Slovenija

Janša o Cerarjevi vladi: Je vlada brez hrbtenice

Ljubljana, 27. 09. 2016 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

SDS je vložila interpelacijo o delu vlade. Predsednik stranke Janša pravi, da je vlada Mira Cerarja šibka in lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije bogatih. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pravi, da na interpelacijo gledajo kot na izziv in ogledalo, ki jim ga nastavlja opozicija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Interpelacija
    00:48
    Iz SVETA: Interpelacija
  • Iz 24UR: 'Brez hrbtenice'
    02:52
    Iz 24UR: 'Brez hrbtenice'

SDS je vložila interpelacijo o delu vlade. Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja opozicijske SDS Janez Janša, je vlada Mira Cerarja vlada državne administracije, hkrati pa gre za šibko vlado, ki je lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije. "Je vlada brez hrbtenice," je dejal. "Upam, da bo po tej razpravi povprečnemu državljanu bolj jasno, kaj je narobe s smerjo ladje in krmarjem," je dejal Janša.

Janša pravi, da je Cerarjeva vlada brez hrbtenice.
Janša pravi, da je Cerarjeva vlada brez hrbtenice. FOTO: POP TV

Interpelacijo so v SDS vložili "zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU".

Ključno vprašanje, na katerega si v SDS želijo odgovor v razpravi o interpelaciji, je "v kolikšni meri je vlada v prvi polovici mandata 2014-2018 uresničevala ustavno prisego in lastno koalicijsko pogodbo ter na katerih področjih so odstopanja od zastavljenih ciljev največja", je zapisano v 46-stranski obrazložitvi interpelacije.

Po Janševih besedah v SDS z razpravo o interpelaciji ponujajo tudi vladi priložnost, da pojasni morebitne nesporazume, da popravi svoje napovedi iz koalicijske pogodbe in bolj realno pove, kaj bo naredila, saj doslej vlada ni podala realne ocene svojega dela, je dejal vodja opozicije.

"Upam, da bo po tej razpravi povprečnemu državljanu bolj jasno, kaj je narobe s smerjo ladje in krmarjem," je še navedel Janša.

"Jasno je, da je to vlada državne administracije, da sta za delovanje vlade značilna birokratizacija in centralizem, da gre za šibko vlado, verjetno najšibkejšo doslej, ki je lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije," je ključne očitke zajel Janša, ki je med žrtvami aktualne vladajoče politike med drugim izpostavil davkoplačevalce, državljane v sodnih in administrativnih postopkih, mlade brez služb in stanovanj, delavce migrante in občine, z izjemo bogatih.

Janša je pokomentiral tudi stabilnost vladne koalicije in ocenil, da ta v tem mandatu ni nič bolj stabilna od tistih, ko je prišlo do predčasnih volitev. Motiv v tem, da se sedanja koalicija obdrži, vidi v interesih tistih, "ki so to vlado omogočili". Interes pa je po njegovem mnenju konsolidacija ustavnega sodišča. Prihodnjo pomlad namreč mandat poteče štirim ustavnim sodnikom, zato mora DZ imenovati nove.

S to vlado pa so po njegovi oceni zadovoljni povzročitelji bančne luknje, saj vlada intenzivno zavira preiskave bančne luknje, in prejemniki privilegiranih pokojnin, izdelovalci različnih študij ... Pod vprašaj je postavil dobre gospodarske kazalce in padec brezposelnosti in poudaril, da ni čutiti, da bi se ukvarjali s privabljanjem tujih investitorjev, saj se znatni investicijski tokovi v regiji Slovenije ogibajo. Zato zaostanek s primerljivimi državami in pri gradnji infrastrukture, je prepričan Janša.

Po Janševih besedah so v SDS v zadnjih dveh letih predlagali več sistemskih rešitev, kot so jih bili deležni z vladne strani. Kritičen je bil do trase tretje razvojne osi, ki jo podpira vlada, ter do 300 milijonov težkega sporazuma med vlado in glavnim mestom. "Če se je začelo z Ljubljano, kje so podobni dogovori z drugimi mesti," se je vprašal.

V slovenski zunanji politiki je po Janševi oceni videti zmedenost, obregnil pa se je tudi ob "šlamastiko z arbitražnim sporazumom" ter ob "neposrečeno kandidaturo za generalnega sekretarja ZN, ki nima enotne podpore niti v Sloveniji".

Kritičen je bil tudi do ravnanja vlade pri soočanju z migrantsko krizo in dejal, da je investiranje v begunske centre nesmiselno, saj bi morali raje vlagati v varovanje meja. Ob tem je spomnil tudi na zaskrbljujoče stanje v vojski.

Tudi po interpelaciji ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak vlada ohranja neustrezen odnos do družine, še menijo v SDS, tudi "nekih resnih predlogov" na področju davkov ni.

Niso se odločili za vložitev konstruktivne nezaupnice

Kot je poudaril Janša, v SDS zahtevajo razpravo o delu vlade, niso pa se odločili za vložitev konstruktivne nezaupnice. Od odgovorov vlade in razprave pa bo odvisno, kakšne sklepe bi utegnili predlagati po koncu, glede na možnosti, ki jim jih nudi poslovnik DZ.

Po končani razpravi o interpelaciji lahko namreč pobudniki interpelacije predlagajo, naj državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade. Lahko pa po končani razpravi najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. Poslanska skupina SDS bo po Janševih napovedih predlagala eno od možnosti.

Kustec Lipicerjeva: Koalicija pripravljena na kakršno koli interpelacijo

Koalicija je pripravljena na kakršno koli interpelacijo, je v odzivu dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Ob obravnavi interpelacije bodo imeli možnost povedati, kaj vse so naredili v prvih dveh letih in kaj načrtujejo narediti do konca mandata.

Interpelacija je sicer zanjo običajno in povsem legitimno orodje opozicije, da preverja delovanje koalicije. Zato nanjo gledajo kot izziv in ogledalo, ki jim ga nastavlja opozicija, "in to je čar vsake demokracije". Bo pa tudi priložnost, da opozicijo povabijo, naj se jim pridruži v projektih, v katerih se programsko najde.

Kustec Lipicerjeva pa pravi, da se Janša moti, ko meni, da se bo koalicija obdržala zgolj do imenovanja ustavnih sodnikov, kar da mu bodo tudi dokazali. "Rok trajanja je do konca tega mandata in še mnogo dlje," je dejala.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Bratuškova: Vlada se je bolj kot s čim drugim ukvarjala sama s seboj

Poslanka NP in predsednica Zavezništva Alenka Bratušek v odzivu na interpelacijo vlade pravi, da sta za nami dve zamujeni leti, v katerih se je vlada "bolj kot s čim drugim ukvarjala sama s seboj". Bratuškova pravi, da smo v zadnjih dveh letih doživeli "cel kup kadrovskih fiaskov", spomnila je na dogajanje v SDH, NLB, Luki Koper, Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Po njenih besedah se zelo težko najde en konkreten vladni ukrep, da bi se živelo bolje. "Z milijardo evrov več razpolagajo, kot smo razpolagali mi leta 2013, pa dajo manj za zdravstvo, obrambo, socialo, pa še kakšno področje bi našli," je povedala poslanka.

Za vodjo poslancev SD Matjaža Hana je interpelacija na nek način interpelacija zoper državljane, saj da SDS s tem ruši politično stabilnost. Kot je dejal, gre za projekt SDS, ki ima samo en namen - usmeriti kamere proti sebi. Han je sicer poudaril, da ni politični analitik in ideolog SDS, a vzrok za interpelacijo vidi v "nekih težavah v stranki SDS".

ZL: Janša interpelira samega sebe

Poslanec ZL Luka Mesec je v odzivu zapisal: "Janez Janša v bistvu interpelira samega sebe v malo mehkejši obliki. S to interpelacijo SDS kaže, da v resnici nima nobene alternative tej vladi. Še več, njene antisocialne politike bi izvajal še bolj drastično in avtoritarno."

Mesec je še zapisal, da Janševe interpelacije ustvarjajo "nezaupanje v javne institucije, napadajo socialno državo in od že tako neoliberalne vlade skušajo izsiliti še bolj neoliberalne ukrepe." Kot še dodaja, takega početja v ZL ne podpirajo.

Doslej vloženi dve interpelaciji

Od sprejeta ustave sta bili doslej vloženi dve interpelaciji o delu celotne vlade, pod obe se je prvi podpisal Janez Janša. Leta 1997 so poslanci SDS vložili interpelacijo o delu vlade Janeza Drnovška, ki so ji med drugim očitali zamude pri sprejemanju proračuna. Razprava se tedaj končala z zavrnitvijo opozicijskih sklepov.

Drugo interpelacijo pa so poslanci SDS in NSi vložili leta 2004 proti vladi Antona Ropa, ki so ji očitali neuresničene obljube iz koalicijske pogodbe. Ta razprava se je končala brez odločanja o kakršnihkoli sklepih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (941)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
28. 09. 2016 21.15
+0
Gumjasti pukl.
+4
Kaj Nas briga Slovenija. Važen sem JAZ i moja sekta SDS
-1
kapljač1
28. 09. 2016 14.05
+1
Nobena Vlada Janši ni bila ure d u, če v vladi ni bil sam Janša. Še vsako je rušil. Tudi tisto v kaTeri je sam s e d e l. To je edini resen domet, ki ga v politiki JJ ima. Njemu ustreza kaos, nemir, nesigurnost, v času splošnega miru se sploh ne znajde. Zato "če problemov ni, se jih izmisli".
ooResnicA
28. 09. 2016 13.25
-2
»Po dveh letih mandata je veliki večini državljank in državljanov več ali manj jasno, da imamo v tem mandatu vlado državne administracije, da sta zanjo značilna birokratizacija in centralizem, da gre v kvalitetnem smislu za šibko vlado, verjetno najšibkejšo doslej v zgodovini samostojne Slovenije, ki je lahek plen ne samo botrov, ki so to vlado omogočili, ampak tudi različnih lobijev in interesnih skupin in tudi občasno bruseljske birokracije. To je vlada brez jasne hrbtenice in tudi tisto, kar si je sama zadala v koalicijsko pogodbo treh vladnih strank, ne jemlje resno,« je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi interpelacije poudaril predsednik SDS Janez Janša.
tom672
28. 09. 2016 12.00
-4
Tu se vidi razliko med transparentnostjo v Slovenskem političnem prostoru. Levičarji (predstavniki so miro cerar, dejan židan, karl erjavec, luka mesec...) so predstavniki raznih lobistov in pijavk proračuna Slovencev kot so isajlovič, zemljarič in stricev iz ozadja. karl erjavc je rekel, da jih bo interpelacija še bolj povezala...- v čem? Janez Janša pa vloži interpelacijo transparento in pove jasno in glasno kaj je problem Slovenije. Janez Janša je oče samostojne republike Slovenije in trn v peti kradljivim in lažnivim komunistom. Slovenija zbudi se.
srebrnibreg
28. 09. 2016 12.52
+3
Pravljičar napiši še kakšne reforme je Janša v svojem času vladanja izvedel. Napiši kakšen oče samostojne Slovenije je lahko on kot skrivač v kleti. Brez Kučana in Drnovška bi on še danes bil skrit globoko v kleteh CD. Še sreča, da ga naša vojska v ljubljanski okolici ni poslušala, ker bi Ljubljana bila zravnana s strani jla.
01xxy
28. 09. 2016 11.55
+4
Janša že celo življenje premetava tuj denar. Brez sestrične na banki je on nula. Po oblekah sodeč mu pa ne gre preveč slabo. Je našel studence, kjer se napaja. Na tuj račun, seveda.
piljan
28. 09. 2016 11.45
+4
Ivančku ni všeč,da se razen sekstašev ni nihče ukvarjal z njim,pa mora sedaj sam skrbeti za popularnost.Pa čeprav negativno.
SDS_je_poden
28. 09. 2016 11.28
+4
resslovenka
28. 09. 2016 10.15
+6
In kaj Bo spremenila interpelacija? Nič! Kot vse dosedanje niso. Le še en zgubljen dan v parlamentu. Cel dan bo šel v franže. Slišali bomo kar smo že milijonkrat slišali. Na koncu pa....se ve , preglasitev številčnejših. Ne boljših! Dragi moji, v kolikor vam do sedaj še ni jasno: Samo volilci lahko obrnemo tok dogajanja z nenasedanjem na parole in prazne obljube.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 10.08
+4
Volilci se zavedamo, da nismo na volitvah imeli možnosti izbirati med najboljšimi, ampak med slabšimi, nismo pa želeli najslabših. Ravno tako, kot ne bomo pozabili, da je g. Janša veselo vabil trojko v našo državo, kar daje poseben pomen njegovi izjavi o plenu bruseljske administracije. Kdo je komu kam lezel še nismo pozabili.
Kukulkan
28. 09. 2016 10.07
+4
Ta pa je diktator SDSa in še to mu ni dovolj. Gospod Janša, nesposobnež, lažnivec in lopov si kot vsi in lahk si premier sm svoje stranke
ooResnicA
28. 09. 2016 10.06
-4
»Po dveh letih mandata je veliki večini državljank in državljanov več ali manj jasno, da imamo v tem mandatu vlado državne administracije, da sta zanjo značilna birokratizacija in centralizem, da gre v kvalitetnem smislu za šibko vlado, verjetno najšibkejšo doslej v zgodovini samostojne Slovenije, ki je lahek plen ne samo botrov, ki so to vlado omogočili, ampak tudi različnih lobijev in interesnih skupin in tudi občasno bruseljske birokracije. To je vlada brez jasne hrbtenice in tudi tisto, kar si je sama zadala v koalicijsko pogodbo treh vladnih strank, ne jemlje resno,« je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi interpelacije poudaril predsednik SDS Janez Janša.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 10.10
+3
Centralizem se dejavno uresničuje že nekje od l. 2000. Še malo, pa se bo vse vozilo v službo v Lj.
ivan.z Doba
28. 09. 2016 09.53
+4
Gumjasti ivan je govoril.
kapljač1
28. 09. 2016 09.51
+4
Je pa res, se tudi sam sprašujem, zakaj Cerar ne uporabi vseh sredstev, ki jih ima država na razpolago in vsaj za začetek se izvede postopek za izbris stranke SDS iz registra političnih strank, zaradi nespoštovanja statuta in sploh Ustave RS. Posledično prekinit financiranje stranke iz naslova državnega in lokalnega proračuna. Pogledat kako to počne Erdogan, vse kar počne odobrava najmanj EU. Torej g. Cerar ! proračuna
kapljač1
28. 09. 2016 09.44
+4
Brez hrbtenice je ravno Janša. "Nastopač", ki se niti ne potrudi, kot top politik , tudi vodit državno politiko. Kar počne je zaviranje časa in prostora.
kapljač1
28. 09. 2016 10.04
+3
Tudi se ne potrudi, da bi "nagovoril" tudi tisto volilno telo, ki se v politiko tudi spozna. Teh "dosedanjih 20%,", ki mu jih duhovniki lovijo pri mašah, se v politiko res ne spoznajo, jih lHko peles žejne čez vodo, če mas sam pet minut č a sa .
+3
Se strinja z SDS združbo ki je vredna svojega imena . Namesto da bi se DZ ukvarjal z Vodstvom njihove sekte , zaščitil ljubljenega vodjo. se vlada in DZ ukvarjata in Izbriši ponovljeno besedo za Slovenijo in njen boljši jutri. Sicer za SDS popolnoma postranske teme . Če njihov vvvvol to reče....
sinhron
28. 09. 2016 09.28
+2
Če ne bi klero ustavni sodniki posegli vmes in iz zapora izpustili pravnomočno obsojenega princa teme , bi imeli sedaj mir , le svečkarji bi neumorno prižigali svečke ( ampak čudno je to , ker ne vemo ali so jih prižigali njemu v slovo ali kaj je bil ta namen ?) , tako pa je baje neobhodno potreben za funkcionirabje demokracije , slabo ste to ustavni sodniki razmislili , on je za anarhijo in diktaturo !
ROMELS
28. 09. 2016 09.34
+1
Vam, marmeladarjem, red itak nikoli ni odgovarjal.
+1
ROMELS
28. 09. 2016 09.17
-2
Janez, janez vseh slovencev, je poštenjak.
NESDSU
28. 09. 2016 08.15
+7
SDS: Naš ljubljeni vodja je najlepši, najbolj pameten, brezmadežen, moč ima pa Chak Norisu, dobroto pa po mati Tereziji.
staridida
28. 09. 2016 08.19
-5
Celotna zdajšna vlada mu ne pride niti do gležnjev...
ivan.z Doba
28. 09. 2016 09.08
+1
+3
Pote
27. 09. 2016 22.37
+6
Očitno še par brezveznih in nekoristnih sej parlamenta, da si nesposobni SDS, z Janšo na egotripu, malo nabira politične točke pri svojem, sicer zvestim in vernim, ampak precej neumnim in v večini že senilnim volilnim telesom. Psi lajajo, karavana gre dalje...