Slovenija

Janša: Ljudje so za reforme

Ljubljana, 19. 12. 2005 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janša je prepričan, da javnost podpira predlagane gospodarske in socialne reforme.

"Odnosa javnosti do reform ni mogoče meriti le na podlagi odnosa do enega izmed skupaj 70 predlaganih ukrepov," zatrjuje Janša.

Janša padanje podpore vladi pripisuje protireformski kamapaniji
Janša padanje podpore vladi pripisuje protireformski kamapaniji FOTO: POP TV

Zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer je prejšnji teden pokazala znaten padec priljubljenosti vlade iz 46 na 39 odstotkov, kar naj bi bila tudi posledica napovedanih reform. "Čudi me, da se vsi sklicujejo na to, najmanj verodostojno raziskavo," je o rezultatih Politbarometra dejal premier. Da ob "protireformni kampanji" podpora vladi v javnosti pada, pa se Janši tudi zdi razumljivo.

V zvezi z v petek izrečenimi grožnjami sindikatov, da jih ne bo v prihodnjem socialnem sporazumu, če bo uvedena enotna davčna stopnja, je premier Janša dejal, da ne vidi ovire, da ne bi v socialnem dialogu uskladili večine ukrepov, če se bodo sindikati "obnašali tako, kot so se obnašali ob dogovarjanju o obstoječem socialnem sporazumu".

Kot je pojasnil, so sindikati tedaj pristali celo na to, da bo rast plač za odstotek zaostajala za rastjo produktivnosti, medtem ko sedanja vlada takšnih žrtev od njih ne zahteva. Janša je sicer prepričan, da je odnos sindikatov do reform "politično motiviran".

Na vprašanje, ali zaradi napovedanih reform grozi razpad vladne koalicije, saj naj bi imeli v SLS precejšnje pomisleke glede uvedbe enotne davčne stopnje, pa je Janša odgovoril, da se bo s pomisleki glede reform ukvarjal, ko jih bo kdo formalno predlagal, kar pa se doslej še ni zgodilo.

Predsednik vlade vztraja, da je njegova vlada v prvem letu delovala solidno, bi si pa za prihodnje leto seveda želel, da bi vsa ministrstva in vlada kot celota delali še bolje. Prepričan pa je tudi, da so mediji do njegove vlade precej bolj kritični, kot so bili do predhodnih vlad. "Če bi delo sedanje vlade ocenjevali z enakimi kriteriji kot delo prejšnjih, ne bi mogli pisati takšnih kritik," je v zvezi s tem dejal Janša.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja