Slovenija

Niso sporni le Jankovićevi posli v Ljubljani, tudi v Mercatorju so bili

Ljubljana, 23. 05. 2012 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
1585

Sodišče je proti Jankoviću in še dvema njegovima sodelavcema iz časa, ko je vodil Mercator, uvedlo preiskavo zaradi zlorabe položaja. Vanjo je vključen tudi četrti človek, ki naj bi pri tem sodeloval. Šlo naj bi za domnevno sporne posle v Nišu.

Ljubljansko okrožno sodišče je uvedlo preiskavo proti Zoranu Jankoviću in trem soobdolžencem zaradi suma zlorabe položaja pri nakupu zemljišča za Mercatorjev center v Nišu. Posel je bil sklenjen v času, ko je bil na čelu Mercatorja še Janković, poleg njega pa naj bi preiskovali tudi njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka, hkrati pa tudi ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnika ciprskega podjetja Facim Borisa Milevoja.

Prvim trem tožilstvo očita zlorabo položaja ali pravic v sostorilstvu, Milevoju pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Na uvedbo preiskave so se Marinšek, Brodnjak, Milevoj in Janković pritožili. Prvi trije so bili o odločitvi senata, ki je pritožbe zavrnil, že seznanjeni, zato je v njihovih primerih preiskava že pravnomočna. Sodišče pa še ni dobilo sklepa o vročitvi zavrnjene pritožbe Jankoviću, zato o njegovem primeru ne morejo govoriti, saj pritožba ni pravnomočna.

Je pa Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin časopisu Delo potrdil, da je bila tudi proti njegovemu varovancu pravnomočno uvedena preiskava. Prepričan je, da glede njegovega varovanca ni "niti sledu o kaznivem dejanju", in je prepričan, da je postopek oblika političnega pritiska na predsednika Pozitivne Slovenije.

Po sicer neuradnih podatkih Dela naj bi bil pod zahtevo za preiskavo podpisan Jaka Brezigar, sicer sin nekdanje generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković
Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković FOTO: Aljoša Kravanja

Glede poslov v Nišu Jankovića zaslišali že večkrat

Janković je bil že februarja na okrožnem sodišču zaslišan glede omenjenega posla v Nišu. Že takrat je Čeferin dejal, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje. Janković, Marinšek in Brodnjak so sicer osumljeni po drugem odstavku 244. člena Kazenskega zakonika, ki pravi, da se v primeru pridobljene velike premoženjske koristi ali povzročene velike premoženjske škode, pri kateri je storilec sebi ali komu drugemu pridobil premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Sicer smo tudi februarja lani poročali, da so Jankovića glede poslov v Nišu dvakrat zaslišali postojnski policisti. "Bilo je transparentno, zakonito in plačano," je takrat na ovadbo, ki so jo vložili postojnski policisti, odgovarjal ljubljanski župan. Sporna naj bi bila pogodba v vrednosti 100.000 evrov, ki jo je podpisal nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja. Denar naj bi bil namenjen za pripravo gradbenih dovoljenj in naj ne bi šel v zasebne žepe. "Kolikor vem, smo ovadeni štirje. Moja plača je takrat znašala 15.000 evrov brez nagrad in je bila najvišja v Sloveniji," je pred dobrim letom zavračal očitke, da naj bi ta denar pospravil v svoj žep. "V tej regiji ni človeka, ki bi mi dal en evro," je še dodal takrat.

V ponedeljek pa se je odzval na poročanje, da naj bi družba KLM Naložbe, katere večinski lastnik je, posredno dobila nakazana sredstva, ki so bila namenjena gradnji športnega centra v Stožicah. "Ko bodo ugotovili, da je Zoran Janković dobil en evro, mene ne bo več v tej sobi," je zatrdil. Pozneje je želel preveriti, ali mu v stranki še zaupajo, a je stranka odločanje o tem zavrnila, ker da njen predsednik uživa popolno zaupanje vseh članov.

Mercator je trgovski center v Nišu odprl marca 2008.
Mercator je trgovski center v Nišu odprl marca 2008. FOTO: Dare Čekeliš

Hribarjeva: Moral bi pokazati vse dokumente

Za časopis Finance je Spomenka Hribar, ki je pred volitvami podpirala ustanovitev Jankovićeve stranke, dejala, da bi moral župan dati na mizo vse dokumente in tako javnosti pokazati, kaj se je dogajalo z denarjem. Za 24UR OB ENIH se je odzval zdravnik Rajko Kenda, ki je lani prav tako podpiral Jankovića. Zatrdil je, da bi v enakih okoliščinah to storil še enkrat, ne namerava pa mu je odreči niti zaradi zgodb, ki se zadnje dni pojavljajo v medijih. Pri tem je dodal, da tudi podporniki Janeza Janše čakajo na sodni epilog v zadevi Patria.

Direktor Ninamedie Nikola Damjanić ocenjuje, da so očitki Jankoviću vzročno povezani z javnomnenjsko podporo, ki je Pozitivni Sloveniji nazadnje narasla. Če celotna medijska srenja to zadevo obravnava tako, kot jo, "napihuje, ugiba", je po oceni Damjanića nemogoče, da to ne bi negativno vplivalo na položaj PS in njenega predsednika. Da bi Janković ohranil podporo javnosti, se mora po njegovem mnenju odzvati tako, kot se je že, s tem, da bi moral verjetno še bolj učinkovito in z vsemi dokumenti dokazovati, kar trdi. A poznavalec javnega mnenja dodaja, da tistemu, ki je prepričan, da Janković govori resnico, zadostuje to, kar govori. Delu javnosti, ki Jankoviću že vnaprej ne zaupa, pa zadostuje to, kar je objavljeno v medijih.

Nasprotno pa analitik Matej Makarovič ocenjuje, da bo učinek Jankovićevih afer manjši, kot se zdi, oz. celo kot je bil za manjše stvari pri kakšnem drugem politiku. "Ne bom rekel, da ima tipičen Jankovićev volivec kaj nižje moralne standarde, vendar pa glavni motiv podpore Jankoviću ni v predstavi o njegovi etičnosti, temveč v predstavi o njegovi sposobnosti in učinkovitosti," je ocenil Makarovič. Za primerjavo izpostavlja, da je Golobiča "uničila veliko manjša stvar, vendar zato, ker se je kot politik bistveno bolj skliceval na etične standarde in je zato tudi plačal bistveno višjo ceno za njihovo kršitev". Tudi Janša bi bil po mnenju Makaroviča politično v trenutku mrtev, če bi se v primeru Patrie razkril podoben finančni tok, kot se je pri Jankoviću v primeru Stožice, "in bi ta tok razložil podobno megleno, kot ga je razložil Janković".

Janković pa tudi po vseh odkritih informacijah še uživa enako zaupanje svojega podpornika, pravnika Lojzeta Udeta. Ta je dejal, da zgolj ti očitki, ki so se sicer pojavili že pred volitvami, za zdaj ne morejo pripeljati do tega, da ga ne bi več podpiral. Na vprašanje, ali so ga Jankovićevi argumenti torej prepričali, pa odgovarja, da se ni spustil v sojenje, saj je na eni strani kup podatkov, na drugi pa Jankovićeve izjave. Bi pa ljubljanski župan Udetovo zaupanje izgubil, če bi bil na sodišču pravnomočno obsojen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesramnez
24. 05. 2012 13.25
+2
"Modrost je zaznavanje in dojemanje. Razmišljanje pa je proces, s katerim obdelamo, kar smo zaznali, in razmišljanje velikokrat popači resnico." P. Cornwell
Majda Božnar
24. 05. 2012 12.32
-12
Neverjetno, koliko komentarjev na POP tv strani - skoraj nihče pa ne uporablja svojega imena in priimka - ja, koga se pa bojite?? Ste tudi vi kradli, lagali, (pri koritu očitno niste), ali pa računate na to?
nesramnez
24. 05. 2012 12.40
+12
kaj pa ti pametuješ?!? že šest let star otrok ve ,da na internet ne daješ svojega imena kaj šele priimka.malo se poduči kako in kaj in nato prodajaj drek za bisere
vetlan
24. 05. 2012 12.40
+7
Majda Božnar, problem je, če se izpostaviš s svojim priimkom in imenom, se zna zgoditi (in se je že zgodilo), da te nadlegujejo po telefonu (večina tel. številk je javno dostopna), pa tudi e-mail se da dobiti.
Burton007
24. 05. 2012 12.53
+2
hahaha, Majda se hoče naredit korajžno s tem da uporablja polno ime in priimek. In potem še pametuje drugim... Majda, veš kaj, povprašaj otroke na igrišču, da je internet zaj....... zadeva!!!
Majda Božnar
24. 05. 2012 12.53
-5
Na facebooku objaviš svoje ime pri priimek, pa tudi datum rojstva, če to želiš. Vse telefone imam preko interneta vsakem dostopne (številke namreč), vendar se mi ne dogajajo nobene zprne stvari (razen anket in posiljevanja z zavarovalnicami) Vse, kar si mislim o naši politiki in gospodarstvu, o vseh skorumpiranih in pogoltnih, egoističnih - vse komentiram pod svojim imenom - nikomur nisem nič dolžna, nikomur nisem ničesar ukradla in vesela sem, da sem bila zvgojena tako.
Burton007
24. 05. 2012 12.55
+3
...ja ja, ti kar imej, napiši še svojo pin kodo bančne kartice in krvno skupino, kar tako, da ti ne bo dolgčas.....hehe
Majda Božnar
24. 05. 2012 12.56
-6
Vsi veste, kaj je narobe, vsi pametujete, kako bi lahko bilo bolje, vsi veste, kakšna je rešitev - zakaj se potem skrivate?
Burton007
24. 05. 2012 12.57
+1
Majda, zdaj vidim zakaj imaš polno ime in priimek. Ni ti lahko. Samo prebereš kakšen tvoj komentar in vse ti je jasno. Saj bo, kaj češ??!!
vetlan
24. 05. 2012 12.58
+0
Na facebooku lahko zbiraš "prijatelje", tukaj ne moreš. Ko te bo začel klicati kakšen obsedenec, mogoče boš premislila.
Burton007
24. 05. 2012 12.59
+4
Pusti jo - MAJDA ŽE VE KAKO SE TEMU STREŽE!
vetlan
24. 05. 2012 13.02
+2
Majda Božnar, kar pišem tukaj, se ne bojim povedati tudi v javnosti, če bo to potrebno. Svetujem ti, da se pozanimaš, kaj lahko prinaša internet
Burton007
24. 05. 2012 13.06
+3
LKOHOL
24. 05. 2012 14.08
+0
Majda boznar ti mamica dela neposredno z klan jankovicevih je lepo ne se imate dobro:)
Tonček Balonček
24. 05. 2012 14.34
-2
Garin?a
26. 05. 2012 22.19
+1
nesramnez
24. 05. 2012 12.31
+6
odgovor oceni Mateja Makaroviča...najlažje je z denarjem drugih razmetavati in na svoj kupček zlagati. eh sposobnost pa taka.tudi mercator je pod zokijem bil zgrajen na samih kreditih katere so morale banke izplačevati,če ne so ti pa stol spodmaknili.in kdo in na kateri osnovi je zokiju odobril več miljonski kredit,da je pokupil tolikšno količino delnic mercatorja.še to se naj razišče.!!
Vance
24. 05. 2012 12.29
+5
Komu lahko še verjameš v tej skorumpirani Sloveniji,polni tajkunov,prevarantov,politikov,ki obljubljajo vse,samo, da pridejo do korita in iz njega vlečejo prigaran denar delavca.Vsi ti so izropali Slovenijo,izropali slovenske banke,napolnili banke v davčnih oazah,omogočili svojim otrokom aristokratsko življenje in jim že v startu nalepili tisto nalepko privilegiranca.Brez sramu se izogibajo mednarodnim sodiščem,na domačih sodiščih pa z izurjenimi odvetniki lovijo tisto zastarelost postopka,ki so jo že dosegli pri orožarski trgovini 90-ih let in jo uspešno dosegajo pri drugih razvpitih primerih (Istrabenz,Pivovarna Laško,MIP,Interevropa...).Kupujejo zemljišča po simboličnih cenah in jih v istem hipu prodajo po vratolomnih cenah, kupujejo delnice po nični ceni in jih čez noč prodajo po napihnjeni ceni.In kdo jim vse to omogoči?Nastavljen sistem in vsi mi,ki nemo spremljamo,jih na volitvah obkrožimo in ki jim,obarvani v različne politične barve,tudi na hitro oprostimo češ,saj so drugi še slabši.
Bojan-F
24. 05. 2012 11.56
-1
Tudi danes je bila malica od 11:00 do 11:30.
godhead
24. 05. 2012 12.05
+4
zoki je pečen ave barbara brezigar in cela njena družina zaposlena na pravosodju
snifff
24. 05. 2012 12.18
+0
Še dobro da je nekdo ob pravem času na pravem mestu, drugače bi Lj postala premala in bi se razširli še po drugih krajih, no saj so se pravzaprav že.
vetlan
24. 05. 2012 12.44
-4
Zoki se nima česar bati, ker je bilo vse zakonito. Krivi so uni, ki so pisali zakone na kožo tajkunom.
OBK
24. 05. 2012 11.48
+9
So ratali že tak komot, da mislijo, da lahko kradejo pred očmi vseh in jim noben nič ne more.
godhead
24. 05. 2012 12.07
+1
prav imaš, da bi vsaj na kamione naložili, da nebi videli ave jozeph putcznick
jureop
24. 05. 2012 11.45
+9
Janković ne bo odstopil, tudi Danilo Tuerk ne razmišlja o odhodu pač pa o ponovnem prihodu. Seveda je normalno, da kriminalci kot je Janković ne "želijo" odstopiti in imajo podporo Kučanove topovske hrane (Kenda, Ud(b)e, Kociper, etc.), saj celo zakoniti zločinci proti človeštvu pravijo, da so delali korist in ostajajo v parlamentu - Mitja Meršol. Če je dopusten zločin proti človeštvu lastnega naroda, potem je kriminal, kraja 10.000.000 EUR mala malica. Če bi bil Ziherl še tu, bi pa še on to podpiral.
godhead
24. 05. 2012 12.07
+0
BNAM2707
24. 05. 2012 11.23
+13
V tej regiji ni človeka,ki bi mi dal en sam evro pravi župan. Seveda ga ni,saj si je sam vzel kolikor je hotel.
slos
24. 05. 2012 11.45
+3
kje so hišne preiskave jankovičev in povezanih firm? kaj se čaka??
Vik Klas
24. 05. 2012 10.53
+12
Naj odprejo tajne arhive,šele potem bomo vidli v kakšni družbi živimo,kdo in kako,kroji naša življanja.
godhead
24. 05. 2012 12.06
+1
malo bo še treba počakat, klinika še ni gotova
vetlan
24. 05. 2012 12.46
+0
olyca
24. 05. 2012 10.46
+8
Če bi ta človek z rokami služil bi bil na naši poziciji in bi tudi drgače razmišljal, sicer pa balkanac, "samo pare".
snifff
24. 05. 2012 10.31
+9
Prav je da se počisti z maligni v slovenski družbi.
Vik Klas
24. 05. 2012 10.38
+9
Kaznovati je treba krivce in tudi tiste ki so zavirali da do tega še ni prišlo.
volek
24. 05. 2012 11.32
+8
.MOSSAD.
24. 05. 2012 10.16
+8
..............ZOKI....jezn...Full...pa to... .............................................٩͡[๏̯͡๏]۶............................
Vik Klas
24. 05. 2012 10.36
+11
Če bi hoteli da bi pri nas polovili in zaprli takšne barabe,bi morali najeti,tožilce in sodnike iz tujine.Pri nas se vsi poznajo ali so pa strankarsko nastavljeni.
flamengo
24. 05. 2012 10.01
+4
Na slikah je kot duče.
slos
24. 05. 2012 11.46
laznivec
24. 05. 2012 09.28
+23
Ko bo Pozitivna (?) Slovenija razpadla, bi bilo smiselno PREPOVEDAT vsem njenim članom nadaljnje delovanje v politiki, ker so prvič LOPOVI, ki zagovarjajo LOPOVA in drugič, odpadniki ostalih strank, z več ali manj masla na glavi in veliko grehi iz preteklosti...
olyca
24. 05. 2012 10.12
+5
Anton Benedik
24. 05. 2012 09.24
+1
Kako neverjetno hitro ste odstranili moj komentar.!To prica o veliki demokraciji,ki vlada v Sloveniji!!!!!!!!!!
Anton Benedik
24. 05. 2012 09.32
+1
Se opravicujem:pravilno je" novinarcki".in ne nivinarcki.
xy01
24. 05. 2012 09.07
+9
prvi poslovni podvig je zokiju uspel že ob samem rojstvu.komaj je ven pogledal že je porodničarju zmanjkala denarnica... to je bil prvi znani primer javno-zasebnega partnerstva, sedaj pa o tem partnerstvu predavajo na ekonomski fakulteti v ljubljani...
freiburg611
24. 05. 2012 09.06
+8
Admin ne briši mi več idino če nis pristaš Jankoviča,,hotel sem sam to napisat da je Jankovič isti kot pred leti Miloševič ki je govoril lako čemo ,,,in da bi bla vsa Slovenija njegova in da bi se mu vsi klanjal isto sranje samo drugačno pakovanje
dule100
24. 05. 2012 09.04
+9
Poglejte ta pošten in nedolžen obraz ! Pa on ne more biti nepošten ! To so mu vse namestili !
godhead
24. 05. 2012 09.23
-2
ko bi imel zoki plešo, bi še človek pomislil, da sta z ivanom v sorodu
mikson1402
24. 05. 2012 08.06
+21
saj se ve kaj je g. jankovič...zato ga stajerci ne maramo..... BARABA !!! NAJ GRE SEDET !!!
freiburg611
24. 05. 2012 08.13
+14
godhead
24. 05. 2012 08.39
-3
misliš, da bo dobil celico skupaj z ivanom?
24tweet
24. 05. 2012 08.54
+11
naj mu dajo raje verigo in kuglo na noge pa naj gre delat javno koristna dela, da bo videl kako je težko zaslužiti denar na pošten način in naj poplača kar je pokradel.
freiburg611
24. 05. 2012 08.59
+0
godhead ja kako lepo jju bi blo vidt skupaj
etul
24. 05. 2012 09.35
+4
nesramnez
24. 05. 2012 12.19
+4
MMAXXIMUSS
24. 05. 2012 07.46
+8
Bravo Jaka Brezigar, Bravo BB,..malo nas je ,..vendar bomo vseeno premagali to TEMO,...!
godhead
24. 05. 2012 08.43
-2
spoštujem brezigarjevo, ker se ni ozirala na svojo prisego in pravila vedno, ko je bilo treba reševati ivana janšo.