Slovenija

Janša o izbrisanih: Najprej je treba najti sistem za ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi

Ljubljana, 09. 07. 2012 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Janša priznava, da je sodba v primeru šestih izbrisanih dokončna in da jim bo Slovenija morala plačati odškodnino. Nič pa ni dokončnega pri drugih izbrisanih. Janša se zavzema za obravnavo vsakega primera posebej.

Premier Janez Janša ne misli, da je Evropsko sodišče krivo za to, da bo treba izbrisanim izplačati odškodnine. Prepričan je namreč, da je sodba le prepis različnih odločitev različnih vej oblasti v Sloveniji.

Premier Janez Janša je v zvezi s sodbo evropskega sodišča o izbrisanih povedal, da bo treba pri odškodninah najprej vzpostaviti sistem, ki bo omogočal ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi primeri, nato pa sistem, po katerem bodo odškodnine odmerjene sorazmerno z odškodninami, ki jih je "ta država kadar koli plačevala".

Poslanko Pozitivne Slovenije Tamaro Vonta je namreč v okviru poslanskih vprašanj, ki jih premierju in ministrom danes postavljajo poslanci, zanimalo, kako bo država uresničila odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih. Glede odškodnin, ki jih je šestim izbrisanim določilo Evropsko sodišče, je Janša v DZ povedal, da je sodba v tem delu dokončna in jo bo Slovenija morala izvršiti, medtem ko bo treba sistem odškodnin za druge izbrisane še pripraviti.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dz-rs.si
Vzporedno z vročo razpravo v parlamentu je burna razprava tekla tudi na Twitterju. Janševa desna roka, generalni sekretar vlade Božo Predalič, se je na družbenem omrežju vprašal: "Kdo ve? Morda pa bo kdo od izbrisanih odškodnino porabil za tečaj slovenščine." Informacijska pooblaščenka ga je nemudoma opozorila, da ni treba tako nizko in ga je, zlasti zaradi funkcije in sledilcev, prosila za več spoštljivosti. Številni opozicijski poslanci pa so mnenja, da bi moral Janša Predaliča razrešiti.

Pri tem bo treba po Janševih besedah najprej vzpostaviti sistem, ki bo omogočal ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi primeri, nato pa sistem, po katerem bodo odškodnine odmerjene sorazmerno z odškodninami, ki jih je "ta država kadar koli plačevala". Pri tem bo treba določiti tudi neke časovne roke, pri katerih bodo "prioritete jasno določene", je dejal. Kot je namreč opozoril premier, številni primeri, ko bi morala država izplačati odškodnine, še vedno niso rešeni. Pri tem je izpostavil materialne oškodovance iz druge svetovne vojne, "vrsto sodnih določb, na podlagi katerih ljudje še vedno niso dobili odškodnine", kot tudi primere "posamičnih kategorij ljudi, kjer stvari še vedno niso rešene".

Janša: Slovenija je bila edina država, ki je brez omejitev ponudila državljanstvo

Poslanka Tamara Vonta je ocenila, da je bil izbris velik madež za državo, zato jo je zanimalo, kako bo država sankcionirala odgovorne za izbris. Janša ji je odgovoril, da država ni nikogar izbrisala na etnični osnovi, prav tako da je bila edina novonastala država, ki je brez omejitev ponudila državljanstvo vsem tistim, ki so ga želeli in so živeli v Sloveniji. "Zato je Slovenijo postavljati na zatožno klop, in to celo iz poslanskih klopi nacionalnega parlamenta, vendarle nekoliko preveč," je dejal. Dopušča pa premier možnost, da se je nekaterim izbrisanim storila krivica, zato se tudi zavzema za posamično presojo vsakega primera.

Sistem za odplačevanje odškodnin pripravljen do konca junija 2013

Notranji minister Vinko Gorenak je na še eno vprašanje glede izbrisanih - vprašanje poslanke SD Majde Potrata - pojasnil, da bo sistem za izplačevanje odškodnin za nematerialno in materialno škodo izbrisanim pripravljen do 26. junija 2013.
Kdo bo sestavljal skupino, ki bo pripravila sistem, Gorenak še ne ve, sam pa bo vztrajal, da skupino sestavita skupaj z ministrom za pravosodje in javno upravo Senkom Pličaničem. Spomnil je, da je evropsko sodišče za dva izmed izbrisanih določilo, da nista upravičena do odškodnine, obrazec, ki ga je pri tem uporabilo, pa bi lahko bil po njegovih besedah podlaga, s katerim bi se del izbrisanih izključil iz kroga upravičencev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
12. 07. 2012 12.31
-2
TI NE MOREŠ NAJDT SISTEMA MED ENIM IN DRUGIMI..TI VEŠ SAMO ZA MAŠČEVANJE AL IN TEBE BO DOLETELO...VEDNO NE BOŠ PRI KORITU..
Samir Puskar
11. 07. 2012 21.05
gdo ve kam se je treba obrniti da aktiviram zadevo 40 let sem tu oz.rojen pa so me izbrisali ?? hvala vsem
Darijo Tontic
11. 07. 2012 19.35
+0
kake ima upravičeni so vsi ki si ih izbrisal - a sploh veš kaj si naredil -*
Samir Puskar
11. 07. 2012 21.03
mamica55***
10. 07. 2012 21.24
+1
tako je, vsakega posebej obravnavat !
Tonček Balonček
10. 07. 2012 22.12
+2
JAnševa nakladanja, namenjena Slovencem, so popolnoam brez zveze, naj prepričuje sodišče tam gori!Mi bomo samo plačniki!Pa ne el t inovacije, tudi upokojenci bodo tožili, pa varčevalci Ljubljanske banke.....g
mamica55***
10. 07. 2012 17.42
-5
IZBRISA NI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SO PREBRISANI RDEČKOTI, KI SI KUPUJEJO VOLILNO BAZO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
srebrnibreg
10. 07. 2012 19.03
+1
VOLILNO BAZO SI JE NEKDO DRUG KUPOVAL IN NITI PRIBLIŽNO NISO BILI RDEČKOTI.
odpisan2x
10. 07. 2012 15.42
-3
kakšna entelegenca slovenski pravniki,janša samo reci kdaj gremo v napad,toča se bliža
odpisan2x
10. 07. 2012 15.46
-1
odpisan2x
10. 07. 2012 16.01
+0
kako je lahko srb župan v ljubljani,a ste sami udbovci in prodane duše,gospodje močas za vas je potekel
odpisan2x
10. 07. 2012 16.40
-1
pa da se ne bodo hvalil da ne morete nič naredit,kot so se v prejšnem mandatu-brez milosti.-bolljše umret ćasdtno kot prodana duša
srebrnibreg
10. 07. 2012 19.04
Kako je lahko predsednik vlade z takšnimi koreninami?
Ran von Pasji
10. 07. 2012 15.31
+5
Ko bodo plačali tej šesterici se bo vsul plaz! V življenju ljudi, oz države, se nenehno dogajajo krivice, take ali drugačne in za nazaj nekaj popravljat večinoma pomeni da se bo v sedanjosti ali prihodnosti nekaj porušilo. Spomnimo se vračanja premoženja... Še sedaj zadeve niso urejene, Maribor je poln lokalov in stavb, ki so v postopku, krasno propadajo in katastrofalno kazijo podobo mesta, ki se trenutno gre še EPK! Kaj je cerkev naredila z vrnjenimi gozdovi, kaj je naredila z Betnavskim gradom??? Bo mariborska škofija kdaj poravnala svoje propadle mahinacije?!? Ob vseh grozečih gospodarskih problemih se ukvarjamo z dogodki iz in po II. svetovni vojni, ukvarjamo se z minulim in z mrtvimi hkrati pa propadamo živi! Izbrisani bodo sedaj dobili povračilo, da bi se pa nekdo začel ukvarjati z nabrisanimi delavci, ki so oddelali svojih 5 in več plač, pa jih nikoli ne bodo dobili izplačanih, ker zakon to dovoljuje!, pa nikomur ne pade na pamet! Bomo čez pet let iznašli način, (zakon?), da se bo tudi ta krivica morala popraviti in bomo tisoči stečajnih brodolomcev lahko tožili državo in terjali - z obrestmi! - kar so nam ukradli?!? Kolikokrat bomo še dokapitalizirali banko?!? Kako banka sploh lahko propade?!? Ljudi, državljane!, pa nihče ne vpraša kako živijo, kakšna ponižanja doživljajo ob minimalnih plačah, bedni socialni podpori, revščini, ob grozečih rubežih, ob odklopih elektrike in ostalih dobrin?!? In at least but not last, izbrisanim se je morda zgodila tudi kakšna krivica, se pa vseeno dobro spomnim tistega časa in stihije, ki je vladala takrat. Pol leta se je govorilo in pisalo samo o tem. Na vsakem koraku smo bili bombardirani z informacijami, opozorili in obvestili. Dejstvo je, da če živiš v neki državi in nisi njen državljan si moraš urediti papirje, to pomeni ali dovoljenje za bivanje ali prositi za državljanstvo in potni list. In dejstvo je, da se je takrat ogromno ljudi, ki so pri nas živeli in imeli dokumente iz republik svojega rojstva enostavno zanašalo, da se jm ne more nič zgoditi! Preračunavali so svoje pozicije in hazardirali. Ogromno jih ni verjelo, da se bo Slovenija dejansko odcepila, še kr s bili mnenja, da bo vse skup ostalo pač tako po balkansko. Marsikoga je gnal tud njegov nacionalni ponos in domišljanje, da so njegove osebne pravice nad zakoni neke države... Končno bi bilo treba narediti neki rez! Zgodovina je kakršna je! Kar se je zgodilo je mimo, živeti je treba naprej, se iz napak nekaj naučii in postaviti temelje na boljši osnovi. Z blatenjem Tita, komunistov, zvezde, odpiranjem in razpihovanjem povojnih dogodkov, vračanjem premoženja, poplačilom izbrisanim... samo zapravljamo čas in trošimo denar in energijo, ljudje pa živimo zmer slabše in prihodnost se nam sesuva...
Ran von Pasji
10. 07. 2012 15.38
+0
me zanima, kaj je tolk sovražnega in neprimernega v mojem prispevku, da se nikakor ne obdrži na zidu...???
korintos1
10. 07. 2012 15.25
+3
tako to pride, če vojaki in policisti državo vodijo.
piki_jakob
10. 07. 2012 15.22
+2
še mal pa bo u stilu vojnih zločincev izjavu da ne priznava tega sodišča
korintos1
10. 07. 2012 15.26
+3
olyca
10. 07. 2012 14.24
+1
Glede izbrisanih je vedno imel največ za povedat, zato naj ne prodaja megle. Krivdo in del stroškov bi morali naprtiti prav njemu !!!!!!!!!
Belabreza
10. 07. 2012 15.20
+4
G. Predalič (tisti z Dolfovimi brki), mu naj pomaga. Dobro službo je dobil za nagrado kopiranja in uničevanja dokumentov v arhivih. .
bojchb
10. 07. 2012 12.37
+5
Zakon pravi: Sprejem v državljanstvo tako ni pravica, ampak možnost, če posameznik izkaže izpolnjevanje vseh predpisanih pogojev, pri odločitvi pa država upošteva tudi javni (nacionalni) interes, ki je pred interesom posameznika.
BMWmunja
10. 07. 2012 11.35
+5
"Janša se zavzema za obravnavo vsakega primera posebej." Seveda se zavzema za ta sistem, ker ga takrat več ne bo na oblasti in bo to tornado, ki bo pustošil daleč od njega, ki bo takrat z našim nakradenim bogastvom užival nekje daleč od rodne grude, za katero ga bo takrat bolel določen organ njegovega "rešnjega" telesa. S temi problemi se bo bodla kakšna prihodnja vlada, glede na ažurnost sistema bo takrat že tako ali tako 90% izbrisanih tudi že pokojnih. Imam pa na sumu, da je oddaljevanje rešitve problema v čimbolj daljno prihodnost skriti namen vlade. tako bodo odškodnine ostale v državnih tošljih. Beri v njihovih, ker bodo državne tako ali tako po defaultu pokradli...
usi-glih
10. 07. 2012 11.24
+12
samo dve kratki tragični zgodbi o izbrisanih slovencih. Leta 1990 sta dva vojaka odšla na služenje vojaškega roka v JNA v Bitolo ( makedonija ). Ob prihodu nazaj v Slovenijo čez 15 mesecev so jima odvzeli in uničili edini dokument ki sta ga imela - vojaško knjižico in ju zavrnili na meji tako da sta ostala na Hrvaškem - v vojnem metežu. enega so hrvaške sile mobilizirale in je umrl v Mostarju od rafala AK47. Kdo je že to orožje prodajal ? No seveda je to mami strlo srce , ker je izgubila edinega sina in je umrla nekaj mesecev kasneje medtem pa ima oče napisano samo eno ime na municiji od Glocka in to je janez.... drugi je imel več sreče in je pristal v Italiji kjer je preživel dve leti . Med tem časom mu je edini sorodnik ,stric pri katerem je živel , umrl. Njegovo premoženje so v rekordnih dveh letih , ker domnevno ni imel sorodnikov, prodali na dražbi. Notri živi zvesti član stranke ki je ni vredno omenjati. Prepričan sem da to nista edini dve zgodbi o krivicah ki jih je povzročila Demosova vlada.
vertex
10. 07. 2012 10.41
+17
najprej je treba obsoditi odgovorne za izbris
santamaura
10. 07. 2012 10.24
+15
Janša o izbrisanih: Najprej je treba najti sistem za ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi Ta sistem bi moral najti pred dvajsetimi leti
usi-glih
10. 07. 2012 11.02
+10
DRŽI. Tedaj jih je brez sodnega postopka izbrisal iz evidenc zato so se pa dogajale " napake "- v glavnem namerne napake
osamosvojitelj
10. 07. 2012 10.09
+9
Nobenega sistema ni za ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi. Vsi so bili IZBRISANI! Janša bi še kar zavlačeval in vsem bodočim rodovom \"nabil\" na glavo odškodnine, pa še obresti.......Sicer je pa izbris izpeljala Peterletova vlada, v kateri se ve, kdo je sedel.Ali bi tukaj začeli z osebno materialno odgovornostjo????
vertex
10. 07. 2012 10.02
+11
pravi da jim bo slovenija plačala odškodnino,zakaj pa?naj jo plačajo tisti ki so naredili izbris,če narediš kakršenkoli prekršek kazen plačaš sam, ne plača slovenija
WikiX
10. 07. 2012 10.01
+1
Pravilno, da bo vlada zahetvala posebno preiskavo, Evropsko sodišče je odločalo le o določenih postopkih naših sodišč po osamosvojitvi, preiskava pa bo najbrž izpostavila koruptivno in democidno delovanje določenih sodišč ter najvišjih osamosvojitvenih avtoritet. Bravo janša, revizija osamosvojitve je prava pot naprej!
kameltrajbar
10. 07. 2012 09.22
+6
...:)))....sam..je pa smešno..lih janša mora cvenk odkašljat..:)))...loh bi organiziral prenos v živo,ko naš veliki vodja slavnostno izroča po 20 jurčkov...:)))) .....mosso....boš ti tud dubu?????......................................:))))))))))))
JanezNovakJohn
10. 07. 2012 09.19
+7
Če sistema niso našli Janševi v v dvajsetih letih, ga ne bojo tudi ne v naslednjih dvajsetih. Škoda ki so jo naredili pa raste in raste.