Slovenija

Janković pravi, da je tarča politične gonje

Ljubljana, 25. 05. 2012 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ljubljanski župan Janković se je odzval na večino očitkov, ki so se v tem tednu pojavili v javnosti glede njegovega vodenja Mercatorja in mestne občine. Meni, da je ozadje obtožb politično. Oglasil se je tudi njegov sin Damijan.

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković
Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković FOTO: Miro Majcen

Na dogajanje v tem tednu, ki je povezano z ljubljanskim županom in predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem, se je danes s pismom za javnost odzval sam. Meni, da verjetno vse skupaj ni ravno naključje in je dogodke povezal tudi s tem, da smo mediji prejšnji teden objavili javnomnenjsko anketo, ki njegovo stranko postavlja na prvo mesto po priljubljenosti.

Glede nakupa zemljišča za Mercator center v Nišu trdi, da posli niso bili sporni, in zavrača, da bi pri tem zlorabil položaj ali storil katero koli drugo kaznivo dejanje. Domnevno sporni znesek 100.000 evrov je bil po njegovih trditvah nakazan za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pravi, da se o pogodbi ni dogovoril niti je ni podpisal, se pa strinja, da je kot takratni predsednik uprave Mercatorja soodgovoren za vse aktivnosti te družbe.

Poudarja, da sklep preiskave še ne pomeni začetka sojenja, ampak zgolj to, da je sodišče dopustilo izvedbo preiskave, katere namen je zbrati dejstva in dokaze, ki so potrebni za odločitev, ali naj se zoper njega in preostale tri soobdolžence vloži obtožnica ali pa se postopek ustavi. "Prepričan sem, da bo v preiskavi dokončno ugotovljeno, da ni nikakršnih dokazov za obtožbo," nadaljuje.

MOL glede Stožic poravnal vse obveznosti

Pisali smo tudi o domnevno spornih poslih pri gradnji športnega centra v Stožicah. Glede tega je pojasnil, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) z družbo Grep podpisala pogodbo, da ta za MOL izvede projektna dela, pridobi gradbeno dovoljenja, zgradi objekt in pridobi uporabno dovoljenje. Pri tem so se odločili, da bo projekt vreden 119 milijonov evrov, zajema pa izgradnjo stadiona, dvorane in 1.300 parkirnih mest.

Grepov vložek je znašal 81 milijonov evrov, v zameno pa naj bi dobil stavbno pravico za izgradnjo trgovskega centra in garaže. V Helsinkih je tak projekt brez dvorane stal 82,9 milijona evrov, Janković pa trdi, da so ljubljanski objekti tudi kakovostnejši, pri čemer navaja, da je dvorana ena najlepših in najboljših v Evropi, hkrati pa pravi, da je tudi Evropska nogometna zveza UEFA stadion razglasila za enega izmed treh najlepših in najbolj funkcionalnih stadionov v Evropi.

Janković trdi, da je bila gradnja objektov v Stožicah transparentna in zakonita.
Janković trdi, da je bila gradnja objektov v Stožicah transparentna in zakonita. FOTO: Miro Majcen

Poudaril je tudi, da je vse zgoraj našteto izvedeno, plačano in potrjeno s strani nadzora in super nadzora, preglede pa so opravili tudi davčni urad Durs, Računsko sodišče in nadzorni odbor MOL. "Mestna občina Ljubljana je družbi GREP plačala vse obveznosti po situacijah, ki sta jih potrdila nadzor in super nadzor za izgradnjo športnega parka Stožice skladno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu in izključno na podlagi izvedenih del," je zapisal.

"Račun se ne izide"

Danes se je oglasil tudi sin Zorana Jankovića, Damijan Janković. Poudaril je, da so poleg poslov, ki so pod drobnogledom pristojnih institucij, "tudi vsi ostali posli skupine Electa vodeni skladno z vso veljavno zakonodajo". Dodal je tudi komentar Ivana Simiča, ki se je dotaknil nekaterih zapisov v naznanilu Dursa. Damijan Janković pravi, da gre pri teh štirih točkah iz naznanila Dursa "po njegovem mnenju za nekaj največjih nesmislov v tem dokumentu". Celoten zapis si lahko preberete v spodaj dodanem dokumentu.

Glede dveh polmilijonskih posojil, ki ju je Grep dal podjetju Bazi Dante, katerega direktor je sicer zaposlen tudi v podjetju Electa, ki ga vodi Jankovićev sin Damijan Janković, pa je zapisal, da je za to izvedel ta teden iz medijev. Ponovil je zapis Grepa, da je Baza Dante obe posojili vrnila s sedemodstotnimi obrestmi. "Pri tem pa naj bi vseeno ostalo še 400.000 evrov v zasebnih žepih. Tak račun se preprosto ne izide," ugotavlja.

"Povsem mirno pričakujem pristojni organ, ki bo končno preveril izvor mojega premoženja, po vseh namigovanjih in obtožbah pa pričakujem, da bo DURS končno izdal uraden dokument o preiskavi, na katerega se bom lahko tudi uradno odzval," je dodal.

Načrt o zazidljivosti zemljišč sprejet že pred 26 leti

Obstajajo tudi sumi, da naj bi Baza Dante na podlagi notranjih informacij kupovala zemljišča, ki naj bi pozneje postala zazidljiva, s tem pa tudi dražja. Janković je poudaril, da je že dolgoročni načrt občin in mesta Ljubljana 2000, sestavljen leta 1986, predvideval zazidljivost zemljišč skupne površine 227.000 kvadratnih metrov. Namenjena naj bi bila inštitutom in univerzam. Znotraj teh površin so tudi zemljišča Baze Dante, katerih skupna površina znaša 15.000 kvadratnih metrov.

Zazidljivost je predvideval tudi dokument Prostorska zasnova MOL, ki je bil na mestnem svetu sprejet leta 2002, po sprejetem prostorskem načrtu leta julija 2010. Predkupno pravico za odkup zemljišč je imel MOL, tega pa po Jankovićevih besedah ni uveljavila, ker solastniški delež, ki ga na teh parcelah že ima, zadostuje za izvedbo potrebne infrastrukture.

Pojasnjuje, da MOL to pravico izkoristi le izjemoma, kadar so zemljišča potrebna za uresničitev projektov, ki krepijo in povečujejo kakovost življenja meščank in meščanov. Pri tem dodaja, da je MOL leta 2010 od 124 vlog to pravico uveljavil dvakrat, lani pa od 128 vlog le petkrat.

"Zoran Janković nisem niti po funkciji niti v časovnem sosledju tisti, ki bi sploh lahko predlagal spremembo namembnosti omenjenega zemljišča, zato so vsa namigovanja in obtožbe o moji vpletenosti v spremembo namembnosti zemljišč neutemeljena in neresnična," zavrača očitke.

Ministra klical, ker ni bil zadovoljen z objavo poročil

 Še zadnja tema, ki jo omenja, pa so Lekarne Ljubljana. Komisija, ki je opravila nadzor nad poslovanjem omenjene družbe, je po njegovih besedah nadzor končala septembra lani, zdaj pa "poročilo izdala v takšni naglici, da so ga v Lekarni Ljubljana v petek prejeli celo brez potrebnih podpisov vseh članov komisije," ugotavlja župan. Zavrača očitke, da naj bi ljubljanske lekarne s podeljevanjem jabolk zvestobe v okviru kartice zvestobe kršila zakonodajo.

Očitke iz poročila komisije zavrača tudi direktor Lekarn Ljubljana Marko Jaklič.
Očitke iz poročila komisije zavrača tudi direktor Lekarn Ljubljana Marko Jaklič. FOTO: Kanal A

Poročanje medijev, da je sam ministra za zdravje Tomaža Gantarja pozval, naj poročila o nadzoru ne objavi, je označil za zavajajoča. Je pa potrdil, da je z ministrom govoril po objavi poročila, v pogovoru pa mu je izrazil nestrinjanje z vsebino poročila in načinom njegove objave.

"Ves čas svojega javnega delovanja sem medijem vedno na voljo z odgovori in pojasnili. Ko sem nastopil funkcijo župana Mestne občine Ljubljana, sem Komisiji za preprečevanje korupcije (in tudi vsej javnosti) prijavil svoje premoženje, ki ga nisem nikoli skrival, prav tako nimam razloga, da bi se ga sramoval, saj je bilo pridobljeno na pošten način. Zaupam v ustanove pravne države in že nekaj let pozivam pristojne organe, da opravijo svoje delo in na ta način omogočijo korektno obveščenost javnosti, ne pa njenega zavajanja z delnim uhajanjem tajnih dokumentov," je zaključil.

Dopis Damijana Jankovića o Electi
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

an?ka30
02. 09. 2014 09.37
Jaklič vse prepisau na ženo,SAM DA BI SE ŽENE OD NJEGA LOČILA IN MU VSE POBRALA!!!!!! Pa da ga vidim kaj pole poreče....
Buena Vita
27. 05. 2012 11.18
+5
TEGA KUČANOVEGA BOMO POSLALI V SRBIJO,NAJ MU SODIJO NJEGOVI,SO BOLJ NAČELNI IN STROGI,
an?ka30
02. 09. 2014 09.36
Buena Vita
27. 05. 2012 11.17
+4
GANGSTRJI SO VEDNO POLITIČNI,HE,HE,HE KO JE KRASDEL,OPS,SAJ KRADE ŠE VEDNO, TAJKRAT JE KRIČAL,SEM NAJBOLJŠI,AL CAPONE JE ENAKO GOVORIL,KDO MI LAHKO SODI, IMEL JE VSO POLICIJO IN POLITIKO POD KLOBUKOM, PA SO PRIŠLI TRIJE TOŽILCI IN PET PREISKOVALCEV ,TAKO SE HITRO RAZBIOLI AL-CAPONE MAFIJO DA ŠE VDIHNIT ZRAKA NISO IMELI ČASA IN LIDER LOPOVOV JE KONČAL V ALKATRAZU
zmago56
27. 05. 2012 10.58
+3
Pa ta naš Zoki je pravi svetnik, ta bo še za časa življenja za svetnika proglašen. Kučan, Kožuhova in Stanovnik že pišejo seznam čudežev, ki jih je naredil, da ga v Rim k Papežu pošljejo in dobili bomo prvega živega svetnika.
peresni
27. 05. 2012 10.07
+3
vsakega lopova ki ga ujamejo z roko v vreči po svetu..ga takoj nemudoma postavijo tja kamor spada...edino v Sloveniji rečejo, da je zadaj politična gonja in n,moteno rabotajo naprej..vsi..z juga in severa, z leve in desne, vsi pa so tako ali tako spodnji del kulturne sfere človeštva...res smo ovce, ker smo dopustili da so si podredili sodstvo, policijo, nas..:(((
Anton Benedik
27. 05. 2012 09.33
-1
Nic ni kriv,saj je vse izvedel le iz"""""MEDIJEV"""""
zmago56
27. 05. 2012 00.13
+2
Janković je vedno trdil, da ga politika ne zanima, ko pa mu je zmanjkalo izgovorov za njegova nečedna delanja se je podal v politiko, da ima nov izgovor zakaj so POŠTENI ljudje proti njemu.
RoccoS
26. 05. 2012 23.06
+1
Garin?a
26. 05. 2012 21.39
+5
mafijci javnosti govorijo točno tisto, kar jim svetujejo mafijski odvetniki. če bi ti lopovi in kriminalci samo začivkali brez, da se posvetujeo z odvetniki kaj nag govorujo, se zaštrikajo že na začetku drugega stavka.
FAUSTOS1
26. 05. 2012 19.36
-5
noben politik ni čisto nedolžen vendar zoper jankovića pa poteka prava vojna janšistov z podtikanji ter nepreverjenimi informacijami
Garin?a
26. 05. 2012 22.02
+3
fortunat, nobene vojne zoper jankoviča ni s strani janšistov. davkoplačevalci smo enostavno dojeli, da z njegovim poslovanjem nekaj ni v redu. eni se to upajo (mo) povedati na glas, drugi se skrivajo za tem, da so vsi isti, tretji pa ga branite, ker ste prepričani, da je vse v redu z njegovim poslovanje v prepričanju, da v sloveniji kradejo samo janšisti. nekateri podporniki jankoviča dobro vedo, da je jankovič navaden prevarant in zaradi tega ne komentirajo, oz. ga ne podpirajo. pa tudi sicer se mi v tvojem razmišljanju nekaj ne zdi logično. v pogovoru z ljudmi vsi po vrsti pravijo, da so jankovičevci oz. levičarji, in do danes mi ni niti en odkrito in brez zadrega rekel, da je desničar. le kako je to mogoče...?? sami jankovičevci in posledično sami lavičarji, tisti pa, ki obsojamo kriminalna dejanja jankoviča, pa smo v večini in vsak dan več nas je takih, ki odkrito mislimo, da je janakovič navaden goljuf in koristolovec, ki skrbi samo za svoj žep in žep svoje žlahte in političnih podpornikov. rabvno zaradi različnih pogledov na njegovo preteklost, naj se mu pošteno sodi in pride do resnice. telovadbe izmikavanja njegovih odvetnikov, pa je treba že v kali brezkompromisno zatreti
martinkrpan1
26. 05. 2012 15.57
+1
da nebi slučajn kdo hodu na kake proteste u lublano ko ni treba se bojo tek sami med seboj potolkl
Igor__Zmaj
26. 05. 2012 15.48
+1
Tko to je ko se grejo politiki poker s svojimi papirji. Saj vsi vejo da bodo enkrat na vrsti za zgubit. Takega, ki nima masla na glavi v Sloveniji med njimi na žalost ni.
nesramnez
26. 05. 2012 15.00
+1
ja ...bogi si res bogi
LKOHOL
26. 05. 2012 14.52
-5
SDS in Jansa je edini resitelj naroda od teh lopovov!
vetlan
26. 05. 2012 18.32
+3
no ja, volk bo ovce reševal, res si bolan
homer2
26. 05. 2012 20.01
+2
tvoj JJ lahko samo tebe in tebi podobne reši
homer2
26. 05. 2012 20.14
+0
LKOHOL
26. 05. 2012 14.49
+3
Ko Jankkovica pripeljejo do sodnika za vsa kaznjiva dejanja ki jih je pocel od rojstva! Bo Jnkovic se opravicil......:) Se opravicujem! In mu bodo dli se eno moznost....
vodnikefir
26. 05. 2012 13.29
-1
kaj vi nimate kaj drugega poceti, kot sedeti za svojimi tipkovnicami in pisati bedarije? karkoli kdo naredi ali se zgodi, vam ni prav. daj spravite se nekaj delat, najdite si zivljenje! omejite svoje zelje pa boste imeli vsega dovolj, tudi hrane na mizi. najhujse je, da tarnate samo taki, ki vam nikoli ni dovolj. ne glede na to koliko imate - NI DOVOLJ. tisti, ki resnicno nimajo, tega sploh ne cutijo, ker so srecni za tisto kar imajo in dobijo. dvakrat se vprasaj, ce resnicno nimas in cesa nimas! avto? pivo v hladilniku? piknik s cevapcici? internet doma ali pa kar trojcek - TV, internet, telefonija? mobitel, po moznosti ima vsak clan druzine svojega? narocnina za mobitel? vino, ko pridejo obiski? LCD v dnevni? kredit za novo kuhinjo? tri kave na dan? kaj pa noge? imate? lahko hodite? roke? lahko objamete svojo druzino in najblizje? aja... saj ne rabite tega, ce pa imate facebook. tam jim lahko na zid napisete, da vsi vidijo kako mocno imate nekoga radi. pa vsem pokazete svojega novorojencka, ker tako ljudje nimajo casa, da bi ga prisli obiskat - ga bodo vsaj videli na facebooku. da ne pozabimo na slikice zurov in potovanj, da lahko svetu pokazete kako ste kul in uzivate zivljenje. ko vam odpovejo noge, si boste zeleli hodit. ampak takrat bo dvigalo v bloku edina moznost tako kot zdaj, ko se vam ne ljubi sprehodit iz 4. nadstropja ali pa v 2. nadstropje. gorje, da vam odpovejo roke!! le kdo bo tipkal po FB in pisal take butaste komentarje po raznoraznih forumih? takrat si boste zeleli, da bi lahko objeli svoje ljubljene. uporabljajte svoja usesa za najljubso glasbo, petje ptic v naravi in ne poslusajte kako vam DRUGI grenijo zivljenje. vsak je sam gospodar svojega zivljenja in odgovarja za svoja dejanja! zivite ZDAJ. ne vceraj ali jutri. kar se je zgodilo je sola za naprej. kaj pa pride pa ne ves, ce sploh pride. ce nisi zdaj srecen, ne bos jutri niti takrat, ko bos dobil tisto za kar mislis, da te bo osrecilo. poglejte sebe in se ocenite koliko ste sposobni in kaj dosegate zdaj. zdi se mi, da niste srecni...
volek
26. 05. 2012 13.46
+5
Ne vem kaj hočeš povedati s tem imbecilnim komentarjem. Naj bomo zadovoljni s tem da sploh lahko živimo in pijemo. Tiste, ki so nam ukradli preteklost, sedanjost in prihodnost naj pa pustimo pri miru da še naprej kradejo. Ti si podprimat in ne človek.
llaall
27. 05. 2012 08.45
+1
podprimat si ti volek, s svojim žaljivim komentarjem. od kdaj pa človek ne sme izraziti svojega mnenja, ki je btw čisto lepo in pravilno napisano?? pa kaj, če se ne sklada s tvojo "resnico"..aja sej res, z novo vlado so prišli tudi novi časi, ti pa počasi ukinjajo tudi ta "privilegij" kajne??
walter2
26. 05. 2012 12.06
+6
Papirje na mizo,igrat z odprtimi kartami,predložit dokaze javnosti pa bomo videli ali je politična gonja!
jingo
26. 05. 2012 11.23
+6
"V Helsinkih je tak projekt brez dvorane stal 82,9 milijona evrov" aja?? prosim, da mi poveste za kateri objekt je šlo! Finci so znani po tem, da gradijo najceneje (ker nihče ne jemlje) in najbolj kvalitetno, poleg tega pa je dvorana v Helsinkih resnično večnamenska, ne tako kot tale naš hamburger. Ko sem bil na hokeju v Stožicah, so cevi - ki so jim morali priklopit za izdelavo in ohranjanje ledu, zasedle ogromn prostora. Ne me basat, gospod Čisti-kot-solza. Časi, ko so nas politiki lah basal s takimi izjavami, so mimo. zdaj tud mi potujemo po svetu!
European_Ieft
26. 05. 2012 10.53
+0
V službi je očitno komunistična administratorka, ki ne dovoli, da bi kdo omenil LUSTRACIJO, obsodbo komunističnih zločinov in razlastninjenje rdeči botrov in "botrčkov"! Politična gonja in pljuvanje na slovenske pomladne in DEMOKRATIČNE stranke (ki so proti "balkan internacionalizmu") je očitno na teh straneh zaželjena in vzpodbujana!
European_Ieft
26. 05. 2012 10.56
-1
Komunistične metode, načini upravljanja z javnim mnenjem, diskreditacije Slovencev, ki so se borili za to državo,... Da, "komunizem" je v Sloveniji preživel, udbo mafija ne popušča...
olyca
26. 05. 2012 10.22
+12
Ne ni to politična gonja, ampak gonja proti lopovom kot je on in njegovi.