Slovenija

Jankovića se ne lisiči

Ljubljana, 13. 12. 2006 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker je ljubljanski župan parkiral brez dovolilnice, je dobil globo. Naslednji dan je redarko poklical na zagovor.

Ljubljanski župan Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: POP TV

Sredi minulega tedna so iz uprave javnega podjetja Ljubljanskih tržnic poklicali občinsko redarsko službo, naj naredi red v strogem središču Ljubljane, točneje v bližini Pogačarjevega trga. Redarji so se odpravili na pot in ugotovili, da je tam nekaj nedovoljeno parkiranih vozil. Med njimi je bil na označenem parkirišču občinske uprave - v t.i. rumeni coni - parkiran tudi srebrno siv mercedes, in to brez posebne dovolilnice. Tudi njega je doletela enaka usoda kot ostale prekrškarje: globa in lisičenje.

Kar se za navadne smrtnike običajno konča s plačilom kazni ali pa vložitvijo ugovora, pa se v tem primeru ni zgodilo. Izkazalo se je, da je voznik mercedesa novi ljubljanski župan Zoran Janković. Ukrepanje občinske službe ga je tako razburilo, da je naslednji dan na zagovor v svoj kabinet poklical kar redarko, od katere so njeni šefi dan prej zahtevali, naj na ljubljanski tržnici "naredi red".

Opozorilo o prekršku odslej le še na recept?
Opozorilo o prekršku odslej le še na recept? FOTO: POP TV

'Želim videti tisto redarko!'

Župan si je namreč, tako piše v anonimki, ki je zaokrožila v javnosti, "zaželel videti tisto mestno redarko", ki je odredila priklenitev vozila z licicami. Ob soočenju na štiri oči jo je vprašal, ali se je z lisičenjem njegovega mercedesa "hecala". Ogovorila mu je, da "to ni bil noben hec, ampak zelo resna zadeva". Janković ji je odvrnil, da če se ji stvar res zdi tako resna, da "naj ve, da jo bo odslej vedno klical, če kakšno vozilo ne bo kje sankcionirano", in da se "bo morala zagovarjati pri njem". Rekel ji je, "da on veliko hodi po mestu in videva veliko vozil v prekršku".

Deloval naj bi maščevalno

Lisice na avtomobilu
Lisice na avtomobilu FOTO: Dare Čekeliš

Redarka je Jankoviću pojasnila, da ona sama ne predstavlja celotnega ljubljanskega redarstva, zato ne more odgovarjati za vse neizrečene globe. "Deloval je grozeče in maščevalno in mestna redarka je prišla do spoznanja, da je njegovo obnašanje in ravnanje nesprejemljivo," piše v anonimki. To mu je tudi povedala, on pa naj bi ji rekel, da mu je "vseeno, kaj si ona o tem misli."

Janković tako ni izkoristil možnosti, ki mu jo ponuja zakon in sicer, da lahko vloži ugovor ali pa v osmih dneh plača polovični znesek globe (t.i. 50-odstotni popust za pravočasno plačilo kazni). Namesto, da bi se po morebitni vložitvi ugovora župan zagovarjal pri sodniku-ci za prekrške, se je pred njim morala zagovarjati redarka, ki je zgolj vestno opravila svoje delo. Prav to je od uslužbencev občinske uprave zahteval Janković ob prevzemu županske funkcije.

Predpisi veljajo samo za ene?

Redarka je o dogodku poročala direktorici občinske inšpekcije Biserki Cizar in svojemu predpostavljenemu Antonu Vozlu, vodji mestnega redarstva, in ju prosila, naj Jankoviću predstavita vlogo in način dela redarske službe. To se kot kaže ni zgodilo, saj se je Cizarjeva danes oglasila v enem od časnikov, češ da je bil namen Jankovićevega pogovora z redarko zgolj "pojasnilo oziroma utemeljitev izrečenega ukrepa in ne zagovor".

Lisice na avtomobilu
Lisice na avtomobilu FOTO: Dare Čekeliš
Janković predsednik javnih podjetij

Svet ustanoviteljev javnih podjetij, povezanih v Holding Ljubljana, se je danes sestal na prvi redni seji, na kateri so člani sveta za predsednika soglasno izvolil župana MO Ljubljana Zorana Jankovića.

Ljubljanski župan je primestne župane seznanil s svojim programom in vizijo, ki vključuje tudi nekatere spremembe v organiziranosti javnega holdinga. Poudaril je, da pričakuje tudi njihovo tvorno sodelovanje, pri čemer je dobil popolno podporo vseh članov sveta. Vsi sklepi so bili sprejeti soglasno, so še sporočili z MOL. (sta)

Ko smo na mestnem redarstvu želeli preveriti dogodek, smo izvedeli, da je vodja ljubljanskih redarjev Vozel zbolel. Na vprašanje, ali bi na njegovo bolezen utegnilo vplivati Jankovićevo ravnanje z redarko, smo na drugi strani telefona slišali samo globok vzdih in napotek na županovo predstavnico za stike z javnostjo, češ da imajo "taka navodila".

Zaznamka ni in ga ne bo

Čudežno je izginil tudi uradni zaznamek, ki ga morajo ob vsakem ugotovljenem parkirnem prekršku napisati redarji in redarke. Oziroma, uradni zaznamek o županovem prekršku po preverjenih informacijah sploh ni smel nastati.

O dogodku je včeraj na redni tiskovni konferenci spregovoril tudi Janković, ki je priznal, da so njegovo avto redarji olisičili, ker dovoljenja za parkiranje ni postavil na vidno mesto. "Ne mislim problemov reševati s komuniciranjem prek medijev," je na nadaljnja novinarska 'vrtanja' odgovoril ljubljanski župan.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak@email.si
17. 12. 2006 15.33
Ste morda pomislili na to, da je redarka članica SDS, vsi redarji pa zelo dobro poznajo VIP avtomobile?
Franja Gerdej
15. 12. 2006 17.34
Ne verjamem da se Jankoivič ne bi znal obvladati, po moje je redarko odlikoval za dobro opravljeno delo, ker se ni ustrašila niti sivoplavega marcedesa!
zavsakeganekaj@yahoo.com
14. 12. 2006 19.55
Po slovenskoj ustavi svi smo mi jednaki pre zakonom.... ....razan ciganov... ...da nije mogoće Zoki cigan?
Frfola
14. 12. 2006 17.52
Sej se vidi njegova arogantnost. Zdaj vidite, Ljubljančani, koga ste volili. Nekoga, ki se je na zadnjem popisu prebivalstva izdal kot Srba, hoče pomagati svojim z gradnjo džamije, poleg tega pa misli, da bo podkupil Katanca, da bo do konca leta 2008 postal spet naš selektor. Sram naj vas bo!
Uporabnik113189
14. 12. 2006 17.21
Marsikaj bi verjel, če ne bi bili objavljeni posti, v katerih so lepo opisane grenke izkušnje o natančnosti in zakonitosti postopkov.
*Alien*
14. 12. 2006 16.43
Hinko, bravo. Še ena niansa vsem, ki posušajo braniti neubranljivo. Če bi bil jaz ubogi redar (pa na srečo nisem, hehe, vsaj ne na tak način), bi ob ćifovem avtu brez dovolilnice zaključil takole: aham, tukaj pa se ne smem zmotiti. Župan je nov, zdele sigurno preizkuša funkcioniranje redarske službe. Saj ni druge logike. On, ki je tak frajer in velesposoben, sigurno dovolilnice ne bi pozabil nastaviti. Paazi, paazi.. to je ta fora.. Zdaj ga moram kaznovati, nakar me bo jutri pohvalil za vestno delo, mi rekel - svaka ti čast, Biljano moja, mene si prvoga kaznovala, sedaj pa kar tako naprej in rešimo enkrat zauvijek to parkiranje po Ljubljani.. A tebe, bom pa postavil za šefa redara.. Puffff.. (probudila se..) Uboga Biljana.. Kako razočarana je sedaj. Izgubila je par idealov, ki jih je v svojem ubogem, preprostem življenju še gojila. Prva je bila Esmeralda, drugi pa.. šmrc..
vladimir_gajsek@yahoo.com
14. 12. 2006 16.33
Ko je še županovala gospa D. Simšič, so ji vsi oporekali, ker da je rdeča in se kot ateistka zavzema za religijo iz Orienta; zdaj ko je drugi ateist na vrhu magistrata, pa je tudi vsa magistratura inn s slovensko prestolnico vred za čimprejšnjo odprodajo zemljišča, in to kar tako rekoč sredi Ljubljane... Kako spreminja ljubljanstvo svoje javno "mnenje", je v strahu pred oligarhi že zgodovinsko ničkolikokrat potrjeno, znano in jasno. Privilegiji, ki naj jih ima muslimanstvo v katoliški Sloveniji, so zdaj ob pohodu islamizma na Zahod, čisto odveč. Videz kaže, da se z džamijo sredi ljubljanske metropolije strinja po dogovoru z ljubljanskim županom tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran, tako da je potrjeno tudi z evropskokatoliškega modernega gledišča in dostojanstva... Ni več vprašanje - džamija sredi Ljubljane -, saj novinarji nadomeščajo vprašaj s klicajem, ne pa s piko, dvopičjem ali pomišljajem. Vladimir Gajšek, IW
hinko.murovec@siol.net
14. 12. 2006 16.17
Hinko MUROVEC, človeku postane nerodno, ko vidi kako prostaški znajo biti nekateri. Ali ljudje res nimate občutka za recimo malo cinizma, sarkazma, ne enostavno tu je cela zbirka vulgarnih bebavih zmerljivk, ki res ne sodijo v pogovorni jezik normalnih ljudi. G. Jankovič je enostavno naredil napako, ki meji na nepremišljeno neumnost in v bistvu pokazal svoj pravi obraz, ko je najmanj mislil, da se mu bo to zgodilo. Nisem niti zanj niti proti, tudi v Lj. ne živim več in me vse le zabava. Je pa dejstvo, da z verbalnim discipliniranjem " podložnikov" ne bo dolgo vozil. Lj. ni Mercator, in vsi ljubljančani niso njegove trgovke, ki so se ga bale kot hudič križa, saj so vedele, da bodo letele, če ne bodo hvalile njegovega čuta do sočloveka. Prepričan sem, da redarka res ni vedela čigav je avto. Vedela pa je očitno dobro kdo je Jankovič in je zato, da se predvsem zaščiti takoj ukrepala skladno z pravili,. Žal nesrečno. Če ima za šefa navadnega birokrata brez hrbtenice , ki jo je podurhal na bolniško , drugi pa hitel kimati Velikemu Šefu , ima reva pač smolo. Ji pa vsaka čast, jaz bi zaradi nespoštovanja odredbe uradne osebe in nespodobnega odnosa Jankoviča privil drugače pa čeprav bi me potem poskušal vreči iz službe. Končno red je za vse enak, plačuje pa redarja Lj. ne Jankovič. Bo pa očitno najprej uvedel režim kot v Mercatorju, potem pa poskrbel za svoje bližnje brez strahu pred notranjo kritiko. Hinko MUROVEC
Uporabnik113189
14. 12. 2006 16.08
@Alien, pa še nekaj o Balkanu. Vsak ga razume po svoje..Težave tega balkana bi lahko strnil v znano reklo: Bit če nekako.. Vsi se vsega lotijo brez znanja, izobrazbe, spretnosti, denarja, orodja in še marsičesa. Potem se stvar ponesreči.. To velja tako za gospodarstvo kot družbeno upravo.. Zakoni marsikaj rešijo, vendar ne vsega..Pošten odnos do sočloveka največkrat napravi vse zakone nepotrebne..Sklicevanje izključno samo na zakone velja pa samo za robote in računalnike.
Bartolomeus
14. 12. 2006 16.04
sandra.alexandra87, gre za obzorje in ne za poznavanje slovenskega jezika. Kar se barve las tiče, so tudi izjeme.
*Alien*
14. 12. 2006 15.52
Je pa ob tem zanimivo opazovati, zakaj je Balkan pravzaprav Balkan. Dolgo časa mi to ni bilo jasno.. Balkan je Balkan zato, ker Balkanci želijo, da Balkan je in ostane Balkan.Povsem preprosto. Ker je to, kar počenja in je naredil naš ćif iz Leskovca nekaj kar bi sami z veseljem delali, če bi bili veliki ćifi. Pa so samo iz Leskovca. Mentaliteta je to, dragi moji. Globoko zakoreninjena mentaliteta, običaji, kultura in vse ostalo, kar je od matere. Iz tega ni tako preprostega izhoda, kot naivno mislijo tisti, ki se jim avtoritarna reakcija župana bele Ljubljane zdi neracionalna, nemogoča, nemoralna, itd.. Tam doli tako igra pač poteka. In ćif ni kriv, ćif samo dela tako, kot zna. Saj ste ga, prvo kot prvo, izvolili ravno zato, da bo delal in počel to, kar zna. Kaj se sedaj čudite??
hefaist
14. 12. 2006 15.51
Evo, Klasik je razumel vse, janez105 pa nicesar. Kako zanimivo, pa isti clanek sta prebrala. Morda bi za nekatere morali uvesti se podnapise na spletnih straneh?
Uporabnik113189
14. 12. 2006 15.48
No pa poskusimo drugače. Odgovor redarke na županov vprašanje ali je vse to šala bi bil lahko sledeč: "Ne to ni bila šala, vendar nisem vedela, da je to vaše vozilo. Ker sedaj vem da je postopek NEPOTREBEN, vam bom pomagala, da bo prekinjen. Storila bova sledeče...blabla" Ne samo da takšnega ogovora ni bilo, njen odgovor je usmerjen v podlo igro proti nosilcu funkcije.. Za mene je vse jasno..
lalive@email.si
14. 12. 2006 15.32
janez105, tega ni prav nihče v dosedanji debati rekel, nekoga na položaju se seveda MORA KAZNOVAT, v primeru da je taka kazen upravičena. In prav je tako. Tukaj je šlo bolj za odnos do podrejenega in reakcijo na situacijo..Če bi imel dovolilnico za parkiranje avtomobila bi se vsak normalen zemljan pritožil na prisojeno mu kazen...Vprašanje je le, na kakšen način bi to dejanje izvedel.
kritika@email.si
14. 12. 2006 15.25
Pustimo simpatije in nesimpatije na stran in poskusimo biti objektivni in fer v temu primeru. Zgodilo se je, da je župan Jankovič naredil napako za kar je predvidena denarna kazen. Bistveno je, da se zavedamo, da vsi ljudje delamo napake, a žal ali ne, zanje tudi odgovarjamo. Če potegnemo vzporednico s pravom, večina ve, da tudi neznanje ni opravičilo! In ŽUPAN BI MORAL BITI PRVI, KI DA ZGLED DRUGIM OBČANOM KAKO SE PREVZEMA ODGOVORNOST ZA SVOJE NAPAKE. Ker dejansko je napaka njegova in ne od redarke, ki je kot jaz vem opravljala pravilno svoj poklic. Pa četudi bi bila napaka od redarke, bi pameten in zrel človek preprosto plačal kazen in ne delal cirkusa od tega in grozil redarki z izgubo službe in druge neumnosti. Tako pa je Jankovič sprožil cel plaz nevarnih posledic: redarji se bodo bali celovito opravljati svoj poklic, eni občani si bodo začeli domišljati, da lahko tudi sami to počnejo, drugi pa bodo še bolj verjeli, da živimo v državi, kjer imajo nekateri večje pravice, drugi manjše in še bi lahko našteval. In vse te reakcije ljudi so do neke mere upravičene, ker če njihov župan to počne, zakaj ne bi tudi oni? VSE TO ZARADI ENEGA EGA. A je res vredno tega?
marjanka99
14. 12. 2006 15.19
limonca4 Vratarji imajo lahko različne zadolžitve. Najpogosteje preverjajo kdo vstopa v stavbo in nadzirajo parkirni prostor firme.
janez105@gmail.com
14. 12. 2006 14.48
Se samo, vidi da ste vajeni biti ovce na povodcu. Nekoga na položaju se ne sme kaznovati, navadno rajo pa lahko ODIRAŠ kakor hočeš. BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU. Jebeš tako državo.
hefaist
14. 12. 2006 14.38
Eh, ne zamerite malomescanu janezu105, ki nicesar ne razume. Nekateri pac niso sposobni videti drugega, kot tega kar jim servirano na pladnju sugerirajo drugi. Revcek.
Uporabnik113189
14. 12. 2006 14.21
Kreten si ti Janez105. Če bi Jankovič dovolil da se iz njega norčuje njegov redar, se bo jutri v upravi našla cela horda raznih paragrafmojstrov, ki bodo našli neomejeno količino zakonitih izgovorov zakaj česa niso naredili. Naj rajši iščejo izgovore kateri paragrafi jim DOVOLJUJEJO kaj narediti in to čimprej, sicer bo to počel kdo drug. Prepričan sem da bo našel zakonito pot in se znebil zaposlenih s takimi negativnimi lastnostmi. Potem se lahko zaposlijo pri Janezu, pa naj tebe jeb**jo, če te to veseli.
janez105@gmail.com
14. 12. 2006 14.06
hefaist???? A namiguješ, da ima redarka osebna poznanstva z Jankovićem? Pa kaj te to boli k*rac za to! ! Tudi, če bi bilo res. Važno je to, da je opravljala svojo SLUŽBO po ZAKONU. In v zakonu listek dobi tisti, ki je na napačnem mestu IN/ALI nima vidne dovolilnice. Tako, da prosim ne delaj MEGLE. Kreten.