Slovenija

9.500 evrov za zasebno letalo: 'Primer je bil nujen, izbire ni bilo'

Ljubljana, 11. 05. 2012 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša je med prvomajskimi prazniki z družino dopustoval na grškem otoku Kalymnos. Za potovanje tja pa ni najel zasebnega letala, ampak je odpotoval s čartersko linijo. Je pa res, da se je nazaj vrnil z manjšim propelerskim letalom, saj je njegov sin zbolel.

Potrdilo o nakupu letalske karte za čarterski let.
Potrdilo o nakupu letalske karte za čarterski let. FOTO: POP TV
Za povratek so morali res plačati poseben prevoz, in sicer manjše propelersko letalo, vendar je šlo za nujen primer. Prevoz so do zadnjega centa plačali sami. Stranka SDS

Letošnje prvomajske počitnice premierja Janeza Janše so dvignile veliko prahu. Mladina in Žurnal24 sta namreč poročala, da naj bi Janša najel zasebno letalo in z njim odletel na grški otok Kos, stroški pa naj bi znašali od 10 do 20 tisoč evrov.

Po naših informacijah, ki so jih nato potrdili tudi v stranki SDS, pa je bil Janša z družino in prijatelji na grškem otoku Kalymnos. Letalo so rezervirali in plačali že 5. aprila letos, na dopust so s čartersko linijo odpotovali 28. aprila, vrniti pa bi se morali 5. maja. Cena povratne letalske vozovnice na relaciji München–Kos je bila 200 evrov po osebi, cena trajekta pa 7 evrov na osebo. Za apartma so plačevali 42 evrov na dan.

Celotno potovanje so plačali preko agencije Grad potovanja Pirc, dopust pa so prekinili dva dni prej, kot je bilo načrtovano, ker je Janšev sin Črtomir resno zbolel. Za vrnitev so morali plačati poseben prevoz. Gre za manjše propelersko letalo, saj je šlo za nujen primer. Prevoz so v celoti poravnali sami. Navedbe, da je Janša najel zasebno letalo za odhod na počitnice, so v SDS označili za laž.

Letalo, ki ga je Janša najel, da bi se lahko čim prej vrnil v Ljubljano.
Letalo, ki ga je Janša najel, da bi se lahko čim prej vrnil v Ljubljano. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Letalo stalo 9.500 evrov

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je propelersko letalo stalo 9.500 evrov. Tudi oni so poudarili, da je šlo za nujen primer in izbire ni bilo. Ob tem so dodali, da je bil prevoz plačan tudi za varnostnika, ki je predsednika vlada spremljal, in da plačilo za povratni let v Slovenijo ni prišlo iz državnega proračuna. "Obenem pojasnjujemo, da je bila stopnja varovanja na dopustu manjša kot doma, tako da to ni povzročilo dodatnih stroškov proračunu," so dodali.

Počitnice rezerviral v začetku meseca, vabilo na sojenje dobil konec meseca

Janša je bil sicer pretekli četrtek vabljen na Dunaj, kjer naj bi pričal na sojenju v zadevi Patria, a se je tako kot preostali Slovenci, ki bi morali nastopiti kot priče, opravičil. Vabilo na pričanje je dobil 25. aprila, iz priloženega pa je jasno, da je že 20 dni prej rezerviral počitnice v Grčiji.

Potrdilo o najemu letala
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 05. 2012 08.39
+4
Let na relaciji Kos–Ljubljana so prijavili pod oznako za lastno uporabo (private flight, own use). To po zakonu o letalstvu pomeni, da gre za »letalski prevoz, ki se ne opravlja za plačilo«. To bi morda lahko pojasnilo, zakaj Janša tudi do včeraj, torej skoraj dva tedna po letu, še vedno ni javno razkril naloga, s katerim bi dokazal, da je let res plačal, kot je zatrdil. Podjetje, ki poslovno sodeluje tudi z državo, natančneje z ministrstvom za obrambo, za katerega izvaja tečaje za usposabljanje pilotov, mu je namreč očitno let ponudilo kot neke vrste donacijo. mMimogrede, lastnik letala je firma s Cipra, njen lastnik pa, jasno, Slovenec., ampak ne Jankovič!
elephantus
13. 05. 2012 08.24
+6
Menim, da je čas tega dopusta za nekoga,ki vodi vlado popolnoma neprimeren.Pogajanja s sindikati so bila v zaključni fazi in seveda se za predsednika vlade ne spodobi ob tem času peljati svoje zelo mlade žene na plezanje na sončni grški otok.Kar se tiče prevoza, ki so si ga izbrali pa menim, da najverjetneje niso šli na takšno potovanje brez asistenčnega zavarovanja, ki krije tudi stroške prevoza v domovino, posebej še zato, ker so šli med drugim tudi na plezarijo.Seveda pa je zato potrebno obiskati zdravnika v Grčiji, ki ugotovi takšno stanje.Prav zanima me, če bo gospod predsednik vlade dobil povrnjene stroške prevoza od zavarovalnice.Najverjetneje ne.
alien8potnik
13. 05. 2012 10.47
+8
še bolj zanimivo pa je vprašanje, kdo je plačal teh 9.500 eur. zaenkrat dokazil o plačilu, iz katerih bi bilo razvidno, kdo, še nismo videli. zakaj jih še nismo videli? zakaj?!?
Tonček Balonček
12. 05. 2012 23.40
+5
Če bi jaz trgoval z orožjem, bi tudi najemal letala, celo reaktivna!
Tonček Balonček
12. 05. 2012 23.56
+0
Sem pa celo slišal, da je Urška nekaj plezala tam in se poškodovala, zato ta predčasen povratek!
aleaiactaest
12. 05. 2012 19.01
+12
kakšen gnil, \"standardni\" političen pristop: - najprej seveda omenijo samo čartersko linijo v tisto smer - nato povejo ceno leta, samo za čarter seveda in omenijo da so šli nazaj s privat jetom - letalo opišejo kot \"manjše propelersko\" - TBM 850 je propelersko manjše - vendar luksuzno letalo - google it... - cene seveda v štartu ne povejo - del interesa za zgodbo se zgubi in tedaj sporočijo ceno leta - še vedno ne vemo, ali je res plačal sam - in GLAVNI problem - pri kreditu 300.000 in parih parcelah in \"par tisočakih\" osebnega dohodka, \"ad hoc\" lastno financiranje privatnega leta če ne drugega - kliče po preverbi izvora denarja...pred volitvami je bil JJ namreč bojda suh ko poper......... ...pa ne mi s Turkom prosim - seveda je zapravil preveč - torej če Jože naredi neumnost, potemtakem jo lahko tudi Janez?! ... ... ali pa Kresalova - nisem je slišal, da bi se kdaj revno delala... da ne bo pomote - ju sploh ne podpiram.... ...nujno v Sloveijo zaradi otroka - in? ... ga je let pozdravil ali kaj?! ... mah...
alien8potnik
13. 05. 2012 10.50
+5
hm, a ga je sploh kdo v katerikoli bolnici videl? v grčiji ga že niso. pa pri nas? a bi mogoče jj stopil pred kamere in nam pojasnil par zadev?
alien8potnik
12. 05. 2012 17.39
+13
druge izbire ni bilo? ko gre za urgentno zdravstveno stanje, je na voljo samo ena izbira - čim prej v najbližjo bolnico. ta pa je bila v grčiji in ne v sloveniji. toliko.
Tonček Balonček
12. 05. 2012 23.35
+5
V nujnih primerih prevoz krije zdravstvena blagajna!
M_teorija
12. 05. 2012 16.17
-6
JJ kot oče si ravnal 100% pravilno in odgovorno! Na tvojem mestu, ga ni denarja, ki ga ne bi dal za svojega otroka. Seveda, pa tvoje dejanje ne more oprati vseh drugih grehov. Za vsako dejanje posebej se pred vsevišnjim (če ne prej) odgovarja posebej!
alien8potnik
12. 05. 2012 17.15
+1
je denar, ki v tem primeru ne more in ne sme biti v igri, tudi če gre res črtomirju za življenje. to je naš, davkoplačevalski denar. če je plačal sam, seveda, prav. vendar, zakaj tega ne dokaže, ko vidi, da izražamo dvom? v vsaki normalni državi bi premier v takem primeru stopil pred državljane, pojasnil zadevo, pokazal dokazila o plačilu računa ali pa - odstopil. torej? janez janša, dolžan si nam, državljanom, zadevo pojasniti. tu ni pardona.
srebrnibreg
12. 05. 2012 19.23
+4
Nataša- on še večje grehe ne more dokazati, da jih ni naredil ne pa tega.
Tonček Balonček
12. 05. 2012 23.36
+4
A to je plačal še iz denarja za prodano orožje JLA ali od oklepnikov?
alien8potnik
12. 05. 2012 16.12
+4
povsod drugje bi se premier osebno pojavil v medijih in pojasnil zadevo ... se bo jj potrudil stopiti pred državljane, nas prepričati, da je res sam plačal najem zasebnega letala? no, da vidimo janšev odnos do nas, javnosti. čakamo na dokaze in pojasnila.
hcaine8
12. 05. 2012 17.15
-7
9.000€ iz lastnega žepa zaradi bolezni otroka je sedaj bolj sporno do 60.000€ iz državnega proračuna za udobje predsednika Turka na poti v Bosno. Kam gre ta svet?!
alien8potnik
12. 05. 2012 17.34
+5
zdaj pa tako - turk je bil na državniškem obisku, janša na svojem privat dopustu. iz lastnega žepa? zaenkrat ni videti, da je res plačal iz lastnega žepa. če bi, bi že zdavnaj videli dokaz. nadalje - turk je imel s sabo celotno delegacijo. pa ga ne zagovarjam, daleč od tega. verjetno bi se dal tisti državniški obisk izpeljati ceneje in tudi za take zadeve ni opravičila. ampak, hej, zakaj ves čas mešate meglo? janša je bil na popolnoma privatnem dopustu. to pomeni, da če je ta prevoz plačan iz državne blagajne, je to tak precedens, da bi moral nemudoma odstopiti. temu se v tem primeru reče \"zloraba položaja\". to je vse. zato mora biti janši pravzaprav v interesu, da nam pokaže dokazilo o plačilu leta. to je v primeru takih dvomov tudi njegova dolžnost. pika. tu ni nobene debate več.
Tonček Balonček
13. 05. 2012 09.41
+2
90.000 EUTR od Turka ni nič v primerjavi s 140 mio za orožje in 350 mio za oklepnike. Vse je relativno! ZA koliko so pa slovenske varčevalce okradli v mariborski škofiji? In mis eukvarjamo z avtom za državni svet, matr vas imajo za norce!
Tonček Balonček
12. 05. 2012 16.02
+2
AJnša in Urška očitnoi nimata pojma, kakšne vse pravice imamo državljani Evrope iz naslova zdravstvenega zavarovanja v primeru življenske ogroženosti. Če prav razumem, je s temi zavarovanji takole: Če nočeš "ničesar prepustiti naključju", plačakj par deset tisoč EUr in vs ebo v redu, zavarovanje je pa itak en sam nateg!! A se motim? Vsi pač nsimo Črtomirji in Humarji, da bi s eprevažali po planetu! Ne bis e čudil če bi bila vpletena še Grošelj in Rupel, specialista za evakuacije pomembnih Slovencev, ostalki itak na vseh konzulatih in ambasadah trkajo an zaklenjena vrata!
subisubiw
12. 05. 2012 15.27
+6
iz portala Dnevnik : "Potem ko smo na premierjev kabinet v povezavi s plačilom leta naslovili več vprašanj, je ta včeraj zgodaj popoldne javno objavil "potrdilo o najemu letala". A dejansko gre za dokument, iz katerega ni razvidno, ali in kako je Janša poravnal stroške vrnitve z grškega otoka Kos. Papir, ki navaja ceno in termin leta, namreč ne vsebuje temeljnih elementov, ki bi jih moral imeti račun: podpisa, žiga in datuma (DDV se pri najemu letal za mednarodne lete ne plačuje). "
alien8potnik
12. 05. 2012 14.55
+7
kaj je s črtomirjem? a je v kakšni bolnici? a se vsaj to že ve?
Tonček Balonček
12. 05. 2012 15.12
-2
Črtomir je baje v erdu, kot tista koroška deklica! Od tam nikoli ni informacij, gre za interese otrok!!
Tonček Balonček
12. 05. 2012 15.19
-2
ike! na to afero in zlorabo bolezni priičakujem v ponedeljek kakšno novo afero v zvezi s Turkom, Ropom in drugimi iz rdeče falange, takole je en sam dolgčas! Sam grem tudi v Grčijo, kaj naj potemtakem kupujem Slovenske novice, da bom sploh vedel, kje se nahajam?!l PA kakšnih 15.000 EUR imam v žepu, očitno d ati nujni prevozi v Uniji pomenijo le floskulo, resnica pa ej drugačna, kot na vseh področjih! TA Inija ej pač malo večka Jugoslavija, takorekoč ima enake probleme. Včasih je hodil v Beograd Kučan, še prej pa Potit, danes se hodi ap JAnša klanjak v Berlon, kak drug pa v Bruselj, Potočnik je pa v vlogi evroaparatčika! Ti ljudje anm lahkod elajo le škodo! Najperj jih v Bruslju spreparirajo (Pahor, Zver, ApPeterle), potem nam pa servirajo kot bodoče predsednek! In smo navdušeni nad izbirop, ha, ha!!
Tonček Balonček
12. 05. 2012 14.16
-1
Za ta denar b na Debelem rtiču letoval cel avtobus otrok, žrtev komunizma recimo!
Tonček Balonček
12. 05. 2012 14.28
-2
Molimo, d aje naš Črtomir v dobri oskrbi na kašni najboljši pediatrični kliniki, recimo ljubljanski! Ali vsaj pri dr. Zlati Kaničevi v Slovenjgradcu! Po mojem so s ekaj skregali tam doli in so potem jadrno odcepetali nazaj!
hcaine8
12. 05. 2012 17.20
-6
Denar je bil njun, zato ne moraliziraj z dobrodelnostjo. Če imaš denar, je tvoja stvar kako ga porabiš. Premier ima, po Pahorjevih podatkih, 3002€ neto plače, zdravnica, po možnosti z nadurami pa lahko še celo več, zato 9000€ v dobro svojemu otroku res ni čudno zapraviti.
Tonček Balonček
12. 05. 2012 14.16
+8
Napočil kje čas, da pričnejo postopek za odvzem licence dr. Urški Bačovnik-Jamša, specialistiki družionske medicine! Gre namreč za zlorabo medicinske etike in še kaj. Kje je zdaj Živčec-Klanova, bo spet nakladala kaj?! Razloga sta dva: Ali je vse skupaj s to boleznijo nakladanje in popolni konstrukt in so se na tistem otoku dobili mafijaši in je mati tvegala takšno pot (do Muencha, potem letalo, gliser itd.), ali pa je tvegala pot s takšnim otrokom le za to, da bi se sončičla nekje in poživila spolne aktivnosti z možem, čeprav na račun tveganja otrokovega zdravja! Kako se more neka takšna zdravnica na porodniškem dopusti sploh odločiti za kaj takšnega, gre za nasilejm nad otrokom! Kaj ers nimamo nobene civilne iniciative, društva katoliških mater ali karkoli, ki bi takšno ravnanje z otroci obsodila? Kaj bo zadnjo besedo dejansko povzela Zdravniška zbornica?
lilijan
12. 05. 2012 13.18
+7
Če je laž in to še na račun otroka.......
mamica55***
12. 05. 2012 13.58
-4
afroak
12. 05. 2012 13.14
-9
Jaz ne vem v čem je poanta te debate. Janša si je vse plačal sam, nič ni šlo iz davkoplačevalskega denarja, tak da kaj za vraga je z folkom narobe. Naj dela z svojim dnarom kaj hoče, zaradi mene si kupi svoje zasebno letalo če si ga bo sam plačal.
wizeman
12. 05. 2012 13.22
+5
Tudi Kresalca je šla nakupovat v Milano z zasebnim denarjem, takrat sploh v politiki še ni bila....
subisubiw
12. 05. 2012 14.23
+4
@ afroak... no ti skušam jaz malo razložit poanto. nekaj pričaš delaš pa drugo. to je poglavitno tu pri tej zadevi. dodajmo pa še, da je zelo sporno vse skupaj. vse bl diši po načrtovanem pobegu pred pričanjem in po morebitnim srečanjem predstavniki slovenskih "prič" v zadevi patria. saj veš, daleč stran od oči javnosti. res, da tu ni nič dokazanega za zdaj, vendar je čisto možen scenarij.
alien8potnik
12. 05. 2012 14.41
+5
? imamo dokaz, da je plačal sam? zakaj pa nam ne pokažejo tega računa, če je res plačal sam? eni ste pa hudo naivni.
homer2
12. 05. 2012 15.02
+5
kdaj je pa še kaj dokazal,da ni res,za kar je bil obtožen kjer je dim je tudi ogenj,pri njem pa ta pregovor sploh drži
CyberWorm77
12. 05. 2012 13.00
+6
drgač je pa to men wseskup kr neki : )) podobno k jst če se mi ni dalo w šolo sm se kr zmislu da sm bolan kao itd : )) al pa ženskam če ni do seksa se kr zmislijo da jh boli glawa kao : ))
flaker007
12. 05. 2012 12.51
+7
nevem ce je to isti clovek ampak se mi zdi da je nekaj dni nazaj govoril o varčevanju hahah :D
MERDE-AVE-MERDE
12. 05. 2012 12.53
+8
zategnimo zategnimo zategnimooooo pasoveee !! ; )
MERDE-AVE-MERDE
12. 05. 2012 12.58
+10
..mogoče pa model ves čas misli - letalske pasove ?!
alien8potnik
12. 05. 2012 14.43
+0
ahahaha, odlična! res je, očitno je mislil na letalske pasove;)))
MERDE-AVE-MERDE
12. 05. 2012 12.26
+25
Dvojni kriteriji pri SDS in njihovimi jurišniki. Vidim, po komentarjih, da si je Janez Janša že ustvaril lik in delo največjega slovenskega voditelja, lik in delo največjega osamosvojitelja Slovenije in je že postal pravi malik, Tito se lahko skrije s svojo priljubljenostjo me d svojimi oboževalci, edno še korejski predsednik Kim II Sung mu po priljubljenosti članstva lahko konkurira. Dvojni kriteriji so vidni že pri napadih na Katarino Kresal. Ko še niso imeli povoda, vzroka in nič otipljivega v rokah, ko niso še našli nobenih podtikanj, insinuacij in laži, so Katarino Kresal otožili, da se v Milano (Itl.) vozi z zasebnim letalom po nakupih oblačil in obutev. Novinarji so jurišnikom jedli iz roke podatke, koliko stane njena obleka, koliko stane njena torbica, koliko stanejo njeni čevlji in seveda, koliko stane njen polet v Milano z letalom. Pisali so, koliko kosil za šolsko mladino bi to bilo, koliko delavskih plač bi delavci zato imeli ............. No pa ga imamo, v času "zategovanja pasu" si pa na predsednik vlade privošči razkošje in ko najbolj udriha po upokojencih, delacih, nosečnicah, materah, šolski mladini, šolskem sistemu in ko vse poziva k varčevanju, on pa troši v posmeh vseh ljudi !!!!!!!!!!! Oprostite, to pa je poden in tu se vidi sistem dela, uničevanja, zasmehovanja in likvidacija svojih nasprotnikov !!!!!!!!! (J.G.)
vetlan
12. 05. 2012 12.34
+15
saj tudi nekateri sdsovci (poznam takšne, posebej mladina) vidijo kaj dela, vendar so tiho, ker jim da delo
CyberWorm77
12. 05. 2012 12.34
+17
pa pred pol leta ni blo krize/recesije je bil sam nesposoben pahor : )) zdej je pa kr naenkrat recesija pa kriza pa kao sposoben janša : )) morš res wrjet w dedka mraza pa božička da nasedeš tem foram :_ )
mamica55***
12. 05. 2012 12.16
-9
JJ na dopust z zasebnim letalom ŽE V NASLOVU LAŽETE ! ! !
alien8potnik
12. 05. 2012 14.46
+4
no, pa iz zasebnega dopusta nazaj v slovenijo na državne stroške (dokler ne dokažejo, da je res sam plačal 9.500 eur). bo tako boljše?
Important notice
12. 05. 2012 11.56
-9
Vse kaže, da nihče od vas nima otrok .... Ko otrok zboli ne sprašuješ za sredstva in zneske. Odpreš denarnico in plačaš. In ko OTROK zboli, gledaš samo na to, da ga boš spravil na domača tla. Urška je zdravnica, je že vedela, da gre za stanje, kjer mu lahko najlažje pomaga na domačih tleh. Če bi šlo za navadno virozo ali navadno drisko, bi verjetno reagirali drugače. Verjetno bi bilo tudi drugače, če bi zbolel kdo od odraslih. Toda, ko zboli OTROK ........................ Oglasite se takrat, ko bo zdravje VAŠEGA otroka (v tujini) ogroženo!
labradori
12. 05. 2012 12.02
+20
Ogrozen je polozaj JANSE in ostale ekipe a ne otroka,strategija je polovica zmage in to dela JJ in ekipa zivi bili pa videli..pozzz
vetlan
12. 05. 2012 12.04
+24
Imamo otroke, vendar vse kaže, da je to spet debela laž
donat323
12. 05. 2012 12.10
+21
A ni čudn, prletu z avionom, pa še otroka v bolnico ni pelu. Zgleda da JJu bolj paše slovenija, kjer je mafija zaščitena, mogoče ga je pa v Grčiji lovila Avstriska policija, zato jo je hitr zbrisu.
vetlan
12. 05. 2012 12.18
+8
Pa tudi ne vem, če je posnetek pri članku pravi. Drugače..kje ima otroka?
labradori
12. 05. 2012 12.22
+8
Za katerega sprasujete iz prvega ali drugega ZAKONA hahahahaa
homer2
12. 05. 2012 12.39
+10
in ti important še kar verjameš tem bedarijam,ki nam jih vrli vodja klobasa?to so pravljice za ovce,ki mu slepo verjamete.je pa res,da ko otrok zboli odpreš denarnico in plačaš,če imaš kaj v njej.on ima,ker je dovolj nakradel z orožjem in še marsičem iz nas folka se pa norčuje. tole,kako je črt zbolel je čista navadna laž,ti mu pa še kar verjemi in mu meketaj naprej
wizeman
12. 05. 2012 12.55
+13
Močno močno dvomim, da je za hudo bolnega otroka ustreznejši 5-6 urni polet z neudobnim propelerskim letalom, kot pa oskrba v tuji bolnišnici...... Za otroka premiera neke evropske države bi se pa menda že potrudili, če jim drugače ne zaupa. Jaz sem izprobal grško urgenco in lahko povem samo pohvalne stvari - za hrvaško jih ne morem......
Tonček Balonček
12. 05. 2012 14.09
+3
Important Notice, mi smo v Evropi, a doma bi vse dohtarje pobil, zunaj pa odpiral denarnico? A si zmešan? Mi smo zavarovani v vsej Evropšo, vkluično s mkAlymnosom, pa kaj ti ni ajsno? Alis ploh več, kam in zakaj so Črtomira odpeljali in zakaj ali samo bluziš tja v tri dni?
homer2
12. 05. 2012 14.40
-1
dej tonček zameni tipkovnico al se pa mal potrud vsaj približno prov pisat,da te lahko sploh beremo
alien8potnik
12. 05. 2012 14.48
+5
najprej - a je res zbolel? menda ga v nobeni bolnici niso zaenkrat še vidli? in drugič - tudi če je zbolel, mi davkoplačevalci nimamo s tem nič, zato ne vem, zakaj bi janši zasebni let (9.500 eur) plačevali iz državne blagajne. tako je pač videti, ker računa, ki bi dokazoval, da je res plačal sam, še vedno NI.
picojedec
12. 05. 2012 11.53
+3
jaz se s tako kripo, ki naj bi se imelovala letalo ne bi peljal, če bi plačali 10. 000 eur.