Slovenija

Jankovič: Stožice naj financira tudi država

Ljubljana, 20. 04. 2010 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanska občina bo za državo pripravila predlog za financiranje gradnje stadiona Stožice. Župan Jankovič pravi, da je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega država ni vložila niti evra.

Janković 500.000 evrov, ki so jih za gradnjo Stožic dobili od Fundacije za šport, ne šteje kot prispevek države.
Janković 500.000 evrov, ki so jih za gradnjo Stožic dobili od Fundacije za šport, ne šteje kot prispevek države. FOTO: Blaž Garbajs

Ljubljanski župan Zoran Janković napoveduje, da bodo za državo pripravili predlog za financiranje gradnje dodatnega nogometnega igrišča in ogrevalne dvorane. Po njegovih besedah je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega do sedaj ni bil vložen niti evro državnega denarja.

Omenjeni predlog bodo pripravili, ko bo znana višina dodatnih stroškov, o teh pa se bodo dogovorili, ko bo projekt zaključen. Vlada naj bi namreč po njihovem predlogu financirala dodatne stroške gradnje, ki bodo presegli v pogodbi javno-zasebnega partnerstva predvidenih 81 milijonov evrov. Kot pravi župan, se je o tem že pogovarjal z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem.

Kot poudarja Janković, je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega do sedaj ni bil vložen niti evro državnega denarja, saj denarja od Fundacije za šport, od katere so prejeli okoli 500.000 evrov, ne šteje kot prispevek države. Pri sredstvih fundacije gre po njegovih besedah bolj za moralno podporo celotni investiciji, saj predstavlja le majhen odstotek stroškov. "Tudi Ljubljani, ki je edino glavno mesto, pripada vsaj enaka količina denarja po športni liniji od države, kot so jo dobila vsa druga mesta," je prepričan župan. Ob tem napoveduje, da bo vlado povabil na ogled stadiona.

Gradnja stadiona in dvorane v Stožicah je po Jankovićevih besedah trenutno na 80 odstotkih, gradnja trgovskega centra pa na 65 odstotkih. V nedeljo so na stadionu že prižgali prve luči in preizkusili ozvočenje. "Spreminjamo lokacijo, ki je bila 20 let degradirana," pravi župan. Ob tem je zanikal, da se stadion gradi zaradi bližajočih se volitev. "Jaz sem že zamudil rok, ta je bil leta 2008," pojasnjuje.

Znova zahteva za izredno sejo

Poslanski skupini SDS in SNS vnovič zahtevata sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali financiranje projekta Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča v Sloveniji. Predsednik DZ Pavel Gantar je prvo zahtevo, ker sklepi niso sodili v pristojnost DZ, zavrnil.

Kot sta poslanski skupini zapisali, sedaj predlagata sklep, s katerim bi DZ pozval Banko Slovenije, naj mu v okviru ustavnih in zakonskih določil poroča, ali banke v večinski državni lasti pri projektu financiranja izgradnje športnega parka Stožice izvršujejo določila zakona o bančništvu, ki govorijo o upravljanju s tveganji. Obenem bi vlado pozvali, naj DZ v okviru ustavnih in zakonskih določil poroča, ali gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, ki sodelujejo pri gradnji športnega parka Stožice, izvršujejo določila zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki govorijo o finančnem poslovanju družb in drugih pravnih oseb.

Poslanski skupini še predlagata sklep, da DZ priporoča proračunski inšpekciji, ki deluje v okviru ministrstva za finance, da v okviru svojih pristojnosti in pooblastil opravi nadzor nad izvajanjem zakona o javnih financah v primeru projekta gradnje športnega parka Stožice.

Obenem poslanski skupini želita, da DZ pozove vlado, naj v okviru svojih zakonskih možnosti in pristojnosti stori vse za izboljšanje socialnega stanja in zaščite delavcev. Če vlada meni, da so trenutne zakonske možnosti in pristojnosti nezadostne, naj ji DZ predlaga, da pripravi ustrezno zakonodajo oziroma popravke obstoječe zakonodaje.

Predlagatelji sklepa menijo, da gre pri financiranju projekta gradnje športnega parka Stožice za politično financiran projekt, ki pomeni grožnjo za stabilnost finančnega sistema v Sloveniji. "Gradnja športnega parka Stožice ni samo največji gradbeni projekt v državi, žal je tudi največji in medijsko najbolj razvpit primer plačilne nediscipline. Zaradi neplačevanja naročnika projekta je prišlo tudi do zelo tragičnih posledic," menita poslanski skupini v obrazložitvi za sklic seje.

V projektu se po mnenju predlagateljev seje, zaradi slabe finančne konstrukcije obrača zelo malo denarja, kar najbolj občutijo podizvajalci, saj je ravno na njih padlo večinsko breme financiranja tega projekta, ker jim naročnik naročenih in izvedenih del preprosto ne plača.

SDS in SNS sta izredno sejo na to tema zahtevali že konec marca. Predsednik parlamenta Gantar je takrat zahtevo zaradi pravnega mnenja parlamentarne zakonodajno-pravne službe zavrnil, ker zadeva in sklepi, kot so bili oblikovani, ne sodijo v pristojnost DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
21. 04. 2010 14.16
Jankovič se je dokazal. ZDAJ SE PA LAHKO UMAKNE, DA ZAČNEMO NORMALNO ŽIVETI.
DrHouseGregory
21. 04. 2010 12.19
vsi bi lahko kej dal država,športniki(sj se za njih gradi ) še jest bi dal in še dost je takih k si želijo dobrih tekem v LJ
korosec_SLO
21. 04. 2010 12.12
korosecSLO 21.04.2010, 10:12 0 sam to bom reko, NE ,podprl sem trojcek na volitvah, NE ,zmagovalni , NE ,bodo ze nasli nekje, NE ,da se sfinancira, NE ,saj je splosnega pomena , NE, itd..... JA ,,naredi ga, ce si ga sforsiral,na tekmi pa tako ne mores bit brez celade,ce sami norci hodijo tja,in se med sabo ravsajo,stalna praksa,,, stadion nebo, NE, nikoli zazivel, NE,,sam to se povem NE ,,....!
divus
21. 04. 2010 08.43
Kurjim tatovom ponavadi vzamejo kuro ga oglobijo in še zaprejo. Pa kaj si mislite kako vrhunski nogomet imamo pri nas. kozlarija....
botjabotja
21. 04. 2010 08.27
Ja seveda, kr državo je potrebno vključit. Pa ne z posojilom ampak z nepovratnimi sredstvi. Potrebno bo Pahora "pocukat" za rokav glede predvolilnega dolga. Pa saj bo Murgeljčan vse uredil, da se bodo junija lahko tolkli po prsih.
deloholik
21. 04. 2010 08.23
Nič ne sme dati država...zraven stadiona se gradi poslovno trgovski center, ki ga ljubljana še manj potrebuje kot stadion, da bo pa sedaj država financirala nekaj kar bodo čez par let itak privatizirali je pa že malo bolno...jankovič spokaj se ti in tvoj stadion..
MiroF
21. 04. 2010 08.07
Sem kar čakal kdaj bo prišel z to izjavo na dan in dočakal. To bo verjetno tistih 60 milijonov, ki mu jih je Pahorčk obljubil ob izvolitvi, če ga Jankovič podpre, pa podprl ga je tudi Mr. Kučan z Forumom 21 tako, da ne bat denar bo Jankovčtajkunič dobil ob nemem gledanju kako propada gospodarstvo, kako so delavci brez plač, brez dela itd... Popravici povedano me je zelo strah kako bo v prihodnje imamo otroke, vnuke to bo država revežov.
fsad
21. 04. 2010 07.46
men je bolje da igrajo naši nogometaši v mariboru!!!!!!!!
Tonček Balonček
21. 04. 2010 07.16
Pečečnika bi bilo potrebno postaviti pred sodišče. Dokončno je uničil bežigrajski stadion, takorekoč demoliral, dela se je lotil brez pravno veljavnega gradbenega dovoljenja, začel spreminjati prvotni načrt, rezultat je pa zdaj tista ograjena ruševina, ki bo takšan še mnogo let! Tako pač pri ans delajo "podjetniki". Tudi tisti balon v jami, na bivšem pomožnem igrišču Olimpije, deluje nelegalno, gre za črno gradnjo!! Na področju nepremičnin je v Ljubljani totalna anarhija. Namesto da bi iz mesta spravili čimveč avtov, Janković gradi v Centru garaže in stanovanja!
comment123
21. 04. 2010 07.10
KAJ NIMA DRŽAVA BOLJ POMEMBNE STVARI, KI JIH MORA REŠEVAT? MENDA PA JA NE BO STADION IMEL PRIORITETE? ZIDARJU NAJ POBEREJO, KAR JE POKRADEL...
rewritable@email.si
21. 04. 2010 07.04
Od prvih pomembnih nogometnih tekem naprej je vsak mesec bil nekje v Sloveniji večji članek o t.i. sramoti, ki smo ji rekli plečnikov stadion in kako bi država morala nekaj ukreniti glede tega. To da se sedaj to Jankoviču očita, ker je dejansko nekaj naredil okoli tega, je milo rečeno podlo.
Tonček Balonček
21. 04. 2010 06.53
Če bi imeli za župana Arharja, bi verjetno v Stožicah gradili novo ljubljansko katedralo ali vsaj katoliško univerzo.
matedolenc
21. 04. 2010 06.51
Spet laže. Kdor laže, tudi krade.
elephantus
21. 04. 2010 03.20
Zakaj je v tej deželici toliko nevoščljivosti ob uspehih drugih ljudi. Zoki bo zgradil stadion pa , četudi to nekaterim ne ustreza. V tej deželi trenutno ni drugega korenjaka , ki bi mu to uspelo in to nekatere pošteno boli, kajti posledice tega uspeha za nekatere niso sprejemljive. Pa kaj, če se v tej Ljubljani ni v zadnjih dvajsetih letih nič zgradilo, glavno, da to ne uspe našim nasprotnikom. Pa kaj potem, če državna reprezentanca ni mogla igrati v Ljubljani kvalifikacijskih tekem in so se prišleki samo čudili osrednjemu državnemu stadionu.Balkansko je imeti tak osrednji stadion kot ga trenutno imamo ne pa uspešno izgraditi modernega. Ljubljana je bila edino glavno mesto držav Evropske unije, ki ni bila sposobna gostiti svoje reprezentance. Nič se ne bojim, da se boste tistI, ki zdaj kritizirate na veliko, ob bodočih tekmah slovenske reprezentance na stadionu v Stožicah drli na ves glas Slovenija, Slovenija. Kdor ne skače ni Slovenc. IN TAKRAT SE SPOMNITE, DA TEGA STADIONA BREZ ZOKIJA ŠE DOLGO NE BI BILO.
cepec22
21. 04. 2010 03.19
No Zoran, kaj pa bi rekel, da vse zivljenje ne dobis nic in se tisto od nic bi ti vzel ljudem? Kje ti je tvoj obraz, tvoj ponos? Veliko govoris, a malo je tega res, kar govoris. Kdo pa bo ta tvoj spomenik vzdrzeval? Kdo bo placeval racune? Ves tak si kot vsi tvoji, gremo v zrak, a nobeden se takrat ne sprasuje, kje bomo pristali. Zapufani smo do boga in se vec in ti si iz tega delas spomenik? Resnicno si kot predsednik drzave, zupan z najvecjimi idejami, a na zalost niso izvedljive. To je to. Vsi , ki bi radi brcali, bodo morali pocakati ali pa dati kaksen vlozek za muzikanta, kot se temu po domace rece. Nikar ne sanjaj o denarju iz drzavne blagajne, sej ga ni. Umiri svoje strasti, spusti se na tla in zacni bolj realno razmisljati. Tudi nogometnim mojstrom iz juga bos moral povedati, da naj kar doma se zaenkrat trenirajo in bodo poklicani sele potem ko bo denar. Pa brez zamere!!!
fafajonka
20. 04. 2010 22.55
Krokodilji nasmeh.
Tonček Balonček
20. 04. 2010 22.35
Folk je volil teha tipa zaradi tega bednega in slaboumnega projekta! Torej so neumni volilci, ne Janković! Menda jim v kampanji ni rekel, da ga bo sezidal iz svojega denarja! Sploh je smešno, da ljudje politike pojmujeo po njihovih besedah, kaj vse da bod naredili, kot da bi kaddidati te obljube uresničebvali iz lastnega žepa! Kaj pa tisti, ne bi nič naredili? A tisti bi pa denar pospravili v svoj kufer? Politiki nimajo svojega denarja, še plačo dobivajo iz našega dela, pa najo to Janpša, pahor ali kdorkoli, prva dva sta "javna delavca" že od začetka, celo štipendista, vse življenje na proračunui (no, nekaj časa je Janša blefiral v MicroAdi, ki pa je bila papirnata firma!)! In ti ljudje nas stalno podučujejo, kako naj ustvarjamo ins proščamo svoje potenciale! Janković s eje pa itak hvali, kako bo to javno-zasebno partnertvo delovalo! Konec koncev naj za posledice odgovarjajo volilci, on dejansko uresničuje program in zida ter gradi v absurdnih količlinah!
abeceda123
20. 04. 2010 22.30
Papučar.....................pa ne mislim Jankovićha, temveć administratorja.
Tonček Balonček
20. 04. 2010 22.27
Tako je, država je dala denar az Palnico, Pokljuko,. patrije in naše fante v Afganistanu, na Kosovu, v Somaliji in ne bvvem še kej, kupouje hummerje za pogoje v puščacvah, ta Ljublajna z Jankovićem vred naj s egre pa solit, mi imamo pomembnejše probleme, bojujemo s epo vseh celinah, da bi anm bilo lepo doma, s stadioni ali brez njih! Razmišljamo globalčno, ta župan gleda pa popolnoma omejeno, neka Tromostovja in razne parkirne hiše, namesto da bi kupoval kakšno topnjačo ali helikopterje za nadziranje plantaž po Afganistanu! Potem so pa narkomani po Ljubljani! Kratkovidno, zelo! Kos mo predsedovali Evropi, smo lep objekt zgradili na Brdu, naj si ga gre pogledat, lep, prazen, s stoli po 1000 EUR, ponos slovenske pomladi! Uspelo nam je znižati globalno segrevanje, še tisti islandski vulkan tem rezultatom ne more do živega!
pravakritika
20. 04. 2010 22.26
...stadion NAJ bi bila povsem PRIVATNA investicija, če se kaj spomnem iz predvolilnega golaža, Zoki!!!!