Slovenija

Janković: Kje naj Strojanovi živijo?

Ljubljana/Lenart, 24. 11. 2006 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./T.V./D.Š.
Komentarji
113

Ljubljanski župan je potrdil, da na območju Ljubljane ne bodo več iskali lokacije za nastanitev Strojanovih.

Janković meni, da je naloga glavnega mesta, da pomaga družini Strojan.
Janković meni, da je naloga glavnega mesta, da pomaga družini Strojan. FOTO: POP TV

Župan MOL Zoran Janković je poudaril, da so poskušali pomagati vladi pri reševanju tega problema, saj so našli ustrezno lokacijo in zagotovili varnost ter sodelovali s sosedi, je za oddajo 24 ur dejal Janković Dogovorili smo se, da predlog predstavimo na seji mestne četrti, toda nekdo je začel prehitro delati in je o tem obvestil krajane, je še dejal Janković. "Po današnjem dnevu ne vem več, če ima družina sploh še pravico kje živeti", je poudaril Janković. Poskusili smo pokazati, da smo odprto evropsko mesto.

»Hudo mi je , da se sprejemajo odločitve o družini, ki je sploh ne poznamo«, je v oddaji 24 ur dejal Janković. Tudi ta rešitev, nastanitev družine Strojan v Sostrem, je bila po mnenju Jankovića začasna rešitev. »Jasno je, da ne bomo več iskali lokacije v Ljubljani«, je še zatrdil Janković.

Sestanek Janše in Muca

Premier Janša in predstavnik Romov Muc sta se pogovarjala o trenutnem položaju Romov in krovnem zakonu, ki naj bi urejal romsko problematiko
Premier Janša in predstavnik Romov Muc sta se pogovarjala o trenutnem položaju Romov in krovnem zakonu, ki naj bi urejal romsko problematiko FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Janez Janša se je v Lenartu srečal s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožkom Horvatom Mucem. Janša je poudaril, da sta se s Horvatom pogovarjala o trenutnem položaju, ki po besedah Janše ni dober, pri tem pa sta posebno pozornost namenila problemu romske družine Strojan in vladnemu predlogu krovnega zakona o romski skupnosti v Sloveniji.

Po besedah Janše omenjeni predlog krovnega zakona prinaša celovito pravno podlago za reševanje romske problematike, ki bo omogočila sožitje med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom, in to na način, ki bo zagotovil varnost obema stranema.

Ob tem je Janša posebej opozoril na potrebo po legalizaciji romskih naselji, kjer je to mogoče. "To je bila doslej največja težava, saj je od več kot 100 romskih naselij v Sloveniji 70 nelegalnih," je dejal Janša in opozoril, da gre za težavo, ki povzroča konflikte v številnih krajih. Kot je poudaril Janša, s Horvatom za zdaj ne bosta dajala konkretnih odgovorov o problemu romske družine Strojan, saj je v ozadju - tako Janša - ogromen trud pri iskanju

Zbor krajanov Sostra

V prostorih Občine Semič so se srečali predstavniki različnih Romskih društev iz Slovenije. V romskem društvu Cigani nekoč – Romi danes poudarjajo, da je v primeru preselitve družine Strojan šlo za neupravičeno obliko diskriminacije. Predstavniki so še sklenili, da bodo v nedeljo obiskali Strojanove v Begunskem centru v Postojni. Ob tem so Slovensko javnost pa pozivali k strpnosti do Romov in k prenehanju nasprotovanja k naselitvi Romov v njihovi Občini.

Predsednik četrtne skupnosti Sostro Janez Moškrič je za 24ur. com poudaril, da so na današnjem sestanku zbora krajanov Sostra dobili ustno zagotovilo od župana MOL Zorana Jankovića, da brez soglasja krajanov naselitve družine Strojan na tem področju ne bo. Moškrič je še poudaril, da se župan ni posvetoval z njimi in je začel iskanje lokacije na lastno pest. Danes se je po besedah Moškriča zbralo od 500 – 600 krajanov Sostra, ki nasprotujejo naselitvi Romov na celotnem področju.

»Ko se ljudje razburijo, je težko najti ustrezno soglasje«, je še odgovoril Moškrič na obžalovanje Jankovića, da krajani Sostra niso bili sposobni presekati gordijskega vozla – romske problematike.

Protest krajanov

kot je znano so včeraj popoldne krajani Sostrega dobili informacijo, da je prazna hiša na njihovem območju ena možnih lokacij, kamor bi se lahko preselila romska družina Strojan iz Ambrusa, zato so se začeli zbirati in protestirati.

Kot je za 24ur.com povedal predsednik četrtne skupnosti Sostro, Janez Moškrič, se je včeraj zvečer zbralo okoli 200 krajanov, straže pa so bile postavljene celo noč, danes zjutraj pa naj bi bilo zbranih približno 20 ljudi.

Strojanovi zadovoljni, krajani protestirajo

Poglavar družine Strojan, Mirko Strojan, je za 24ur.com potrdil, da so si ogledali lokacijo v Sostrem. "Z lokacijo smo zadovoljni, zato smo se zanjo tudi odločili," pravi Strojan. Verjame, da bo župan Janković uredil vse potrebno za njihovo priselitev ter umiril razburjene krajane. Kdaj naj bi se preselili, še ni znano, do takrat pa ostajajo v Postojni, pravi Strojan.

Mirko Strojan nam je potrdil, da so zadovoljni z lokacijo v Sostrem
Mirko Strojan nam je potrdil, da so zadovoljni z lokacijo v Sostrem FOTO: Dare Čekeliš

Krajane Sostra je razburilo predvsem to, da niso bili seznanjeni z Jankovićevo odločitvijo, saj so se obnovitvena dela začela, preden je župan obvestil predstavnike četrtnih oblasti, je dejal Moškrič. »Ljudje niso bili seznanjeni z dejstvi, zato so prestrašeni,« zatrjuje predsednik četrtne skupnosti Sostro.

Krajani pravijo, da niso nastrojeni proti Romom, temveč družini Strojan, ki ima kriminalno preteklost. Vztrajati nameravajo do konca, tudi če se na današnjem sestanku četrtne skupnosti sprejme odločitev, da Strojanovih ne bo v Sostro, ne bodo pomirjeni, dokler romsko družino ne naselijo na drugo lokacijo. Menijo pa, da ponujena lokacija nikakor ni primerna za naselitev, saj je bil že leta 2003 sprejet odlok, da se hiša poruši.

V Aktivni Sloveniji so zaskrbljeni zaradi kršenja človekovih pravic Romov iz Ambrusa ter prepočasnega reševanja nastale situacije. Nedopustne se jim zdijo tudi izjave predstavnikov vlade, s katerimi na lastno pest obljubljajo krajanom Ambrusa, da se romska družina Strojan v njihovo občino ne bo vrnila, čeprav za to nimajo nobene pravice in zakonske osnove. Vlado RS zato pozivajo naj z vsemi razpoložljivimi sredstvi zagotovi varno vrnitev Romov v Ambrus, v kolikor v soglasju s pregnano družino vladna komisija za zaščito romske etnične skupnosti ne najde druge rešitve.

Včeraj je tako Sostro obiskal tudi Janković, ki je dejal, da je naloga glavnega mesta Slovenije, da skuša pomagati družini Strojan pri iskanju primerne lokacije. Janković je še opozoril, da se v Sloveniji pojavlja velika nestrpnost ter da dosedanji odzivi na morebitne nove lokacije za nastanitev dotične romske družine kažejo, da niso dobrodošli kamor koli naj bi jih naselili.

V Sostrem gorelo

Kot je za 24ur.com povedal predsednik krajevne skupnosti Sostro, je včeraj zvečer med 22. in 23. uro prišlo do manjšega požara nekaj metrov stran od hiše, v katero naj bi se naselili Strojanovi. Zagorela je manjša lesena baraka. Gasilcem, ki so bili na kraju dogodka, ni bilo potrebno posredovati. Vzrok požara ni znan, pravi Moškrič.

Neznanec je zanetil požar v letni vrtni uti, ki se nahaja le nekaj metrov stran od hiše, kamor naj bi se naselili Strojanovi.
Neznanec je zanetil požar v letni vrtni uti, ki se nahaja le nekaj metrov stran od hiše, kamor naj bi se naselili Strojanovi. FOTO: POP TV

Tiskovni predstavnik Policijske oprave Ljubljana, Leon Keder, je potrdil, da je neznani storilec zanetil požar v letni vrtni uti, ki se je nahajala za stanovanjsko hišo na Papirniški poti. S požarom je nastala manjša materialna škoda, neposredne nevarnosti za druge objekte pa ni bilo. V zvezi z navedenim dejanjem policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi, še dodaja Keber.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ter šolski minister in vodja vladne komisije za zaščito romske skupnosti Milan Zver sta v ločenih pogovorih za avstrijsko tiskovno agencijo APA komentirala aktualno romsko problematiko v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou