Slovenija

VIDEO: 'Na neresna in žaljiva vprašanja ne bo odgovarjal'

Ljubljana, 25. 11. 2010 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker se je Jure Janković že dvakrat izognil zaslišanju na parlamentarni komisiji, so ga na dom prišli iskat policisti z nalogom za prisilno privedbo. Na domu ga ni bilo, je pa prišel na zaslišanje, a na vprašanja ni odgovarjal.

Čeferin pravi, da bi lahko vsaka Jankovićeva izjava sprožila novo kazensko ovadbo.
Čeferin pravi, da bi lahko vsaka Jankovićeva izjava sprožila novo kazensko ovadbo. FOTO: POP TV

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, je danes stopil lastnik Electe Holdinga in županov sin Jure Janković. Na vsa vprašanja je odgovoril z istim odgovorom: Ne bom odgovarjal oziroma odgovor je enak prejšnjemu.

Kot je pojasnil njegov odvetnik Aleksander Čeferin, bi namreč lahko vsaka Jankovićeva izjava sprožila novo kazensko ovadbo. "Komisija bi se lahko imenovala tudi komisija za blatenje imena Zorana Jankovića," je še dejal Čeferin.

Komisija bo predlagala zaslišanje pred sodiščem. V nadaljevanju pa načrtujejo tudi zaslišanje nekdanjih lastnikov parcele na Smodinovcu in Nevenke Jelovčan iz nepremičninske agencije Vaš dom, preko katerih bodo skušali dokazati navedbe, za katere danes niso dobili potrditve, pojasnjuje predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS).

Jure Janković tako med drugim ni želel pojasniti, ali je povezan z domnevno sporno prodajo zemljišča na Smodinovcu, ali pozna njegove lastnike in ali je povezan s kakšnim podjetjem, ki ima sedež na Cipru. Pri prvem vprašanju je dejal, da je njegov odgovor enak odvetnikovemu pojasnilu, v nadaljevanju pa je na vprašanja dejal, da je odgovor enak prejšnjemu.

"Ali ste sin župana Jankovića?"

Janković prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje Franca Pukšiča (SLS), ali je sin župana Zorana Jankovića. Kot je ob tem vprašanju pojasnil Čeferin, priča na neresna in žaljiva vprašanja ne bo odgovarjala. Priča komisiji tudi ni pojasnila razlogov za odhod v tujino, zaradi česar se glede na opravičila, ki jih je poslal, zaslišanja dvakrat ni mogel udeležiti.

Policista v civilu sta Jankovića iskala na njegovem domu.
Policista v civilu sta Jankovića iskala na njegovem domu. FOTO: POP TV

Prisilna privedba?

Danes zjutraj sta se na Jankovićevem domu v Grosupljem oglasila dva policista v civilu z nalogom za prisilno privedbo pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin je sicer v pogovoru za 24ur.com dejal, da "o tem ne ve nič".

Člani preiskovalne komisije so sicer zaradi domnevno neverodostojnega opravičila v začetku novembra sprejeli sklep, da bodo od sodišča zahtevali odreditev prisilne privedbe priče. Kot je danes povedala Jerajeva, je sodišče zahtevo odobrilo, a Janković je na zaslišanje prišel brez spremstva policije. "Policija je dolžna pričo poiskati in jo privesti. Ne vem, kaj so počeli včeraj, da niso vedeli, kje je danes zjutraj. To ni naš problem," je po končani seji dejala Jerajeva.

Po njenem mnenju je bilo sicer očitno dogovorjeno, da komisija danes od Jureta Jankovića ne izve nič. "Očitno smo postavljali prava vprašanja o pravih temah in se tega bojijo tako župan Janković kot njegovi družinski člani," je prepričana. Glede pojasnil, zakaj Jure Janković ne bo odgovarjal na vprašanja, je dejala, da so v teh zadevah povezave družinske in lahko res vsaka stvar škodi njegovemu očetu, zato je ta argument sprejemljiv.

Komisija med drugim preiskuje domnevno sporne prodaje zemljišč v Ljubljani in spremembo njihove namembnosti v julija sprejetem ljubljanskem prostorskem načrtu. Med njimi je tudi zemljišče na Smodinovcu, s prodajo katerega naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića. Po poročanju medijev naj bi namreč županov znanec s pomočjo Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča. Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejetjem iz načrta umaknjena.

V zvezi z Electo in njenimi zemljišči je podrobnosti glede nakupa zemljišč ob počivališču Barje in spremembi njihove namembnosti pred komisijo že pojasnil drugi lastnik holdinga Damijan Janković. Komisija je do sedaj že zaslišala tudi župana Zorana Jankovića.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
26. 11. 2010 09.59
Se strinjam, resslovenka
resslovenka
26. 11. 2010 08.47
Tistim, ki smo včeraj gledali Poglede Slovenije je vse jasno. Reda v državi se noče narediti. Govori se eno, dela drugo. Zadeva z Juretom Jankovićem je lep dokaz. Imamo državo ki se pos..je na zakone, oz. zakoni so napisani tako da ščitijo lumpe. Škoda besed, proces sprememb je precej zahtevnejši in že v štartu brezplodna poraba energije. Miselnost vladajočih in vplivnih struktur je v Sloveniji na psu. Čas bo dokazal svoje. Mlado državo jim je uspelo pognati na boben v samo slabih 20 letih. Je še kaj bolj zastrašujočega? Preklamo se okoli polpreteklega totalitarnega režima v bivši skupni državi. Kaj hočemo dokazati? Da je bil sistem slabši? Nikakor. Nam ni nihče sovražnik, mi smo sami sebi največji sovražnik. Dokazljivo!
24Ppkur
26. 11. 2010 07.14
.... kaj je tu spornega? To je vendar Jankovičev sin ..... pravzaprav sin ljubljenega župana .... z mandatom naslednjih štirih let ....... in pričakujemo lahko, da se bo v prihodnjih štirih leti obrnilo še veliko takih zemljišč :)) ....
itevs
26. 11. 2010 07.01
Tak ko pri tistem filmu Tantadruj, ko je en norček govoril samo: repa in krompir.
cult
26. 11. 2010 06.05
s polno ritjo ga je lahko srat...
Jurek Jurek
26. 11. 2010 05.23
"bukefal 25.11." Bravo! Če bi vas poznal, vas peljem na pijačo. Če že ima slučajno matoro, je kupljena.
Jurek Jurek
26. 11. 2010 05.15
Ali je že sploh naredil maturo???
martinkrpan1
26. 11. 2010 04.41
če je ta mal jakovič pred komisijo vse odgovore dal tek ko je blo po tv mislim na jeclanje pa na smešno štimo-odgovorov je blo pa tud velik ga je treba dat na YOU TUBE- če bi jes bil na njegovem mestu bi zapiknu glavo vzemljo-tek ko NOJ!
GR.GO.
26. 11. 2010 01.12
26.11.2010, 00:31 Jure Jankovič vendar ni sam sebi sorodnik.
dagm
26. 11. 2010 00.32
mislim prisilno privedejo pred komisijo
dagm
26. 11. 2010 00.31
če nisi dolžan pričati proti svojim sorodnikom a je to normalno da te prisilno privedejo na sodišče a ni ta zakonodaja neustavna
mac4_m
26. 11. 2010 00.27
CSI-Morost 25.11.2010, 19:54 6 Moje mnenje je, da delajo pri Čeferinih veliko uslugo naši ubogi domovini. Kažejo, kaj vse je v "luftu", torj nedorečeno. Ata Turk naj bo kar lepo tiho, raje naj Zalarja pobara, kaj dela njegova klijka da ga lahko Čeferin "razsuje" zjutraj, še predno se obrije. Če je karkoli narobe, naj Zalar sproži sodni postopek proti Čeferinom. V nasprotnem primeru pa rep med noge in pisat nove zakone, ki bodo odporni na Čeferine itd. morost, ni problem v 'pametnih' odvetnikih , ki najdejo luknje v zakonih in se spoznajo. Problem je v korumpiranih tožilcih in sodnikih, ki take luknje, namige, 'napake' v postopkih tem odvetnikom sporočajo...
mac4_m
26. 11. 2010 00.25
okip 25.11.2010, 18:39 -4 Gorenjka: ......ne morem kaj,da se ne bi strinjala s pukšičem,čeprav mi je sicer skrajno nesimpatičen;....to državo vodi nekaj turbo kapitalistov,nekaj turbo tajkunov in nekaj turbo odvetnikov.....svečo jim pa vsakokrat drži trenutna oblast... Gorenjka! Vseeno bolje tako, kot da nam državo vodijo Jerajeva, Pukšič in Jelinčič. Verjemi! okip, gotovo meniš, da so bolj primerni: kresal, golobič, potrč, juri, anderlič, cvikl, potrata, radič, dimic, zalar,
mac4_m
26. 11. 2010 00.19
modri komunisti ali socialisti ali ljudje s socialnim čutom ne kradejo drugim, se ne izogibajo plačevanju davka v svoji deželi, in ne kopičijo (umazanega) denarja na ciprskih, lihtnštajnskih in podobnih računih..
472683
25. 11. 2010 23.47
Tako kot on se zagovarja samo tisti, ki ima veliko masla na glavi, ko pa ima še zraven odvetnika Čeferina pa je tako vse jasno. Žalostno pa je kakšno zakonodajo in pravo imamo v Sloveniji, da o nesposobnih tožilcih in sodstvu sploh ne gre izgubljati besed, saj jih odvetniki zlahka premagajo. Glavno, da so si plače uredili. No seveda, če ukradeš burek te takoj pohopsajo. Nauk : delaj samo velike posle !
dagm
25. 11. 2010 23.42
od kje sdsu legitimiteta da nekaj preiskuje, pa to je čist narobe svet
GR.GO.
25. 11. 2010 22.29
Pa naj grejo v tri krasne. Dovolj mam te države. Še po televiziji gledat kako so veliki buđoti , kako jim sodišče nič ne more. Stari je sinu razložil, da bo prišel Čeferin naokrog pa naj samo uboga in bo mir. To naj bi bil župan. Razumem, da se zdi zabavno, kje smo, kaj imamo. Hecno da vse skupaj še laufa....... še naši VODJE poskušajo zafrknit sistem, za božjo voljo! Kot da je to en trend; imejmo malo takih ljudi, bo zabavno.......povem vam, da tega ne bo nikoli konec. Lovke se zažrejo in potem so generacije in generacije. Hočejo pa samo to, da bomo na koncu eden drugemu rekli : saj tvoji tudi kradejo.
saintjozef
25. 11. 2010 22.25
@Modrii Janković dela in pobira provizije. Toda rezultati so in ne majhni. Vika in Simšičeva pa nista naredili nič, ostala je le provizija, glavnica pa adijo,neznano kam.
extradeluxe
25. 11. 2010 22.09
bast: 39. člen
saintjozef
25. 11. 2010 21.55
@prašek zoper andreasa že od 2007 na tožilstvu leži kazenska ovadba za oškodovanje državnega premoženja cca 50 miljonov. In ta ni edina.