Slovenija

Janša med obtoženimi v primeru Patria

Ljubljana, 26. 08. 2010 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Brankovič
Komentarji
727

Janez Janša je po naših informacijah med obotoženimi v primeru Patria. Policija in tožilstvo sicer nista našla neposrednih dokazov, ki bi povezovali nekdanjega premierja direktno s podkupninami, a je po poročanju Mladine dovolj posrednih dokazov.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Prvak stranke SDS Janez Janša je po naših informacijah med obtoženimi v primeru Patria. Policija in tožilstvo sicer nista našla neposrednih dokazov, ki bi povezovala nekdanjega premiera direktno s podkupninami, a je po poročanju tednika Mladina dovolj posrednih dokazov, predvsem delilniki denarja in zapiski vpletenih, ki kažejo, da je bil Janša obveščen o dogovorih za podkupnine.

Tožilstvo očita Janezu Janši kaznivo dejanje po 1. odstavku 269. člena starega kazenskega zakonika sprejemanje daril za nezakonito posredovanje. Skupaj z Jožetom Zagožnom jima očitajo, da sta sprejela obljubo nagrade – prvi zase, Janša za druge, domnevno za svojo stranko SDS. Da imajo dokaze zoper Janšo, je že po zaslišanju izjavil finski preiskovalec. "Da, seveda, to je razlog, da ga zaslišujemo," je povedal takrat. Že takrat je Janša prav zaradi njegovih izjav ocenil, da je njegova vloga tukaj bolj politična kot strokovna.

Zapiski iz rokovnikov in računalnikov:

19.7.2005: Zagožen ima sestanke z Janšo ob 10. uri

22.7.2005: Avstijski posrednik piše na Finsko: Wolf zagotavlja, da ima obljubo PM (kar označuje Janšo), da bosta podprla samo njih.

Dva meseca kasneje se žena Ivana Crnkoviča zahvaljuje predstavnikom Patrie za zastopstvo v Sloveniji in dodaja, da bodo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer trenutno delamo.

Zdaj so po poročanju Mladine zoper Janšo našli predvsem posredne dokaze. Preiskovalci obtožbo utemeljujejo predvsem z delilnikom denarja, ki so ga našli pri uvozniku patrij Ivanu Crnkoviču. V njem je po neuradnih podatkih zapisano, da bodo 8,1 milijona provizij v poslu razdelili med lastne stroške, 5-odstotni profit ter manjše deleže, od katerega bo enega prejela tudi stranka. Drugi del posrednih dokazov kaže neverjetno sosledje dogodkov, ki so jih preiskovalci razbrali iz zaplenjenih rokovnikov in računalnikov.

Odločitve tožilstva za vložitev obtožnice je povezana z več kot sto elektronskimi pismi predstavnikov Patrie, v katerih razpravljajo o zakonitosti plačevanja subvencij SDS, Janši in lobiranju. Med dokazi pa je med drugim tožilstvo predložilo tudi uradne zaznamke o bančnih izpisih SDS. Janša je še v ponedeljek spet zatrdil, da je to zarota. "Nobenih osnov ni za kakršno koli obtožnico in če ne drugje, bomo na evropskem sodišču dokazali, zakaj se je to zgodilo in kdo je v ozadju," je v ponedeljek dejal Janša. Ko smo se danes obrnili na stranko SDS za odziv, je njihova tiskovna predstavnica dejala, da zaenkrat drži, kar je Janša povedal v ponedeljek.

Tožilstvo je prepričano, da se je zavestno izogibal neposrednim kontaktom s Patrio, ker se je zavedal storitve kaznivega dejanja, zato mu očitajo ravnanje z naklepom. Obtožnice je tožilstvo na sodišče poslalo v začetku avgusta, sodišče jih bo zdaj pregledalo in šele nato bodo vročene obdolženim ali njihovim zagovornikom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (727)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gripa6
27. 08. 2010 22.54
Problem je v tem, da o nobeni aferi ne izvemo, dokončne odločitve, bodisi policije, tožilstva ali sodišča. Če se ne da v prvi instanci pod preprogo, gre v drugi, ali pa v tretji. To je KOZANOSTRA.
gripa6
27. 08. 2010 22.35
Točno tako. Vse se jim je sfižilo. Prodali pa niso samo slovenskega mora, prodajajo celo SLOVENIJO. Narid kje si????
elephantus
27. 08. 2010 12.35
Se strinjam in tudi komaj čakam, tiste, ki so se okoristili na nezakonite načine za zapahe pa ni važno iz katere stranke so. V Nemčiji pride davčna in , če ne moreš dokazati od kod premoženje se konkretno usedeš.
22722
27. 08. 2010 12.16
Spet bodo volitve! Očitno pa je tistim, ki mislijo, da morajo biti večno na oblasti zmanjkalo idej. Izmislite si kaj novega, kajti Patrie smo se že pošteno naveličali in komaj čakamo kako novo izvirno afero, s katero bi "prepričljivo" obtožili nasprotnike. Nisem pripadnik nobene stranke, vendar pa Mladini nič ne verjamem, ker je Golubičevo trobilo, kakšen zgled pa kot politik daje sam, vemo vsi. V kolikor je v obtožbah resnice, naj dokaže tožilstvo, o sankcijah pa sodišče. Slovenija bo resnično pravna država takrat, ko bodo obsojeni in kaznovani vsi, ki so jo oškodovali materialno in diskreditirali njene moralne vrednote, uničili in si prilastili gospodarske družbe, ljudi pa poslali na ceste in pahnili v revščino.
elephantus
27. 08. 2010 11.39
V vseh drugih čudnih poslih o katerih se sploh ne govori si je Janša pridobil neprimerno večje materialne koristi tako, da je tole z Patrio za njega samo nekakšna nerazumljiva neprijetnost. Ko bo doumel, da lahko več posrednih dokazov pomeni v neki zadevi na sodišču več kot mogoče en neposredni dokaz, se ne bo več tako cicnično smehljal. Pa še nekaj! Fincem je malo mar za naše volitve in nehajte že prosim z vašimi zarotniškimi mislimi. To teorije zarote je potrebno za vekomaj izkoreniniti iz slovenskega političnega prostora.
flamengo
27. 08. 2010 11.36
za QueerAsYou, ki je rekel, da bi bila gospodarska rast, tudi če ne bi bilo janševe vlade. Ni res, ker so bile tudi v času ropove vlade razmere ugodne. Janševa vlada je opravila odlično delo.
vetlan
27. 08. 2010 11.32
CtrlDelete 27.08.2010, 11:00 Točno to.
nefretete
27. 08. 2010 11.30
NoMercy. 27.08.2010, 11:28 Ni panike, Ivan Hood je dobrodošla tema za razvedrilo med kuhanjem! ha, ha...
NoMercy.
27. 08. 2010 11.28
a ni fajn, da nam tkole prpravjo mal transmišna. vsak dan lohk razmišljamo kej druga, k o tem, kaj bom dal v piskre, kako bomo položnco za šolo plačal, k jo bojo otroc prnesl, kolk mamo pufa, kako bomo kredit dobil za štrom... hvala vsem sodelujočim. pa ne me tožt, če se naslanjam in mirim v vašo korist država )))
nefretete
27. 08. 2010 11.28
Predsednik SDS ponavlja, da kljub temu, da je bil cel mesec doma na naslovu stalnega bivališča, ni prejel nobene obtožnice, kar po njegovem pomeni, da je državna tožilka Zobec Hrastar "očitno poskrbela, da jo je še pred mano prejel ter še pred sodiščem 'strokovno' preizkusil režimski novinar Borut Mekina". Kje doma? Kaj pa če so ga v Grosupljem iskali?
nefretete
27. 08. 2010 11.26
To je točno to, kar bi gospod Janša rad, da bi verjeli. Pa ja ne misli, a smo po juhi priplavali?
nefretete
27. 08. 2010 11.23
Obtožnico pa Janša vidi tudi v povezavi s prihajajočimi lokalnimi volitvami. "Afera veliki pok iz Finske se je začela tik pred državnozborskimi volitvami pred dvema letoma. Seveda povsem slučajno. Danes Mladina objavlja obtožnico tik pred kampanjo za lokalne volitve. Tudi to je seveda zgolj slučaj," piše. Navaja še, da je vse skupaj namenjeno tudi odvračanju pozornosti od dela sedanje vlade, ki je bila "doslej uspešna samo pri prodajanju slovenskega morja, vse drugo se ji je sfižilo, ankete pa ji kažejo prepričljivo najnižjo podporo v vsej zgodovini Slovenije", še piše Janša na spletni strani SDS. (STA, lpč) Kaj je spornega v tem tekstu? Morda moja pripomba, da je to jezik, ki ga razume Ivan Hood? A ga poznaš Ivana Hooda? Veš o kom govorim?
NoMercy.
27. 08. 2010 11.22
pomankanje dokazov. tožilstvo obtožbo umika ))). plačilo postopka se nalaga proračunu ) obravnava zaključena
kleopatra-1
27. 08. 2010 11.05
CtrlDelete27.08.2010, 11:00 :)
CtrlDelete
27. 08. 2010 11.00
Samo ponovim kaj sem danes ponoči napisal. Še vedno mislim enako! CtrlDelete27.08.2010, 01:05 16 Pred časom sem napisal da sem nekoč stal na Roški cesti in vzklikal v podporo Janši in ostalim trem....danes me je pa tega sram (glede Janše). Pa ne toliko zaradi Patrie, ampak zaradi vseh mutnih poslov okoli njega in njegovih revanšističnih potez. Vedno mora in je moralo bit po njegovo in če ne misliš tako kot on si za njega ničvreden! Ne spomnim se, da bi kadarkoli deloval usklajeno s katerokoli vlado, vedno je bil proti in vedno je v vsem in vseh drugače mislečih videl sovražnika! Nevarno početje gospoda Janše ki bo, upam enega dne končal zares v enem od zaporov. Nacionalist in revanšist brez primere! Vi, ki ga pa podpirate, pa si vzemite čas in mu zvesto stojte še naprej ob strani, ker njegova davna želja je, da ima svojo lastno državo, ne Slovenijo, ampak Janšenijo v kateri se bo v stilu zloglasnega korejskega ideologa cedilo "med in mleko". Denar, sveta vladar! FUJ! Problem je v tem, da vas/nas je vse lepo prnesel okol. Pravzaprav je zapustil velikanski minus. Ne verjameš? No pa poglej...takoj ko je sedanja vlada prevzela žezlo so prišli na plan vi tisti ki so v Janševi vladavini najemali nekrite kredite....a jih naštejem?....Tovšak, Bavčar, Kordež, Šrot....sama mafija! No, to je ta minus in sedanja vlada se pa mora bolj ukvarjati s socialo kot z napredkom. Če vas pa zanima moje mnenje glede sedanje vlade je odgovor...hahaha....
Morana7
27. 08. 2010 10.49
"tuki sm ti zdj dokazu, da ne razmišlaš popolnoma nič!!" Ma ti si zdej dokazal, da si naiven kolikor je lahko le en mlad gumpec, ki je šele stopil na pota uveljavljanja volilne pravice in utopično misli, da so eni dejansko boljši od drugih. Been there done that zdej se pa s politiko ne ukvarjam več pravzaprav ne mislim it na nobene volitve več, ker s tem ne spremeniš ničesar ampak samo pohlevno izbereš eno ali drugo opcijo, obe sta gnili, nobene nočem. Take demokratične volitve si lahko kuj v rit vtaknejo. Če se že gremo volitve bo treba najprej kvaliteto kandidatov zagotovit v kolikor tega ni je pa to zgolj farsa. Kdorkoli ima kartoteko ne more bit zgled ljudstva, nevem zakaj so v šolstvu tako striktni glede tega v politiki, kjer te pozna vsak pa ni problema če si obični kriminalac. "V Sloveniji ne poznam politika, ki ne laže, ne levega ne desnega. Kaj pa zdaj? ne sj problem je v tem da si pol levaki lažete da levaki ne lažejo!!! štekaš?" WTF?? roflmao
jacfive
27. 08. 2010 10.48
Ah dej admin no. Malo heca mora biti v teh težkih časih :)
kleopatra-1
27. 08. 2010 10.46
kovy100027.08.2010, 10:22 2 kleopatra-1 27.08.2010, 10:20 1 kovy100027.08.2010, 09:57 0 mah sj mam dost tega tuki... u glavnm hočm vam povedat da najprej spraznete glave, ostanete brez predsodkov, in mal preberete o politiki... takrat vam bo takoj jasno kdo laže in kdo ma prou... pa prosm ne mi tega zdj komenterat.. ker itak levaki samo vsako besedo posebi lovite in NIČ NE RAZMIŠLJATE... V Sloveniji ne poznam politika, ki ne laže, ne levega ne desnega. Kaj pa zdaj? ne sj problem je v tem da si pol levaki lažete da levaki ne lažejo!!! štekaš? Daj malo preberi, kaj pišeš - jaz ti govorim, da lažejo vsi, levi in desni, ti me pa označiš za levičarko. Ne pripadam nobeni stranki, ker nobena ne izvaja programa, s katerim se strinjam. Opcija je, da ustanovim svojo, ki ne bo leva ali desna ampak bo preprosto delala za blaginjo naroda brez metanja polen pod noge drugim (se pa zavedam, da bom veliko polen dobila - npr. od takih kot si ti, ki ni niti funkcionalno pismen. Logično razmišljaj, ne označuj ljudi, ki jih ne poznaš. Tak si, kot vsi naši politiki - tupiš svoje in vsi ostali smo bedaki
jacfive
27. 08. 2010 10.41
kovy1000 27.08.2010, 10:35 zakaj bi se zgovarju za neki kar ni naredu!!! Ker je obtožen (če gre verjeti Mladini) in se bo moral zagovarjat pred sodiščem. Tako to je...
Miha Kova? 1
27. 08. 2010 10.35
elephantus 27.08.2010, 10:33 0 Kresalova vsaj lahko trdi, da je bil izveden javni razpis in je izbrala najnižjo ponudbo na kvadratni meter. Golobič lahko reče, da ni utajil davkov in, da je vsaj Kosovi komisiji prijavil premoženje. Kaj pa lahko reče Janša? Da mu pripada provizija za nakupljene oklepnike kot predsedniku vlade in za posebne zasluge pri osamosvojitvi. Ustavite ga že škodljivca mu ni treba nič rečt ker nč ni dubu... zakaj bi se zgovarju za neki kar ni naredu!!!