Slovenija

Janša: Očitno je še vedno živa partija ali njena naslednica udbomafija

Ljubljana, 27. 08. 2010 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.S./J.B./STA
Komentarji
729

"Očitno so nekatere stare totalitarne metode preživele tudi v novi preobleki. In očitno niso iste samo metode, isti so tudi ljudje, ki jih uporabljajo, in tej raboti vsaj zaenkrat ni videti konca," je prepričan Janša.

Janez Janša, domnevno obtoženi v zadevi Patria
Janez Janša, domnevno obtoženi v zadevi Patria FOTO: Aljoša Kravanja

Potem ko je včeraj odjeknila novica, da naj bi bil med obtoženimi v primeru Patria tudi prvak stranke SDS Janez Janša, je ta na spletni strani svoje stranke objavil svoj odziv z naslovom Gnusna zloraba tožilske funkcije.

Gre za grozno podtikanje, ki nima nobene zveze s projektom Patria. Uvoznik patrij Ivan Črnkovič

Janša tako zapiše, da "o nakupih finskih oklepnikov nikoli nisem niti odločal, kaj šele, da bi 'poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje'“, kar naj bi mu po poročanju Mladine očitala obtožnica. Janša še zagotavlja, da z nikomer od domnevno soobtoženih – Jožetom Zagožnom, Walterjem Wolfom, Ivanom Črnkovičem in Antonom Krkovičem – ni nikoli "ne osebno ne po telefonu“ govoril o oklepnikih patria, prav tako pa ni bila stranka SDS deležna kakršnih koli nagrad ali daril v zvezi s tem.

Iz urada generalne državne tožilke so nam sporočili, da se Barbara Brezigar na Janševo pisanje ne bo odzvala.

"Resnici na ljubo tožilka Branka Zobec Hrastar po pisanju Mladine v obtožnici ne navaja nobenega dokaza, ki bi prej citirano obtožbo proti meni kakor koli utemeljil,“ še piše Janša in dodaja, da Hrastarjeva priznava, da nima dokazov za obtožbo. Po besedah Hrastarjeve, ki jo je povzela naša oddaja, se je namreč obtoženec "zavestno izogibal neposrednim kontaktom s Patrio, ker se je zavedal storitve kaznivega dejanja, zato mu očitajo ravnanje z naklepom“. Janša temu pravi retorični obrat iz stalinističnih procesov, ko so žrtvam očitali, da so krivi, čeprav ni dokazov.

Če so kar koli počeli, za to nisem vedel. Če bi samo posumil na dogovore, pogodbe za nakup ne bi nikoli podpisal. Nekdanji obrambni minister Karel Erjavec

"Slovenci smo se osamosvojili, sprejeli novo ustavo in menda celo evropske standarde. Očitno pa so nekatere stare totalitarne metode preživele tudi v novi preobleki. In očitno niso iste samo metode, isti so tudi ljudje, ki jih uporabljajo in tej raboti vsaj zaenkrat ni videti konca,“ meni prvak SDS, ki se še sprašuje, zakaj Hrastarjeva ni podala obtožnice proti "ministru Grizoldu, predsedniku vlade Antonu Ropu ali uslužbencu MO Kremljaku, ki so leta 2004 najprej odločali o nakupu oklepnikov, nato pa podpisali pismo o nameri, s katerim so brez kakršnega koli izbornega postopka in seveda brez javnega razpisa obljubili 'posel stoletja' svojemu strankarskemu kolegu Zdenku Pavčku, ki so mu malo prej za bagatelno ceno prodali državni delež v Sistemski tehniki“. Janša tožilko ob tem sprašuje, ali ni to zloraba položaja.

Ne vem kdaj in kje, a očitno je še vedno živa partija ali njena naslednica udbomafija ali kakor koli kdo pač poimenuje preživele metode in organizacije stalinističnih časov na Slovenskem, naročila navezi Kos-Hrastar, da obračunava z mano. Tožilka Hrastarjeva je bila namreč dežurna tožilka tudi v času afere Depala vas, ko je Drago Kos, ki se je sicer predstavljal kot Peter iz Sove, nagovarjal policijskega sodelavca, kako naj provocira vojake Slovenske vojske, da bodo grozili novinarjem in jih pri tem posname. Posnetke pa so nameravali uporabiti za diskreditacijo in odstranitev takratnega ministra za obrambo. Ponarejene dokumente v aferi Depala vas, ki naj bi me bremenili, pa je seveda ekskluzivno objavilo glasilo teh ostankov stalinizma, Mladina. Janez Janša

Janša še zagotavlja, da čeprav je bil ves mesec doma, ni prejel nobene obtožnice in da je Hrastarjeva očitno poskrbela, da jo je pred njim prejel „ter še pred sodiščem 'strokovno' preizkusil režimski novinar Borut Mekina, sicer novinar Mladine, ki je objavil članek o domnevni obtožnici.

Ob tem se spominja leta 1988, ko je bil aretiran in odpeljan v zapor na Povšetovi. "Takrat se je od nekod pojavil udbaš Zvonko Hrastar (mož tožilke Hrastarjeve), ki je sodeloval tudi pri moji aretaciji in zaslišanjih, ter dejal, da bo kar on odnesel pritožbo na temeljno sodišče. Da bo tako hitreje tam ali nekaj podobnega. Moja pritožba ni nikoli videla ljubljanskega temeljnega sodišča.“

Prvaku SDS se zdi še posebno zanimiv čas objave obtožnice. Po njegovih besedah se je afera veliki pok iz Finske začela tik pred državnozborskimi volitvami pred dvema letoma, zdaj pa se nadaljuje tik pred kampanjo za lokalne volitve. „Vlada je bila doslej uspešna samo pri prodajanju slovenskega morja, vse drugo se ji je sfižilo, ankete ji kažejo prepričljivo najnižjo podporo v vsej zgodovini Slovenije. Če bi bila to kaka druga vlada, bi jo predsednik republike, bivši predsednik, sindikati, civilnodružbene organizacije, novinarska združenja in mediji že zdavnaj pozivali k odstopu. Ker pa je to 'prava' vlada, so vsi neznansko prizanesljivi in najmanj kar lahko podporniki storijo, je odvračanje pozornosti od krize in dejanskih problemov, ki jim oblast ni kos. Dovolj je bilo pisanja o brezposelnih, ki so presegli magično mejo 100.000, dovolj o stečajih in bedi delavstva v gradbeništvu, ki krvavi za blagor Jankovića in drugih tajkunov, dovolj pisanja o strmo naraščajoči zadolženosti. Po dveh letih te vlade so izgovori na prejšnjo nekoliko manj prepričljivi, zato je potrebna nova bombastična tema. Patria. Vsaj do lokalnih volitev,“ zaključuje Janša.

Krkovič je bil na enem sestanku in še to zgolj slučajno

Tone Krkovič
Tone Krkovič FOTO: Kanal A

Odzval pa se je tudi Tone Krkovič. Zanikal je vse obtožbe, Mladino pa obsodil, da se je vedno pripravljena postaviti v vlogo orožja za doseganje političnih ciljev. "Z nakupom patrij tako službeno kot privatno nimam nikakršne zveze," je zatrdil. Pojasnil pa je, da nikoli ni tajil prisotnosti na srečanju 1. septembra 2005 v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn, ki "se ga je načrtno prekvalificiralo v nekakšen sestanek".

Kot je poudaril, vsaj zanj to ni bil nikakršen sestanek, saj je bil tam prisoten naključno in "nisem imel praktično čisto nikakršne vloge". Zatrdil je, da nikomur ni izročil nobene vizitke, pač pa je tam srečal tujca, ki ju pozneje ni nikoli več videl. Zanika tudi, da bi komur koli grozil. "Naj mi najprej odgovorijo, v kakšnem jeziku sem jim grozil. Ti ljudje so med sabo vsi govorili nemško, jaz pa nemško ne govorim," je poudaril Krkovič.

Hkrati je dejal, da je bila revija že dvakrat pravnomočno obsojena zaradi klevet na njegov račun. "Sprašujem se, ali živim v pravni državi," je povedal Krkovič. Kot je dejal, je en medij zgodbo dal v javnost, nato pa ga tudi ostali mediji – morda nehote – najprej javno linčajo, obtožijo in celo obsodijo. "Jaz pa sploh še nisem prejel nobene obtožnice in ne vem, kaj naj bi zakrivil in česa sem obtožen," je poudaril.

Finski preiskovalec ni želel komentirati

Finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist o obtožnici, ki naj bi bila vložena zoper Janšo, ni želel govoriti, saj da želi najprej slišati uradno potrditev tega.

V zvezi s predsednikom SDS Janšo je glavni finski preiskovalec zadeve Patria le povedal, da so ga v zadevi zaslišali kot osumljenca. Je pa poudaril, da je šlo za predkazenski postopek.

Sicer pa so finski preiskovalci svoje delo po njegovih besedah že skoraj končali. Opravili bodo še eno zaslišanje in nato zbrali dokumentacijo, ki jo bodo poslali osumljencem. Ti imajo nato še možnost zaprositi za dodatna zaslišanja ali preiskave. Ko bodo kriminalisti dobili še njihove končne izjave, bo predkazenski postopek končan in dokumentacijo bodo predali tožilstvu, je pojasnil Björkqvist in zatrdil, da se bo to zgodilo še v septembru.

Povedal je tudi, da je osumljenih sedaj 13 in da gre za finske državljane ter da so preiskovalci sicer zaslišali še okoli 10 oseb iz drugih držav, ki so imele status osumljenca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (729)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garfield7497
02. 09. 2010 16.13
SPET MAJO NOVINARJI KAR NAENKRAT NEKE PAPIRJE A SO PONAREJENI??????BLAAAAAA
Modrii
02. 09. 2010 16.10
mac4_m 28.08.2010, 15:05 -1 dejansko je zelo banalno in cinično, da je trenutno v sloveniji janez janša edini človek, ki lahko zaustavi politično-sodno-bančno-tajkunsko navezo, ki je to deželo oropala, pokradla, zbankrotirala in popolnoma uničila... Skoraj bi se s tabo strinjal. Samo en manjsi popravek bom naredil v tvojem besedilu da se bo ujemalo z dejstvi. dejansko je zelo banalno in cinično, da je trenutno v sloveniji janez janša edini človek, kateremu je uspelo ustvariti politično-sodno-bančno-tajkunsko navezo, ki je to deželo oropala, pokradla, zbankrotirala in popolnoma uničila... Smesno pa je to... da je zadnji ki bi smel kar koli govorit cez te ljudi saj jih je on naredil to kar so danes. Boh ne daj da bi kdo preveril ce je imel tudi tam kaksne provizije zagotovljene...
nefretete
02. 09. 2010 15.38
nosferatu vedno drugi krivi! njemu pa se pleška sveti od nedolžnosti. Giovanni Innocente.
472683
30. 08. 2010 13.08
J.J. kje je denar od preprodaja orožja ? To se je dogajalo, čeprav je bil embargo.
srebrnibreg
28. 08. 2010 17.26
vinadap.28.08.2010, 16:54 Izgleda, da imaš nekje neke veze, ker sem jaz to tudi vedno trdil a sem na veliko dobival minuse. Celo trdim, da on brez petokrake zvezde na glavi nikoli nebi bil to kar je zdaj.
vinadap.
28. 08. 2010 16.54
srebrnibreg 28.08.2010, 15:24 JJ JE DOKAZANO bil rdečkar in komunist!
srebrnibreg
28. 08. 2010 15.24
zahod.west 28.08.2010, 13:48 Janša te bo tožil, ker ga mečeš med rdeče in komuniste.
mac4_m
28. 08. 2010 15.05
dejansko je zelo banalno in cinično, da je trenutno v sloveniji janez janša edini človek, ki lahko zaustavi politično-sodno-bančno-tajkunsko navezo, ki je to deželo oropala, pokradla, zbankrotirala in popolnoma uničila... Seveda so strah teh ljudi in njihove reakcije temu primerne....
M-teorija
28. 08. 2010 14.49
volek28.08.2010, 13:30 Tukaj se mi zdi , da so najine želje in pogledi, kjub morda gledano z različnih bregov precej podobne. Oba želiva le uravnoteženo politiko z pravo državotvorno pozicijo in pravo, kritično tudi državotvorno opozicijo. Na žalost pa je današnja politična scena vse prej kot omenjene želje. Po mojem, bi bilo prav, da se izvorno desnica in levica deli samo in izključno po eni zadevi. Levi izhajajo in naj bi gradili ob mase ljudi in naj bi neposredno poskrbeli za maso (socialo) iz katere naj bi posledično rasel razvoj z zdravo in široko osnovo. Desni pa naj bi z omogočanjem programov in pogojev pospeševali paradne konje, ki naj bi posredno poskrbela za sociano blagostanje države. Torej levi naj bi gradili od spodaj neposredno , desni preko vlečnih konjev. In samo to naj bi bila med njimi razlika. Vse ostalo, pa naj bi z ponudbo programov poskušali to doseči. Pri nas pa se namesto tega levi , pa tudi desni delijo in posledično delijo državljane z vso balastno neproduktivno problematiko, ki ne samo, da nima veze z razvojem in mu jemlje energijo, temveč predstavljajo ovire, da cepetamo na mestu, ker zaradi njih ne moremo preko. Zakaj hudiča morajo pri nas vsako desno stranko prežemati razne ksenofobije?!,zakaj namesto nacionalističnih disklafikacij ni državotvornih povezovalnih vključkov v programih, kajti državo sestavljajo ponavadi res največja nacija, vendar, je še cela paleta marginalnih skupin, ki bi z svojimi potenciali in sposobnostmi, lahko veliko prispevale za državno blaginja. Namesto tega pa se jih vedno odriva na obrobja, sramotilne stebre, ki jih izljučujejo. Na žalost, ker imamo takšno desnico z nepotrebnim balastom, ne gre drugače, imamo tudi levico, ki na vse večji desničarski balast odgovarja , z ravno tako balastnim, protibalastnimi neproduktivnimi protiksenofobičnimi odgovori. V obeh primerih gre za to, da ne samo, da ne prihaja do sinergije, temveč izgubo energije na obeh polih.Ravno tako, je balastno in neproduktivno zgodovinsko prepucavanje, politiziranje z napakami, ki so jih počeli naši prednik, katere napake so nam bile vsiljene s strani velikih. Velikih, ki so že zdavnaj presegli vse zamere, pri nas pa kot, da vi se tisti iracionalni duhovi v valovih vračali in nas razdvajali kot takrat.Namesto, da bi se ukvarjaliz sedanjostjo in vizijami se ukvarjamo z revizijam preteklosti. S tem naj se ukvarjajo le zgodovinarji in pristojni, ne pa politika in gospodarstvo. Pred časom se je pokazala iskra upanja, da s pojavom novoustanovljene stranke SU, dobimo res pravo stranko, ki je sposobna združevati vse državljane za skupne vrednote, skupno dobro, ki jih ne bo zanimala preteklost, ampak sedanjost, ki jih ne bo zanimala barva kože, ne spolna usmerjenost, temveč njegove vrline, potencial in sposobnost, da lahko prispeva, k blagostanju države. Na žalost, pa se glas Su, ali kakšne druge stranke s podobnimi podledi premalo sliši. Zgleda, da se izgubljajo v vetru, bolje viharju, ki ga ustvarjajo stranke ki so že na sceni.
HLAPCI.HLAPCI
28. 08. 2010 14.35
Bil bi že čas da se karte dajo na mizo. Ne pa da se skrivajo še iz 90 let pa do danes. Mogetova komisija je vse lepo razčistla, samo lepo je treba it od točke do točke.
trava@pinkponk.com
28. 08. 2010 14.29
Tonček Balonček veš kaj to kar si napisal 28.08.2010, 09:46 je pa vic stoletja.pismo koliko ste dobili od JJ da ga hočete na vsak način brant.on revček je nedolžen.še dobro da je smeh pol zdravja.
mik1970
28. 08. 2010 14.20
Podkupnino so dobili vsi,Janez Janša jo je dobil od Črnkoviča,z imenom in priimkom,boš tožil jANEZ?rAJE NE,SAJ VEŠ,OKOSTNJAKI!!!
mik1970
28. 08. 2010 14.19
Pri nas pa rožice rastejo,vse drugo pa blokirte,sramota.
DarthRevan
28. 08. 2010 14.06
Jaz sem, namesto da bi se tule prerekal, današnje sveže dopoldne porabil za en pomirjujoč sprehod, ki je po vročinskem valu zadnjih dni prišel še kako prav. Pa še bolj zdrav je kot izgubljanje živcev.
jecmenar
28. 08. 2010 14.00
JST MISLM DA MAMO DEFINITIVNO NAJSLABŠE MEDIJE NA CELEM SVETU... NOVINARJI LAHKO SE MAL ZAMISLTE... KAJ BEREM PO ČASOPISIH!!!! BEDARIJE NEUMNOSTI!!! NIKJER NA SVETU NE VIDŠ DA BI MEDIJI NAPADAL OPOZICIJO... S TEM DA MAMO NAJSLABŠO VLADO DO ZDJ!!! IN SE MEDIJI ŠE VEDNO UBADAJO Z OPOZICIJO PA NE SAMO TO, ŠE TOŽILSTVO... SE UBADA Z DOMNEVAMI??!! WTF!!?? IN TE DOMNEVE SO PODLAGA ZA OBTOŽNICO KAO!!??? IN POL ŠE NOVINAR NAPIŠE V ČLANEK DA JANŠA LAŽE, IN DA NEJ POKAŽE KAR MA... ČE NČ NISI DUBU, NE MORŠ NČ POKAZAT, A JE TKO? OČITNO STE PA DRUŽBOSLOVCI V SLOVENIJI ŠE VEDNO TOK ZABITI DA NITI TEGA NE POŠTEKATE. MOGL BI ZAPRET TE KOMUNISTIČNE USTANOVE, KJER NE NAUČIJO DRUZGA K SAMO KAKO ZAJEBAT DRUZGA, IN KAKO NA NAJBOLŠI NAČIN UKRAST!
zahod.west
28. 08. 2010 13.48
vsi ostali prijatelji evropejci vedo, da samo slovenska levica ne zmore obsoditi komuniste......na noben način.
zahod.west
28. 08. 2010 13.47
dejstvo ostane: v Eu.ju se vsi izogibajo naši rudečih , ker jih pač kulturno ne zmorejo prenesti...saj vsi vedo, da so kulturne sramote evrope
zahod.west
28. 08. 2010 13.46
kar naj brišejo
zahod.west
28. 08. 2010 13.41
kot je pač vsem znano je naša levica najbolj osramočena "skupščina" v Eu-ju......ker vsi vedo, da os kulturne sramote evrope, se jih vsi (ponavljam v Evropi, kajti v afriki in aziji imajo veliko simpatizerjev...od gadafija naprej) izogibajo..na eleganten način.
zahod.west
28. 08. 2010 13.41
kot je pač vsem znano je naša levica najbolj osramočena 2skupčina" v Eu-ju......ker vsi vedo, da os kulturne sramote evrope, se jih vsi (ponavljam v Evropi, kajti v afriki in aziji imajo veliko simpatizerjev...od gadafija naprej) izogibajo..na eleganten način.