Slovenija

Janša naj se odloči

Ljubljana, 22. 02. 2008 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi smo enaki pred zakonom, ministri niso nikakršne izjeme, je v odzivu na Janšev 'neodgovor' dejal Šoltes.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je odgovor premierja Janeza Janše na poziv k razrešitvi ministra za okolje Janeza Podobnika označil kot "odgovor o neodgovoru". Sodišče se bo do mnenja zakonodajne službe, kar predlaga premier, opredelilo in mu ga prihodnji teden skupaj s pričakovanjem o konkretni odločitvi glede poziva k razrešitvi posredovalo.

Šoltes pravi, da računsko institucije ne obstaja zgolj zato, da bi posredovalo informcije. Od premierja pričakuje vsebinski odgovor.
Šoltes pravi, da računsko institucije ne obstaja zgolj zato, da bi posredovalo informcije. Od premierja pričakuje vsebinski odgovor. FOTO: Tomaž Ungar
Pomen neodvisnih institucij so ravno dodatne pristojnosti, da posežejo v klasična razmerja delitve oblasti. Zaskrbljujoče bi bilo, če bi se na kakršnikoli način de facto skušala zmanjševati pristojnost računskega sodišča. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes

Šoltes ustavno-pravnih dilem pri pozivu k Podobnikovi razrešitvi - na to v odgovoru opozarja Janša - ne vidi. Računsko sodišče namreč na podlagi zakona da zgolj poziv za začetek postopka odgovorne osebe organu, za katerega oceni, da lahko izvede postopek oz. začne postopek same izvršitve. "To je računsko sodišče tudi storilo. Ocenili smo, da je treba pismo za razrešitev poslati premierju, saj je on tisti, ki predstavlja vez med sodiščem in državnim zborom, ki odloča o razrešitvi," je pojasnil Šoltes.

Zakon o računskem sodišču glede poziva organa k razrešitvi odgovorne osebe je sicer jasen, poudarja Šoltes. "Organ, ki mu je bil vročen poziv za razrešitev odgovorne osebe, mora odločiti o pozivu in o tem pisno obvestiti sodišče. Same vsebine odgovora pa zakon ne opredeljuje podrobneje," je pojasnil. Šoltes je poudaril tudi, da se breme odgovornosti za odločitev o nadaljnjih korakih ne more prenesti na drug organ, tudi ne na računsko sodišče. Prepričan je, da bo od Janše dobil tudi vsebinski odgovor.

Računsko sodišče je s pozivom predsednika vlade k razrešitvi okoljskega ministra izčrpalo svoje pristojnosti, pri čemer se pričakuje upoštevanje poziva. Nadaljnji koraki pa v zakonu o računskem sodišču niso natančno opredeljeni, je dejal Šoltes.

Kot je še povedal Šoltes, računsko sodišče ni zahtevalo sprožitev postopka na podlagi uveljavljanja morebitne politične odgovornosti, temveč na podlagi strokovne odgovornosti zaradi hujše kršitve dobrega poslovanja. "Minister ne nosi zgolj politične odgovornosti, temveč tudi odgovornost za zakonito in učinkovito poslovanje ministrstva, ki ga vodi," pravi predsednik računskega sodišča in dodaja, da pri ministrih ne gre za drugačno odgovornost ali izjemo.

Pahor na strani Šoltesa

Predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor meni, da bi moral premier poziv, naj odstavi okoljskega ministra, spoštovati. "S to določitvijo predsednik vlade ne more več odlašati," je prepričan.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baltbaltazar@email.si
23. 02. 2008 02.04
Nisem vedel da je tudi računsko sodišče politično obarvano. Je to sploh ustavno, da paktira s točno določeno opozicijsko stranko? Hej Pahor a tukaj pa lahko komentiraš? Nisi nekje drugje dejal, da je vsak komentar lahko pritisk???? Pa ti si res kot kameleon.
neti
22. 02. 2008 22.01
deyvi.edini | 22.02.2008 | 18:38 Si pa dolgo časa porabil za tvoj argument, ali nisi vedel, da jih imajo v formalinu shranjene, za takšne kot si ti ..
Buena Vita
22. 02. 2008 21.39
Huuuuuuuuuuuuuuuuu,kaj ni Pahor že takoreči na oblasti,po njegovih govorih-in po samooklicu je premer-premer PAHOR,pa ga naj odstavi Pahor---PA BP,,,,BO MIR NA ZEMLJI
DarthRevan
22. 02. 2008 20.36
Deyvi, prvič, on ni osumljen za 30.000 in drugič, tudi 30.000 je premalo za genocid. Razen če poznaš narod, ki ima samo 30.000 pripadnikov.
max99
22. 02. 2008 20.34
Nič bat , vse dogovorjeno Podobnik v nedeljo po deseti odstopi..(iz zdravstvenih razlogov)..lol JJ bo dal pa za eno mašo...odpustkov ne bo !!!
deyvi.edini@gmail.com
22. 02. 2008 18.53
@DarthRevan Govorim o osumljencu. Preiskava bi pokazala, koliko je kriv. Gre pa za najmanj 30.000 pobitih po letu 45 v Sloveniji.
ivan.vindis@gmail.com
22. 02. 2008 18.44
deyvi.edini, ja pa ja. Kar sanjaj. ti zblojeni človek.
DarthRevan
22. 02. 2008 18.42
Deyvi.edini, preberi si definicijo "genocida". Za kaj takega je treba pod rušo spravit malo več kot 100 ljudi. Družbene vrednote desnice (hlapčevstvo, oportunizem, hinavščina in sovraštvo) pa hvala qrcu da jim ne dovolimo prevladati.
deyvi.edini@gmail.com
22. 02. 2008 18.38
Sodišča so še vedno dinastije nekdanjih voditeljev totalitarnega režima. Ustavno sodišče - En mandat, predsednik ustavnega sodišča sedaj podpredsednik. Sin edinega slovenskega še živečega osumljenca za genocid nad svojim narodom. (kri ni voda)To sodišče je zavrnilo predlog za preiskavo. Računsko sodišče – Predsednik:, vnuk Edvarda Kardelja (brez komentarja) Te ljudje imajo v svojih krogih tudi neko neopravičeno avtoriteto na osnovi sorodstvenih vezi. Zavirajo procese preoblikovanja družbenih vrednot in izkoriščajo svoj položaj v korist naslednikov prejšnjega režima in nekaterih novih povzpetnikov – Forum 21
koroska72@mail386.com
22. 02. 2008 17.50
tomi.passion - glede političnih igric in ozadij se strinjam s tabo. Vendar ministre imenuje DZ na pedlog Predsednika Vlade. In jih tudi jih razrešuje na predlog Predsednika Vlade. Torej če se on ne oglasi lahko pošljejo 100 zahtev na DZ pa je vse brezveze. Pa naj napiše Janša, da je Podobnik O.K. (če tako meni - čeprav jaz menim, da je tale Podobnik za v rit brcnit) - svoje je bi Janša s tem nardil, pa tudi SLS mu potem nima kaj očitat in koalicija bo okej....do volitev...potem je pa tako in tako nova zgodba naprej.
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2008 17.27
koroska72.....ustava je jasna. Ministre imenuje Državni zbor, torej je jasno, komu mora pisemca poslati tovariš Šoltes. Sicer gre pa pri vsem skupaj zgolj za zlobno nagajanje opozicije, ko želi Šoltes prisiliti Janšo, da odstavi Podobnika, čeprav bi ga moral DZ, in s tem povzoričiti morebiten razpad koalicije. Naša opozicja je vse bolj podobna 5 letnim nagajivim paglavcem, ki na daljavo zafrkava in zbada, da pa bi nam naša vrla opozicija predstavila alternativni vladni program, to pa ne, čeprav je do volitev samo še nekaj mesecev. Če ga niso bili spoobni razni Lahovniki, Potrči, Pahorji itd....sestaviti do zdaj, ga tudi v nekaj mesecih ne bodo. Je pa seveda potrebno nagajati. Žalostno, da imamo tako nebogljeno opozicijo, da morajo nejen obstoj zagotavljati razni sindikati, društvo novinarjev in sedaj še Šoltes. Bedno.
koroska72@mail386.com
22. 02. 2008 16.40
sd_rasica - no pojasni mi zakaj gre ! Da pripomnem: Pa nima se Janša kaj sedaj sprenevedat pred pozivom računskega sodišča - naj odgovori tako kot je treba: ne z nekim mnenjem neke Zakonodajne službe, katerega pripopa k spremenu dopisu in jim ga pošlje ! Pa naj odgovori, da Podobnik ni odgovoren za stanje če je temu tako !!! A razumeš kaj je poanta: Odgovorit mora, samostojnemu nosilcu oblasti v Sloveniji - Računskemu sodišču !!!). On pa negira njegovo avtoriteto !!!
Jožajoža
22. 02. 2008 16.31
ta šoltes pa ima jajca, da se upa zoperstaviti diktatorju JANŠI.
sd_rasica@yahoo.com
22. 02. 2008 16.26
Koroška ti sploh veš zakaj gre?
koroska72@mail386.com
22. 02. 2008 16.21
Šoltes ima popolnoma prav! Ima vso mojo podporo! Čeprav sem drugače za Janšo, mi ga pa sedaj tale naš Janez tupi malo. Pa nima se kaj protivit računskemu sodišču in pika. Janez: Če se boš obračal po vetru in upošteval samo tisto, kar ti bo odgovarjalo, potem na moj glas ne računaj več !!! Pa verjetno tudi od velikega števila ostalih državljanov!!! Pa ne zato, ker gre za Podobnika -ampak gre za načelno držo Janez !!! In to loči državnika od navadnega političnega slinavčka !!!!!!!
sd_rasica@yahoo.com
22. 02. 2008 16.18
Preveč denarja so zaračunavali v letih2002-2005, ko minister Podobnik sploh ni bil na funkciji, ne razumem zakaj nihče ne preganje tiste, ki so preveč zaračunavali, men tukaj vloga ministra Podobnika sploh ni sporna, sporni ste tisti, ki zahtevate njegov odstop za stvar, ki so jo levaki zakuhali. Šoltes bi moral odstopiti, ker kot neodvisna institucija deluje po navodilih naveze Šrot-Kučan. To s Podobnikom je navadna farsa levakov in hrana za zaplankance, še vedno ni nihče odgovoril zakaj bi moral Podobnik odstopiti, naj Kardelj raje poskrbi, da Kopač in ostala lopovska druščina vrnejo denar.
enmann01@yahoo.it
22. 02. 2008 15.56
ma zakaj je treba vedno iskat neke pravne praznine,mnenja in ne vem kaj še vse, odločitev ustavnega sodišča se spoštuje,odločitev računskega sodišča se SPOŠTUJE.....v pravni državi,pa četudi ali PREDVSEM,če gre za ministra,da se dokaže državljanom,da smo pred zakonom vsi enaki, ALI SMO RES,gospod premier Janša???