo podobno,kot pri Janši in Jankoviću?
helvecijaner
24. 01. 2013 21.11
-8
Je že vpostopku zamrznitve, strici in teta so že sprožili postopek. Samo on še neve. Prvi dobi dopis. Grega preVIrant.
batom@pinkponk.com
25. 01. 2013 12.20
+3
a znaš kaj argumentirati, ne da bi pri tem žalil? zgleda, da je cel SDS cepljen na najnižji nivo osebne diskreditacije, ki nima argumentiranih osnov.
mixmax
24. 01. 2013 20.37
-12
KLEMENTINO je pozabil na hišo ali 1/2 hiše pa še kaj???
bagada
24. 01. 2013 20.50
+11
ne seri bebec! še enkrat prečitaj, seveda če znaš
betka300
24. 01. 2013 20.29
+35
SDS se igra otroškega vrtca, TI SI MENE JAZ BOM TEBE KPK, nizkotno. Kdo bo MATOZA plačeval za vsa ta sranja....Odstopi naj. Drži se pa stolčka ko pijan plota." Kateri prašički so najbolj debeli? Ve se, tisti pri koritu"
betka300
24. 01. 2013 20.32
+24
Vidi pa se da Janša jemlje pomirjevala, nekam uspavano reagira...
olyca
24. 01. 2013 20.22
+32
Za samodržca je vse konstrukt in s tem njegovim ravnanjem tone cela družba, zgleda da ga zelo boli, ko se bodo pipce začele zapirati, po moje tudi kje bo njegov pristan, očitanih stvari ni malo, občuti jih pa cela država. To politično elito je potrebno skenclat in uresničiti vsaj del tega kar je naredila Islandija, vsi pa vemo kje ti zahojeni politiki so sedaj. Naj Janša trobi kar hoče, ampak takšnih glavic kot je on je v Sloveniji dovolj z razliko da so bolj pošteni !!!!!!!!!
unpoli
24. 01. 2013 20.12
+0
S tem da bo tozil kpk in placeval svoje odvetniki bo v ozadju pranje denarja kaj ne...
Marija Krebs
24. 01. 2013 21.26
+15
JJ bi moral biti suh že zaradi vsakdanjega tožarjenja - naj ga KPK še bolj preveri, kako jih plačuje - za vsako tožbo posebej
Buena Vita
25. 01. 2013 15.23
IN KOLIKO JE KASIRAL,VELIKO VEČ KOT SO KOŠTALI ODVETNIKI,R
trava@pinkponk.com
24. 01. 2013 20.10
+47
ha ha janezu teče voda v grlo.Prav zanimivo bo kako bo dokazal kdo mu je kaj plačal in od kot mu denar.vsak večji denar-pa ni važno za kaj gre je treba imet račune.Zanima me kako bo to janša dokazal ko pa vsi vemo od kot je denar.dobro tudi ve če odstopi je pečen.dokler je predsednik vlade je zaščiten,takoj ko izgu to mesto ve da mu trda prede.a mislite da bo naredil isto napako kot jo je sanader na hrvaškem.dokler je bil v politiki so ga pustili vsi primiru in zbirali dokaze saj mu tako ali tako niso mogli nič,ko pa je zapustil politiko pa hop po njem in v zapor in janša se tega prekleto dobro zaveda da njega to čaka zato pa se tako oklepa stolčka,kajti če bi imel čisto vest bi deloval drugače takoj dal vsa dokazila od kot denar pa bi vsem zaprl gobec.ker pa ve da tega ne more dokazat ker je denar od nečistih poslov in da se njegov denrni klopčič skrivnosti odvija ga že počasi daje panika.zato se je sedaj spravil na klemenčiča da ga od sebe spravi.med tem časom pa bo poskušal dobiti račune ki v resnici sploh ne obstajajo.lahko pa se zgodi ko se klopčič začne odvijat da ne bo samo janezek potonil ampak bo vse ki so mu pri tem pomagali potopil.res me zanima kako bo janezek dokazal od kot mu toliko viška denarja. je pa jasno da janezek nikoli ni bil kriv vedno so drugi .bogi janezek,maje se mu stolček,dokazat bo moral od kot mu denar mislim da se mu že pošteno blede od skrbi.če ne bo mogel dokazati izvor denarja in bo izgubil tožbo bo spet tulil da so sodišča podkupljena iz strani komunistov.v resnici pa sam deluje kot čisto krvni pravi komunist.kar se janezek v mladosti nauči to vedno zna.kar pa zna je pa potop slovenije.
JApajaDAja
24. 01. 2013 19.50
+37
KPK BRAVO! Če JJ smatra, da laho dokaže nasprotno, naj to reši na pristojnih inštitucijah. KPK je podala poročilo, krivca, ZJ in JJ pa naj na sodišču izpodbijata poročilo KPK. Do pravnomočne sodbe pa naj oba O D S T O P I T A
bagada
24. 01. 2013 20.51
+18
ne more dokazat, ker je ena navadna švercerska svinja!