Slovenija

Janković: Naj zahteva povrnitev sredstev

Ljubljana, 15. 04. 2011 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tako zahtevnem projektu, kot je stadion Stožice, je edino možno najprej dobiti začasno uporabno dovoljenje, da se v tem času opravijo določene meritve, pojasnjuje ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljubljanski župan meni, da ministrica Trobec Bučanova opravlja svoje delo ''neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno''.
Ljubljanski župan meni, da ministrica Trobec Bučanova opravlja svoje delo ''neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno''. FOTO: Blaž Garbajs

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, da bi rad videl kriterije oseb, ki so izvajali kontrolo razpisa, na katerem so bila pridobljena sredstva za dvorano Stožice. "To, kar so naredili, je popolnoma nestrokovno, nepotrebno. Ne vem, kakšen je namen in cilj ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan," je dejal župan.

Janković trdi, da je vse narejeno v skladu s predpisi in poziva Dušo Trobec Bučanovo, naj strokovno upraviči svoje delovanje. "Naj zahteva povrnitev sredstev. Prepričan sem, da jih bomo prej ali slej dobili nazaj prek sodišča," je dejal.

Še bolj ga čudi dejstvo, da je bila ministrica v času dodeljevanja sredstev sekretarka na ministrstvu, pa ni videla nobenih napak. "Kaj so pa takrat delali, če so zdaj ugotovili napake?" se sprašuje Janković, ki ministrico poziva na odgovornost.

Župan meni, da ministrica opravlja svoje delo neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno. Dejstvo, da projekt Stožice preiskuje tudi nacionalni preiskovalni urad, pa je pozdravil. "Potem bo enkrat, upam, tega konec. Niso še bili pri meni, ampak so dobrodošli," je dejal.

Jankovićev gnev se je vsul na ministrico Dušo Trobec Bučan, ki vodi Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.
Jankovićev gnev se je vsul na ministrico Dušo Trobec Bučan, ki vodi Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. FOTO: Damjan Žibert

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je pred dnevi ugotovila kršenje enega od pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice, in sicer pridobitev uporabnega dovoljenja, ki ga Stožice nimajo. Stožice sicer imajo odločbo o poskusnem obratovanju, ki pa po navedbah SVLR ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju. Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja.

Janković je pojasnil, da pri tako zahtevnem objektu, kot so Stožice, gradbeno in uporabno dovoljenje izdaja ministrstvo za okolje in ne upravna enota. "Vem, da začasno uporabno dovoljenje po formi ni enako uporabnemu dovoljenju, je pa edino možno. Smisel začasnega dovoljenja je, da se v tem času opravijo določene meritve. To začasno dovoljenje v celoti in popolnoma nadomešča uporabno dovoljenje," je dejal Janković.

Če bodo mnenju vladne službe pritrdili na finančnem ministrstvu, to pomeni stoodstotno vračilo sredstev. Pravila za vračanje evropskih sredstev pa so, da če se nepravilnosti ugotovijo pri upravičencu, denar vrne upravičenec, torej v tem primeru Mestna občina Ljubljana. Če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna ustanova, v tem primeru ministrstvo za šolstvo in šport.

 

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miria_
18. 04. 2011 19.16
JOJ,JOJ JANKOVIĆ....
muhabc
18. 04. 2011 14.42
Jankovič zna biti nedotakljiv. Nihče mu ne bo mogel nič saj ima dobre botre.
muhabc
18. 04. 2011 14.37
Ni samo Kučanova žlahta. Po novem je tudi Turkova žlahta ali drugače povezava med generacijska pomoč.
delboske
18. 04. 2011 12.23
Župan meni, da ministrica opravlja svoje delo neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno. Dejstvo, da projekt Stožice preiskuje tudi nacionalni preiskovalni urad, pa je pozdravil. "Potem bo enkrat, upam, tega konec. Niso še bili pri meni, ampak so dobrodošli," je dejal. V petek na 24 ur Je potrebno pojasnjevati ?
slos
18. 04. 2011 12.09
mafija v prvi osebi RS
bdso1
18. 04. 2011 12.03
Tu v Jugoslaviji je ta opcija gradila brez finančne podlage,kot na primer Jankovičččč!?? Vendar so takrat lahko dinare tiskali na Topčideru,kar pa danes to ni izvedljivo.Zato danes propada Jankoviččč in z njim celotna država,ker ga je TA nesposobna VLADA podpirala!?? Jugoviča pa bo ponovno podpirala celotna država!?? Nekoč že videno in slišano, vendar zagnilo in propalo!!???
enaneza
17. 04. 2011 17.32
Jao - spet uboga Slovenija. Upam da se bomo kmalu zbudili.
Buena Vita
17. 04. 2011 13.04
jankovič je kučanova žlahta,,ima dolge lovke
Adolph
17. 04. 2011 10.59
,prvi ljubljanski strokovnjak je govoril, . . . ..
belikriz
16. 04. 2011 12.41
vlada da denar za nlb,brez problema.za to da se pa naredi en stadion je pa cel kup tistih ki so proti.stadion prinaša denar,prinaša prireditve.kaj pa dela nlb?jemlje nam denar nič drugega.mi damo za davke oni nam pa ta denar lepo posodijo,pa konec koncev je naš denar.kje živimo?
loden
16. 04. 2011 00.02
bojadrag 15.04.2011, 21:04 3 Bo zanimivo videti usodo ministrice sedaj, ko je Jankovič dal signal za napad nanjo.. pa kaj še.... da ne bo utonu v lahstni ćorbi...
Heidi Engel
15. 04. 2011 23.57
Ob vsem tem ni kaj komentirat, je za !
usi-glih
15. 04. 2011 22.59
Res zanimivo. Za tri šivalne stroje, en računalnik , enega zaposlenega in en nož za krojenje je prišlo šest inšpektorjev ki so bluzili vsak po svoje in niti zgolj slučajno nisem mogel pre odpreti delavnice. Za tako dvorano kjer so dobesedno ogrožena življenja pa lahko dobiš " začasno " uporabno dovoljenje kljub temu da so stožice eno veliko gradbišče. Pametno bi bilo če bi g Klemenčič malo preveril premoženjsko stanje Ljubljanskih okoljskih inšpektorjev in to pred odprtjem in po odprtju. Verjetno so se marsikomu omastili brki.
delboske
15. 04. 2011 21.04
Bo zanimivo videti usodo ministrice sedaj, ko je Jankovič dal signal za napad nanjo..
delboske
15. 04. 2011 20.59
Ljublančani, kako je to lepo, če vam en polbog zgradi štadion in vi samo greste na volitve in ga izvolite. Pa ni tako enostavno. Ta gospodič je nekje denar vzel in tam ga manjka in ga bo zmanjkalo za druge stvari. Denarja, ne boste verjeli, je v Sloveniji omejena količina in ga ne moremo kar tiskati kot v Jugi. To vemo tisti, ki moramo zanj delati. S samim naviajnjem se nič ne ustvarja se je pa dosti doseglo a se bo vse manj. Denarja je zmanjkalo...
matedolenc
15. 04. 2011 20.44
Konzerva brez vsebine.
prehlad
15. 04. 2011 20.24
KO SEM JAST ODPIRAL S.P.KAJ MI JE DEJALA NA UPRAVI DOKLER NE DOBIM DOVOLJENJA SPLOH NE SMEM PRIČETI Z DELOM . HA RES ZANIMIVO ŠUŠMARJI SO PA VESELO DELALI .A TU PA NI PROBLEMA ANEDA PRAPORŠČAKI.
srebrnibreg
15. 04. 2011 19.20
Saj ni Jankovič delil sredstev. Spravijo naj se na tiste kateri svoje delo niso hoteli ali vedeli narediti tako kot treba.
botjabotja
15. 04. 2011 19.14
Zakaj Janković spet grozi? Ali se bo kdo odzval?
atomic1
15. 04. 2011 18.45
Boli Jankoviča za vse,on je svojo pokasiral za ostalo ga nič ne briga,on tako ali tako ne bo nikoli za nič odgovarjal,kdo bo to kril,ja narod oni se pa lepo smejijo.