Slovenija

Janković: Ta poteza Jarcu ni v čast

Ljubljana, 09. 12. 2008 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski svetnik Mihael Jarc je vložil pobudo za zahtevo za razpis referenduma za gradnjo džamije. Janković meni, da si želi le pozornosti.

Ljubljanski svetnik Mihael Jarc je v vložišču Mestne občine Ljubljana vložil pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma o delih prostorskega akta za gradnjo džamije in zahtevo za razpis referenduma. Pričakuje, da se bo odzvalo zadostno število ljudi.

Jarc je vložil pobudo za zahtevo za razpis referenduma za gradnjo džamije.
Jarc je vložil pobudo za zahtevo za razpis referenduma za gradnjo džamije. FOTO: POP TV

"V imenu 241 volivcev in samega sebe sem vložil pobudo za zahtevo za razpis referenduma. Sedaj ima župan osem dni časa, da zahteva, da pobudo dopolnimo ali popravimo, ali pa obvesti ljudi, koliko časa imajo 30 delovnih dni in kje lahko podpišejo oziroma overijo podpis ter ta papir potem vrnejo predlagatelju oziroma predlagateljem za razpis referenduma," je pojasnil in dodal, da je pogoj za razpis referenduma podpis petih odstotkov vseh Ljubljančanov, kar pomeni od 10 do 11 tisoč podpisov. Pojasnil je še, da so skupno zbrali 250 podpisov.

"Če referendum uspe, potem to pomeni, da center ne bo smel biti v takšnih dimenzijah in s takšno namembnostjo, kot je predvideno v prostorskem aktu, ki je bil na silo sprejet 24. novembra. Če pa referendum ne uspe, bo življenje prav tako teklo dalje," je zaključil Jarc.

Janković: Gre za samopromocijo

 Ljubljanski župan Zoran Janković je Jarčevo dejanje komentiral s stavkom, da mu je žal, da Jarc spodbuja nestrpnost med ljudmi, ker se tako želi samopromovirati. "Ljubljana je po Forbesu razglašeno za 5. najbolj idilično mesto v Evropi, to pa predvsem zaradi ljudi, ki živijo v njej." Poudaril je, da je Jarčeva poteza legitimna, a mu ni v čast: "Jaz bom sedaj pregledal poslovnik in ravnal v skladu z njim."

Janković Jarcu očita samopromocijo.
Janković Jarcu očita samopromocijo. FOTO: POP TV

Dodal je še, da si Jarc pridobiva pozornost medijev in se tako pripravlja na volitve čez dve leti: "Menim, da je zelo razočaran po parlamentarnih volitvah."

Spomnimo ...

Ljubljanski mestni svet je 24. novembra sprejel prostorski načrt, ki ob Parmovi ulici v Ljubljani predvideva gradnjo islamskega versko-kulturnega centra, in dal soglasje k prodaji zemljišča za džamijo. Janković je tedaj dejal, da zapletov ne vidi in zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

Jarc je nato v šestih dneh zbral potrebnih 100 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o odloku o gradnji džamije. Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se v predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja BO 1/1 Lesnina, ŠT 1/1 območje ŽG in ŠO 1/1 Kurilnica (za islamski versko-kulturni center) v 11. členu črta besede "in en minaret", v 13. členu v točki 3. pa se črta tretja alineja, ki se glasi "višina minareta je lahko največ 40 metrov"? Kot je pojasnil Jarc (Lista za čisto pitno vodo), bodo referendumsko vprašanje verjetno razširili še na dele 9. člena odloka, ki opredeljujejo namembnost objekta oziroma objektov in arhitekturo.

Kot pobudnik je moral Jarc v 15 dneh od sprejema odloka vložiti pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma. Župan Janković lahko zdaj pobudnika pozove k dopolnitvi, ko pa je vloga popolna, mora v osmih dneh določiti obrazec in rok za zbiranje podpisov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavarovanec
13. 12. 2008 12.52
Vse je že povedano - le dobre knjige je treba brati. Zato citiram: » … Namesto imena džamija, slovenski intelektualci rečejo: Islamski kulturni center. Torej, pri izpopolnjevanju nedostojnih nalog, so novodobni intelektualci naravnost briljantni. Že s tem, da človeka pripravlja na verovanje namesto spoznavanje, je vsaka vera globoko antikulturna. Ko odmislimo vse zločine, ki jih je skozi zgodovino v imenu Boga in vere zagrešila katoliška cerkev, če zamalomarimo sporočila duhovnikov v obdobjih pred volitvami; ko odmislimo vse šole terorizma v mošejah posejanih po Evropi, in se ozremo na učenje verskih uslužbencev – krščanskih, islamskih, katerihkoli – v »normalnem stanju«, danes, tukaj, pri maši oziroma molitvi, v stanju sproščenosti, vidimo, da gre za negacijo temeljnega človeškega stremljenja: spoznavati misterij življenja in se uresničevati na višji življenjski ravni. Pri veri, katerikoli, ni duhovnega večglasja, ni spoznavanja, je le verovanje. Vera. Povsem logično. In zares: takšen intelektualen zločin – versko zbirališče poimenovati kulturni center – lahko stori le intelektualni banavz ali obrezdušeni trgovec z duhom. Ja, obrezdušeni trgovec z duhom. … Mohamed je prerok boja in vojne. Kar je najprej napravil v svojem, arabskem okolju, je zapustil kot oporoko za prihodnost svoje skupnosti: boj proti nevernikom, vendar ne toliko kot širitev vere, temveč bolj kot širitev sfere njene moči, ki je sfera Alahove moči. Bojevnikom islama gre bolj za podvrženje kot za spreobrnitev nevernikov.« (Anej Sam: Kam greš, Evropa, str. 134)
kurcina
12. 12. 2008 20.40
Jankovič ima jajca .
kurcina
12. 12. 2008 20.32
ma ne vem ,vem samo to da se je že vsako žensko panuka zagrabila .
arksikris
12. 12. 2008 20.29
Kdo govori o časti? Janković? Kaj, če bi najprej vrnil tiste milijone, ki si jih je nagrabil v Mercatorju. Kot župan se obnaša arogantno in samodržno :\"JAZ sem dovolil, JAZ sem sklenil, JAZ sem naredil, JAZ sem določil\" Skratka - jaz,jaz, jaz! Priskledniki v občinskem svetu pa mu pohlevno kimajo in izglasujejo vse, kar Janković na repu prinese.
24Klošarjev
12. 12. 2008 20.18
jest mam 22.86 cm, pa ti ...
kurcina
12. 12. 2008 20.16
cuzymuzy ja ja ,niti sanja se ti ne ,brez heca .
kurcina
12. 12. 2008 18.37
cuzymuzy španskih se piše z malo črko ali . lepo zizo si si omislil ,maš namen mastrubirat?
24Klošarjev
12. 12. 2008 18.32
kurcina take butaste oddaje samo ti gledaš, ker Španskih ne razumeš.
kurcina
12. 12. 2008 18.29
ne vem a ste gledali tisto oddajo VELIKI BURAZ,potem ste vidli onega ET-JEB ima slovenko za punco . to je dokaz da muslimani nismo nestrpni.
24Klošarjev
12. 12. 2008 18.21
Jelko Strojan hahaha
carpe.diem@masicom.net
12. 12. 2008 18.20
Poglejte si malo, kaj vse se dogaja Slovencem v Italiji in Avstriji, pa boste videli, kakšne \"pravice\" imajo tamživeči Slovenci, ki so tam celo uradno priznana manjšina. Malo se zamislite vsi skupaj. Evropa strpna? Ja, glih ja. Slovenci se bi morali vsem klanjati in ugajati, nas pa vsi zatirajo, mi pa še lezemo tej koristilovski EU v r**. Raje izstopimo iz EU, pa bomo mogoče imeli Slovenci več pravic vsaj v lastni državi.
kurcina
12. 12. 2008 18.19
KopulacijskiO hvala za tako dober predlog ,to ni slabo ,jes!!!
KopulacijskiO
12. 12. 2008 18.16
fantje, kaj če bi se nehal kregat, pa kurćini zbral za eno ukrajinko?
kurcina
12. 12. 2008 18.12
vinadap zadnjič sva prekinila debato ,veš kak je malo te izzivam . drugače ne glede na to da nimava skupnih stališč ,ti povem da rad berem tvoje zapiske .
vinadap
12. 12. 2008 18.07
kurcina - ja,ja,kaj zopet kislo jabolko?
kurcina
12. 12. 2008 18.06
cuzymuzy oh joj ko bi ti bil ženska ,bi ti meni še kurcino pojedu.
kurcina
12. 12. 2008 18.04
ko en avstrijec ozmerja slovence ,,se slovenec ponosno nasmeje in reče \"ah ti avstrijčeki so res fajn ljudje , radi nas imajo \".
kurcina
12. 12. 2008 17.57
slovenci so največji lenuhi ,so neustvarjalni in radi kradejo ,skratka ,rojeni so za kriminal,edino kar jih hudo bremza pa je prirojen strah ,zato postajajo vedno bolj zahrbtni . če samo rečem ČERNE je že vse jasno!
vinadap
12. 12. 2008 17.50
almira - ti si premlada,da bi kaj vedela glede Jugoslavije,jaz sem pa preživljal tiste čase,in dobro vem koliko denarja je morala Slovenija oddvajati za Vas nerazvite. Poglej danes Bosno,zakaj pa ni v EU pred nami? Saj ste vendar boljši. Ste,ja,za lenuharit in delati kriminal po Sloveniji.
vinadap
12. 12. 2008 17.46
Kopulacij - ta mošeja je bila narejena začasno,naredili so jo pa sami vojaki - Bosanci,da so opravljali svoje verske pobožnosti. To jim ni naredila Avstro - Ogrska,temveč sami vojaki po svoji incijativi. Po vojni je pa bila porušena s strani Fašistov.