Slovenija

Slovenija vse bližje koaliciji presenečenja?

Ljubljana, 23. 12. 2011 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janković in Virant sta le našla skupen jezik. Stranki sta se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bodo vstopili, pravi Virant.

Virant in Janković sta zbližala stališča.
Virant in Janković sta zbližala stališča. FOTO: Miro Majcen

Pogajanja o oblikovanju vladne koalicije so zaznamovala petkovo dogajanje na parlamentarnih hodnikih. Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je še pred začetkom seje DZ sestal z ekipo Liste Virant. Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Gregor Virant, so se po seji DZ znova srečali na sestanku in sklenili, da bodo nadaljevali sodelovanje, ki je pripomoglo k deblokadi glasovanja o predsedniku državnega zbora.

V stranki NSi sodelovanju med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant ne nasprotujejo, sami pa k sodelovanju s tremi strankami niso bili povabljeni, bi pa ob morebitnem vabilu k sodelovanju o tem razmislili.

V SDS sodelovanja ne komentirajo, saj bi bili komentarji preuranjeni. "Postopki za oblikovanje koalicije so predpisani, predsednik republike pa je tisti, ki bo podelil mandat za sestavljanje koalicije novemu mandatarju in stekli bodo tudi potrebni formalni postopki," poudarjajo na SDS.

To po Virantovih besedah pomeni, da se bodo lotili analize svojih programov, da vidijo, ali lahko nastopajo skupaj. Prav tako bodo s takšno analizo ugotovili, ali lahko na pogovorih s predsednikom republike naslednji teden nastopijo skupaj. Ali se s tem ustvarja nova formalna koalicija, predsedniki vseh treh strank niso želeli razkriti.

Virant in Janković zbližala stališča

"Na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, smo našli neko pot, da se pogovarjamo naprej", je po sestanku z Jankovićem povedal vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič. Gregor Virant je povedal, da Janković pogajanja vodi veliko bolje.

Še pred sestankom je Virant izrazil željo, da se oblikuje širša koalicija, v kateri bi bila tudi SLS. To zahtevo je v četrtek sprejel svet stranke, pomeni pa, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, je ob robu današnje seje dejal Virant. Stranka bo sicer končno odločitev o vstopu v koalicijo po Virantovih besedah sprejela, še preden bo šla na pogovore k predsedniku republike.

Se Virant po pogovorih z Žerjavom in Erjavcem približuje konstituiranju nove koalicije?
Se Virant po pogovorih z Žerjavom in Erjavcem približuje konstituiranju nove koalicije? FOTO: POP TV

Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav je protestiral, da se SLS uporablja kot element pri pogajanjih za vstop v koalicijo. "Protestiram, da se Slovenska ljudska stranka uporablja kot element pri pogajanjih ene politične stranke za vstop v koalicijo. To ni korektno," je bil oster Žerjav. Povedal je, da je SLS glede vstopa v koalicijo z Jankovićem svoje že povedala in ponovil, da so obljubili, da bodo v vsakem primeru pomagali kateri koli koaliciji, da rešijo ključne probleme v državi. Dodal je še, da Slovenija potrebuje močno in široko vlado.

Po besedah Šušteršiča sta stranki sedaj vsebinsko bližje, svoje predloge pa bodo Pozitivni Sloveniji poslali še v pisni obliki. Dodal je, da so se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Dejal je, da se naj uvede zgornja omejitev zneska socialnih prispevkov za delodajalce ter naj se strožje omeji zadolževanje občin in se jih s spremembo sistema finančne izravnave ekonomsko spodbudi za povezovanje. Poudaril je še, da je bilo ključno tudi poglavje o korupciji v koalicijski pogodbi, ki ga bodo dodelali z bolj konkretnimi ukrepi.

Predsednik Pozitivne Slovenije Janković je po sestanku povedal, da sta stranki na ekonomskem področju našli skupen jezik, sicer pa so predelali vse točke. Pogovor je ocenil kot zelo dober, poudaril pa je, da je z izvolitvijo Viranta za predsednika DZ zadovoljen. Po njegovih besedah pogovori o delitvi ministrstev s strankami še sledijo.

Na vprašanje, ali bo nadaljeval pogovore tudi s stranko SLS, ki v koalicijo z Jankovićem ne želi, je odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi strankami.

Pogovor s Pahorjem konstruktiven

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven. Po njegovih besedah so reševali posamezne točke programa, njihove pisne pripombe pa so prejeli že prej. "In jaz sem to z veseljem sprejel, te pripombe kažejo, da obstaja želja, da se vlada formira. Ali se bo, pa prepustimo času," je dejal.

Jankovićevo mandatarstvo za sestavo vlade podpira tudi poslanska skupina SD.
Jankovićevo mandatarstvo za sestavo vlade podpira tudi poslanska skupina SD. FOTO: Miro Majcen

Kot mandatarja namerava Jankovića pri predsedniku Türku podpreti tudi poslanska skupina SD. Kot je poudaril predsednik poslanske skupine Janko Veber, mu mandatarstvo glede na volilni rezultat tudi pripada. Po Vebrovih besedah je za SD pomembno, da je sedaj državni zbor konstituiran ter da so zaradi tega lahko obravnavali in sprejeli zakon o interventnih ukrepih.

Povedal je še, da je osnutek koalicijske pogodbe že pripravljen, prav tako tudi pripombe s strani pogajalske skupine stranke SD. Sedaj pričakujejo odziv glede tega, katere bodo upoštevane in katere ne.

Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bi se SD o sestavi koalicije pogovarjala tudi z blokom strank SLS, DeSUS in Lista Virant, je Veber odgovoril, da bi o tem razmislili, če bi pogajalska skupina ocenila, da se je treba o koaliciji pogovarjati še s kom drugim. Posvetovanja poslanskih skupin s predsednikom republike bodo predvidoma potekala prihodnji teden.

Janković: Pogovor s Pahorjem je bil konstruktiven.
Janković: Pogovor s Pahorjem je bil konstruktiven. FOTO: Miro Majcen

Ali lahko Janković oblikuje vlado?

Po dogajanju v zadnjih dneh se je sicer že postavljalo vprašanje, ali lahko Janković sploh še sestavi vlado. Preobrat pri izglasovanju Gregorja Viranta za predsednika parlamenta je pokazal, da ima solidno večino SDS, Državljanska lista Gregorja Viranta, SLS, DeSUS in Nova Slovenija, ki zmore zbrati dovolj glasov tudi brez Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in Pahorjeve SD.

Tako v SD kot v Listi Virant so sicer že dobili osnutek koalicijske pogodbe. Erjavec je dejal, da se je pripravljen sestati le še s tistim, ki bo predlagan za mandatarja in se v tem trenutku z Jankovićem ne bo več pogajal o koaliciji.

SDS pripravlja program "koalicije razuma"

Janša je za primer, da Janković ne bi prejel dovoljšne podpore, začel pripravljati osnutek pogodbe "koalicije razuma".
Janša je za primer, da Janković ne bi prejel dovoljšne podpore, začel pripravljati osnutek pogodbe "koalicije razuma". FOTO: Miro Majcen

Predsednik SDS Janez Janša je potrdil, da je parlamentarnim strankam poslal osnutek pogodbe "za koalicijo razuma". V stranki SDS spoštujejo vrstni red na volitvah in pričakujejo, da bo predsednik države Danilo Türk dal mandat relativnemu zmagovalcu, ki bo poskušal sestaviti koalicijo. Kar predlagajo v SDS, je rezervna varianta v primeru neuspeha Jankovića, cilj pa je sestaviti koalicijo razuma, ki bi imela dvotretjinsko večino. Torej bi se tej koaliciji lahko pridružila tudi stranka SD, je še pojasnil.

Janša ni želel ugibati o možnostih, ki jih ima Jankovič za sestavo večinske koalicije. Pri tem mu sicer želi vso srečo, je dodal in še enkrat poudaril, da je osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je poslal strankam, zgolj rezervna varianta.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je za STA povedal, da o omenjeni pogodbi ne ve ničesar, zato je ne more komentirati, dodal pa je, da ima Janez Janša vso pravico poskušati sestaviti koalicijo.

Da je osnutek koalicijske pogodbe SDS poslal Listi Virant, DeSUS, SLS in NSi, je popoldne potrdil vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič, povedal pa je, da pa gre za "zelo grob dokument, ki je bil očitno pripravljen zelo na hitro".

Ob tem Bogovič meni, da osnutka koalicijske pogodbe do sredine ustanovne seje še nihče ni pripravljal. "Na ta način je sedaj jasno, da se tudi druga največja stranka v parlamentu zaveda, da lahko, v kolikor uskladi programske stvari, predvsem pa poišče tudi dogovor, kako sodelovati, sklene tudi koalicijo," je dodal.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1546)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
30. 12. 2011 15.26
+1
razen VOŠČILNIC IN ZIĆANJE ZA GLAS, NOBENGA PROGRAMA MI NI POŠTAR VRGU V KASELC!
bejc
24. 12. 2011 13.20
+7
Predlagam da se začasno ukine vse predsednike strank, ker ljudje vidjo samo še dotično osebo stranke in ne političen program strank!! Najbolš da se ukinejo predsedniki strank, se glede na političen program izbere koalicijo in kasnej (ko bi bla vlada sestavljena) v stranki sami izberejo in odločijo za NAJSPOSOBNEJŠEGA predsednika. Ker to da so eni že 15 let predsedniki strank tut ni ok. Bi mogl to omejit npr. na največ 8 let
status
24. 12. 2011 19.32
+3
Pred tremi leti je ena od strank z 28 poslanci ostala v opoziciji, Zakaj ne bi še letos stranka z 28 poslanci pristala v opoziciji?
Mirsad Miro Muharemovi?
24. 12. 2011 11.53
+3
čudim se janši in pahorju da se nista naveličala več kot 20 let enega in istega..ali imasta strah da brez njiju Slovenija propade
AlternativeFacts
24. 12. 2011 12.07
+2
Strah da se ne razkrijejo vsa dobrodelna dela na škodo Slovencev.
13robertos
24. 12. 2011 12.10
+6
KUČAN IN NJEGOVI SE BOJIJO DA BI BORCI NOB IZGUBILI POKOJNINE ,KI SO PLAČANE IZ PRORAČUNA IZ MINISTERSTVA ZA SOCIALO IN ZNESEK LETNO 200 MILJONOV TORAJ V ZADNJIH 20 LETIH KOT AVTOCESTNI KRIŽ
AlternativeFacts
24. 12. 2011 12.29
+0
Počakaj na čas po božiču,ti bo trezna glava povedala,kakšne smešnice kotališ....
Irena Zvonka
24. 12. 2011 12.43
+5
VESEL BOŽIČ rajši janša ali pa pahor.samo neee janković
Mirsad Miro Muharemovi?
24. 12. 2011 13.26
+6
smrkazen..povem ti samo tokrat a to je da so tudi moji predniki umirjali za to kot ti smatraš samo tvojo Slovenijo..če zastopiš kaj..če ne pa malo guglaj
sherum
24. 12. 2011 13.28
+6
smrkazem , saj pseudoin si daj popravit Saj človek misli da ima opravka s kakšnim smrkavcem ,ki mu svečka še visi iz nosa
AlternativeFacts
24. 12. 2011 13.37
-4
~ Mirsad si ti xmobile ??? ~ sherum to je pa problem tvoje domišlije, če bi dobro pogledal in ne bil tako zategnjen,bi videl da uporabniško ime samo opisuje sliko.
Osvald
24. 12. 2011 11.49
+8
forum 571 pa še naprej širi nestrpnost.
Toni Osterc
24. 12. 2011 11.32
+14
ko bi le desnica se že v roke vzela in še pahorčka sabo vzela so absolutni zmagovalci!!!!
Stanko58
24. 12. 2011 13.40
+1
to je možno ker Borut še ni skapiro gdo ga uničuje in kateri je uničo večino strank najprej na desnici zdaj pa na levici
Buena Vita
24. 12. 2011 11.21
+15
MOTORISTKA NIČ SE TO NE BOJ,6 JANUAR,DAN VSEH SVETIH BO DRŽAVNI PRAZNIK IN NOVI BOŽIČ SLOVENIJE,USTOLIČEN BO CESAR VSEH CESARJEV TVOJ JANKOVIČ,STARODOBNI GOLJUF KATERI NITI POD RAZNO NE PLAČUJE DAVKOV SLOVENIJI,VSE DENARCE DEPONIRA NA CIPER, TEBI SE BO CEDILO MLEKO IN MMED NAM OSTALIM BUTKOTOM BO NALOŽENO KAKO MORAMO BOŽIČNICE IN BOŽIČNO OBDAROVATI V OBLIKI DENARJA TEBI DRAGEGA CESARJA VSEH CESARJEV
pipimelkijat
24. 12. 2011 11.31
-4
:) Jaz nisem reko da sem za Jankoviča :) sam daj se malo izobrazi pa poglej kako sranje so delal Janša in kampanija pa preber si malo Mike stone blog pa vrjam da je več kot 10% resnice in vsi Janša in Jankovič bi moral bit v arestu ravno tako Virant ko je goljufal itd.. Jaz sem za Socialni Kapitalizem in ne za Ameriškega ki je krut :) ti pa pejd mal v svet da vidiš kak je drgje pa malo kako knjigo preber da neboš v temi :)
hanzz
24. 12. 2011 11.35
+7
poglej raje kaj so delali golobič in kresalova!!!!
francfejstbukov
24. 12. 2011 12.01
+1
Buena Vita, se ti popolnoma pridružujem, le dodajam, da bodo po mleku in medu, dodali orehe in ukinel Cern-ski trkelnik, saj bodo "poli.mačoti", lahko med sabo in po izbiri...
Jože Zaplati?
24. 12. 2011 11.15
-6
NE UMEŠAVAJTE PRI KOMENTARJIH KUČANA, DELATE RAVNOTAKO KOT JE BILO ZA ČASA VLADAVINE TITA VSI SMO GA HVALILI, KO JE PRIŠEL NA OBLAST ZAČASA OSAMOSVOJITVE KUČAN SMO MU VSI PLOSKALI IN HVALILI SEDAJ, KER JE JANKOVIČ ZMAGAL NA VOLITVAH GRAJATWE KUČANA DAJTE SI ENKERAT ZAMISLIT KAJ STE GOVORILI PREJ IN SEDAJ, KO IMAMO SDRUGEGA PREDSEDNIKA DRŽAVE NAJBOLJE, DA SE MED SABO SPOKOLJEJO KDO BO KRIV ZA VSE NEVŠEČNOSTI NORMALNO VOLIVCI, ZAKAJ STE VOLILI ČLOVEKA,ČE VAM SEDAJ NI VŠEČ PUSTITE BODO SE ŽE ZMENILI ZA JANKOVIIČA SE NI TREBA SEKIRAT IMA PREVEČ PAMETI IN ZNANJA, DA BO DELAL KAJ BOLJ PAMETRNEGA KOT SEDAJ, KO SE MORA SMEJAT NA IZJAVE DRUGIH STRANK, NAJ PREVZAME FUNKCIJO RJAVEC ČE SMATRA,DA JE SPOSOBEN VODIT VLADO, ALI NORI ŽERJAV, PA NOVAKOVA JE PREVEČ PAMETNA PRIŠLA IZ BRUSLJA
piko2263
24. 12. 2011 13.45
+0
Kučana bi bilo veliko veselje izpustiti iz vseh komentarjev. Samo tukaj nastane en ZELO VELIK PROBLEM, on se povsod rine poleg in se oglaša, kot nek prerok, ki ve kaj je dobro za Slovenijo. Pred tremi leti je krulil, da je trojček najboljše, kar se nam je lahko zgodilo, zdaj zopet, da je Janković edina pametna izbira. Naj gre že enkrat na smetišče zgodovine. Pripnemo mu vse možne medalje za zasluge in KONEC umešavanja v politiko.
SLOHaider
24. 12. 2011 11.07
+1
Nas SLO Narod je ze tako zmesan , da ne vemo vec kdo pije in kdo placa , mecejo nam samo pesek v oci in se delajo norca iz nas , res res Zalostno ko gledam ti nasi Politiki ki ne vedo kje bi zaceli , definitivno bo slabse kot prejsnji Vladajoci
Jože Zaplati?
24. 12. 2011 11.06
-14
ŽERJAV SRAMOTA ZA NAS PREKMURCE, DA SI Z SVOJIMI IZJAVAMI BEDAK, PRIŠEL SI V STRANKO PO POTI NAMESTNEGA MINISTRA ASEDAJ SEJEŠ MED SPOSOBNIMI EKONOMIOSTI VRZEL ZATO BI TE RADI VPRAŠALI V KOLIKOR JANKOVIČ NE BO IZCVOLJWEN NA NJEGOVO MESTO STOPI JANŠA A BOŠ DAL ROKE V OGENJ V KOLIKO BO JANŠA VODIL DRŽAVO V ŠE VEČJI KAOS GOSPODARSTVA. ČESTITAM NOVAKOVI, KO JE IZJAVILA VEČ GOSPODARSKEGA DELA KOT POLITIKE, AMPAK JANŠA se na gospodarstvo ne spozna. vladali so sds v času, ko nam je bilo vsem prelepo ni bilo nezaposlenih, niso se zapirale firme itd. RAVNO PAHOR JE NALETEL V ČASU RECESIJE V PRAZNO BLAGAJNO, A SE JE KDO VPRAŠAL KOLIKO DENARJA JE OSTALO V BLGAJNI, KO JE JANŠA PADEL VERJETNO ZELO MALO. KAJ SEDAJ POČNETE IN TI ŽERJAV PREKMURSKI, KI NAM DELAŠ SRAMOTO PO DRŽAVI SE VMEŠUJEŠ TAM KJE SI NAJMANJ DOMA. SPRAŠUJEMO SE KAKO BO STALA DRŽAVA, ČE SE ŽE SEDAJ KREGATE ZARADI PRIVATNIH NESPORAZUMOV. NAJBOLJ PRAVIČNO BI BILO, KO BI PREDSEDNIK DRŽAVE SAM ODLOČAL KDO BO PRIŠEL NA MESTO PAHORJEVE VLADAVINE. RJAVEC GOVORIŠ PO TV, DA NIKOLI NE BOŠ ŠEL Z NIKOM V KOALICIJO, SEDAJ STE PA ŽE ZOPET LEPO SLIKANI, KI LEPO KAŽETE SVOJE HINAVSKE OBRAZE. VIRANT KAKO SI SI UPAL KANDIDIRAT, KO ASI PA NEOPRACVIČENO PREJEMAL NEZAKONITA NADOMESTILA. VSEENO TO NI POGOJ, ČA SI DENAR RAZLIKO VRNIL JE TO GOLJUFIJA IN ZATO BI TE MORALI IKAZENSKO PREGANJAT AMPAK TAKA JE NAŠA ZAKONODAJA. BOMO VIDELI KOT SO REKLI SLEPI, ŽERJAV TI DELAJ ŠE NAPREJ NEUMNOSTI, DA SE NEBI KATEREMU OD TOVORNJAKOV NA AVTOCESTI LJUBLJANA LENDAVA UTRGAL KAK VITALEN DEL NA VOZILU IN BI BIL SOUDELEŽEN
kaktus11
24. 12. 2011 13.37
+0
Imaš vso pravico, ampak zakaj nam pereš možgane s svojo "resnico" ? Saj te še v vrsti nisem videl, ko je bog pamet delil. Da je nisi dobil po kakem privilegiju ???
kaktus11
24. 12. 2011 13.39
Za robertosa...Je že zginu.........................
pipimelkijat
24. 12. 2011 10.47
+2
Pa kaj je z vami Slovenci. Sem čistokrvni Slovenec tud daleč nazaj po prednikih in nisem član nobene stranke in ne čutim politične pripadnosti nikomur. A ne vidite da Janša, Pahor, Rjavec in ostala kampanija že 20 let izžema Slovenijo in ne nardijo ničesar pametnega za Socijalo in nas navadne smrtnike. Kar se tiče Rjavca je navadno trobilo katero se prodaja za burek Pahor je lepotec ki želi oblast in nima jajc nit tok kot moji otroci Janša hahaha naš osamosvojitelj pa kaj je z vami on je potencijalni Stalin in Hitler gre mu za oblast je navaden diktator in ima masla na glavi več kot vsi ostali skupaj.Če berete Mikestone blog pa je recimo samo 10% resnice je grozno kaj šele če je te resnice še več. Zakaj ne damo možnosti novim obrazom morda pa nas presenetijo ker ti ki vladajo že 20 let niso ničesar pokazali za socijalo Aja pa NSI Ljudmila jaooo pa od kdaj belogardisti vodijo državo aja od Bajuka dalje so prisotni :) Nisem partizan sem se prepozno rodil sam vseeno vemo kdo je zmagal vojno pa kdo je bil na keri strani. Bela garda je ni tako da dajte se malo zamislit
francfejstbukov
24. 12. 2011 10.56
+0
pa še pojasni, kaj je to "ČISTOKRVEN" ???
Spetsnaz
24. 12. 2011 11.02
-1
Torej? Kaj naj bi po tvojem morali? Popljuval si vse razen Kucana in Janukoviča? A si hotel to povedat?
godhead
24. 12. 2011 11.19
+1
zdaj me pa samo zanima, so ostali, ki niso tako čistokrvi kaj manj ljudje?
pipimelkijat
24. 12. 2011 11.29
+4
Ne niso ker čistokrvnih ni :) sam to sem napisal ker se tukaj zemraj najde kak pacijen pa nabija da je slovenc
francfejstbukov
24. 12. 2011 11.46
+3
dober "pojasnu"! Saj namreč vsi ti silni "Slovenci" ne vedo, da so tukaj čez korakale "vojske in vojske"...Tudi.Osebno,nimam pojma, kdo je tisti, ki je mojo "prababico v resnici"???? Sicer pa iz tega razloga tudi "Dragi moji SOREZIDENTI. SOBIVALCI"...
13robertos
24. 12. 2011 11.48
-3
JANŠA JE IN BO HEROJ OSAMOSVOJITVE AMPAK GA NASPROTNIKI BLATIJO IN BLATIJO KER SE GA BOJIJO IN BOJIJO SE DA BI IZGUBILI PRIVILEGIJE ZATO STOP KUČANIZMU
kaktus11
24. 12. 2011 12.21
+5
13robertos: Pa ja ne boš reku da je prek 70 % priviligirancev vSLO.
13robertos
24. 12. 2011 12.38
+0
kaktus11 priviligiranci imajo medije in delajo javno mnenje in prepričujejo ljudi naj ne hodijo volit sami pa hodijo na volitve in s tem nam vladajo poglej si najbogatejše Slovence velika večina jih je bila v ZK
viledaa
24. 12. 2011 12.45
+2
13robertos
24. 12. 2011 12.57
-2
jANŠA JE ZATO HEROJ KER SE JE UPRL KOMUNIZMU TOTALITARNEMU REŽIMO IN JE NOSIL GLAVO TAKRAT KO SO TI TAKOIMENOVANI LEVIČARJI SE POTUHNILI
kaktus11
24. 12. 2011 13.26
+5
DrZalost
24. 12. 2011 10.38
+0
Vsak kret*n lahko prredvideva, da bo Janković oblikoval koalocijo v skladu z njegovimi interesi... PS: Bil bi zelo hvaležen za kakšen glas:
CyberWorm777
24. 12. 2011 10.28
+6
uglawnem kr neki : ))) en misli da je parlament firma drug da je bojišče tretji da je cerkew četrti da je to cirkus wečin jh hodi pa sam na pocen malco w menzo : ))))
francfejstbukov
24. 12. 2011 10.03
+11
PONAVLJAM 1.: Dragi moji sorezidenti »Slovenije«! Mi ne potrebujemo Zokijev, pa Janezov,pa Gregijev, pa Karlčkov in ne vem kogaše vse??? Potrebujemo čvrsto in močno »koalicijo« z zavezo o programskih in resnično državotvornih rešitvah (predvsem gospodarskih),ki naj nas popeljejo na pot gospodarske ter vsesplošne rasti! Trenutna »liga« na terenu,okoli katere se krešejo mnenja, pa zasigurno ni »primera division-premier league«, marveč le poskus »drugoligašev«, da vstopijo v prvo ligo...
francfejstbukov
24. 12. 2011 10.03
+5
PONAVLJAM: Slovenija vse bližje koaliciji presenečenja? V nekaj nadaljevanjih, ali če hočete v »sagi o Sloveniji«, smo gledalci spremljali in se na trenutke, tudi sami dejavno vključevali v razbijanje »vrča«, ki ga je v poslednjem delu »nekomu« pač uspelo popolnoma razbiti....Ob ponovni asistenci nas gledalcev, ki »sago« še vedno spremljamo in to kar z navijaškimi strastmi, pa se je pojavil nov problem...Problem, da nove ekipe na terenu, nimajo potrpljenja pri sestavljanju črepinj pa tudi »pravega lepila« ne...In vse kaže, da bodo gledalci, zadnje dejanje, spremljali kot "umor države"- in to popolnoma brez presenečenja in pasivno????
pravica00
24. 12. 2011 09.51
+7
še malo in bodo vsi komentarji zbrisani.
pravica00
24. 12. 2011 09.47
+14
Že dve desetletji slovenska javna občila in levičarska propaganda prepričujejo prebivalstvo v Sloveniji, kako vojaško ustrojena je Janševa SDS in kako vse gradi na negativnih čustvih ter strašenju ljudi. Mogoče tudi zaradi obrambe pred takšnimi napadi so tako v SDS kot v drugih dveh strankah desnice, torej v N.Si in SLS v minuli volilni kampanji poudarjali samo program, rešitve in povezovalnost. V nasprotju s tem pa je Zoran Janković nastopal grobo, napadalno in izključevalno. Mnogim volilnim teoretikom ni bilo jasno, zakaj to počne, saj se takšna drža običajno na volitvah ne obrestuje. A to prepričanje se je podrlo na volilno nedeljo, pravi vzroki pa se kažejo šele sedaj, ko lahko iz drobcev dogajanj na volilni dan in v dneh pred njim sestavljamo bolj popolno sliko. Jankovićev izključevalni nastop je bil namreč namenjen podpori akciji med novimi državljani, ki so jih skušali predvsem s strašenjem množično pripeljati na volišča. Kot je pokazala nenavadno visoka volilna udeležba v krajih, kjer je največ priseljencev in rezultat po posameznih okrajih in enotah, je bil Janković pri tem uspešen.
kaktus11
24. 12. 2011 10.24
-2
Od kod ti podatki ovolilni udeležbi na posameznih voliščih ?
pravica00
24. 12. 2011 09.46
+11
Manipulacija z javnomnenjskimi raziskavami je prav tako opravila svoje. Pri tem je prednjačil časopis Delo. Najprej je ob štartu nameril zmago Jankoviću, nato Virantu in zadnji teden, ko je bilo treba strašiti nove državljane, Janši. Vsakič tisto, kar so oblikovalci Jankovićeve kampanje želeli. Visoko zmago SDS in dober rezultat SLS in NSI so ob koncu kampanje kazale tudi druge ankete, ki so podcenile Jankovićevo volilno telo oziroma ga niso zajele. Novi državljani namreč skoraj nimajo telefonskih številk v imeniku, zato jih računalniški vzorec za klicanje ne more zajeti. Do teh volitev se ta metodološka napaka ni toliko razkrila, ker še nikoli doslej mobilizacija tega dela volilnega telesa ni bila tako visoka.
kiss-my-ass
24. 12. 2011 09.47
-6
Poleg mleka se pri tebi še kaj drugega kisa....
pravica00
24. 12. 2011 09.50
+1
ja še marsi kaj ,sm problem je pri tebi ki so se začeli tudi možgani.
bdso1
24. 12. 2011 09.51
+2
Ne ,da so se začeli ,so že ko konca skisani!?? Kisli so že tako močno,da ima že celo dva s, KISSli!??
kaktus11
24. 12. 2011 10.19
-1
Mirsad Miro Muharemovi?
24. 12. 2011 10.48
+3
pravica 4 to je tvoja resnica...bla bla in šenkrat bla
pravica00
24. 12. 2011 09.45
+12
Janković je dobil na volitvah dobrih 300.000 glasov. To je 15% prebivalstva, manj kot petina celotnega volilnega telesa in manj kot tretjina vseh volilcev, ki so glasovali. Kljub temu pa je kot posamična stranka dobil največ. Slabih 200.000 glasov so mu prispevali novi državljani. Teh je bilo videti zelo veliko okrog njega na slavju po razglasitvi rezultatov. Slavilo se je z južnjaško glasbo in skandiranjem Zoki - Zoki ter Tito - Tito. Ostalih dobrih 100.000 glasov je Janković dobil od Slovencev, ki so se po ukazu Milana Kučana in Janeza Stanovnika disciplinirano kot prava vojska prelili iz LDS in Zaresa ter deloma iz SD-ja k novemu vodji levice. Slovenija bo tako zaradi velike radodarnosti z državljanstvi in nedokončane razgradnje starih omrežij ob 20. obletnici državnosti in samostojnega življenja dobila za predsednika vlade Srba in socialističnega tajkuna v eni osebi.
kaktus11
24. 12. 2011 10.16
+2
Mirsad Miro Muharemovi?
24. 12. 2011 10.49
+0
narog65
24. 12. 2011 11.11
+1
jaz sem ga volil, čeprav mi ni naročil Kučan, volil sem ga, ker je do sedaj nekaj naredil in to je bil edini kriterij.
sherum
24. 12. 2011 13.24
zakaj se ne briše komentarje , tega blazneža , z vso pravico zahtevam od vas da ste enaki do vseh komentaterjev
kiss-my-ass
24. 12. 2011 09.41
-5
A to je tisti Bogovič, ki je SKRITI so-lastnik komunalnega podjetja KOSTAK?
gulmor
24. 12. 2011 09.14
+10
"Če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bodo vstopili, pravi Virant." Kakšen smisel sploh imajo ta pogajanja, če že vsi vemo, da SLS ne bo vstopil v to koalicijo. Zapravljanje časa...