Slovenija

Anketa: Jankoviću in Virantu dobro kaže

Ljubljana, 15. 10. 2011 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lista Zorana Jankovića je potisnila Janševo SDS na drugo mesto, takoj za njima pa je Lista Gregorja Viranta. Pahorjeva SD je pristala šele na petem mestu, za Erjavčevim Desusom. Kaj pa pravi Kučan?

Anketa, ki jo je danes objavil časnik Delo, napoveduje zmagoslavni vstop Zorana Jankovića in Gregorja Viranta v politični prostor. Anketa, ki so jo naredili po tem, ko sta svoj pohod na volitve napovedala tako Janković kot Virant, napoveduje korenite spremembe.

Jankovićeva lista bi premagala SDS.
Jankovićeva lista bi premagala SDS. FOTO: Damjan Žibert

Če bi bile volitve jutri, bi za Listo Zorana Jankovića namreč glasovalo največ, 19,4 odstotka volivcev, za stranko Janeza Janše SDS pa 19,3 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu bi pristala Lista Gregorja Viranta (6 odstotkov), na četrtem pa DeSUS Karla Erjavca (5,3 odstotka). Stranka Boruta Pahorja SD bi glede na anketo, ki so jo izvedli med 865 anketiranci, dobila 4,1 odstotka, takoj za njo pa bi se s 3,7 odstotka glasov zvrstila Stranka za trajnostni razvoj TRS Matjaža Hanžka.

S 3,2 odstotka glasov bi na sedmem mestu pristala stranka Zmaga Jelinčiča SNS, za njo pa bi se povzpela NSi (3,2 odstotka), medtem ko bi stranka SLS Radovana Žerjava prejela 3,1 odstotka glasov.

Lista Gregorja Viranta bi pristala na tretjem mestu.
Lista Gregorja Viranta bi pristala na tretjem mestu. FOTO: Aljoša Kravanja

Sledita stranki Katarine Kresal LDS (1,7 odstotka) in Gregorja Golobiča Zares (1 odstotek), medtem ko bi prejšnjo nedeljo ustanovljeno Gibanje za Slovenijo prejelo 0,4 odstotka glasov.
Kateri stranki oziroma listi bi podelili svoj glas še vedno ne ve 20,5 odstotka vprašanih, medtem ko se jih 8,9 odstotka volitev ne bi udeležilo.

Prvi predsednik države je podprl Zorana Jankovića.
Prvi predsednik države je podprl Zorana Jankovića. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot kažejo rezultati, je Lista Zorana Jankovića pobrala volivce levih strank, podporo pa ima v celotni Sloveniji, ne samo v Ljubljani ali osrednjeslovenski regiji. Lista Gregorja Viranta pa je, kot kaže, aktivirala volivce, ki so bolj sredinsko usmerjeni, saj SDS ni izgubila podpore. Edini stranki, ki jima naskok novih strank ni škodil, sta SDS in NSi, ki imata tokrat celo nekoliko večji delež glasov, pa morda še Desus, ki je ostal na istem kot prejšnjič.

Prvi slovenski predsednik Milan Kučan je za Žurnal24 povedal, da je bilo več razlogov, zakaj so Jankoviću predlagali, naj vstopi v volilno tekmo. ''Končati je treba agonijo slovenskega političnega prostora, v katerem preigravanje med strankami vodi do blokad odločanja. Najti je treba ljudi, ki bodo sposobni določiti prioriteto nalog in te tudi učinkovito rešiti,'' je povedal. Profesionalno, strokovno alternativo sedanjim ideološkopolitičnim platformam za reševanje Slovenije želi po njegovem ponuditi Virant , ki ''gotovo strokovno obvlada svoje področje''.

Z Janezom Janšo pa se Kučan ne ukvarja, prav tako ga ne zanima njegovo življenje. Kar ga moti, so njegove politične metode. ''Med njimi namreč ni malo takšnih, ki po mojem mnenju ne spadajo v repertoar demokratične politike,'' je še povedal za omenjen portal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (772)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
19. 10. 2011 10.43
Jankovič vam je že ukradel (trgovke in trgovci) proste nedelje, pomalem lastnini Ljubljano, sedaj pa prehaja že na državo. Bliže ko bo koritu, bolj bo imel odprte roke, Res smo slepi, vidimo samo Stožice, ne pa revežev, ki so na račun njih postali in kreditov, katere plačujemo davkoplačevalci. Zanima me če je kakšen EURo primaknil iz svojega računa.
usi-glih
18. 10. 2011 20.09
Bravo Jankovič nič čudnega da sta skupaj stopila " navidezno skregana " Virant in Janša , ki samo tekmujeta kdo bo bolj mastno pljunil na Jankoviča. Ampak be* ne vesta , da z vsakim pljunkom po Jankoviču in njegovima sinovoma delata njemu zastonj reklamo. Očitno o kampaniji ne vesta nič kot tudi ne o vladanju in USTAVRJANJU saj sta do sedaj vseskozi prisesana na državni zizek.
SamiIdioti
17. 10. 2011 20.52
SamiIdioti
17. 10. 2011 20.25
SLOVENCI SMO ALI NISMO PREDLAGAM LAHOVNIKA IN MARUŠIČA ZA VODENJE DRŽAVE V RAZSULU.TAKOJ TUD NEBOSTA MOGLA NAREDIT IZ * ZLATO AMPAK Z ČASOM BOSTA USPELA.PUSTIT JIMA JE TREBA ODPRTE ROKE.BREZ OZADJA KER STA SPOSOBNA ČLOVEKA.
armagnac
17. 10. 2011 14.27
+1
Haha , Tonček Balonček tudi jaz ne vem kaj so pokradli,ker so vse tovarne delale s polno paro in delavci so imeli plače,pa na dopust so šli v njihove domove. Krast se je začelo v demokraciji
armagnac
17. 10. 2011 13.54
Čisto vseeno je kdo bo prišel gor.Treba bo speljat reforme, ni druge.Pametnjakoviči ste tudi proti malemu delu glasovali
Tonček Balonček
17. 10. 2011 11.46
Pa akj so kradli? Pomladniki so ans podučili, da se včasih itak ni nič delalo in da so ljudje stalno sedeli na sestankih. In če se ni ustvarjalo, ni bilo aj dosti krasti! Verjetno imaet v mislih tiste svinjske polovice in cviček za Pepco Kardelj? Večina tajkunov ni članov nobene stranke, ker je to nespodobno, oni so nadstrankarski in so za sodelovanje "odprti" z vsemi, recimo Zidar, ki ej zidal za vse, ne gelde na vero, raso, spol, politično prepričanje..., da je bil le denar! Zgradil ti je mošejo, katedralo, avtocesto, tunel ali karkoli pač! Tovšakova pa ni bila SDS, ampak sekretar5ka krščanskih demokratov, saj je delala po načelih katoliškega etosa! Šrot je bil pa bližje Ljudski stranki. Članstvo v stranki nima nobene zveze s tajkunstvom.Članis tarnk so običajno razni reveži in fanatiki i jih potem ponucajo za limanje plakatov, pripravo zborovanj, proslav, fotokopiranje, ogalšanje po forumih, glasovanja po GSM itd. ter so popolnoma na rodu tistih prvih desetih, ki odločajo o vsem. Kor v Cerkvi, kjer ženičke ribajo farovže in z rožami krasijo oltarje, pečejo hostije, na sam nauk in oznanjevanje pa nimajo nikakršnega vpliva! Skratka, tajkuni praviloma niso člani nobenih strank, samo mrežijo. Jankovič ni v nobeni stranki recimo, pa Zidar in še do tudi ne! Tudi krašovec in "braća" jamnik niso v nobeni stranki, Kordež in Šrot ter BAvčar tudi ne, jih nihče noče!
pesnitev
22. 11. 2011 21.58
Le zakaj Šrot simpatizira z Janšo? Zakaj sin simpatizira z očetom? Ker ga je on ustvaril!
KATANEC
17. 10. 2011 11.41
Takšna situacija kot je bila zadnjih 20 let se mora končati. "Zatohlo zdraharstvo" brez kančka dobronamernosti. Le politikantska strankokracija. In tu kraljuje SDS, ki spada po svojem ravnanju v 19. stoletje.*
rajonar
17. 10. 2011 11.23
srebrnibreg16.10.2011, 17:243 mac4_m 16.10.2011, 15:53 Ljudje, ki so prej 20 let kradli in uničevali vse kar smo za časa juge spravili skupaj so lahko nadaljevali s svojimi umazanimi dejanji. a niso za časa juge komunisti samo kradli. Vsaj po trditvah desničarjev. Kar hitra sprememba mišljenja samo, da je v korist Janše. srebrni, kradli so zelo nežno do titove smrti. Po njegovi smrti pa so samo v desetih letih uničili državo. akterje poznamo.drnovšek,miloševič,tudjman,izetbegovic,kuc... Kradli so tudi po osamosvojitvah posameznih dežel. Nihče zato ni nič odnesel s sabo, zgodovina jih bo poskrala, in kmalu ne bo nikogar več. Vsak je samo določen čas, lahko dela dobro, lahko slabo, sojeno bo pa vsakemu glede na to, kar je počel... Naj mi kdo pove ime vsaj enega tajkuna ki je član SDS
rajonar
17. 10. 2011 11.21
Če pa je anketa objavil časopis Delo, bo pa že držalo. Bolj navijaškega časopisa v škodo delavcev, kot je ta,v Sloveniji ne premoremo.Že do sedaj so izgubili ogromno bralcev in upam,da gre slej ko prej v stečaj. Kaj boste tedaj vrli navijaški novinarji počeli. Pluvate v lastno skledo.Kdor je pravi slovenec, domoljub,ve koga mora voliti. Ostalim lahko pomaga samo bog ali pa še ta ne.
jonik
17. 10. 2011 08.51
sami naivneži,kako se jih sploh morate tako veseliti
Slava_Rusiji
17. 10. 2011 00.48
Zoki že vodi. Toooooooooooooo!
mac4_m
16. 10. 2011 21.50
srebrnibreg16.10.2011, 17:243 mac4_m 16.10.2011, 15:53 Ljudje, ki so prej 20 let kradli in uničevali vse kar smo za časa juge spravili skupaj so lahko nadaljevali s svojimi umazanimi dejanji. a niso za časa juge komunisti samo kradli. Vsaj po trditvah desničarjev. Kar hitra sprememba mišljenja samo, da je v korist Janše. srebrni, kradli so zelo nežno do titove smrti. Po njegovi smrti pa so samo v desetih letih uničili državo. akterje poznamo.drnovšek,miloševič,tudjman,izetbegovic,kuc... Kradli so tudi po osamosvojitvah posameznih dežel. Nihče zato ni nič odnesel s sabo, zgodovina jih bo poskrala, in kmalu ne bo nikogar več. Vsak je samo določen čas, lahko dela dobro, lahko slabo, sojeno bo pa vsakemu glede na to, kar je počel...
verainupanje
16. 10. 2011 21.19
Jankoviču in Virantu dobro kaže - Slovencem pa slabo!
Brus123
16. 10. 2011 21.05
Mr. 5%, kdo je že to? Seveda, Zoki!
kiss-my-ass
16. 10. 2011 20.48
Desna PAAAAAAAAAAAAAAAAANIKA je to! Dobro ti gre Virant!
marsala
16. 10. 2011 20.41
Jankovic samo tako naprej !!!!
robba
16. 10. 2011 19.59
kiss-my-ass 16.10.2011, 10:31 dej,zresn se in ne filozofiraj.statično razmišljanje?! aja,ti razmišljaš elastičn,pred par leti si navijal in v oblake koval z tvojim ex predsednikom neobremenjenega,mladega,perspektivnega, lepega itd itd borata. kam ste ga sedaj skril? če ga niste zavrgl?
Marjan Domajnko
16. 10. 2011 19.56
Kučan vedno si mešal drek pa še zdaj ga hočeš
volek
16. 10. 2011 19.48
LAHOVNIK FOR PRESIDENT!!!!! Kar je povedal na POP TV z enim stavkom ima več teže kot vsa nakladanja sogovorcev. NAJPREJ MORA MANDATAR POPOLNOMA RESETIRATI KRIVOSODJE DA POSTANE PRAVOSODJE. Lahovnik, ki nikoli ni bil fan SDS-a je povedal, da je njihov program najboljši. Virant, če se boš dogovarjal, ti bo vmes crknila država.