Slovenija

Zahteval 1,5 mio evrov, dosodili pa so mu jih 21.500

Ljubljana, 13. 12. 2011 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodišče je na prvi stopnji razsodilo, da je Janez Janša zaradi oddaje Resnica o Patrii upravičen do odškodnine, ki bi jo morali izplačati finska televizija YLE in novinar Magnus Berglund ter nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik. Tožene stranke se bodo pritožile.

Predsednik SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine, če pa bo sodba potrjena na višjem sodišču, bosta morala finski novinar in televizija plačati Janši 15.000 evrov, Potočnik 6500 evrov, sodišče pa je tudi naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji.
Predsednik SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine, če pa bo sodba potrjena na višjem sodišču, bosta morala finski novinar in televizija plačati Janši 15.000 evrov, Potočnik 6500 evrov, sodišče pa je tudi naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji. FOTO: Miro Majcen

Finska televizija YLE in Magnus Berglund bi morala zaradi oddaje Resnica o Patrii Janezu Janši po razsodbi sodišča plačati odškodnino v višini 15.000 evrov, je odločilo sodišče v Ljubljani. Odvetnik nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika Uroš Pogačnik je potrdil, da bi moral Potočnik po tej razsodbi Janši plačati 6500 evrov. Na sodišču navedb niso potrdili, ker morajo najprej prejeti potrdila o vročitvi.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče tožbene očitke na njegov račun zavrnilo.

Predsednik SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine, če pa bo sodba v tej obliki pravnomočna, bosta morala finski novinar in televizija YLE plačati Janši 15.000 evrov, Potočnik pa 6500 evrov. Sodišče je tudi naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji.

Finski novinar in televizija YLE bi morala Janši zaradi navedb v oddaji Resnica o Patrii plačati 15.000 evrov odškodnine, a se bodo na razsodbo pritožili na višjem sodišču. Prav tako se bo na razsodbo pritožil tudi Bojan Potočnik.
Finski novinar in televizija YLE bi morala Janši zaradi navedb v oddaji Resnica o Patrii plačati 15.000 evrov odškodnine, a se bodo na razsodbo pritožili na višjem sodišču. Prav tako se bo na razsodbo pritožil tudi Bojan Potočnik. FOTO: POP TV

Berglund bi po razsodbi sodišča moral umakniti izjavo, da je "oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z 'J', Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade". Umik mora objaviti na Televiziji Slovenija, na finski nacionalni televiziji YLE (ta mora objaviti tudi sodbo z obrazložitvijo) in na naši televiziji v glavnih informativnih oddajah, prav tako tudi v časopisu Dnevnik. Ni pa Berglundu treba objaviti umika izjave v drugih časopisih, piše v razsodbi.

Na istih televizijah bi moral svojo izjavo umakniti tudi Potočnik, ki je dejal, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko. Vendar bo moral Janša toženim vrniti pravdne stroške, in sicer Potočniku 6275, direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju, ki ga je Janša prav tako tožil, pa 6208 evrov pravdnih stroškov.

Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v pisnem odgovoru na naše vprašanje napisala, da se bodo glede pritožbe z Janšo pogovorili v prihodnjih dneh, ko bo tudi znano končno stališče Janeza Janše glede razsodbe sodišča. Stranka SDS je sodbo sodišča v celoti objavila na svoji spletni strani, predsednik stranke pa je dokument v celoti objavil na svoji Facebook strani. Kot je razsodbo stranka označila na družbenem omrežju Twitter, je "Resnica o Patrii s sodbo sodišča de facto postala laž o Patrii".

Potočnik se bo na razsodbo pritožil, Finci tudi

Kot je povedal Potočnikov odvetnik Uroš Pogačnik iz odvetniške družbe Čeferin, se bodo na razsodbo pritožili. Kot pravi, pričakujejo, da jo bo višje sodišče bodisi spremenilo bodisi razveljavilo. Odločitev sodišča pričakujejo v roku od pol leta do enega leta, kolikor je potrebno, da sodišče pritožbo obravnava. "Šlo je za Potočnikovo sklepanje," je poudaril. "Kaj nekdo sklepa, pa je njegova stvar," je pojasnil.

Z vložitvijo pritožbe je preprečeno, da bi sodba postala pravnomočna, zato tudi niso dolžni objaviti preklica ter plačati odškodnine vse do razsodbe višjega sodišča, poudarja Andrej Kirm iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji, ki zastopa YLE in Magnusa Berglunda.

Finci pa so sporočili, da sodbe še niso videli v angleškem, finskem ali švedskem jeziku in je tako še ne morejo komentirati, medtem ko njihov odvetnik v Sloveniji že napoveduje pritožbo:

"Ocenjujemo, da smo odškodninski zahtevek Janeza Janše zoper finsko televizijo YLE in novinarja Magnusa Berglunda relativno uspešno obranili. Janez Janša je namreč uspel z 1 odstotkom zahtevka (tj. 15.000 evrov), preostanek njegovega zahtevka v vrednosti 1.485.000 evrov pa je sodišče zavrnilo. Obrazložitev sodbe gre v smeri, da je edini očitek Magnusu Berglundu, da je v oddaji "Resnica o Patrii" pri izjavi, da je Patria podkupila Janeza Janšo, uporabil nepogojno obliko ter ni poudaril domneve nedolžnosti, ki velja vse do pravnomočno zaključenih kazenskih postopkov. Hkrati pa je sodišče na podlagi dokazov, ki smo jih predložili v postopku, zaključilo, da je Magnus Berglund utemeljeno verjel, da je Patria podkupila Janeza Janšo kot takratnega predsednika slovenske vlade," poudarja Andrej Kirm iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji.

Kot menijo, sodišče Berglundu ne očita, da ni bil dovolj skrben pri novinarskem delu ali da ni imel dokazov za svoje trditve. Očita mu zgolj, da svoje izjave ni podal ob poudarku, da bo šele v kazenskem postopku pravnomočno ugotovljeno, ali je Janez Janša od Patrie prejel podkupnino. Na slednje je tudi oprlo prisojeni znesek 15.000 evrov.
Kot menijo, sodišče Berglundu ne očita, da ni bil dovolj skrben pri novinarskem delu ali da ni imel dokazov za svoje trditve. Očita mu zgolj, da svoje izjave ni podal ob poudarku, da bo šele v kazenskem postopku pravnomočno ugotovljeno, ali je Janez Janša od Patrie prejel podkupnino. Na slednje je tudi oprlo prisojeni znesek 15.000 evrov. FOTO: Mia Media

Kot pravijo, sodba ni pravnomočna, zoper njo napovedujejo pritožbo. Sodnik je namreč po njihovem mnenju bistveno kršil pravila postopka s tem, ko ni zaslišal toženih strank. Zaslišal je le tožnika Janeza Janšo. S tem je kršil temeljno načelo pravdnega postopka, po katerem mora imeti vsaka stranka možnost dokazovati svoje trditve.

"Ocenjujemo, da bomo v pritožbenem postopku lahko izkazali, da je tudi prisojena odškodnina previsoka glede na to, da je novinar pri delu ravnal skrbno. Prav tako bomo uveljavljali, da je umik izjav glede na navedeno nepotreben. Sodba je v tem delu za nas zelo ugodna – sodišče namreč pritrjuje, da je Berglund imel vse potrebne dokaze za svojo trditev o podkupnini," poudarja odvetnik Kirm.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Sodbo objavljamo v spodnjem PDF dokumentu.

Sodba v zadevi Resnica o Patrii
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (607)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preglavica
23. 02. 2012 23.17
Plus tega nam novinarji vsak teden vržejo kost, da cela Slovenija razglablja o stvareh,ki odvračajo pozornost od dejanskih stvari. 90% Slovencev se ne zaveda kaka je situacija. Požirajo to kar jim novinarji prinesejo na krožniku postreženo, po možnosti v skrajšanih oblikah,l da lahko v 2minutah preberejo, a taki na koncu vejo največ in pridno komentirajo.
preglavica
23. 02. 2012 23.13
Ne razumem vas... kdo mislite da bo delal v politiki za tak denar? Politiki morajo imeti dobre plače, da se na te položaje privabi sposobne ljudi. Tud podkupnino bo dobro preskrbljen človek kasneje vzel, kot nekdo z manjšo plačo.
paternoster
15. 12. 2011 18.07
+1
NI VAŽNA VIŠINA ODŠKODNINE,VAŽNA JE UGOTOVITEV SODIŠČA,DA ODDAJA O PATRIJI TEMELJI NA LAŽI KI JE BILA NAREJENA SAMO Z ENIM CILJEM, DA SDS IZGUBI VOLITVE. VSE PA KAŽE DA BOMO MORALI VSI DRUGAČE MISLEČI DESNI V PONOVNO V ILEGALO,KJER BOMO PONOČI, NA SKRIVAJ PO TITOVIH CESTAH IN TRGIH DRUGA TITA TROSILI LETAKE IN PISALI GRAFITE VRNITE NAM SLOVENIJO VRNITE NAM DEMOKRACIJO,KULTURO IN PONOS...SLOVENCI SMO ČUDEN NAROD,BOLJ KOT NAS TEPEJO,PONIŽUJEJO IN PLJUJEJO,RAJŠI JIH IMAMO. NA SREČO NE VSI UPAM,DA VSAK DANJ MANJ,SAJ SE OBLJUBE,LAŽI IN BLEFI SESUVAJO KOT GRADOVI IZ KART
Buena Vita
14. 12. 2011 19.50
-1
MAR NI TO PRAV OGROMNO VELIKA -PREVELIKA KLOFUTA MEDIJEM IN NOVINARSKI SRENJI NASPLOH ŠE EDEN DOKAZ V NIZU TISOČERIH,NOVINARJEM DEJ JESTI IN JIH NAPIJ ,,,POTEM SI NJIHOV,VSE BODO PISALI KAR NAROČIŠ
etul
14. 12. 2011 13.23
-1
Cvikl kje si da se opravičiš Iveku za vse obtožbe,Milanček pa še svojo Jerco prpel
nefretete
14. 12. 2011 22.36
+1
Etul, prijateljček, ne prehitevaj. Tole ni nič. To je tako, kot če bi eni branjevki na tržnici dokazal, da prenaša čenče. Počakaj z opravičili, še je čas.
profil007
14. 12. 2011 12.24
+5
Zahteval 1,5 mio evrov, dosodili pa so mu jih 21.500....., ko je jansa tozbo dobil...kaksen pa bi bil naslov, ce bi jj tozbo izgubil......hahahahah mislim, da so tudi mediji razocarani, ker ni kriv.......
justinijan
14. 12. 2011 11.21
+4
eni in drugi novinarji se zdaj posmehujejo, da ni dobil 1,5 m ampak samo 21,500.ni važno, važno je samo da vse bil samo en navaden konstrukt na katerega so takrat volivci nasedli.bravo slovenija..samo tako naprej...........
prezimovalec
14. 12. 2011 11.19
-2
Zahteval 1,5 mio evrov, dosodili pa so mu jih 21.500 Ravno dovolj za plačilo »osebnim motivatorjem«, ki ga vzdržujejo na permenentno kislem ksihtu...
Jože Zaplati?
14. 12. 2011 10.37
+0
KOLIKO DENARJE BI ŠE PORABIL, ČE BI BIL IZVOLJEN ZA MANDATARJA
prezimovalec
14. 12. 2011 11.20
+0
prezimovalec
14. 12. 2011 11.22
+0
za Janšo drži, da je "konstanta", Slovenski folk pa "variabla"...
mar222mar111
14. 12. 2011 10.34
+1
A je res da bo moral JJ povrniti 12500 stroškov???
Sebulba
14. 12. 2011 09.18
+0
Takole bom povedal. Ivanove barabije segajo še v čas prejšnjega režima in ni jih malo. Kdor ima širok spekter pogleda na delo politikov se tega zagotovo zaveda. Tukaj pa pametujemo zaradi nekega finskega novinarčka in dolgoročno gledano pač nekega posla s parimi osemkolesniki. Nisem levi,nisem desni. Spremljam pa JJ-a že od osamosvojitve dalje (prav tako tudi druge kljukce) in če strneš zgodbo vidiš, da nam tipček vsaj 1x mesečno postreže z gestami, ki bolj kot afera patrija razkrivajo njegov pokvarjen in otročji karakter. Naj se že enkrat spoka s parlamenta in kupi trenirko.
papir22
14. 12. 2011 11.54
+2
trenerka je zaščitni znak drugega politika ne Janše.
janezjjansa
15. 12. 2011 00.46
-1
Sebulba, kakšne barabije?????????????????????
Tonček Balonček
14. 12. 2011 09.12
+11
PA zakaj Janševh i dogodkov na sodišču ne umestite v ČRNO kroniko ali pa uvedete dodatno "Janša v sodnih mlinih", saj bi bila polna novic.
godhead
14. 12. 2011 09.14
+6
kolcamož
14. 12. 2011 09.10
+7
no toliko o zaslužkih g.janše...a bo prijavil na durs?????
Tonček Balonček
14. 12. 2011 09.15
+6
Bo vsaj poplačal Victory in gostinske usluge na GR-ju.
Tonček Balonček
14. 12. 2011 09.07
+1
Dobiti 70x manj od zahtevanega pač ne more pomeniti zmage.
zakretene
13. 12. 2011 22.59
+11
Glavno da so počakali z razglasitvijo sodbe do časa po volitvah. Bi lahko bil kdo zmeden.
Marija Krebs
13. 12. 2011 22.07
+4
Pa bo JJ sedaj le dobil provizijo - 1,43 % od zahtevanega.
srbin333
13. 12. 2011 21.20
-6
HAHA TO SE LAHKO SAMO U SLOVENIJI DOGAJA! POKRADE MILJONE PA POL ŠE ODŠKODNINO DOBI *
nosko1234
13. 12. 2011 22.12
-1
dot.dot
13. 12. 2011 23.05
+5
potpišeš se lahko samo tukaj ja... drugje moraš biti vsaj malo pismen. @srbin333 članek govori o JJ ne o ZJ. Ne zamenjevat.
dtjukuku
13. 12. 2011 23.41
+5
@dot.dot če se izgovarjaš na pismenost, napiši vsaj prav... napiše se podpišeš ;)
partizan71
14. 12. 2011 01.46
+6
ha ha ha Drugič imej na trenirki napisano : poDpišem
robba
14. 12. 2011 13.08
+2
velik vesta vidva o slovnici?srbin,glede na tvoj nick,a v domovini tvojih staršev je vse OK?
M_teorija
13. 12. 2011 20.47
-2
Smešno, da se nekaj proglasi za zmago in zadoščenje, če ima novinar probleme s slovnico, ker je namesto pogojnika uporabil trdilno obliko!? Predvsem, pa je treba počakati na pritožbo, ker se obtoženih sploh ni poklicalo da bi pričali.
Marcel Korošec
13. 12. 2011 20.57
+8
Janez Janša je dobil tožbo !! BI MORALO PISATI ! Ne napiše se koliko je zahteval in koliko je samo dobil ! To je MANIPULACIJA !!
zek
13. 12. 2011 21.11
+6
hibernacija -- To kar si napisal je čista Laž in povzemanje nekaterih mediskih zapisov --- BERGLUND SE NI HOTEL UDELEŽITI PRIČANJA
M_teorija
13. 12. 2011 23.37
+8
Črka J je zavedla Berglunda , da je prehitro sklepal. In to je JJ dobro vedel, zato je tako vehamentno trdil, da J ni Janša. Seveda je lahko trdil, ker je najbrž vedel da gre za hrvaškega državljana, ker je pod oznako C (croatia). Berglund je naredil napako ker ni pogledal pod oznako S. Tam so bolj zanimive zadeve. PM, ki je bil v prejšnji vladi obrambni minister. Le kdo bi to lahko bil!? Kar se pa laži tiče in medijev. Izjavo je dal tako Potočnik, kot odvetnik finske TV.
robba
14. 12. 2011 13.12
-3
če ni sposoben opravljat svojga poklica,naj gre pač kam drugam.če so ga nategnli,si je sam kriv,če jtko naiven.in nič se ni zmotil.a ni pol celo neka njegova kolegica pol pršla,z neko čokolado pa mu jo ponujala? tolk o kao"neznanju"PM,morda je to postaja milice,ljudske,morda ga tega berglunda niso poučil?velik je vprašanj,odgovorov pa še ni.
tim.slum
13. 12. 2011 20.04
+15
Naslov je manipulacija! Admin briši komentar!
zavedenslovenc
13. 12. 2011 20.11
+20
A je to kaj novega iz strani medijev in predvsem 24 ur, sploh nas ne preseneča, le vse napihnjene slabe strani prikažejo o Janši kot vedno.....
tim.slum
13. 12. 2011 20.21
+20
Če želiš vedeti kako je Zemlja izgledala pred miljoni let greš na Islandijo. Kdor želi videti kako (je) izgledal enopartijski sistem z režimskimi mediji, ki so trobilo oblasti, vabljen v Slovenijo.
iMiniCak
13. 12. 2011 20.02
-5
20 jurjev je preveč-
katyBlue
13. 12. 2011 20.24
+18
Aja? Eni več dnarja za urejanje vrta okrog bajte porabjo. A ne?
pravica00
13. 12. 2011 20.38
+5
ni važno kolikšni je znesek ,važno da je resnica prišla na dan.Ne pa nekaterim ki je samo do denarja in pridejo do njega na zelo umazan način-izkoriščanje zavarovalnice ,kriva pričanja...... nekateri tukaj gor že dober veste kako gre to.