Slovenija

VIDEO: Ekskluzivni posnetki Janeza Janše na Dobu

Ljubljana, 24. 06. 2014 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./S.S./V.L./STA
Komentarji
1863

Objavljamo ekskluzivne posnetke Janeza Janše, ki prestaja zaporno kazen na odprtem oddelku zapora Dob, imenovanem Puščava. Janša je v modri majici v spremstvu paznika opravil enega svojih prvih zaporniških sprehodov.

Na ekskluzivnih posnetkih, ki so jih objavili v oddaji 24UR, si lahko pogledate Janeza Janšo, ki je danes okoli 13. ure v spremstvu paznika opravil enega svojih prvih zaporniških sprehodov. 

Janša na enem od svojih prvih sprehodov na Dobu.
Janša na enem od svojih prvih sprehodov na Dobu. FOTO: POP TV

Medtem je danes Jože Podržaj, v.d. generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, na novinarski konferenci povedal, da Janez Janša biva v triposteljni sobi, in sicer v objektu nekdanje vojašnice, ki so ga pred tremi leti pridobili od ministrstva in ga obnovili.

Tam je 21 postelj, vse so zasedene. Večina sob je triposteljnih ali štiriposteljnih, nekaj je dvoposteljnih. Obiski so mogoči ob sredah in sobotah, med 9. in 17. uro, zaporniki pa gredo lahko z obiskovalci v bližnjo okolico - vse do Mirne, Šentruperta in Mokronoga - za največ pet ur. Podržaj je poudaril, da je obisk zapornika pravica posameznika, a je omejena na dvakrat tedensko po eno uro.

V Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju v odprtem pismu predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pozivajo, naj začne prednostno in urgentno odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša.

V obdobju prvih 30 dni so izhodi možni, a zelo izjemoma. Če nekdo umre in bi se rad udeležil pogreba, ali ob nekaterih drugih izrednih dogodkih, sicer izhodov v tem obdobju ni. Na odprtem oddelku je glede na pomanjkanje kadrov le ena strokovna delavka, ki obravnava teh 21 zapornikov, ki so tam, je razložil Podržaj.

Uporaba interneta ni nadzorovana

Janša je v objektu nekdanje vojašnice večino časa sam, je dejal Podržaj. To pa zato, ker kar sedem zapornikov prestaja tako imenovan vikend zapor, nekateri pa delajo po pogodbi v zunanjih podjetjih.

Janša je tako že na t.i. odprtem oddelku. Z veliko verjetnostjo na upravi in v zaporih pričakujejo, da ne bo nikakršne zlorabe tega režima. Vsestransko so preverili informacije in možne zaplete in ugotovili, da zadeva ni problematična tako zelo, da bi morali zaradi Janše kakorkoli spreminjati režim. Na odprtem oddelku ima na voljo internet in telefon, katerih uporaba ni nadzorovana. Zdravniško oskrbo pa ima zagotovljeno v matičnem zavodu.

Janša je tako danes že tvital. Na Twitterju je med drugim zapisal: ''Hvala vsem vam zunaj za podporo in za širjenje resnice. Hvala tistim znotraj za korektnost.''

Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je v zadevi Patria vložil obsojeni Janez Janša, je bila danes skladno s pravili dodeljena novi sodnici poročevalki, ta je z delom na zadevi že začela, nadaljnja dinamika postopka pa je odvisna izključno od njenih ugotovitev in odločitev, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Predsednik sodišča Branko Masleša ob tem odločno zavrača vsa namigovanja o zavlačevanju odločanja ali manipuliranju postopka.

Privilegijev Janša nima

Na vprašanje, ali ima posebne privilegije, je Podržaj odgovoril, da ne.

Na vprašanje, kako je mogoče, da je Janša na odprti oddelek prišel že po pičlih treh dneh, pa odgovarjajo, da se to sicer običajno zgodi po petih do desetih dneh, a da so pred časom nekega zapornika premestili v odprti režim po dveh dneh od njegovega prihoda. Obsojeni nekdanji šef Merkurja Bine Kordež je bil na polodprti oddelek premeščen po osmih dneh, je še dejal Podržaj.

Janša lahek zalogaj

Primer Janše je po besedah Podržaja penološko popolnoma enostaven in za dobske razmere lahek zalogaj. Če se torej odmisli ime in priimek, gre za nekoga, ki je obsojen na dve leti zapora, ne gre za kaznivo dejanje, povezano z drogo, nasiljem ali spolno nedotakljivostjo, je dodal. V zapor je prišel sam in urejen, kar po njihovem pomeni, da ni bil alkoholiziran, pod vplivom drugih substanc in agresiven.

Janšo so v petek na Dob pospremili njegovi podporniki.
Janšo so v petek na Dob pospremili njegovi podporniki. FOTO: Miro Majcen

Novinarje je zanimalo, ali bi se lahko Janša v predvolilne oddaje in podobno vključeval prek programov, kot so Skype. Podržaj je pojasnil, da je nesmiselno, da posegajo v vse, kar omogoča računalnik, saj je ta na odprtem oddelku dovoljen. Glede neposrednih vklopov, da bi torej prišla snemalna ekipa v zapor in mu tako omogočila sodelovanje v oddaji, pa je dodal, da se treba zavedati, da je to vendarle zapor in so omogočene komunikacijske poti maksimum, ki je primeren za to, da se sankcija izvrši.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni