Slovenija

Janković: Razlogov za pogodbeno kazen za Ultro ni

Ljubljana, 13. 09. 2009 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Testno obdobje urbane, s katero je že mogoče plačevati na mestnih avtobusih, se izteka, zatika pa se pri parkomatih. Janković pravi, da za zamudo ni kriva Ultra.

Izteka se testno obdobje urbane, ki že omogoča plačevanje na mestnih avtobusih, zatika pa se pri parkomatih. Prav zato so se pojavila ugibanja, ali bi morala Ultra plačati pogodbeno kazen. Ljubljanski župan Zoran Janković je to zanikal, saj za zamudo ni kriva Ultra, pač pa potrebna nadgradnja parkomatov, za kar mora poskrbeti MOL.

Avtobus 19b-2
Avtobus 19b-2 FOTO: Blaž Garbajs

"Če kdor koli pri nas zamudi in nima za to upravičenega razloga, bo dobil penale, ob pogoju, da je MOL kot naročnik izpolnila vse svoje obveznosti," je bil odločen župan.

Pogodba med MOL in Ultro določa, da mora biti sistem enotne mestne kartice implementiran v skladu s časovnim planom, potrjenim s strani naročnika, najkasneje v roku šestih mesecev po podpisu pogodbe. "Naročnik si v skladu s pogodbo pridržuje pravico spremeniti katero koli postavko te pogodbe, ki se nanaša na njen obseg (zmanjšanje ali povečanje) oziroma časovni plan dobave in implementacije sistema, v kolikor bi bilo to v interesu naročnika ali v skladu z razpoložljivimi finančnimi sredstvi," po navedbah Javnega holdinga Ljubljana piše v pogodbi.

Testno obdobje urbane se bo zaključilo 15. septembra, do takrat je enotno mestno kartico še mogoče dobiti brezplačno, po tem pa bo treba zanjo odšteti dva evra.

MOL je v zvezi z implementacijo enotne mestne kartice podaljšala rok za tri tedne in prevzela sistem 7. maja letos. V zvezi z implementacijo urbane na parkomatih je MOL podaljšala rok zaradi potrebne tehnične nadgradnje, in sicer do konca leta.

Za plačevanje na parkomatih je namreč potrebna določena tehnična nadgradnja in prilagoditev, saj parkomati, ki so že postavljeni, v obstoječem stanju niso tehnološko kompatibilni za plačevanje z urbano. Nadgradnjo na strani strojne opreme krije MOL, saj je to del osnovnega sredstva, nadgradnjo na strani implementacije urbane pa Ultra, je pojasnila direktorica Javnega Holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.

Avtobus 19b-13
Avtobus 19b-13 FOTO: Blaž Garbajs

Plačevanje z urbano bo na parkomatih po njeni napovedi možno okvirno konec leta. Ob tem je še dodala, da MOL ni kriva za zamudo pri implementaciji urbane, saj so s strani dobavitelja parkomatov (Simens) šele konec avgusta prejeli izračun potrebne nadgradnje ter specifikacijo le-te.

Glede stroškov projekta uvedbe enotne mestne kartice je Grozdetova pojasnila, da je pogodbeni znesek za dobavo in implementacijo programske in komunikacijske opreme, ki podpira delovanje urbane, 2,3 milijona evrov z DDV. Dodatni stroški, ki jih krije MOL, pa so po njenih navedbah nastali zaradi potrebnih gradbenih del za temelje urbanomatov in napeljavo optike do lokacij urbanomatov.

Žetoni bodo naprodaj le še do 15. septembra. Mesečne vozovnice za občane in upokojence bodo veljale do konca leta, do takrat pa bo mogoče vožnjo z mestnim avtobusom plačevati tudi še z gotovino in žetoni.

Zaradi številnih ugibanj, ali je prišlo pri projektu do zamud in bi morala Ultra plačati pogodbene kazni, je Grozdetova navedla tudi, kaj pravzaprav pomeni implementacija v šestih mesecih in katere možnosti uporabe enotne mestne kartice to vsebuje.

"Implementacija v skladu s pogodbo pomeni, da je vsa oprema, ki je predmet pogodbe, nameščena pri naročniku oziroma centru za upravljanje in integrirana z obstoječimi rešitvami pri upravljavcih sistema enotne mestne kartice. To pomeni dobavo in implementacijo pred pričetkom trimesečnega poskusnega obdobja," je pojasnila direktorica holdinga.

Avtobus 19b-7
Avtobus 19b-7 FOTO: Blaž Garbajs

Dodatna, sicer krajša zamuda je po besedah Grozdetove nastala tudi pri uvedbi urbane na javnih parkiriščih, kjer bodo urbanomati začeli obratovati še v tem mesecu. Projekt še teče, prav tako poskusno obdobje, je pojasnila Grozdetova in dodala, "da je MOL podaljšala rok za implementacijo urbane na parkomatih. Zato pogodbene kazni ni."

Plačevanje vzpenjače z urbano je že mogoče, prav tako plačevanje z moneto na validatorjih na mestnih avtobusih. Še to jesen bodo uvedli urbano tudi v ljubljanskih knjižnicah.

Janković je s testnim obdobjem urbane in odzivom njenih uporabnikov zadovoljen. Kot je dejal, urbana izjemno hitro sprejema potnike. "Res zelo zadovoljen pa bom, ko bo urbana povsod v uporabi," je poudaril župan. Po njegovem mnenju bo urbana v enem letu nepogrešljiva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
14. 09. 2009 19.57
saj smo tujci v svoji državi.
OrodniK
14. 09. 2009 15.43
banda hudičeva
Matjaž Skrbiš
14. 09. 2009 10.07
itq povezava, druzga i bilo za pricakovat. Mafija Levičarska dol njo!!!!1
jurjur
14. 09. 2009 09.47
Če ni kriva Ultra, kdo pa potem je? Najdite ga in mu zaračunajte kazen!!!
SherlockH
14. 09. 2009 08.41
Moderen komunist je PIRAT. Ta lep sestavek je za svoje lepo pojasnil ŽIžek, ki je najverjetneje mentor ter pisec diplomskega dela našemu ultra plenilcu košrkaških mer GG, heh.
Hochstapler
14. 09. 2009 08.09
Ti moji kvazi nasledniki so totalno nesposobni. Zopet je čas krize, in v času krize mora oblast krotiti ljudsko drhal s kruhom in igrami. Madona, Partija je ves čas skrivala svoje kapitalske lovke pred ljudsko sodrgo. Ti pa svoje posle javno razkazujejo, nič več ni skrito, tajno. Namesto da bi imeli za seboj celotno ljudstvo, poskušajo prepričati le še svojo prepričano polovico ljudske drhali. Eh, kako rad bi se obrnil v grobu, a kaj ko so me zabetonirali vanj.
Herr Immergleich
14. 09. 2009 08.01
Forum 21 na delu. Sedaj niti ne poskušajo več skrivati svojih mafijskih in korupcijskih poslov. Naveza Kučan > Janković > Golobić > Kos > Potrč > Pahor deluje kot sveže navita švicarska ura.
darvil
14. 09. 2009 00.16
komodora13.09.2009, 18:029 demidov6----v naši državi je to mogoče ker smo slovenci hlapci tujemu narodu in postajamo v lastni državi MAJŠINA !...poleg tega imajo tujci več pravic kakor avtohton narod ! ---------------------------------------------... kdo je sedaj kriv ? naj povdarim da je Jankovič ,ali kot mu pravite tujec,srbijanec in podobno med redkimi slovenci kateri je bil tudi direktor največjega pojetja v sloveniji ,pošten in profesionalni gospodarstvenik ,je tudi izredno zanesljiv partner kateri ni kradel tako kot številni pošteni direktorji od luke koper pa do mure in nazaj...no mogoče šrot ali pa bavčar vesta kaj je potrebno avtohtonim prebivalcem. no ja za slepe kure katere niso slepe je vse dobro kurca ki se ne more vstati tudi dlake motijo.
miha040
13. 09. 2009 23.41
korupcija na višku,,
SDS-MAFIJA
13. 09. 2009 20.34
kakor kaže se bodo Zaresovci vozili zastonj,ostali rdečkarji bodo plačevali polovično ceno,vsi ostali pa polno ceno...
Tonček Balonček
13. 09. 2009 20.31
Ta rbana je popolnoma zgrešen projekt, s katerim sta se Janković ter Ultra osramotila in osmešila. Kartice so brez fotografij /rabiš še osebno, npr. invalidi in ostali, ki imajo brezplačne/, sledni jih ne morejo registrirati kar tako, ker so na avtobusih terminali za ta namen skriti, skratka poden od podna, toitalno diletanssko voden in izveden projekt, za anmeček je pa rej vs edelovalo čisto v redu. Če se bom kdaj pač peljal z vzpenjako (totalno bedast projekt), zaradi tega ni treba spreminjati sistema. Namesto tega bi raje v LPP-kupili par minibusov, ob nedeljah po Ljublajni vozijo krpani z enim ali dvema potnikoma!!!!! Namesto njih bi lahko imeli taksije!
CezDrnInStrn
13. 09. 2009 19.37
Prokleta mafija !
bron
13. 09. 2009 19.24
ČE NI ULTRA JE PA JANKOVIČ KI JE IZBRAL SAMO JABOLKO NE PADE DALEČ OD DREVESA.
123_Zoke_vec_ni
13. 09. 2009 18.26
Titovka spet sanja Janšo... Širca pa Možino... Janković je pa po naključju uvedel mestno linijo avtobusnega prometa do Podpeči, ravno v času zaključnih del novega naselja tam, ki ga seveda gradi njegov sin....
komodora
13. 09. 2009 18.02
demidov6----v naši državi je to mogoče ker smo slovenci hlapci tujemu narodu in postajamo v lastni državi MAJŠINA !...poleg tega imajo tujci več pravic kakor avtohton narod !
komodora
13. 09. 2009 18.00
JANKOVIĆ TI S TUD ENA VELIKA BARABA !!! ...ljudje nismo slepi tudi če si zelo potuhnjen in hinavski kot kakšna zvita kača !....se ti vidi na obrazu !
demidov6
13. 09. 2009 17.14
obvezno bi morali prepovedati politicne ter vodilne gospodarske funkcije slovenskih drzavnih podjetij ljudem ki niso rojeni v Sloveniji. (zato ker tujci nimajo blage veze od Slovenije, ter kaj potrebujejo slovenski drzavljani). samo vprasajte se ce bi sedaj recimo vi imeli toliko denarja kot jankovic, bi spokali v nemcijo tam kupili veliko medijske propagande, in nato nemcem pridigali kako voditi drzavo z visoke politicne funkcije oz kako si olastniniti drzavno podjetje in to z velikim nasmeskom. mar resnicno mislite da vam bi drzavljani nemcije nasedali tako kot se to dogaja v nasi prestolnici ? da clovek iz tujine ve vec o tem kaj bi morali narediti zato da bodo ziveli bolje.
dodoman23
13. 09. 2009 17.01
titovka..hvaljen dan ko boš napisala kak argumentiran post, neda bi pri tem za vse krivila janšo, ki niti v vladi ni več.
CezDrnInStrn
13. 09. 2009 15.40
Kaktus ne piči kaktus! Če pa balon prileti(JJ) in to še plav.............
titovka
13. 09. 2009 15.17
naši lopovi so lepo opisani v knjigi MATJAŽA FRNGEŽA...KAJ NAM PA MORETE!!!!!!!