Slovenija

Pečečnik: Nisem sponzor, ki brezplačno obnavlja spomenike

Ljubljana, 11. 06. 2012 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš je na protikorupcijsko komisijo naslovil prijavo o sumu korupcije pri obnovi Plečnikovega stadiona. Glavna akterja v njihovih dokazih o sumu korupcije sta Zoran Janković in Joc Pečečnik. Kaj je na očitke dejal poslovnež? Kaj pa pravijo na ljubljanski mestni občini?

Boj med Jocom Pečečnikom in Koordinacijskim odborom stanovalcev Fondovih hiš se nadaljuje. Spomnimo, da je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) konec maja družbi Bežigrajski športni park, ki je v večinski lasti poslovneža Pečečnika, izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona.

Stanovalci Fondovih hiš sprašujejo protikorupcijsko komisijo, ali definiciji korupcije ustreza "očitna izmenjava uslug med županom in investitorjem".
Stanovalci Fondovih hiš sprašujejo protikorupcijsko komisijo, ali definiciji korupcije ustreza "očitna izmenjava uslug med županom in investitorjem". FOTO: Aljoša Kravanja

Danes so stanovalci na protikorupcijsko komisijo naslovili nekaj opozoril in vprašanj, ki se nanašajo na ravnanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Komisiji so predlagali, naj izda načelno mnenje ali pa naj zavzame stališče do vprašanja, ali definiciji korupcije ustreza "očitna izmenjava uslug med županom in investitorjem, pri čemer si župan prizadeva za pripravo takega prostorskega načrta, ki bi investitorju posredno omogočil pridobitev čim večje premoženjske koristi, investitor pa se mu oddolži tako, da prevzame del odgovornosti za neprijavljeno javno prireditev in za financiranje županove volilne kampanje nakaže maksimalno vsoto".

Koordinacijski odbor svoje trditve podkrepi še z nekaterimi dokumenti. Ob tem opozori, da je bilo podjetje Bežigrajski športni park ustanovljeno zaradi izvedbe projekta obnove stadiona, kar pomeni, da se bodo opravila investicijska vzdrževalna dela, stadion pa bo še naprej imel prvotno podobo, dodajajo. 

Janković in Pečečnik
Janković in Pečečnik FOTO: Dare Čekeliš
Največja nevarnost za prihodnost slovenske družbe pa se skriva v dejstvu, da se župan in investitor morda niti ne zavedata vseh razsežnosti in škodljivosti svojega početja, ampak sta verjetno celo prepričana, da je tako ravnanje skladno z vsemi etičnimi normami in da sodi v običajen okvir sklepanja poslov. Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš

Nato sledijo parlamentarne volitve 2008, ko se v središču prestolnice zbere množica, ki slavi zmago levice. Policija županu Jankoviću izda plačilni nalog zaradi neprijavljene prireditve. "Da bi investitor zaščitil župana pred obtožbami, na občino pošlje telefaks z izjavo, da je prireditev na Prešernovem trgu naročilo njegovo podjetje GSA, in prošnjo, naj župan poskrbi za popravek napačnih navedb v medijih," navajajo stanovalci, ki nato opozorijo, da "mesec dni po tem dogodku župan podpiše sklep o pripravi novega prostorskega načrta za Plečnikov stadion".

"V njem se projekt obnove stadiona, kot je bil določen z Družbeno pogodbo, spremeni v projekt prenove stadiona, ki vključuje tudi dozidavo novih volumnov. S to spremembo je omogočena podlaga za pridobitev neupravičene premoženjske koristi v nasprotju s predpisi, saj so kulturnovarstveni pogoji, ki so veljavni v času podpisa, in pozneje sprejeti Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena prepovedovali nadzemno pozidavo okolice stadiona," je zapisano v dopisu stanovalcev.

Nato opozorijo na april 2010, ko je "mestni svet na predlog župana sprejel odlok o prostorskem načrtu za Plečnikov stadion z bruto tlorisno površino celotnega programa 220.000 kvadratnih metrov na skupni površini 60.000 kvadratnih metrov". Oktobra 2010 pa že sledijo lokalne volitve. Takrat je Joc Pečečnik v volilni kampanji župana Zorana Jankovića "najradodarnejši financer med fizičnimi osebami. Vplača najvišjo možno vsoto, ki bi mu še zagotovila anonimnost, če ga županov štab ne bi pomotoma navedel v poročilu," razložijo.

Plečnikov stadion - 3
Plečnikov stadion - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Komisiji zastavili še kup drugih vprašanj

Koordinacijski odbor protikorupcijsko komisijo sprašuje tudi, ali definiciji korupcije ustreza sklenitev pogodbe, s katero občina v gospodarsko družbo Joca Pečečnika vloži stvarni vložek v višini 5,7 milijona evrov, še preden je izpolnjen pogoj, ki ga je za to določil mestni svet. Ali definiciji korupcije ustreza tako prirejanje sklepa mestnega sveta, da iz njega ni več razvidno, da župan ni dobil brezpogojnega pooblastila za podpis pogodbe, sprašujejo.

Prav tako želijo odgovore na vprašanje, ali definiciji korupcije ustreza sklenitev dogovora med županom in investitorjem, da gospodarska družba v večinski lasti Pečečnika prevzame izdelavo prostorskega akta, ki je v interesu investitorja oziroma Pečečnika.

"Ali definiciji korupcije ustreza ravnanje župana, da del svojih pristojnosti pri načrtovanju prostorskih ureditev, kar sicer sodi med izvirne naloge občine, prepusti pravni osebi zasebnega prava? Ali definiciji korupcije ustreza sklenitev dogovora, da investitor, v korist katerega se pripravlja prostorski akt, prevzame celo pripravo stališč do pripomb in mnenj javnosti, ki si prizadeva za uresničevanje pravice iz 44. člena ustave," sprašujejo stanovalci.

Predstavniki protikorupcijske komisije so za 24ur.com potrdili, da so danes prejeli prijavo, ki je trenutno v postopku predhodnega preizkusa, v katerem bo komisija ocenila, ali bo zadevo sprejela v obravnavo oziroma uvedla postopek. Predhodni preizkus bo zaključen najkasneje v 14 dneh od prejema prijave, so še dodali. 

MOL: Namigovanja neutemeljena in nesmiselna

Predstavniki MOL so dejali, da je prijava župana Jankovića popolnoma neosnovana, zato je treba počakati na ugotovitve komisije.

"Mestna občina Ljubljana je pri obnovi Plečnikovega stadiona ravnala skladno z zakonskimi predpisi in kakršna koli namigovanja o izmenjavi uslug med županom in investitorjem, na kar naj bi opozorili stanovalci Fondovih blokov, so neutemeljena in nesmiselna. Še več, ni jasno, zakaj naj bi župan potreboval uslugo gospoda Pečečnika, kot mu očitajo stanovalci Fondovih blokov v prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije, saj je investitor BŠP, d. o. o., kjer je MOL družbenik z 28-odstotnim deležem (Olimpijski komite Slovenije ima 13-odstotkov in družba GSA 59-odstotkov lastništva)," je zapisano v odgovoru za 24ur.com.

Pravijo tudi, da so stanovalci že iskali svojo "pravico" na ustavnem sodišču, njihova pravica pa je, da jo iščejo tudi na protikorupcijski komisiji. "Župan Zoran Janković pa je osebno plačal kazen za prireditev, ki je na Prešernovem trgu potekala po parlamentarnih volitvah leta 2008, čeprav je ni organiziral," so še poudarili.

Pečečnik: Zmanjkuje jim streliva

Za pojasnilo smo prosili tudi Pečečnika, ki pravi, da stanovalcem Fondovih blokov "zmanjkuje streliva, zato so panični, te nesmiselne prijave pa so tipični znaki takšnega stanja".

Joc Pečečnik
Joc Pečečnik FOTO: Aljoša Kravanja

Glede prijave o prirejanju sklepa mestnega sveta je dejal, da gre za vprašanje, na katerega bi lahko odgovorila Mestna občina Ljubljana (MOL), sam pa meni, da je omenjena prijava "čista neumnost. MOL je ščitil interese in dal kot pogoj vpis parcele, ki jo je leta ali desetletja držal SCT. Župan ni bil čisto prepričan, ali mi bo uspelo odkupiti zemljišča od Ivana Zidarja, ki so bila leta predmet spotike za obnovo, kar je bila javna skrivnost," je zapisal Pečečnik na to temo.

Glede druge prijave, ki se nanaša na prenos pristojnosti občine na investitorja, pravi, da je bil "MOL nosilec in pripravljavec prostorskega akta, kar je razvidno iz vseh listin in soglasij. Investitor se je od tega distanciral in je MOL le pomagal in jo servisiral. Investitor se je prav tako z javnim natečajem distanciral od izbire projekta in ga prepustil stroki. MOL je eden od pomembnih partnerjev v družbi BŠP, zato je bilo sodelovanje zgledno," je razložil Pečečnik.

Komentiral je tudi prijavo, ki govori o izmenjavi uslug med županom in investitorjem. Pečečnikova družba GSA "ni bila niti naročnik niti plačnik zabave ob zmagi trojčka, prav tako ni bila prisotna na zabavi". Ob tem Pečečnik poudarja, da je to ugotovitev kočevskega sodišča. Ne zanika pa, da je faks sporočilo, ki mu ga očitajo stanovalci Fondovih blokov, res poslal. Na vprašanje, zakaj ga je poslal, odgovarja, da zato, ker je "pred kolegi v Cankarjevem domu, in sicer pred razglasitvijo izidov volitev, javno povedal, da bo poravnal stroške zabave za katero koli stranko, ki bo zmagala. »Žal kasneje do realizacije ni prišlo, zato GSA ni bil uraden naročnik niti plačnik zabave, ki je bila namenjena zmagoviti stranki in ne eksplicitno trojčku," odgovarja Pečečnik.

Glede navedb, da se je po tej zabavi projekt spremenil iz obnove v prenovo stadiona, je Pečečnik dejal, da obstaja še milijon hipotetičnih povezav, kaj se je dogajalo mesec dni po volitvah. Poudarja pa tudi, da je od samega začetka jasno, da "ni sponzor, ki brezplačno obnavlja spomenike, temveč bo na območju zgradil javni prostor, ki bo most med finančno profitabilnostjo in ohranitvijo spomenika".

Kaj pa poreče glede očitkov o financiranju Jankovićeve volilne kampanje? "V preteklih letih sem večkrat javno povedal, če sem koga finančno podprl. Gre za osebno sponzorstvo, ki sem ga pokril z osebnim denarjem. Denar sem zaslužil sam in državi zanj plačal vse davke. MOL sem na izrecno prošnjo dal dovoljenje, da moja sponzorska sredstva objavi (za razliko od drugih), saj nimam namena tega skrivati. Moja pravica je, da sponzoriram Iva Sanaderja, če mi to paše … Takšna namigovanja so nesmiselna in kažejo nervozo med prebivalci Fondovih blokov," je zapisal Pečečnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vemo
12. 06. 2012 18.45
bravo Joc kar naprej saj ni res da par tistih ....... lahko dela kar hoče ne delajo pa kar je dobro
jozenovi
12. 06. 2012 14.02
-2
Gospod pet procent že ve kako se to dela,..buhahah
roten
12. 06. 2012 12.52
+2
in kateri gradbinec bo izvajal dela ? ker tole ni mali zalogaj ali bodo vstali od mrtvih?
olyca
12. 06. 2012 13.02
+3
Ja kdo ? Jankovičeva familija, ata bo skrbo za finance, damjan bo gonu ljopat, jure za šajtrgo, mama pa za malco..............
Tonček Balonček
12. 06. 2012 10.00
+3
Kdo je Pečečniku brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja dovolil demolirati ta stadion?
Anton Benedik
12. 06. 2012 08.20
+7
Jankovic sploh ne ve kaj je korupcija ,zato je vedno "cist kot solza".
nemarx
12. 06. 2012 07.40
+2
Meni je povsem jasno, da gospod Pečečnik ni miljarder, ki bi obnovil kulturni spomenik samo zaradi dobrotništva in spomina na Plečnika ali pa Pečečnika, ampak je zaradi svojega poslovnega uspeha želel še malo medijske pozornosti, poleg tega pa prijetno združiti s koristnim, vsaj mislil je tako. V resnici pa so ga strici politiki zvabili v past, saj na mestni občini v dolgih letih ni bilo ne junaka in ne denarja, da bi obnavljali nekaj, kar samo "žre" denar, od tega pa nobene gospodarske koristi niti za mesto in niti za kakega tajkunčuča, le kvazi kulturniki (žličkarji) dobijo pri takih projektih pomembno vlogo. G. Pečečnik bo moral stopiti pred ogledalo, si priznati, da so ga prevarali, in sedaj naj si (če je treba tudi malo z izsiljevanjem, če si upa) skuša povrniti čim več vloženega denarja in se umakne daleč stran od politike in prevarantskih žličkarjev (naj žličkarji obnavljajo svoje sanje iz svojega denarja).
Davorin Bohak
12. 06. 2012 05.55
+5
Še eno izmed mnogih poštenih dejanj g.Jankoviča. A se bo sploh kdaj končalo? In ta isti človek, je bil skoraj izvoljen za predsednika vlade. Tu se vidi odraz naroda.
povemvsem
12. 06. 2012 00.13
+5
spomnimo se kakšne nadčloveške napore je majer vlagal za ukinitev protikorupcijske komisije.sedaj je to preteklost.zakaj?zato ker ima majer nado v svojem žepu ta pa svojega moža.ko je bil glavni kos se je vsaj malo naredilo,odkar je klemenčič se ni naredilo nič.in tudi se ne bo. razen ko se gre za jankoviče in frende!
blazter
11. 06. 2012 23.50
+11
To je pač naša država. Če bo človek nekaj vložu, verjetno za to želi tudi nekaj nazaj dobit. Po moje bo tudi davke plačal pa ljudi bo imel v sluzbi..... Če pa sosedje želijo in jim država in občina dovolita pa naj oni to podrtijo v red spravijo. Sram naj jih bo.
habsburger
11. 06. 2012 23.54
-13
ne blebetaj, ker verjetno niti sam ne razumeš "kaj si hotel povedati"...
dreko123
12. 06. 2012 00.14
-8
saj tud članka ni razumel, da so v ozadju velike mučke in interesi - oz. itak vse kar je povezano z jankovićem ne more biti nič dobrega ali poštenega to so dejstva
abalko
12. 06. 2012 01.54
+16
vrjetno je boljše da ostane tako kot je... podrtija, kaće in smeti je boljše kot nov kompleks kjer bo dobilo službo 100 ljudi. Normalno da bo delal Pečečnik biznis - profit. Eden redkih k ma poslovno žilico v SLO. Naj dela, če bo tolk vložil in tolk naredil. Pejte vi pametnjakoviči (stanovalci) s svojimi sredstvi in obnovite... najboljš da da pečečnik keš, pa vi nardite po lastnih željah, pa še kak nov avto naj vam kupi k bo že glih pr "delu". Foušarija - tipično. Človek zna delat biznis in treba ga spotikat, ker če JAZ NIMAM, TUD ON NEBO MEL! Znajdte se še sami fooolk!!
cirenij
12. 06. 2012 06.04
+9
abalko tipično slovensko. Meni naj crkne 1 koza sosedu pa 2. Ali meni izdret 1 oko, sosedu pa oba .
Jure Herer
11. 06. 2012 23.41
-5
Konoplja (Cannabis sativa L.): Konoplja je primerna za notranjo in zunanjo uporabo. "V konopljinem semenu tičijo sile, ki pri zdravih ljudjeh ohranjajo zdravje in imajo nanje zdravilen učinek. Seme konoplje je lahko prebavljivo in koristno, ker preprečuje zasluzenost, minimizira negativne humorje [telesne sokove] in krepi pozitivne. Pri pacientih s prazno glavo [demenco] konoplja povzroča glavobol. Vendar pa ne škodi nikomur, ki je zdrav v glavi. Pri hudo bolnih povzroča bolečine v želodcu. Toda konoplja tistemu, ki je le malo bolan, ne povzroča bolečin. [..] Kdor ima prehlajen želodec, naj skuha konopljo v vodi, odcedi vodo in kuhana semena zavije v toplo krpo, in jih položi na želodec. To pomirja in zdravi. [..] Poleg tega platno iz konoplje zdravi čire in rane, ki se nočejo zaceliti." Ne samo, da je Hildegard prišla do zaključka, da ima indijska konoplja zdravilen učinek na človeka, ampak tudi, da bi bila lahko (med drugim) uporabna tudi pri zgodnji diagnostiki demence in Alzheimerjeve bolezni.
mhjkl
11. 06. 2012 23.49
+7
psihoza te daje al kaj? enga članka ni pod katerega ne lepiš teh bedarij
pulsar
11. 06. 2012 23.22
+10
Mogli bi jim preprosto vzet tisto zemljo ki ni njihova, čebula pa korenje je na tržnici, klopce imajo pa v tivoliju.
Xit
11. 06. 2012 23.08
+5
Na drugi sliki je na desni en k je ustvarja, na levi pa en k skoz zapravlja na racun drugih. Taki levi mi grejo na zivce, k se delajo socialno usmerjene, gre pa jim samo za lastni interes. Delajo vse in le za svoj zep.
Rok Slapar 1
11. 06. 2012 23.07
+12
Občudujem Pečečnika, da se mu da ukvarjati. Sam bi verjetno svoj čas in denar lahko vložil v veliko dobičkonosnejših projektov. Sigurno je na prvo žogo Tudi pečečnik želel od tega stadiona dobiti nekaj ficka, ampak za toliko truda tudi če mu šenkajo 2mio € se po mojem te igre ne gre več.
habsburger
11. 06. 2012 23.57
-9
takšni patroni, naj nam, slovencem razložijo, na kakšen način (pošten) so prišli do takšnega premoženja, šele potem se naj "oglašajo" iz "doba"!
abalko
12. 06. 2012 02.02
+11
Pečečnik je opremil cel las vegas s svojimi aparati - prodal je svojo idejo... treba globlje razlagat slovencelj? Nobeden pa še ni prišel do svojega denarja tako, da je zastonj obnavljal spomenike... ali pa tako da je razlagal folku kako bo prišel do denarja...
bebo3
11. 06. 2012 23.03
+9
ja pa normalno da ne bo to delal zastonj, le kdo pa kaj dela zastonj? ti ljudje so nori.
Alojz Železnik 1
12. 06. 2012 05.31
-2
Nekaj teh ljudi sem včeraj videl. Cesto so popravljali ...
Tone 12345
11. 06. 2012 22.54
+10
par revežev prijavlja sum korupcije podjetnika ki je pripravljen financirati propadli stadion!
Tone 12345
11. 06. 2012 22.55
+13
in to z lastnim denarjem ne z bavčarjevimi posojili za svoj džep na račun nas davk. pl.!!!!!!
bebo3
11. 06. 2012 23.03
+5
Jeanus1
11. 06. 2012 23.22
-2
Mislim, da vse le ni tako premočrtno, kakor se tebi zdi. Človek, ki je znal obogateti (na tak ali drugi način), ne bi denarja kar tako metal skozi okno za"dobrobit" države. To ne bo šlo skupaj, v ozadju malo smrdi na dober posel, sicer bi človek že zdavnaj obupal nad to gnilo birokracijo! Verjetno se ne motim, gre za nek scenarij, ki ga bomo spoznali šele čez čas.
bobo.89
11. 06. 2012 22.53
+3
jest res ne razumem teh fondoucou...jm res ustreza ta pogled na plevelnco pa grmovje? kot drugo pa prosm admina, naj da usaj možnost da lahko prtisneš stop al pa obideš reklame, ker so preveč nasilne!
Tone 12345
11. 06. 2012 22.44
+10
Pečečnik je najbolj sposoben podjetnik v "državi"zato ga v bistvu ne razumem zakaj se izpostavlja za to sranje ker ima vsega dovolj za življenje v miru!Da obnavlja stadion za 200 mil ki jih najne bi nikoli dobil nazaj!!Ne vem v čem je fora povejte mi občani!!Jaz osebno bi šel raje na per in užival svoje bogastvo!!
bebo3
11. 06. 2012 23.03
-1
der.janez
11. 06. 2012 23.42
+4
vraz pol ti je jasno zakaj nisi najbolj sposoben podjetnik v "drzavi"
jazpamislimtako
11. 06. 2012 22.25
+6
Mislim, da Plečnik JOČE
jazpamislimtako
11. 06. 2012 22.23
+7
literca
11. 06. 2012 22.17
+7
V sloveniji očitno lahko vsak poda proti nekumu ovadbo, brez da odgovarja zato, povzroči pa kar nekaj neprijetnosti. V tem primeru ne vem zakaj se bunijo saj bo Joc obnovil propadlo zadevo..jaz bi ze zdavnaj odstopil.....res ne razumem več ljudi , kar nekaj se pritožujejo...raje imajo propad ko pa da vidijo da se nekdo nekaj loti...saj to je možno samo v sloveniji....joc jaz imam bolj pametne ideje kam naložit denar ko pa sem v stožice če te zanima...vsekakor pa bi se morali navadni malo zamisliti nad sabo kaj počnejo in ne blokirati vsakega in vsega kar je na novo...
covinho
11. 06. 2012 22.26
+2
problem je vtem da ne bodo mogli več zastonj gledati tekem s strehe bloka ker bo Joc zadevo malo dvignil..ja ja to so pravi interesi odzadaj...
dreko123
11. 06. 2012 22.45
+4
korupcija je korupcija... in jo je potrebno ustrezno sankcionirati! Tko se vse projekte speljuje po sloveniji in vidite kam je vse vodilo in kje smo! - lopovi, skorumpiranci itd... morejo it odsedet svoje grehe!
645468
11. 06. 2012 22.55
+4
literca in covinho - pa kaj je z vama? to je plečnikovo! treba obnovit in naredit turistično atrakcijo! če nimata nobenega spoštovanja do vama tuje slovenske kulture pa pejta drugam!