Slovenija

Jankovićeva kandidatka za predsednico DZ je Maša Kociper

Ljubljana, 20. 12. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Za položaj predsednika državnega zbora naj bi bili trije kandidati. Borut Pahor, nova poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper, morda pa tudi Karl Erjavec. Virantova stranka bi raje podprla Pahorja, verjetno pa se bo glasovanja vzdržala.

Pahor naj bi se še danes sestal z Jankovićem.
Pahor naj bi se še danes sestal z Jankovićem. FOTO: Aljoša Kravanja

Dan pred ustanovno sejo državnega zbora in po številnih ugibanjih je danes jasno: Borut Pahor je le sprejel kandidaturo za predsednika državnega zbora. Poslanska skupina SD je na današnjem informativnem sestanku že prispevala podpise za vložitev Pahorjeve kandidature. Kot je potrdil začasni vodja poslanske skupine Samo Bevk, bodo kandidaturo vložili v sredo. Pahorja je danes v ljubljanskem kliničnem centru obiskal najverjetnejši mandatar Zoran Janković, je povedala novinarka 24UR Katja Šeruga. Po njenih informacijah naj bi kar nekaj poslancev dvomilo, da je Pahorjeva kandidatura usklajena z Jankovićem, kar se je pozneje tudi izkazalo za resnično.

Zvečer je pred novinarje namreč stopil tudi Janković, ki je dejal, da je kandidatka njegove stranke za mesto predsednice parlamenta nekdanja ljubljanska mestna svetnica Maša Kociper. Ta je bila na nedavnih volitvah izvoljena za poslanko, kandidirala pa je v Ljubljani. Janković je hkrati dejal, da se Pahor o kandidaturi za mesto predsednika DZ z njim oziroma njegovo ekipo ni posvetoval. Že v petek je predstavnikom SD jasno povedal, da Pahorja ne vidi na mestu predsednika državnega zbora, ker ni uspel zadržati svoje koalicije, ker se ni uspel dogovoriti s sindikati, in zato dvomi, da bi lahko parlament vodil učinkovito, in ker Jankoviću ves čas očita, da bo vlado vodil nekdo iz ozadja. "In meni je teh zgodb o ozadju dovolj," je povedal Janković.

Gregor Virant, čigar stranka se pogaja z Jankovićem za vstop v koalicijo, pa je za TV Slovenija povedal, da bi njegova stranka raje podprla Pahorja, saj je bolj izkušen. Razmišljajo tudi, da bi se glasovanja vzdržali, končna odločitev pa bo padla jutri. Možnost, ki jo sami vidijo kot najboljšo, je, da bi državnemu zboru do oblikovanja koalicije začasno predsedoval najstarejši poslanec.

Bo Erjavec tretji kandidat? Jutri verjetno ne

Kandidat za izvolitev potrebuje 46 glasov poslancev. Glede na to, da sta kandidata dva, neuradno pa se govori, da bi lahko kandidiral celo predsednik DeSUS Karl Erjavec, pa je možnosti, da bomo jutri dobili novega predsednika državnega zbora, vse manj. Vsekakor bo velik šok za Pahorja, če na položaj ne bo izvoljen, hkrati pa bi bil velik udarec tudi za Jankovića, če na položaj ne bo izvoljena Kociprova.

V stranki DeSUS pojasnjujejo, da Erjavec še ne zbira podpisov za kandidaturo. Strankin poslanec Franc Jurša je dejal, da si DeSUS želi v koalicijo z Jankovićem in se naj ne bi potegovala za nobenega od 12 ministrskih položajev. "Kaj boš šel na koline, če ne dobiš drugega kot kosti? Če pa boš dobil klobaso, krvavico in kakšno pečenko, pa boš šel. Saj to je logično, ne," se je vprašal.

Zvečer bi morali predstavniki Jankovićeve in Pahorjeve stranke znova sesti za pogajalsko mizo, a naj bi Pozitivna Slovenija sestanek pozno popoldne odpovedala.

Maša Kociper
Maša Kociper FOTO: Aljoša Kravanja

Če bo Pahor izvoljen, ne bo več kandidiral za predsednika SD

Pahor je sicer popoldne zapustil bolnišnico in naj bi se v sredo udeležil ustanovne seje DZ. Če bo Pahor izvoljen za predsednika DZ, na spomladanskem kongresu stranke ne bo več kandidiral za predsednika SD, temveč se bo posvetil obveznostim predsednika DZ, je povedal Bevk. Kdo bo Pahorja nasledil na čelu stranke, še ni znano.

Koalicijske zgodbe iz Kekčeve dežele. Vse kot pred volitvami. Janez Janša na Twitterju

Bevk je še dejal, da so vseh 10 podpisov vložili poslanci in poslanke SD, sam pa bo danes poklical vse vodje poslanskih skupin in jih prosil za podporo Pahorjevi kandidaturi. Kot je še dejal, bo Pahor jutri na voljo za razgovore s predstavniki poslanskih skupin DZ.

Glede vstopa v koalicijo je Bevk poudaril, da se pogovori nadaljujejo, a je prepričan, da bodo sestavni del koalicije. Ob vprašanju, koliko resnice je v tem, da se bo SD združila s Pozitivno Slovenijo, pa je izpostavil, da je "SD samostojna stranka in bo samostojna stranka tudi naprej".

Tiskovni predstavnik stranke SD pa je danes popoldne, že po tem, ko je Pahor zapustil bolnišnico, sporočil, da se je predsednik stranke nazadnje s člani pogajalske skupine za sestavo koalicije sestal včeraj zgodaj zvečer. V skupini sta bila oba podpredsednika stranke Miran Potrč in Patrick Vlačič ter glavni tajnik Uroš Jauševec.

Janković z Virantom še vedno zelo na začetku

Janković je danes nadaljeval pogajanja s strankami za koalicijsko sodelovanje. Že včeraj se je sestal s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, vendar izjav o vsebini pogovora nista dajala. Danes se je Janković pogajal z ekipo Liste Virant. Sestanek se je začel ob 14. uri, prisotni pa so bili Gregor Virant, Janko Jenko, Tomaž Štih in Jani Soršak

"Povedali smo mu tudi, da si želimo najprej videti osnutek koalicijske pogodbe, ki menda nastaja, vendar ga mi še nismo videli, na tej osnovi pa se lahko začnemo potem resno vsebinsko pogovarjati," je po sestanku z Jankovićem dejal Virant in dodal, da so glede vsebinskih pogovorov "še zelo na začetku". Virant pojasnjuje, da se Janković vede, kot da bi imeli njuni stranki zelo podobna programa, sam pravi, da ni tako. "Veliko je stvari, kjer smo daleč narazen in jih bo treba skozi vsebinska pogajanja uskladiti," je dejal. Osnutek koalicijske pogodbe pa sicer v stranki pričakujejo do jutri. Glede ministrskih mest je povedal, da stranka vztraja na pravosodnem, notranjem in finančnem ministrstvu. Se pa strinjajo z zmanjšanjem števila resorjev, ki jih ima vlada. Pogovorov o bodočem predsedniku DZ pa ni želel komentirati.

Še pred sestankom je povedal, da je nad Pahorjevo kandidaturo presenečen, sicer pa njegova stranka meni, da bi morali čim prej izglasovati človeka na omenjen položaj, pa tudi če le začasno.

Zoran Janković in Gregor Virant
Zoran Janković in Gregor Virant FOTO: 24ur.com

SDS, NSi in SLS se bodo o Pahorju odločale jutri

Stranka SDS pa je sporočila, da se bo o morebitni podpori Pahorju za mesto predsednika državnega zbora odločala jutri. Glede tega, ali bi bili sami pripravljeni vstopiti v koalicijo, pa ocenjujejo, da je to nemogoče, "kajti Janković je Slovensko demokratsko stranko izključeval iz sodelovanja že pred volitvami". "Obenem je tudi dejal, da kar on reče, to dela, in mislimo, da bo ostal načelen glede tega, vendar iz tega naslova z naše strani ne bo težav," so zapisali v odgovorih na naša vprašanja.

Iz stranke NSi so sporočili, da se bodo najprej sestali s Pahorjem, nato pa se o tem odločili predvidoma jutri. Ob tem so tudi potrdili, da je Pahor predsednico stranke Ljudmilo Novak že poklical in jo seznanil s svojo kandidaturo za mesto predsednika parlamenta. Ta se je danes z Jankovićem pogovarjala predvsem o sredini seji državnega zbora, vendar pa podrobnosti ni želela izdati. Sama ni naklonjena ideji, da bi novega predsednika parlamenta imenovali le začasno.

Tudi stranki SLS in DeSUS sta sporočili, da se bodo njuni poslanci o Pahorjevi kandidaturi odločali jutri.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo17
21. 12. 2011 13.56
+3
A je ona tudi članica "Kociprove bande" ? To so tisti, kateri so špilali skupaj s Kreslinom.
resslovenka
21. 12. 2011 09.02
+6
He, he. Pa se je kupčkanje začelo. Zelooooo zanimivo leto je pred nami. Samo, da ne bodo ukinili ljudstvo. Morda, nikoli se ne ve.
zalijanc
21. 12. 2011 08.55
-13
Vsekakor sem za gospo Mašo....Zoki dobra odločitev !
partizan71
21. 12. 2011 09.46
+10
Ker Zoran želi imeti lutkico na mestu predsednika državnega zbora ne bo imel nič proti, če bi to bila Eva Irgl. Kajne Zoki, navečji socialdemokrat vseh časov ?
savica.modrine
21. 12. 2011 08.51
-8
Maša je ženska od fare, Pahorjevih narcisoidnosti z njegovo SD=skrajno desnico pa imamo volilci preko glave, oni so poraženci ne pa zmagovalci.
partizan71
21. 12. 2011 09.14
+6
Oni imajo svoje volilce! Skupaj s Pahorjevo SD več kot pol države. Še niti niste začeli vladati pa bi že radi začeli po hitlerjevsko jačati moštvo \"pozitivnega sranja\" v parlamentu.
cau-curaku
21. 12. 2011 07.42
+4
Maša bi bila dobra še za kaj drugega na samo za politiko,mmmmmmm
gulmor
21. 12. 2011 07.39
-7
Najraje bi že videl Mašo tam gori na prestolu. Problem je le v tem, ker Borutka je pač treba nekam nastavit.
drzni56
21. 12. 2011 06.45
+12
za predsednika DZse je glasovalo ponoči v murglah če ne vete saj hoče prit ja sama žlahta na oblast ata kučan pa glavni-ata smrk zato vse stranke pustite jankoviča naj si sestavi vlado saj ma še nekaj pratizanov kje
mr.T
21. 12. 2011 03.23
+17
Predlagam dodaten varčevalni ukrep ,strankam odvzet prispevek iz proračuna če se vzdržijo glasovanja enako poslancem te stranke .Enako za odsostnost pri glasovanju .Naj glasujejo za ali proti , ne pa ,da ne glasujejo ali ovirajo z odostnostjo pri glasovanju
Audy
21. 12. 2011 01.31
+38
‎"Prvi obrisi brezpravne mafijankovićeve diktature se že kažejo: Electi so banke odblokirale račune kljub milijonskim dolgovom; Marku Jakliču po novem ne bodo rušili njegove črne gradnje nad Polhovim Gradcem; Godničeva sramotna genocidarska izjava po mnenju tožilke ni kaznivo dejanje; o davčnih nepravilnostih mafijankovića & sinov ni z DURSa nič več slišati, prav tako ne o kazenskih ovadbah zoper njega; vsa medijska 571 mašinerija s pooblaščenkami in varuhinjami vred se je enotno zagnala v opozicijskega vodjo; spravili so se tudi na tožilko, ki je ugotovila policijske nepravilnosti pri preiskavi zadeve Baričevič; Pahorja so po vsej verjetnosti zastrupili, tako kot so ubili Krambergerja... Počasi a zanesljivo se spreminjamo v gestapovsko mafijsko državo. Hoteli ste mafijankovića, zdaj ga imate. Ko bo dokončno ukinil demokracijo in svobodo govora, uvedel nazaj enopratijski režim, spravil državo v bankrot, vas zadolžil in izropal do zadnjega centa ter vam slekel še gate z riti, boste najbrž končno srečni, bedaki opranoglavi rdečkarski. Ampak glavno, da je vsega kriv JJ..." (debilandija, komentator na Požareportu)
Kritik19
21. 12. 2011 06.55
+17
Nažalost imaš popolnoma prav. Ampak to je šele začetek.
porka.malorka
21. 12. 2011 07.30
+13
Za nas je samo upanje da ga bo virant držal nazaj. Če ne.....
partizan71
21. 12. 2011 08.50
+5
minimalisch
21. 12. 2011 08.55
+3
ljx
21. 12. 2011 01.22
+8
Ko je bilo treba pomagati Jorasu,ni bilo vaše desnice niti blizu,ko so na Koroškem menjavali table ste bli tih k miške,ko bo v Žavljah zrasel plinski terminal tud prdnl ne boste! IN PO ČEM SE VI DEFINIRATE ZA DESNICO?
gulmor
21. 12. 2011 07.37
-2
Tako je. Oni so desnica podložna, kapitalu, Vatikanu, Dunaju...
partizan71
21. 12. 2011 08.51
srebrnibreg
21. 12. 2011 08.54
-1
Nimajo zasebnih proslav na nekaterih krajih ampak se udeležujejo državnih.
partizan71
21. 12. 2011 09.01
+5
Misliš tistih državnih kjer imata glavno besedo Stanovnik in Kućan, , največja demokrata v državi?
InterReflectlons
21. 12. 2011 01.06
-7
Če pa nekdo gleda DESNICO iz ekonomskega vidika, so DESNICE LDS, DLGV, SNS in pa SDS!!! Vse te stranke se zavzemajo za znižanje DDV-ja in korporativnega davka na 15% in pa uvedbo enotne dohodninske lestvice 20 ali 25%.
InterReflectlons
21. 12. 2011 01.04
+5
Mene ne moti, če se DESNICA zavzema za zaščito krščanstva in obstoj slovenskega naroda. Mene bolj motijo metode, kako to ohraniti. Če se njihove metode izgon neSlovencev in neKatolikov oz. vsiljevanje slovenstva ali katoličanstva, je to sovražna metoda. Tak primer bi bil ukinitev državljanstva neSlovencem ali pisanje zakonov na podlagi krščanstva, takrat je to sovražna metoda. Slovenstvo in krščanstvo se lahko ohranja samo prek kulturnih društev in širjenju evangelija, ne pa uporabljati politiko za te namene!
InterReflectlons
21. 12. 2011 01.10
-1
Zakaj jih je izgnala Pahorjeva LEVICA??? Marsikdo iz DESNICE si želi, da bi se izničila neslovenska in nekatoličanska kultura. Mogoče res nihče noče izgnati neSlovence in nekatolike. Meni se bolj dozdeva, da bi radi iz Srba naredili Slovenca in iz ateista katolika. To je boljša metoda kot izgon!!! To bi naredila NSi in SDS!!!
regall
21. 12. 2011 01.15
+4
Torej trdiš, da se je to dogajalo v letih 2004-2008. Maš kakšen argument. Glede na to da si inženir s tem ne bi smel imeti težav.
InterReflectlons
21. 12. 2011 01.36
+1
Ni se moglo, ker je bil DeSUS vmes, ki je LEVI! Za to bi morale SDS, SLS in NSi dobiti 60%
MEDKO
21. 12. 2011 07.29
+1
izgnala jih je posredno s tem ko so tukaj zaradi krize izgubili delo (Vegrad in ostali gradbinci pa še in še)
ljx
21. 12. 2011 00.45
+2
Regall,a veš na kateri frekvenci se jaz razumem iz Desnico,samo kadar spim v postelji s svojo punco,ona je pač tradicijonalno bl desno obrnjena,ampak dokler skup spiva ni nobenih težav in to bi tud vaš SDS moral dojeti,da živijo v isti državi z nami,pa če jim je to všeč al pa ne!
regall
21. 12. 2011 00.54
+0
V bistvo si s to svojo izjavo sam izključevalen do desnice. Jst osebno nimam nič proti levičarjem.
regall
21. 12. 2011 00.56
+0
Vsaj ne v tem smislu, da se z enim ne bi pogovarjal zato ker levičar. Osebno podpiram tisto stran, katera zna svoja dejanja argumentirati in dokazati.
ljx
21. 12. 2011 00.58
+2
Ma boli mene kdo je predsednik DZ,sam da ni Jerovšek,Matoz,Grims...........................................
regall
21. 12. 2011 01.00
+0
ljx zgleda, da te ne boli, ker pol te ne bi motil tudi če bi bil Matoz.
ljx
21. 12. 2011 01.00
+1
Kakšna DEsnica Regall,koga maš ti tuki za desnico,a ta skup bolnikov ki papagajasto ponavljajo kopirniške fore? A to je Desnica,ja kr misl si,to ni niti mezinec od Desnice,same babe so!
regall
21. 12. 2011 01.01
+7
Jst bi z veseljem podpiral ZJ, če bi v njem našel vsaj eno dobro lastnost, sam je žal ni.
regall
21. 12. 2011 01.03
+7
Ljx tolk o sovražnem govoru. Vedno bolj opažam, da večina sovražnega govora prihaja s strani privržencev levice.
ljx
21. 12. 2011 01.19
+1
partizan71
21. 12. 2011 09.05
Ne nisi ti kriv. Za take zadeve imamo Glanzkopfa.
InterReflectlons
21. 12. 2011 00.29
+4
Kolikor jaz vem, je bila ona mišljena kot minister za pravosodje, ne pa predsednica DZ-ja. Kako se vse hitro menja!? Drugače pa imata JJ in ZJ isti karakter, le prepričane drugo! Eden LEVIČAR, drugi DESNIČAR! Oba sta namreč velika diktatorja in hočeta da bo vse tako, kot onadva hočeta!
regall
21. 12. 2011 00.34
+7
Sam Janši je in bi tudi danes že uspelo sestaviti vlado. Drugače imaš pa prav.
InterReflectlons
21. 12. 2011 00.36
+4
To je zato, ker SDS, SLS in NSi bolj skupaj držijo, kot pa SD, PS in DeSUS. Na LEVICI je preveč raznolikosti, na DESNI pa veliko enotnosti!!!
regall
21. 12. 2011 00.40
+1
srebrnibreg
21. 12. 2011 08.56
+1
Zato, ker na levici lahko vsi mislijo na desnici pa samo eden.
ljx
21. 12. 2011 00.10
-2
Zdej bi jas mogu tko k desničarji pisat da je BP na mal preveč koke potegnu,ampak ne bom,ker sem ga ves cajt podpiru! Janši ni uspel Veliki Pok,tko da v SDS loh prdijo kokr hočjo,ampak pravi poraženec volitev je Pahor.Borutu je padla krona z glave,kar je še posebej boleče za njegov ego,ker mu je v pičlih tridesetih dneh Jankovič speljal Levico,ampak Borut se mora spomniti,da brez Jankoviča tud njega ne bi bilo,ker mu je tri leta s svojim volilnim telesom skos podpiral vse ideje in moral se bo sprijazniti s tem,da Zoki sedaj daje ukaze.
zek
21. 12. 2011 00.13
+0
Koga zdej podpiraš JANKOVIČA ali PAHORJA?
regall
21. 12. 2011 00.13
+0
regall
21. 12. 2011 00.16
-2
Mogoče bo LJx spoznal, da boljš da pride na desno stran, vsaj levica se obrača kakor veter piha.
zek
21. 12. 2011 00.16
-1
V 30 dneh lahko odpelješ samo zmedene glave
M_teorija
21. 12. 2011 00.17
-1
Od zadnjih volitev, pa še sodne zadeve so tu, je najbolj podpore potreben nekdo drug. Menda mu to že štiri leta uničuje življenje!
hcaine8
21. 12. 2011 00.17
+14
Ne, Zoki ne daje ukazov, jih samo posreduje od Kučana.
zek
21. 12. 2011 00.19
+4
Baje,da ta na katerega namiguješ v sodnih zadevah samo zmaguje tako,da .......
M_teorija
21. 12. 2011 00.22
+1
Podobno kot na volitvah ankete, ki dajejo varljiv občutek, kaj bo pa......
Horst
21. 12. 2011 14.07
Med 19 in 20 uro so vse ankete hitro zvodenele.
Airbus787
21. 12. 2011 00.07
+4
Virant, če to bereš, pusti Jankovića in ne idi z njim v koalicijo. Počakaj da Türk podeli mandat SDSu, zahevaj da Jasša odstopi, in pojdi z SDSom v koalicijo. Pozabi na Jankvića. Z njim boš imel samo križ... Pahor temu pravi nakladaš erste klase. Virant ne prodaj se, ne prodaj Slovenije, ne prodaj NAS!
M_teorija
21. 12. 2011 00.10
+0
To sploh ni prodaja ampak kvečjem razprodaja cenenih artiklov!
M_teorija
21. 12. 2011 00.19
+0
hcaine8
20. 12. 2011 23.56
+22
Gospod Borut, Kučan je uničil vas, zdaj je čas, da vi uničite Kučana! Če poskrbite, da SD ne gre v koalicijo s Pozitivno Slovenijo, da Jankoviću ne uspe sestaviti vlade, bo Janković tako šel nazaj za župana, Pozitivna Slovenija bo propadla in s tem Kučanovi načrti. Vi pa imejte svojo stranko in jo vodite PO SVOJE in NE tako, kot pravi Kučan. V zadnjih mesecih dokazujete, da se znate zoperstaviti tudi Kučanu. Le tako naprej!
.eu.
20. 12. 2011 23.57
+4
Mogoče bo pa prostovoljno odšel v Severno korejo .Tam rabijo vodjo
major1
20. 12. 2011 23.56
Je gasilka (na sliki z gasilnim aparatom), mora pogasiti požar in vse spraviti v normalen pogovor.
Jaime
20. 12. 2011 23.54
+3
Na eni strani imamo zmagovalko volittev in njihovo kandidatko, na drugi pa kandidata stranke, ki je volitve izgubila in ohranila le tretjino podpore in se kljub temu označila njihov rezultat kot zmago. Mislim, da je odločitev jasna. Poleg tega pa je izvolitev Pahorja verjetno v velikem interesu poslancev SD-ja, ker si želijo predsednika, ki bo kimal Jankoviću. Kajti s Pahorjem na čelu bi bile predčasne volitve še bližje kot so zdaj in seveda se bojijo, da jim "sreča" takrat ne bi bila tako naklonjena in bi izgubili njihov ravnokar pridobljeni mandat.
.eu.
21. 12. 2011 00.00
+8
To se itak ve samo koga imajo za norca, da oni mislijo da mi ne vemo. Borut ne daj se.
CtrlDelete
20. 12. 2011 23.50
+7
Bomo zmogli? Bomo ja!
cyklon
20. 12. 2011 23.52
+5
M_teorija
20. 12. 2011 23.53
+0
Kaj bo težka, še pest ni bilo treba stisnit!
CtrlDelete
20. 12. 2011 23.54
+4
cyklon
21. 12. 2011 00.01
+3
M_teorija
21. 12. 2011 00.04
+0