Slovenija

Janša in Hu o meddržavnih odnosih

Peking, 09. 11. 2007 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša je kitajskemu predsedniku predstavil slovenski pogled na dvostranske odnose med državama.

Slovenski premier Janez Janša se je drugi dan uradnega obiska na Kitajskem srečal s kitajskim predsednikom Hu Jintaom, sprejel pa ga je tudi predsednik stalnega komiteja vsekitajskega ljudskega kongresa Wu Bangguo.

Slovenska stran je izrazila zadovoljstvo nad konstruktivno vlogo Kitajske kot stalne članice Varnostnega sveta ZN pri reševanju severnokorejskega jedrskega problema in drugih perečih mednarodnih vprašanjih.

Janša je v izjavi za slovenske medije povedal, da je kitajskemu predsedniku predstavil slovenski pogled na dvostranske odnose med državama in prioritete v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, Hu pa je predstavil razvoj Kitajske in težave, ki jih ta prinaša.

Kot je dejal Janša, ga je zelo pozitivno presenetil realističen pogled na težave, s katerimi se sooča Kitajska, ki na eni strani beleži visoko gospodarsko rast, na drugi pa se povečujejo socialne razlike in razlike med razvitimi in nerazvitimi deli države. Sam je kitajskemu predsedniku predstavil načrte unije, ki bodo konkretno podobo dobili že ta mesec v predstavitvi predloga strateškega načrta energetske prihodnosti EU skozi tehnološko inovacijo.

Janša vabi kitajska podjetja

Janša se je srečal s kitajskim predsednikom Hu Jintaom.
Janša se je srečal s kitajskim predsednikom Hu Jintaom. FOTO: Reuters

Ob robu obiska predsednika vlade, ki ga spremljajo trije ministri in močna gospodarska delegacija, je bila v Kitajski gospodarski zbornici slovensko-kitajska poslovna konferenca. Konferenca je bila namenjena vzpostavljanju neposrednih stikov med slovenskimi in kitajskimi gospodarstveniki.

Kitajska je glavna azijska trgovinska partnerica Slovenije. Lani je blagovna menjava med državama znašala 299,3 milijona evrov, kar je 28,4 odstotka več kot leto prej, skupaj s posebnima upravnima območjema Hongkongom in Macaom pa 335,7 milijona evrov. Slovenija sicer tako kot EU v menjavi s Kitajsko beleži velik primanjkljaj. Slovenski izvoz v to državo je leta 2006 znašal 79,1 milijona evrov, uvoz iz te države pa 256,6 milijona.

Konference se je udeležilo 55 slovenskih in več kot sto kitajskih gospodarstvenikov ter poslovnežev. Udeležence je nagovoril tudi premier Janša, ki je kitajske vlagatelje povabil k naložbam v Sloveniji. "Verjamem, da bodo med 46 podjetji, kjer država trenutno odprodaja svoje deleže, tudi kitajski investitorji našli zanimive priložnosti," je dejal. Med področji, ki so najzanimivejša za tuje vlagatelje, je Janša navedel finančne in poslovne storitve, trgovino, telekomunikacije, informacijsko tehnologijo, logistiko, zabavno industrijo in razne proizvodne dejavnosti.

Slovenija po Janševih besedah predstavlja velik potencial za kitajska podjetja tudi kot vstopna točka za nastop na srednjeevropskih trgih, pri čemer je izpostavil Luko Koper, ki je povezana s petim in desetim evropskim koridorjem, ki se križata na slovenskem ozemlju. Neizkoriščen potencial v gospodarskem sodelovanju se po njegovem tudi kaže tudi v možnostih nastopa na tretjih tržiščih, še posebej tam, kjer imata Slovenija in Kitajska primerjalne prednosti.

Janša se mudi na štiridnevnem uradnem obisku na Kitajskem.
Janša se mudi na štiridnevnem uradnem obisku na Kitajskem. FOTO: Reuters

Janša je poudaril, da se Slovenija kot bodoča predsedujoča EU zaveda, da si moramo v gospodarskih odnosih s Kitajsko prizadevati za večje trgovinsko ravnovesje. "Pred nami je še dolga pot, toda, kot je dejal Laozi, se tudi tisoč milj dolgo potovanje začne z enim samim korakom," je dejal slovenski premier, ki upa, da bosta strani ta korak naredili na bližnjem vrhu EU-Kitajska v Pekingu in se tako približali dogovoru o sklenitvi sporazuma o partnerstvu in sodelovanju.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki spremlja premierja Janšo na Kitajskem, se je sestal z namestnikom kitajskega ministra za trgovino Wei Jianguojem. Po srečanju je povedal, da je Wei izrazil pripravljenost kitajske strani na poglobljeno vlaganje v Sloveniji, pri čemer se je posebej zanimal za logistiko. Tokratni obisk je bil tako priložnost za analizo težav, ki jih imajo slovenska podjetja na Kitajskem.

Na Kitajskem je trenutno prisotnih več kot 25 slovenskih podjetij, med njimi sta dve neposredni investiciji, pet skupnih vlaganj in 18 predstavništev slovenskih podjetij, ki so pretežno locirani na vzhodni obali in območju delte Biserne reke.

Slovenska delegacija se bo danes udeležila tudi multimedijske predstave z naslovom Mavrica/Hong, na kateri bosta predstavljeni življenje in delo slovenskega jezuita in astronoma Avguština Ferdinanda von Hallersteina, ki je v 17. stoletju živel na Kitajskem.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
10. 11. 2007 11.35
Saj ni vse v denarju, ampak ali se bo ta denae povrnil Sloveniji , ali nas bo s tem denarjem prodal Kitajcem. Ali JJ dela sebi v korist ali Sloevniji , to ej sedaj vpršanje ?? Prebečkrat je že JJ izdajal, pa da bi mu sedaj verjel !!
Mladen Šolji?
10. 11. 2007 08.04
Prvo Borec prav imaš. JJ je organizirall družinski izlet . Na naše stroške je povabil svojo hčerko Niko, svojo priležnico Urško, njeno teto Zofijo Kukovič ter nekaj svojih ritoliznikov. Ker se bliža konec njegovemu mandatu bo takih izletov še več. Izkoristi dokler je še čas. Podbregarju je pa očital za eno ušivo letalsko vozovnico za indijskega zdravilca.
Prvo Bore
09. 11. 2007 21.10
Manjakranjc komaj te pohvalim, že nakladaš neumnosti, ki sploh nimaš veze o tem, kar komentiraš. Slovenija je samo proizvajala in izvažala na zahod in od zaslužka smo dali 18 procentov v skupno blagajno Jugoslavije. Koliko sedaj dajamo ??? Na Kitajsko hodit je pa navadna farsa, če mene vprašaš. Kaj mi lahko naredimo za Kitajsko ?? Jata že izvaža že vse piščanšje nogice. JJ je malo odpeljal svoje babe, dokler še ima čas , na majhen izlet, ki ga mi financiramo. Če pa pravi, da je plačal za hči, je po to nekaj takšnega, če si že videla božička.
hinko.murovec@siol.net
09. 11. 2007 17.19
Ja najprej bomo uravnotežili in uravnovesili trgovinske tokove, nato bomo z izjemnim porastom trgovinske menjave doživeli še bolj izjemno gospodarsko rast , in na koncu bo Slovenija pod vodstvom JJ in združena z Kitajsko zavladala svetu. Tisto o rdeči kitajski nima teže, za spremembo politike in barve bo po izgubljenih volitvah poskrbel Petrle, monetarno pa bo uskladitev izvedel Bajuk , tako, da bodo Kitajci na koncu sprejeli JJ kot svojega osvoboditelja in prepovedano mesto , prestolnico nekdanjih cesarjev preimenovali v Jan šen grad. LP
prisoten@email.si
09. 11. 2007 15.28
Janša vabi kitajska podjetja. JJ pazi se. to so ja rdeca podjetja
DarthRevan
09. 11. 2007 15.08
Hopla, kaj pa ima premier za poičet na Kitajskem kjer vlada gnili komunizem? Kaj se imamo mi sploh za pogovarjat z njimi? In tako nenačelen človek naj bi bil naš premier? Jejhata jejhata...
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.22
Jožajoža, predvsem pa centralisitčna...pomni to.
Jožajoža
09. 11. 2007 14.06
tudi komunistična jugoslavija je imela vse pogoje , da postane 3 gospodarska velesila na svetu.
majanovak@yahoo.com
09. 11. 2007 12.56
manjakranjc, te še ne poznam, ampak vidim, da nisem veliko zamudila, lol.
doki007@email.si
09. 11. 2007 12.00
KAJ PA TA JANŠA ZDEJ VAB TE KOMUNISTE V SLOVENIJO ,..... PA TOLK MAJO PROTI NJIM ,.....!!!!!! JANŠA KOT JANŠA ,..GOVORI ENO DELA DRUGO ,.....
Uporabnik113189
09. 11. 2007 11.20
No Janez vabi k nam kitajce. Potem ko se bodo pri nas naselili, se bodo pa razmnožili kot kitajci znajo. Potem nas bo pa več miljard. Takrat bomo pa res uspešni.
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 10.53
Včasih se mi dozdeva, da imamo tudi pri nas nekvalitetne izdelke npr. bonsai9, pa tud sama maja ne odstopa velik.
majanovak@yahoo.com
09. 11. 2007 10.45
Vsekakor povečati izvoz na Kitajsko. Pa zmanjšati uvoz nekvalitetnih izdelkov, s katerimi smo preplavljeni.
pahor?ek
09. 11. 2007 09.40
bonsai...ti sploh veš, kaj je smisel tega obiska? Mogoče, zakaj ravno sedaj?
bonsai9@email.si
09. 11. 2007 09.14
So že dobili enga Slovenca na Kitajskem. Sicer jezuit, sam sigurno je mel ogromn naraščaj in potomstvo, ki imajo volilno pravico volit Peterleta. Ja s koliko letali so pa šli na Kitajsko?