Slovenija

Janković: Projekt Emonika in Trigranit nesrečna zgodba te krize

Ljubljana, 11. 02. 2014 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Projekt Emonika se ne premakne z mrtve točke. Zdaj naj bi investitor vložil zahtevo za razdrtje pogodbe. Na SŽ so prepričani, da gre zgolj za pritiske Trigranita na državo zaradi dodelitve pomoči. Župan Janković pa je vse skupaj označil za nesrečno zgodbo, ki se je zgodila v času krize.

Izgradnja Potniškega centra v Ljubljani oz. projekt Emonika je pod vprašajem, saj je investitor Trigranit po pisanju Financ vložil zahtevo za razdrtje pogodbe. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes pa meni, da bi bilo najbolje, če bi se projekt nadaljeval, saj bodo v nasprotnem primeru zahtevali svoj del odškodnine.

Ljubljana naj bi z uresničitvijo projekta Emonika dobila sodoben potniški center. A, kot kaže, s projektom ne bo nič.
Ljubljana naj bi z uresničitvijo projekta Emonika dobila sodoben potniški center. A, kot kaže, s projektom ne bo nič. FOTO: POP TV

Projekt Emonika stoji zadnji dve leti na mrtvi točki. Mes meni, da zato, ker madžarsko-kanadski investitor Trigranit za projekt Emonika od Slovenije ni pridobil državne pomoči. Državna pomoč jim je bila po Mesovih besedah sicer ponujena, a pod določenimi pogoji, in ne v višini, ki so jo zahtevali.

"Od takrat naprej je Trigranit začel postopek za razdrtje pogodbe. Ta je bila sklenjena na podlagi javnega razpisa, kjer je bil Trigranit najbolj uspešen. Obveznosti iz te pogodbe morata izpolniti tako Trigranit kot Slovenske železnice," je pojasnil Mes danes v izjavi za novinarje.

Poudaril je, da so Slovenske železnice svoje obveznosti izpolnile več let nazaj, Trigranitova obveznost pa je, da Slovenskim železnicam brezplačno preda novozgrajeno avtobusno in železniško postajo. V kolikor bo pogodba razdrta, železnicam pripada odškodnina v višini vrednosti nove avtobusne in železniške postaje. To je po Mesovi oceni okvirno od 20 do 30 milijonov evrov.

To je le pritisk Trigranita na državo zaradi državne pomoči, je prepričan Dušan Mes, ki upa, da se bodo pogajanja nadaljevala.
To je le pritisk Trigranita na državo zaradi državne pomoči, je prepričan Dušan Mes, ki upa, da se bodo pogajanja nadaljevala. FOTO: Kanal A

Trigranit je obenem kupil tudi več zemljišč, in sicer za komercialni del projekta. Za del, kjer naj bi se gradila nova železniška in avtobusna postaja, pa so Slovenske železnice dale stavbno pravico, ki preneha, če se prekine pogodba.

Mes: To je zgolj pritisk Trigranita na državo

Mes meni, da je postopek, ki ga je Trigranit začel z vložitvijo zahteve za razdrtje pogodbe na arbitražnem sodišču, določen pritisk Trigranita na državo zaradi državne pomoči in da se bodo pogajanja nadaljevala. "To, kar se sedaj dogaja, je boljše kot zadnja tri leta, ko se ni dogajalo nič," je prepričan.

Meni, da se bodo stvari izkristalizirale v nekaj tednih. "Najbolje bi bilo, da bi Trigranit, ki je že nekaj investiral in je lastnik zemljišč komercialnega dela projekta, projekt speljal. Razlike med tem, kar želi Trigranit in kar jim je bilo ponujeno, niso velike, problem pa je, če Trigranit ima sredstva za ostali del," je opozoril Mes.

Dokler se arbitražno sodišče, po poročanju Financ gre za sodišče na Dunaju, ne odloči, je po Mesovem mnenju še vedno čas za pogajanja.

Janković: Trigranit nesrečna zgodba krize

Trigranit je po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića ena od nesrečnih zgodb, ki se je zgodila v času krize. Težava je po njegovem mnenju podobna kot pred leti pri Delti, ki je ugotovila, da ne bo imela dovolj najemnikov. Dejal je, da se mu zdi nedostojno, da direktor Emonike Csaba Toth govori o Sloveniji, kamor je želel investirati, na slabšalen način.

Glede načrtov na območju potniškega centra je Janković povedal, da občina ni partner projekta ter da so upoštevali vse želje Trigranita. Pojasnil je, da je občinski podrobni prostorski načrt za to območje sprejet, kaj se bo zgodilo sedaj, pa bo po njegovih besedah odvisno tudi od Slovenskih železnic. "Mesto bo vztrajalo, da bo omogočena poglobitev železnice," je dodal.

V Emoniki za komentar od jutra niso dosegljivi, direktor Emonike Csaba Toth pa je decembra za STA pojasnil, da eno leto po oddaji vloge nimajo v rokah nič zavezujočega, samo obljube. Med največjimi težavami, s katerimi se soočajo pri projektu, je naštel birokracijo, pomanjkanje poštenosti, predanosti in konkretnih ukrepov s strani države, nerazumne pogoje zazidalnega načrta in neprofesionalno usklajevanje v javnih postopkih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor-1st
12. 02. 2014 12.07
+6
Janković je tudi zaradi projekta Emonika krepko zvišal cene komunale, energetike etc. Sedaj pa spet ni nič kriv, Kalimero.
25letluzerjev
12. 02. 2014 10.53
+3
Če bo Jankovič zraven, potem bo vse pošteno-NE SKRBI DRAGI SIROMAK SLOVENSKI.
ananans
12. 02. 2014 07.18
+6
še kar bi kradli in mutili...
nekdonekje
12. 02. 2014 03.41
+8
bah, sploh ne razumejo slovenskega načina poslovanja> podkupi malo tu pa podmaži tam, pa še nekaj vtakni v žep "sodelavcev", potem pa se projekt morda spelje.
25letluzerjev
12. 02. 2014 10.57
+5
NI MALO TUKAJ IN MALO TAM, JE miljardo sem in miljardo tja. Še noben projekt, kamor je bil Jankovič zraven ni bil čist,tudi tokrat če ne bo speljan, bo Jankovič in klapa premalo pokasirala-LE TU JE PROBLEM.
Gaja Bobek
12. 02. 2014 03.15
+5
glavno, da je dal janković porušit objekte tako hitro, pa pošta je bila nova. Apa še- kdo rabi tako postajo, res, za tistih par vlakov, železnice futramo kot banke, pa sama zguba.
rambek
11. 02. 2014 23.28
+2
Mogoce malo prevelik projekt ampak ce gledamo imajo vsa evropska mesta urejene zelezniske in avtobusne postaje .. Primer npr Graz ,ki je nekaj podobnoga velik kot Ljubljana ima Zeleznisko avtobusno ter Tramvaj postajo vse ob enem. Pa lepo pase v mesto itn. Ce ze delajo naj naredijo tramvaj zraven kot prava evropska mesta! Pa v mestu bo potem vse manj prometa kar bo tudi za okolje bolj prijazno! Pa tudi v Mariboru bi posebej zeleznisko rabili novo!
jezzson
11. 02. 2014 22.13
+2
Kaj ima korupcija slovenskih kvazi veljakov veze s krizo
dot.dot
12. 02. 2014 00.10
+5
Am... naj pomislim. Veliko? Zaradi korupcije se v Sloveniji zažene veliko na propad obsojenih projektov, samo zaradi tega, ker dobi nekdo provizijo, drug pa velik kredit.
covjek
11. 02. 2014 22.09
+6
Kaj ne vidite da se vsak izogiba investirati v slo? Vse so zafurali lopovi...v primeru da bi bil samski in brez sluzbe, bi bla ksna bolj zanimiva novica na portalih
Ustavimo-IPCC
11. 02. 2014 23.15
+4
Izogibajo se investiranja v MOL-u... ker "Mr-20%" pač zahteva nakazilo na Electo..... .... Šerif posluje točno tako, kot bananar iz Luke.....
Thruma
11. 02. 2014 21.36
+10
Kdo pameten bi se pa z jakovićem pogovarjal o poslih? Nesreča je pa samo za jankovića ,ker nebo provizij in posla za njegava mulca.
ONniON
11. 02. 2014 20.55
+6
Škoda , Zanimivo na Dunaju so pa že zgradili nov železniški kompleks Hauptbahnhof ki je najmodernejši v evropi sem bral na strani siol.si , nedavno nazaj !
Našvasan__zob
11. 02. 2014 20.26
+16
Tole zgovarjanje na krizo je že prav patetično... Toliko pumpanja okoli "najuspešnejšega Managerja" vseh časov na slovenskem, sedaj pa vidimo dejanske rezultate... Vse je zapufano do konca.. NIČ ni dokončano.. Dela POVSOD stojijo! Poleg tega se vlagajo še ovadbe vodilnih... To je zgodba Ljubljane in Slovenije.. Poden od podna sredi noči nuklearne zime...
.jest
11. 02. 2014 23.58
+0
Res je. Vsi se zgovarjajo na krizo. Taki so hoteli lastniniti podjetja in izvajati megalomanske gradbene projekte na kredite, kateri vračilo oz. odplačevanje je vprašljivo. V žepu pa imajo gotovine komaj za kakšno kavo.
Roman Hren
11. 02. 2014 20.07
+2
Dolgi, zapleteni in dragi birokratski postopki za gradnjo odganjajo tuje vlagatelje in onemogočajo domače graditelje! Vendar se javnost in stroka najbolj ukvarjajo s "črnograditelji", predvsem s Tuirkom in Jakličem, namesto z vzroki!
Leonardo09
11. 02. 2014 20.07
+7
nesrečno izgubljena provizija od pomoči države ha ha ha.......
slo.i
11. 02. 2014 20.04
+17
večje nesreče za Ljubljano in Slovenijo kot je Janković ni......
Kritik19
11. 02. 2014 20.56
+5
Komunyereadio
11. 02. 2014 19.38
+4
Rdeče igre brez meja
Xit
11. 02. 2014 19.11
+5
Pomembnejse od Emonike je zgraditi zeleznisko povezavo Kranj - Brnik - Ljubljana. Najprej potniki potem pa razkosne zelezniske postaje. Se mi zdi, da je zoknu potniski promet v drugem planu. Se mu gre bolj za trgovinske povrsine kot pa za prometno infrastrukturo. Kdo pa bo v teh trgovinah kupoval, pa zokn ne razmislja.
Xit
11. 02. 2014 19.03
+8
V Ljubljani ne potrebujemo Emonike. Zakaj graditi tako velik potniski center s tako velikimi trgovskimi povrsinami? Enkrat sem ze naredil primerjavo med Ljubljano in enako velikim mestom v Nemciji. Potniski centri kot je Emonika so za milijonsko mesto, ne pa za eno malo izropano evropsko vas. Jst svojih evrov ne dam za Emoniko. Ljubljancanke in ljubljancani recimo ne Emoniki! Stala nas bo bistveno vec kot nam bo prinesla.
est
11. 02. 2014 18.12
+16
Kjer ma Zoki prste vmes je zmeraj nekaj narobe in vedno se pojavi gulfiva kača, ki ga je speljala na napačno pot.
Adolph
11. 02. 2014 18.05
+12
Ja zakaj pa rabi ta napihnjena ljubljanska vas modern kolodvor? Za tistih par zugov, ki se vozijo po teh starih monarhisticnih progah . .. .. . ?
obiskovalecsmetisca
11. 02. 2014 17.35
+11
Kaja Draksler @KajaDraksler Janković razklada o tem zakaj se je umaknil Trigranit (Emonika), pozabi pa omeniti za koliko je skozi leta dvignil komunalni prispevek.