Slovenija

Janša: Kot da bi z bencinom gasili požar

Ljubljana, 07. 05. 2013 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji premier Janša meni, da vlada z napovedanimi ukrepi gasi požar z bencinom. V SLS so prepričani, da vlada uničuje gospodarstvo, v NSi dviga DDV ne podpirajo. V SD in DL pa pravijo, da je krizni davek bolj pravičen kot dvig DDV. Podobno menijo tudi v DeSUS.

Prejšnji premier Janez Janša
Prejšnji premier Janez Janša FOTO: Miro Majcen

V SDS ocenjujejo, da so vladni predlogi ukrepov za uravnoteženje javnih financ napačna pot, saj je preveč poudarka na ukrepih za zvišanje prihodkov in premalo na racionalizaciji porabe. Predsednik SDS Janez Janša pravi, da gre dejansko za "gašenje požara z bencinom". Janša je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da je zviševanje in uvajanje novih splošnih davkov namesto znižanja stroškov napačna smer. "Kot da bi z bencinom gasili požar," je ponazoril prvak SDS.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je medtem danes v DZ povedal, da predlogov še ne more podrobno komentirati, saj jih v opoziciji uradno še nimajo na mizi. Po tem, kar je slišal in bral, pa je tudi on prepričan, da je pot napačna.

Predlagani okrepi v osnutku programa stabilnosti so po njegovih besedah neuravnoteženi. Predlog govori bistveno več o novih davkih ter obremenitvah gospodarstva in državljanov kot o zniževanju neproduktivnih odhodkov in racionalizaciji javnega sektorja, je prepričan.

Gospodarstvo bo takšne ukrepe po Vizjakovem prepričanju gotovo zelo negativno občutilo. Slovenija, tako pravi nekdanji minister, potrebuje okrevanje, gospodarsko rast in ukrepe, ki bodo dvignili povpraševanje, predlogi pa gredo prav v nasprotno smer zadušitve gospodarske dejavnosti in povpraševanja.

Opozicija bo vlado na to tudi opozorila, je dejal poslanec SDS, ki verjame, da tudi EU te neuravnoteženosti ne bo spregledala.

Tako Janša kot Vizjak sta spomnila na nedavne izjave predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija, da ima pot konsolidacije javnih financ preko zviševanja davkov v državah z že tako visoko obdavčitvijo nasprotne učinke.

Vizjak zato upa, da bodo lahko v opoziciji predlagali bolj uravnotežen paket ukrepov. Napovedanega sredinega srečanja z vlado naj bi se v SDS udeležili, a pričakuje dvosmerno komunikacijo.

Problem v Sloveniji lahko po Vizjakovem prepričanju rešijo le okrevajoče gospodarstvo in nova delovna mesta, zdaj pa se od te poti z novimi davki oddaljujemo.

Spomnil je, da je imela tudi prejšnja vlada podobno situacijo kot ta, ko je bil sprejeti proračun glede na spremenjene okoliščine nerealen, a je šla po drugi poti znižanja davkov in krčenja neproduktivne porabe. Rezerve po Vizjakovem mnenju še obstajajo. "Ko pa se tudi tu pride do konca, je lahko prostor za kak davek," je dodal.

SLS: Vlada uničuje gospodarstvo

Predsednik SLS Franc Bogovič meni, da ukrepi, ki jih pripravlja vlada, uničujejo slovensko gospodarstvo, slovenskega delavca, obrtnika, podjetnika in kmeta, torej tiste, ki so v preteklosti že plačali najvišjo ceno te krize. Premalo se dotaknejo tistih, ki so v teh časih povečevali porabo, to je javni sektor, je dejal v izjavi medijem v DZ.

Franc Bogovič
Franc Bogovič FOTO: Aljoša Kravanja

Prepričan je, da je program vlade povsem neuravnotežen – za zdaj vidimo samo to, kar namerava vlada storiti na prihodkovni strani. Dvig DDV je po njegovem mnenju eden zadnjih možnih ukrepov in ne prvi.

NSi dviga DDV ne podpira

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je v izjavi medijem v DZ dejal, da je njihova poslanska skupina danes uradno dobila vabilo premierke Alenke Bratušek, ki naj bi jim jutri ob 15.30 predstavila protikrizne ukrepe. Glede tega, kar je zasledil v medijih, pa je dejal, da v NSi dviga DDV ne podpirajo.

Podrobnosti načrtovanega kriznega davka na dohodke fizičnih oseb ne pozna, zato ga ni mogel podrobneje komentirati, glede davka na nepremičnine pa si želi, da uvajanje tega davka ne bi povzročilo cel kup težav in administracije.

DL in SD: Krizni davek bolj pravičen kot dvig DDV

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je medijem v DZ povedal, da "davki vsekakor niso nekaj, na kar bi DL pristal kar tako na hitro, ampak zgolj v skrajni sili". Predvsem DDV se jim zdi zelo problematičen, saj da ne bo pripomogel k oživitvi gospodarstva in ustvarjanju novih delovnih mest. Krizni davek na plače se mu zdi od vseh mogoče še najbolj pravičen in pošten.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi medijem v DZ ocenil, da se mu zdi krizni davek na plače bolj pravičen kot dvig DDV, če je že treba dvigniti kak davek. Je pa, kot pravi, težko govoriti o pravičnosti, če se dvigujejo davki. Han se sicer zaveda, da brez gospodarske rasti in novih delovnih mest ne bo šlo. Samo varčevanje ni rešitev, je dejal.

Koalicijski DeSUS nasprotuje zvišanju znižane stopnje DDV, strinja pa se z zvišanjem osnovne stopnje tega davka, je po izredni seji izvršnega odbora stranke danes v Ljubljani povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Krizni davek se jim zdi pravična rešitev. Izredno sejo izvršnega odbora stranke pa so po Erjavčevih besedah sklicali, da bi preverili stališča, o katerih se je koalicija v ponedeljek dogovorila na Brdu pri Kranju.

Stranka ocenjuje tudi, da bi bil krizni davek pravična rešitev. Krizni davek po njegovih besedah ne bo prizadel prejemkov do 700 evrov, nato bo obdavčitev postopoma višja. Meni, da eno- ali dvoodstotna obdavčitev 1500 evrov dohodka posameznika s takšnim prejemkom ne bo pahnila v krizo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kordiljere
08. 05. 2013 14.29
bingo - takrat se na svetu nisi bil
iGURT
08. 05. 2013 14.04
+4
Pa kaj res ne znajo ? A ni čas za predčasne volitve ? Zakaj jim dovoljujemo nadaljnjo razgradnjo ? Kje so strukturni ukrepi in programi gospodarske rasti, odprtje novih delovnih mest, prevetritev in reorganizacija javne uprave ter pravosodja, kje so temeljne resolucije za prihodnji razvoj države ? Kje je.........???????? SDS nam že pripravlja nove vizije 20 + 20... Čas je, da se po 22 letih zbudimo iz sanj, zapremo tiste, ki so pokradli družbeno premoženje, ki so utajili davke, ki so odbrili neupravičene bančne kredite, ki izčrpavajo dobra podjetja in nalagajo denar v davčne oaze, zamrznimo njihovo premoženje do razpleta sodnih postopkov, ki v Sloveniji trajajo več deset let....Realnost je kruta...V Sloveniji so politični mrtveci na prvih straneh medijev, v demokratičnih državah z dolgoletno tradicijo jih odvržejo na smetišče zgodovine. Tomaž Majer, Alenka Janković in Zoran Bratušek "DOKAZANO" ne znajo... (Z.H.)
kordiljere
08. 05. 2013 14.02
+1
Trzinka - komunisti gasijo ze osemnajst let.
bingo 1
08. 05. 2013 13.53
+5
Tale požar se gasi 20 let z bencinom---------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-----------------------------------------
batom@pinkponk.com
08. 05. 2013 13.50
-1
škoda, da nismo pustili UDBI, da ga v 90-ih zapre...
King_of_Gonzo
08. 05. 2013 16.06
-1
nas je še zmer preveč!!!!!!!!!!!!! da bi vam uspelo..banda!!!!
iGURT
08. 05. 2013 13.27
-2
Pa kje temu modelu čas za modrovanje ob vseh teh predavanjih po tujini ?!
šejest
08. 05. 2013 13.26
-6
Ko je treba k sebi grabit, ti veljaki ne poznajo nikogar, a ne Vizi in podobni, ko je treba pokradeno plačat, smo pa tudi drugi dobri. No, veljaki, kdo se bo prvi opogumil, pa zahteval v državnem zboru da se pregleda premoženjsko stanje družinskih članov veljakov, obelodani račune v inozemstvu in jih javno z imenom in priimkom pozval naj vrnejo pokradeno, ljudem pa pustili vsaj še tisto malo dostojanstva, da jih ne bo strah, da še prigarane domove ne izgubijo na račun njihove požrešnosti. Kaj izguba služb, standarda, nenehen stres, strah katerega nam vcepljajo iz dneva v dan res ni zadosti?! Očitno ne, tej BANDI do zadnjega diha ni mar za nikogar razen zase. Sedaj pa naj bi še višje davke plačevali...
Terezinka
08. 05. 2013 13.11
+3
Janša, za vami gasiti res ni enostavno. Z bencinom stalno polivate takoj, ko se oglasite. Čas bi bil, da predavate tujini in nas pustite vsaj nekaj mesecev. Mogoče bomo bolj mirno preživeli tudi krizo, če ne bo vaših večnih groženj z bankrotom
batom@pinkponk.com
08. 05. 2013 13.48
-1
miki mishka 1
08. 05. 2013 12.54
+3
Popolnoma točna slika Janše zgoraj. Dvojna osebnost. Kjera je taprava se odločte sami.
batom@pinkponk.com
08. 05. 2013 13.49
+0
pinocio
08. 05. 2013 12.52
+2
lahka gasit z bencinom k ste trošarine spet dvignili?????
?ira?ira
08. 05. 2013 12.44
-5
Janez vrni se, da nas rešiš iz DREKA
290ktober
08. 05. 2013 12.38
+7
Mati in oče vse korupcije je prodaja orožja za kovčke denarja in poznejšo verižno pokrivanje Janše z policijo ,tožilci in sodniki ter celo ustavnim sodiščem! ko so lopovi ,levi in desni ,videli ,da lahko nekaznovano kradejo in kako ter koga morajo podkupit je bila pot k krajam in korupciji na stežal odprta !!
kordiljere
08. 05. 2013 12.22
-1
Bleferja,spodaj.
El Diablo 2013
08. 05. 2013 14.05
-5
kordiljere
08. 05. 2013 12.04
-6
In zopet je vsega kriv Janez Jansa,kajneda?
batom@pinkponk.com
08. 05. 2013 12.16
+5
tmenababa
08. 05. 2013 12.18
+4
dule100
08. 05. 2013 11.45
-4
Primite se za denarnice ! Slovenci, vam je sedaj že kaj bolj jasno, kam nas peljejo tile levaki !? Janezu bo pač treba verjeti !
Tonček Balonček
08. 05. 2013 11.56
+0
Zakaj bi mu morali verjeti, saj še nikdar ni ničpametnega napravil? ZA denarnice s ebomo prijeli, ko bo terba vrniti pokradene pokojnine in odškodnine izbruisanim. Ampak en bo nič pomagalo, AJnša seveda ne bo nič plačal, Šušteršič še manj, onadva sta tako pametna in učinkovita, da je joj, zase seveda!
Tonček Balonček
08. 05. 2013 11.58
+3
A zelo boli? Peče? AD ena šivilja izpodrine kaplarja, za vsakega vojaka je to huda sramota, čudim s e. da nima JAnša večjih in huših duševnbih bolečin, puščanej vode, nočno poetnje, impotenca... Morda pa ima, bo tožil! Sem poznal enega Albanca, ki tega ne bi nikoli dovolil!
dule100
08. 05. 2013 12.07
-7
Tona Nekoč je že en "ključavničar" izpodrinil celo kralja ! Pa ni počel drugega, kot ovajal, se kurbal, spletkaril....! Drugače pa, s tole vlado je nehalo boleti in peči ! Kar bi pa za vas levake, težko rekel !
El Diablo 2013
08. 05. 2013 14.08
-2
o peče te, peče d(l)ulček....bil si precej glasen v času janšizma, zdej si pa spet ves nesrečen, ker vozte karjole in filate police
El Koronito
08. 05. 2013 11.26
+7
Ne vem zakajo toliko filzofije ... vse na državnih jaslih, ki niso nujno potrebni za delovanje sistema, odpustit (cca 40%) , ostalim znižat plače na republiško povprečje, vključno z vodilnimi kadri. Zmanjšat število občin in medresorskih služb, obdavčit cerkev in jim ukinit plačevanje prispevkov. Polovit akterje odgovorne za krizo, sankcionirat in jim pobrat do zadnjega centa pa smo zmagal.
Tonček Balonček
08. 05. 2013 12.00
+3
To bi komunsiti naredili, zato trdim, da Jankovič, Bratuškova in ostali kolovodje tega liberalizma nimajo nikakršne zveze s komunizmom!
El Koronito
08. 05. 2013 12.05
+9
Tonček, vsi razen janševikov vedo, da pri nas prave levice NI.
ernestro
08. 05. 2013 17.48
ja in pol ves ta odpuščen folk spet priklopit na državo via socialna podpora? niet, mars na polje, evo ti motiko:)
tmenababa
08. 05. 2013 11.16
+1
Znižati obremenitve dohodkov, pa bodo firme spet zaposlovale, pa bo manj črnega dela in več denarja za vse.
Tonček Balonček
08. 05. 2013 12.03
+7
Ne bodi naiven s to konkurenčnostjo, ki ej en sam nateg. Švivca ima najdražjod elovno silo z največ delavskimi pravicami, najboljšim pokojninskim sistemom itd., pa so še kako konkurenčni,. ne nasedaj tem managerjem, ki nas prepričujeo, da je vs ezato, ker iammo preveč praznikov,pravic in smo elni! To je smešno, poniglavo, hudobno in sploh ni res! NAteg stoletja, ko psolušam te managerje in tiastega njihovega šefa z dvema priimkoma! Po tej logiki bi bili koinkurenčni, če bi delai kot Kitajci, v podpalubjih nekih starih aldij bis estavljali kakšne televizorje nin računalnike, iPAde itd. To je popolnoam slepa pot, primitivizem prve vrste, zaostala miselnost!
tmenababa
08. 05. 2013 12.16
+0
Pa ti res nisi resen. Kdo pa lahko v firmi plača za vsakega zaposlenega 2 plači in je pol še konkurenčen? Pa itak maš neke čudne komentarje skoz. Jaz ne nasedam nobenim managerjem, ker delam v privat firmi, v kateri imamo pregledno poslovanje in zgledno tudi. In tudi vse račune plačamo v roku!
Ševednonaskradejo
08. 05. 2013 11.09
+2
Življenje ni samo belo ali črno! Treba je eno in drugo! Zato je nujno zmanjšanje javne porabe in potreben je učinkovitejši davčni nadzor. Potrebno je oboje, oz. VSE!!!!
iGURT
08. 05. 2013 11.02
+9
Kdo je ta jansha ki toliko modruje?
dule100
08. 05. 2013 10.39
-10
Mislim, da je tudi Janša kriv, za tale kredit po visoki obrestni meri ! Ne vem zakaj ga ni vzel že prej, ko je bla obrestna mera 4% ! ? Pa bi lohk levaki danes zapravljali z lažjim srcem !
El Diablo 2013
08. 05. 2013 14.10
+1
Tvoj jajček majer je vzel kredit že med osamosvojitveno vojno....pod zelo ugodnimi pogoji....žal samo za svoj žep