Slovenija

Krkovič: Vsi resni razlogi za proces so minili

Ljubljana, 30. 01. 2012 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obravnave v zadevi Patria se je tokrat udeležil tudi Wolf, ki je obtožbe označil za konstrukt in svinjarijo. Zavrnil je, da bi kadar koli organiziral sestanek Patriinih posrednikov z Janšo. Krkovič ocenjuje, da sedaj, ko je Janša postal mandatar, ni razlogov, da bi proces potekal še naprej.

Walter Wol
Walter Wol FOTO: Miro Majcen

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se nadaljuje sojenje v zadevi Patria. Tokrat se obravnave udeležujejo vsi obtoženi, torej tudi poslovnež Walter Wolf. Ta je bil več tednov odsoten, saj je zaradi zdravstvenih težav odšel v Kanado. Tam so Wolfa obiskali tudi predstavniki Interpola in Wolf jim je zagotovil, da se bo v Evropo odpravil v kratkem. Svojo besedo je Wolf držal in danes vkorakal na ljubljansko sodišče.

Ker je Wolf tokrat prišel na sodišče, je tožilec Andrej Ferlinc danes umaknil predlog pripora zoper Wolfa, ki ga je zahteval na obravnavi 9. januarja. Ferlinc je povzel del obtožnega predloga, ki se nanaša Wolfa in po katerem je ta obtožen pomoči h kaznivemu dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Wolf vse zanikal

Wolf je vse očitke zanikal. Kot je dejal, sploh ne ve, kako bi bilo mogoče pomagati pri takšnem kaznivem dejanju. Wolf je tožilstvo pozval, naj mu pokažejo dokumente, ki naj bi dokazovali to kaznivo dejanje, saj so obtožbe po njegovih besedah "konstrukt" in "svinjarija". Zagotovil je, da ničesar ne skriva, in opozoril, da zaradi obtožb trpi tudi njegova družina, poleg tega pa ima njegovo podjetje blokirane račune.

Zaslišanje, ki ga je opravil tožilec, je sodnica Barbara Klanjšek večkrat prekinila. Odvetniki so namreč opozarjali, da tožilec Ferlinc sprašuje Wolfa po mnenju o stvareh in po elektronskih sporočilih, poslanih med tretjimi osebami. O elektronski komunikaciji med Wolfgangom Riedlom in Reijem Nytiinenom je Wolf sicer povedal, da je to treba vprašati Riedla. Kot je pojasnil, pa lahko nekdo piše, kar hoče, ko se bori za zastopstvo.

Povedal je, da ima z Riedlom stalno krovno pogodbo. V povezavi s poslom oklepnikov v Sloveniji pa se je Wolf z njim pogovarjal zgolj takrat, ko ga je Riedl vprašal, kdo bi bil primeren partner v Sloveniji in je predlagal direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča. To je, kot je dejal, storil zato, ker sodeč po predhodnih izkušnjah, Rotis dela kakovostno, ker Črnkovič dela 24 ur na dan in ker bi bil proizvod dober, kupci pa zadovoljni. Obenem pa ni želel, da posel dobi "komunistična firma", ki ga po njegovem mnenju ne bi dobro opravila. Wolf je tudi zavrnil, da bi kadar koli organiziral sestanek Patriinih posrednikov z Janezom Janšo.

Wolfova partnerica Edna Kernc pa je v pričanju povedala, da z Wolfom komunicira preko telefona, saj Wolf ne zna uporabljati elektronske pošte. Odnos med Wolfom in Riedlom je opisala kot prijateljskega.

Janez Janša in Tone Krkovič
Janez Janša in Tone Krkovič FOTO: Miro Majcen

Janša na obravnavo prišel zaradi Wolfa

Tokrat pa je na sodišče prišel tudi novi mandatar. Ta je nekaj obravnav izpustil zaradi "iskanja rešitve za politično krizo v državi". Janšev zagovornik Franci Matoz je pred začetkom današnje obravnave sicer dejal, da je Janša prišel na glavno obravnavo zaradi današnjega zaslišanja soobtoženega Wolfa. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da je udeležba na obravnavi nujna, če je zaslišan soobdolženec, je pojasnil Matoz. Janša je sodišče zapustil takoj po pričanju Wolfa, izjav za medije pa ni dajal.

''Sedaj, ko je Janša mandatar, so vsi resni razlogi za proces minili''

Soobtoženi brigadir Tone Krkovič pa je dejal, da še vedno čaka, česa je obtožen, a meni, da tega ne bo dočakal. Sicer pa ocenjuje, da so sedaj, ko je Janša postal mandatar, "vsi resni razlogi za proces minili" oz. da "ni razlogov, da bi proces trajal naprej". Po njegovih besedah je bil osnovni namen namreč ravno onemogočiti Janšo.

Nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen je ob robu obravnave poudaril, da Wolfovo pričanje ni v nobenem smislu pokazalo na njegovo krivdo ali na krivdo ostalih obtoženih. Izrazil je upanje, da se bo z izvolitvijo Janše za mandatarja "končal ta pritisk" in da bo sojenje normalno. Ocenil je tudi, da se vidi, da je sodnica dobro pripravljena, tožilstvo pa slabše.

Direktor Rotisa je vnovič poudaril, da so obtožbe v zadevi Patria izmišljene in da se z zaslišanji vsakič znova dokazuje, da "smo izpeljali enega najbolj poštenih velikih poslov v državi". Z velikim vplivom pri politiki so po njegovih besedah tisti, ki so ta posel izgubili, naredili "veliko sceno" in sproducirali odmevno sojenje. Kot je dejal Črnkovič, so bili obtoženci "vrženi" v sojenje, v katerem pa jim je "zelo naporno" utemeljevati obtožni predlog, za katerega ne vedo, kaj bi obtoženim "obesili".

Sojenje peterici obtoženih – Janši, Krkoviču, Wolfu, Zagožnu in  Črnkoviču – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (648)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
06. 02. 2012 20.52
Kdo pa je bla JNA? Kup presranih 18-letnikov in peščica ostarelih generalov. tisti pametni so itak dezertirali. sam poglejte statistiko umrlih (NEIZKUŠENIH) JNA pobov je umrlo- Sploh niso vedli zakaj.
Tonček Balonček
06. 02. 2012 19.15
Ta Wolf s petimi državlastvi in v vsaki državi poteka proti njemu proces, ima pa ers velika jajca! A je ers, d aso člani naše sanjske ekipe tega človeka najemali za svetovanje?Bog nam pomagaj!!! Sem mislil, d aje le Cekuti poziral, ko ej risal kašne surrealistične slike!! KAj ers Erajvcu, Krkoviču, Janši in Zagožnu ni nerodno, da s epajdašijo stem podzemlejm svetovnega šverca z orožjem in podobnimi rečmi? Da ni vpleten še JAnković? Ampak ta Opankar s eita ne spozna na slikarstvo in umetnost!
Tonček Balonček
06. 02. 2012 19.11
-2
Pa zakaj stalno žalite bodočega mandatarja. Brez njega ne bi bilo svobodne Slovenije, zapomnite si to! On je luč, upanje in rešitev!!
jaskapaska
31. 01. 2012 09.17
+4
Ko smo bili mladi smo poslušali pravljice - Krkovič naj nadaljuje s svojim poziranjem kiparju ki bo ovekovečil tega kriminalca...
prašek
31. 01. 2012 08.52
+4
Samo v skladišču v Borovnici je bilo toliko orožja , da bi lahko oborožili vso , kompletno TO, pa še polovico Slovenijo za povrhu !!!!
Tonček Balonček
06. 02. 2012 19.09
so nekateri naivni!je pa razorožil slovenijo!Vsi vemo, d ajih je nategnl, parsto zabojev pušk so jim dali in je bil volk sit ter koza cela! AKko
elephantus
30. 01. 2012 20.30
+2
V vsaki normalni evropski državi politiki odstopijo že ko obstaja sum nekaterih nepravilnosti samo pri nas je mogoče dobiti dovolj naivnežev, ki te še naprej podpirajo.Ja ja.Tudi ljudstvo mora biti zrelo za demokracijo.
240kur
30. 01. 2012 20.54
-1
Si reku normalni evropski državi-Slovenija to še ni,ker imajo "ta rdeč"še vedno preveč vzvodov oblasti-več kot v katerikoli normalni evropski državi.Tisti" naivneži",ki še zmeraj podpiramo Janeza Janšo pa delamo to v zahvalo za njegov precejšen delež pri osamosvojitvi izpod ENOUMJA,ki bi ga nekateri še kako radi priklicali nazaj...
povemvsem
30. 01. 2012 21.19
+1
kakšen je bil njegov delež?raje se malo pozanimajo kdo so dejansko speljali.in tako bi bilo z tomažem ali pa brez njega. sicer nas je pa veliko takih kateri smo precej več doprinesli temu kot pa on 7m v kleti CD.orožje katerega bi morali mi dobiti je pa raje prodal!
povemvsem
30. 01. 2012 21.22
+8
nikoli mu ne bom oprostil tega da smo dobili stare zarjavele puške med tem ko je on nove prodal!
Potencial
30. 01. 2012 21.23
+0
Marinaconti
30. 01. 2012 21.51
-2
polenovka, povprašaj raje murgelskega palčka, zakaj je svojim "rodžakom" - jugosom dovolil razorožiti TO! Potem pa probaj z "pametjo" komentirati (seveda če jo premoreš)!
povemvsem
30. 01. 2012 22.12
+6
Marinaconti: to je seveda janševa laž lansirana javnosti v celi vrsti podobnih!general hočevar je vse povedal,ampak tega ne bom razlagal zaradi prostorskih omejitev.dejstvo je da je TO skrila precej orožja,ampak to orožje zaradi starosti sploh ni bilo več uporabno!iz skladišča jla v borovnici so pa vozili nove konzervirane puške.kasneje se je izvedelo da so jih do prodaje skrivali po vsej slovenji,večinoma po odročnih kmetijah.na ta račun je mnogo kulakov prišlo v parlament,pod zastavo sds-a ali sls-a!recimo jerovšek,marinič,itd...
Buena Vita
31. 01. 2012 06.29
-6
POLENOVKA, PREBERI NA VRHU OPOMIN,297 ČLEN,SAMO TIPKO PRITISNEM IN TE PRIJAVIM KAJ JE BILO KARKOLI SKRITEGA ,VSI SMO JASNO VIDELI KO JE KUČAN IZPRAZNIL SKLADIŠČA SLOVENSKE TERITORIALNE IN SLOVENSKO IMETJE PODARIL JUGOSOM,NAŠIM OKUPATORJEM
prašek
31. 01. 2012 08.50
+3
Kaj si ti videla ???? Si morda videla skladišče v Borovnici ???? Si videla Škrilje ???? Da ne bi jaz slučajno pritisnil tisti gumbek , ki tebi hodi po glavi !!!!! Naj ti povem, da sem jaz videl in Borovnico in Škrilje , pa kaj več tudi !!!!!
br.0001s
06. 02. 2012 20.48
B.Vita nea grozi neki s tipko, pa se raj vprašaj zakaj na svetu sploh more bit orožje? vsi ki se dokazujejo z orožjem, ga prodajajo pa zagovarjajo, itd... ALO OROŽJE JE ZA UBIJAT LJUDI!
elephantus
30. 01. 2012 20.16
+8
Kako slikovito je gledati vso to mafijsko združbo kako se slikovito norčuje iz tistih, ki morajo garati za 600 ali manj EUR mesečno.Nezakonito so si prisvajali že 91 in nikoli ne bodo nehali, ker so okusili slast nezakonito pridobljenega denarja.
povemvsem
30. 01. 2012 20.22
+5
ja tako je to! vrč hodi po vodo dokler se ne razbije.če se pa ne razbijetakoj potem pa kar hodi pa še hodi pa še, pa še..... in kot kaže je ta vrč iz hudičevega materiala!
povemvsem
30. 01. 2012 20.23
+9
zato pa se tudi v primeru patria pojavljajo več ali manj ista imena kot pri orožju.
povemvsem
30. 01. 2012 20.27
+7
"če bi sredi devetdesetih slovenska pravna država delovala, potem večine akterjev teh novodobnih afer sploh ne bi bilo več!
240kur
30. 01. 2012 20.30
-4
Moraš malo definirati to tvojo mafijsko združbo;ker nisi omenil Janeza Janše menim da gre za one druge-ta prave. Preden ocenim komentar moram to razčistiti!
Marinaconti
30. 01. 2012 22.09
-3
Elephantus, če se vsega tega "zavedaš", zakaj jih pa potem tako vztrajno podpiraš....Vidišš, ta tvoja mafijska združba je okrog prinesla tebe in vse tiste, ki ste tako zelo "ranljivi" in indoktrinirani. Čeprav so nam nazorno pokazali v preteklih 50 leti enoumja, kaj so sposobni, se ti in tebi podobni še vedno zavzemate za njihovo nadaljnjo vladanje, čeprav milo rečeno, jih narod noče (glasove so izsilili od ubogih tujcev, ki sploh jezika ne poznajo in tudi nevejo "za kaj se gre", v zadnjih 3 letih svojega "vladanja" so nam naredili toliko škode in povzročili vsesplošen propad nase Slovenije, da je Janša, kljub dobri volji in požrtvovalnosti, niti v dveh mandatih ne bo mogel pripeljati nazaj, na nivo, kot smo bili v času 2004-08..... Zato pa, pamet v roke in brez megle v glavi....
zek
30. 01. 2012 20.13
-1
No prijatelji upam,da boste tako pljuvali tudi po CVIKLU-KUČANU-KOSU-KARABI-IN TD.... ko bo Slovenija plačevala odškodnine obtoženim (jaz bi jih pripeljal pred sodišče in naj plačjo iz lastnega žepa,če ne pa na DOB znjimi -- državljani nismo krivi za murgeljski konstrukt zato upam,da odškodnin ne bomo plačevali z davkoplačevalskim denarjem) In še tole FINSKA TELEVIZIJA YALE BO NAJVERJETNEJE TA MESEC V POSEBNEM PRISPEVKU IZRAZILA OPRAVIČILO JANEZU JANŠI (upam,da ga bodo pokazali tudi na naših tv postajah tako kot so pokazali tisti LAŽNI DOKOMENTAREC RESNICA O PATRIJI .
VOY
30. 01. 2012 20.26
+1
zek Zadnjič si enega ORIGINALNEGA napisal,podrobnega...pa to
Potencial
30. 01. 2012 21.25
-1
Spet ste glasni kot branjevke na tržnici. Če Krkovič to pravi, še ni nujno res.
VOY
30. 01. 2012 20.06
-2
Ko bo g.Wolf tožil Slovenijo, enim nebo do smeha....pa to Najbolje je da mu za odškodnino, podarimo dvorano Stožice,pa nej ma not parkirane tiste svoje Formule....pa to ps.Valter,upam da mi boš dal enkrog po obvoznici da nažulm uno JPS
240kur
30. 01. 2012 20.18
-1
Tale pa ni v tvojem stilu Ejga. Morm pa rečt d je precej bl konstruktiven. Ker Wolfa malo poznam mu bom priporoču, da ti bo zrihtu ene dva kroga okrog JPS!
VOY
30. 01. 2012 20.23
+0
Kolega,slabo me poznaš,da o mojem stili ne pišem. O JPS,pa pojma nimaš-JPS je bil Wolfov bolid F1 tok za INFO ,-)
240kur
30. 01. 2012 20.40
+0
Joj oprost-sm mislu Jankovićeva Pozit Slov.
VOY
30. 01. 2012 20.47
+0
Ni panike ,-) Si se pa nekaj novega naučil
Tonček Balonček
06. 02. 2012 19.16
-2
Brez JAneza JAnše bi mi danes nosili opanke!
kmkm
06. 02. 2012 19.39
+1
miha_91
30. 01. 2012 20.00
-2
Wolf ne bi mogel bolje komentirati celotnega procesa, upam da jih bo tožil za velike denarje :)
Buena Vita
30. 01. 2012 20.04
-4
ANTI PLAČAJO IN ODIDEJO IZ SODNIH DVRORANIGUIRNO BO TOŽIL,KAR JE PRAVILNO,NAJ KONČNO MANIPULS
Tom Jones 1
30. 01. 2012 20.06
+3
povemvsem
30. 01. 2012 19.51
+0
važen da imate janšisti izvrstne protiargumente!
revanšist
30. 01. 2012 19.56
+1
jih ne rabimo argumenti murgelskega piccolota bodo itak izhlapeli
puntova
30. 01. 2012 19.59
+3
Argumentov NI. Kaj si ti murgelčan ali podpornik in te je strah ker si lepil lažne etikete.
povemvsem
30. 01. 2012 20.08
+0
nisem član sds in zato nimam izkušenj z lepljenjem,sestavljanjem ,mešanjem,itd...
VOY
30. 01. 2012 19.48
-4
Pa v kakšni državi jaz živim,dokazov na vagone,g.Janša se pa šeta nedolžen k Devica marija....ejga Dost imam teh nesposobnih sodnikov ZASEBNIKOV (koncesiskih sezoncev) DOST !!!!!
puntova
30. 01. 2012 19.51
+4
Kašni dokazi, kje so jih ni. Obtojajo samo v murgelskih glavah in njim pobnih. Upam, da bodo za leplenje etiket odgovarjal in jih čakamo na dobu.
revanšist
30. 01. 2012 19.54
+1
sam u murglah ne vemo kaj pomeni tujka "ejga"
240kur
30. 01. 2012 19.55
+6
Ejga dej kakšen vagonček teh dokazov tožilcu-bo zelo vesel ker sam še nobenga ni najdu. Sm pa slišu,da dobiš tud kej keša če kakšenga novega najdeš!
miha_91
30. 01. 2012 20.01
+6
neugotovljen kraj, čas, način? kar pelji ta vagon dokazov :)
240kur
30. 01. 2012 20.07
+4
Ejga kam pa odhajaš k mahaš z rokami in zavijaš z očmi. Sej bo Janša pobegnu-ti še kr ostan in kakšen nov dokaz najd!
VOY
30. 01. 2012 20.09
+3
Maham LEVAKOM...pa to Če pa zgoranjega komentarja ne štekate pa vaš PROBLEM !! Nisem nič hud če ste mi (-) prtisnl ,-)
VOY
30. 01. 2012 20.30
Zgornji komentar je za ITELEKTUALCE,ne za RAJO...ejga ,-)
povemvsem
30. 01. 2012 19.47
+5
a vam je tomaž naročil,da morate TAKOJ prnehati s tistim kar počnete in TAKOJ v boorbo s komunisti na 24ur ,da se ohrani njegovo ime nepmadeževano
puntova
30. 01. 2012 19.37
+1
Etikete katere so bile natiskane in poslane v javnost od murgelskih stricev iz ozadja padajo in se podirajo kot domine, pri vsem tem pa ne pozabmo Cvikla, ki je bil glavni glasnik teh etiket. Če je kakšna pravica na tem svet bi moral murgelčki za to odgovarjat moralni in materialno ker naše sodišče ni poceni.
King_of_Gonzo
30. 01. 2012 19.37
-2
ave Janša!!!
Tom Jones 1
30. 01. 2012 20.00
+4
Ave je vrsta mesnin....torej...ave tele....
King_of_Gonzo
30. 01. 2012 19.36
+1
sj to bo najbol hecno kako bodo v murglah pojasnili slovencem zakaj bomo morali izplačati ogromne vsote odškodnin,ki jih bo naložilo mednarodno sodišče :) draga kampanija udbolevičarjev....bo šiba padla iz evrope
gizadlinka
30. 01. 2012 19.36
+3
Čudno, da je janša non stop obtožen, pa nikoli ne obsojen, zgleda da je nekaj narobe s tistimi, ki take obtožbe vlagajo.
gizadlinka
30. 01. 2012 19.35
+4
vsak normalen človek dobro ve, da je nekaj narobe s tistimi, ki non stop vlagajo neke obtožbe, pa niti enkrat ni bil obsojen. Če pa so ti naši tožulci in sodniki tako nesposobni, da tega od daleč ne vidijo, jim pa bog pomaagaj. Včasih so rekli, da je bolje, da otroke pazijo.
LonerWalt
30. 01. 2012 20.57
-1
Vsak normalen človek ve, da je nekaj narobe s tistimi, ki se skos po sodiščih vlačjo. Pravijo, da kjer je dim je tudi ogenj.
SEBALINO
30. 01. 2012 19.30
+4
Na Finskem so se Janši že opravičili , sedaj čaka opravičilo v Sloveniji.
Homesteader
30. 01. 2012 19.37
+5
Za Finsko je mogoce opravicilo dovolj. V Sloveniji so pa posledice tele svinjarije stale (in se bodo) v stotinah milijonov.
SEBALINO
30. 01. 2012 19.29
+3
Na Finskem so se Janši že opravičili , sedaj čaka opravičilo v Sloveniji.