Slovenija

Janković: Simoniti nagaja Ljubljani

Ljubljana, 14. 10. 2008 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z začasno razglasitvijo območja tržnice za kulturni spomenik, kulturni minister Simoniti škoduje mestu, meni ljubljanski župan Jankovič.

Kulturno ministrstvo je območje Plečnikovih tržnic v Ljubljani začasno razglasilo za kulturni spomenik državnega pomena in s tem preprečilo načrte ljubljanskega župana Zorana Jankovića za gradnjo garažne hiše pod tržnico. Po mnenju župana gre za nagajanje odhajajočega ministra Vaska Simontija, ki želi Ljubljani s tem narediti škodo.

Ali Vasko res nagaja ljubljanskemu županu in s tem škoduje Ljubljani?
Ali Vasko res nagaja ljubljanskemu županu in s tem škoduje Ljubljani? FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi izjemnih kulturnih vrednot, ki imajo za Slovenijo poseben pomen, zaradi namena, da se ohrani delo Jožeta Plečnika in njegovih učencev, in zaradi neposredne nevarnosti, da bosta celostna ohranitev in predstavitev kulturnih vrednot tržnic okrnjeni, se enota kulturne dediščine Ljubljana - Plečnikove tržnice začasno razglasi za kulturni spomenik državnega pomena. Kot piše v odloku, začasna razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi, vendar najdlje 12 mesecev.

"To je klasika, k sreči odhajajočega, ministra za kulturo Vaska Simonitija. Če lahko naredi kaj škode Ljubljani, pa tudi če jo bo zadnji teden," je dejal župan. Napovedal je, da bodo počakali na odlok in poskušali doseči njegov umik, sicer pa bodo tožili državo.

Nasprotno pa so navdušeni v civilni iniciativi Tržnice ne damo. Kot je pojasnila predstavnica iniciative Marinka Kurilić, odloka še ni videla, ker še ni objavljen v uradnem listu. "Vendar pa to vsekakor ni merjenje moči z županom," je dejala.

Kot je dejal Janković, delajo na tem projektu na očeh javnosti že dve leti. Izpeljali so natečaj za izbiro arhitekturne rešitve, podpisali pogodbo za projektiranje, opravili arheološke vrtine, je naštel in dodal, da državne institucije govorijo o primernosti gradnje garažne hiše pod tržnico. "Potem pride gospa Kurilić in reče, da vse tisto, kar ni po njihovo, nič ne prizna in ni strokovno. Tudi zavod za varstvo kulturne dediščine ni več strokoven organ, ker pač ni drugače odločil."

Maketa Jankovićeve tržnice in garažne hiše z atrijem.
Maketa Jankovićeve tržnice in garažne hiše z atrijem. FOTO: Dare Čekeliš

Minister bo težko vztrajal na tem sklepu, je dejal župan in dodal, da ga to spominja na sklep izpred dveh let, ko je ministrstvo zaščitilo Plečnikov stadion iz psiholoških razlogov. Kot je dejal, ga prav zanima, kaj piše v sklepu in kaj "ščitimo". Po županovih besedah je civilna iniciativa že pred enim letom poskušala ustaviti projekt gradnje parkirne hiše pod tržnico. Klicali so na ministrstvo za okolje in prostor, ki jih je zavrnilo.

Razlog za takšen sklep ministra Janković vidi v nagajanju Ljubljani. Kot je dejal, je zdaj še bolj prepričan, da je bila njegova utemeljitev, zakaj naj ljudje volijo proti vladi Janezu Janši, pravilna. "Janez Janša in njegova vlada so kaznovali Ljubljano, ko so se ljudje na volitvah odločili za Zorana Jankovića," je ocenil župan in dodal, da poskušajo Ljubljano še enkrat kaznovati, ker ne morejo nič drugega.

Janković od novega ministra za kulturo pričakuje, da bo sklep odpravil, saj dela škodo mestnemu ali pa državnemu proračunu. Kot je dejal, se v dveh letih ni oglasila nobena od pristojnih institucij, oglasili so se, potem ko so izgubili volitve.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?alamadi
21. 12. 2008 20.31
Ma kdo je on, da si bo kar neki domišljal, tam kjer se sprehodi, in vidi da bi lahko kaj zasluižil, tam takj vse zjebe in zrihta sebi v prid. Upam da mu ne bodo dovolili da bo izvajal dela pod tržnico.
Darko32
30. 11. 2008 08.19
In Jankovič komentira kulturno dediščino. Prvo naj sploh ugotovi kje so objektri in kaj je kulturna dediščina. Potem pa naj pristopi k izjavam. To tudi kaže z ukrepi proti Šentjakobskem gledališču.
Fash
15. 10. 2008 21.54
Pajtlerca nerazumem tvojega posta. Ja zivim v tujini Svici. Kdaj si bla ti nazadnje v Zagorju? Ker sem rojeni Lj-can in se nameravam tudi vrniti v njo sem pa protitemu, da se vse dogaja v Lj.
keinhouse
15. 10. 2008 19.02
PREDEN PIŠEŠ PREBERI CEL KOMENTAR de-lay, res nimaš pojma kaj govoriš, TI slabo bereš. In ne samo to. Tudi lažeš o mojih izjavah. Zame bi bilo smešno če bi podpiral centralizacijo, ker sem daleč od ljubljane in redkokdaj tja hodim. Mogoče si spregledal VEZNIK: IN v moji prejšnji izjavi. keinhouse je napisal: tisti nasploh, ki so proti centralizaciji in ne odobravajo jankoviča naj se grejo nekam solit. --------------------------------- če bi tu bilo namesto IN napisano IN PA HKRATI bi bilo jasno kaj sem hotel reči. Hotel sem samo omeniti kontradiktorno mišljenje nekaterih oseb tu na forumu, ki hočejo Ljubljano spravit ob ves denar HKRATI pa jamrati po županu da nič ne naredi. Mene moti samo to, da nekateri takole blatijo župana in na to sem odgovarjal v mojih postih in jih lahko kar še enkrat prebereš če se ti to ne zdi.
Buena Vita
15. 10. 2008 16.40
fash kaj ne živiš v tujini, ko prideš na obisk,obišči Slovenijo zares ,ne samo domačega vogala,boš videl spremembe,Slovenija ni samo lublana,je še kak košček več,,,,,
de-lay
15. 10. 2008 14.20
Vidiš Fash, slabo bereš. Da je centralizacija dobra je pisal keinhouse jaz sem proti temu in sem sarkastično napisal Ja centralizacija je dobra za Slovenijo. Jasno da ni dobra za Slovenijo, kdo pa rabi spolirano Ljubljano izven pa \"selo\"? O kameni dobi in jamah je tudi pisal keinhouse in jaz sem mu na to odgovoril. Del posta je copy/paste originala in zato si mogoče spregledal. Preberi cel potek pa ti bo jasno. In ne rabiš se skrivati za 3 straneh dolgim postom. Navedi npr. 10 stvari, ki jih je Jankovič izboljšal in so sad njegovega dela.
Fash
15. 10. 2008 10.13
de-lay, ce pa ti sam/a ne vidis na svoje oci spremembe v Lj, ki se so zgodile v teh 2-3 letih pol ti ni pomoci. Tudi ce ti napisem post dolg 3 strani ti spet nebos videl/a tega. Pa vidim, da si ti zlo zrel, ce si napisal, da je CENTRALIZACIJA dobra za slo se pa zlo motis ona je do ene meje dobra samo za Lj-ancane. Za Slo kot drzavo je pa apsolutno boljsa DECENTRALIZACIJA. Po tvojem bi, da ostala Slo zivi v kameni dobi Lj-cani pa moderen life. Zaradi taksnih ozkoglednezev smo vsi Lj-cani v slabi luci pr ostalih prebivalcih Slovenije.
Tonček Balonček
15. 10. 2008 08.51
Janković naj pusti to tržnico pri miru!
de-lay
15. 10. 2008 00.40
# keinhouse 14.10.2008, 21:50 Jankovič je za***al desnico in ji vzel še en mandat, zdej se mu pa v zadnjih izdihlajih maščujejo tako, da bodo poklali čimveč njegovih \"22 projektov\". jasno ko beli dan... Sam eno vprašanje: Si naravno al umetno?
de-lay
15. 10. 2008 00.38
# keinhouse 14.10.2008, 21:50 Jankovič je za***al desnico in ji vzel še en mandat, zdej se mu pa v zadnjih izdihlajih maščujejo tako, da bodo poklali čimveč njegovih \"22 projektov\". jasno ko beli dan... Zakaj poklali 22 projektov? Kje pa so? In ja jaz sem včeraj pogledal iz jame, ti pa verjetno sploh nisi, ker sicer nebi pisal takih podnarij. In ja centralizacija je nekaj zelo dobrega za Slovenijo ja. Daj ne ukvarjaj se s stvarimi ki jim nisi dorasel.
keinhouse
14. 10. 2008 21.47
de-lay, tisti nasploh, ki so proti centralizaciji in ne odobravajo jankoviča naj se grejo nekam solit. Ok, zgleda si včeraj pogledal iz jame, naj ti malo pomagam z vsaj vidnimi spremembami v ljubljani pod jankovićom: * nekaj najlepšega: prenavljanje fasad starejših hiš. In ogromno hiš je na ta račun na novo zaživelo z novo fasado malo se pozanimaj katera vsa so prenovljena * gradnja novih stanovanjskih sotesk. Verjetno ti nista neznana projekta Celovški dvori in Zelena jama, se motim? *Gradnja nove urgence, prenova opere, preurejanje novih stožic, posodabljanje dunajske ceste (rotonda, dunajski kristali...), center starejših trnovo, *UREJANJE ZELENIH POVRŠIN *obnova bežigrajskega stadijona vendar so \"ta pametni\" to spet spretno preprečili *nov lpc *in navsezadnje stvar za katero mu bom hvaležen celo življenje: rušenje vrtičkov-sramote LJ IN drugo.......... Seveda se mi sedaj ne da naštevati vseh projektov. Ampak vsaj za moj okus, je Janković dosti več opravil kot Danica, bodimo pošteni.
de-lay
14. 10. 2008 21.10
# keinhouse 14.10.2008, 21:01 ja jasno da smo vsi za to da se celotna slovenija razvija. Nekateri se pa tako trudijo, da bi okrivili Jankovića za vsak prdec ki se naredi. Bojim se, da če bojo ljudje še naprej za brez veze pljuvali po jankoviću, da naslednji mandat ne bo prišel za njega. Pol,.... pol pa se res lahko samo še križamo kaj bo z Ljubljano. Pol mandata je za njim. Kaj ima pokazat? Boš odgovoril? Saj je simpl, ker je itak velik naredil. In brez Jankoviča se bo Ljubljana ravno tako razvijala, Electa pa naprimer malo manj. In ker je super in je veliko naredil za Ljubljano bo ponovno izvoljen in zadeva je rešena, kje vidiš problem. A je Jankovič pod kako posebno zaščito, da se ne sme javno govorit o tem kar dela al kako?
keinhouse
14. 10. 2008 21.01
ja jasno da smo vsi za to da se celotna slovenija razvija. Nekateri se pa tako trudijo, da bi okrivili Jankovića za vsak prdec ki se naredi. Bojim se, da če bojo ljudje še naprej za brez veze pljuvali po jankoviću, da naslednji mandat ne bo prišel za njega. Pol,.... pol pa se res lahko samo še križamo kaj bo z Ljubljano.
bučar
14. 10. 2008 20.56
še kolcalo se mu po kalimerotu......
de-lay
14. 10. 2008 20.55
keinhouse 14.10.2008, 20:45 de-lay in ostali izdajalci države: Mal se pomiri s takimi izjavami. Smeško. A to da Jankoviču oponiram sem izdajalec države? Katere že? IN če sem zato kar ti pišeš sem z veseljem!! Sicer pa daj že 1x navedi (-te) kaj je takega naredil. Še vedno slišim samo da je ful naredil. In ja mel sem barako in zato pišem, mislim kakšni se spravite debatirat. Sploh pa nisem iz Ljubljane ampak občasni \"uporabnik\" zato ne nabijaj z neumnostmi in mislim tako kot jaz hočem.
juventus
14. 10. 2008 20.53
keinhouse ,kaj pa je naredu Jankovič??? Vse se dela z davkoplačevalskim denarjem ,kok je pa na naš račun pokradu se pa še ne ve točno ,znano pa je ,da je pokupil kar nekaj dobrih parcel ,kmet zarukan dam si ga pel in mu ga vleč petkrat na dan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
juventus
14. 10. 2008 20.48
Spet ta lopov Jankovič .............
primc81
14. 10. 2008 20.47
pa ne gre se za to koliko je naredil, gre se za to, da za LJ zahteva poseben status glede financ, kar pa bi šlo na račun ostalih regij, ki so bile že tako v ozadju glede razvoja v času LDS-a
keinhouse
14. 10. 2008 20.45
de-lay in ostali izdajalci države: sigurno ste imeli v lasti kakšno nelegalno barako v LJ, ki je sramota sloveniji. Sedaj se rušijo, vi pa lajate po forumih kot eni ranjeni psi in blatite Jankovića kar se da. Ker dejstvo je, da je janković ogrmono več naredil za LJ kot pa danica in župani prejšnega stoletja skupaj. Jasno je da se ne pričakuje, da bo vse dane obljube izpolnil. Večino jih je sigurno mislil. In ko mu je država ukradla milijone evrov bo težje vse skupaj napravil. Potem ga pa ljudje pluvajo da krade in izkurišča županski stolček in nevem kakšne vse zgodbice se še spomnijo, da bojo ja enega človeka spravil dol. Slovenska zavist ne pozna meja.
johndoe35
14. 10. 2008 20.45
Temu Jankoviču vse smeta. On je kot kak Hitler ali Cezar Rad bi bil ta glavni in kdo ni njemu pogodu ...