Slovenija

Džamija: Glede referenduma najverjetneje revizija

Ljubljana, 10. 03. 2009 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
53

MOL bo zoper odločbo upravnega sodišča glede Jarčeve pobude za referendum o gradnji džamije najverjetneje vložila zahtevo za revizijo, pravi župan Janković.

Župan MOL Zoran Janković
Župan MOL Zoran Janković FOTO: POP TV

Pravna služba MOL je v mnenju zapisala, da je upravno sodišče pritrdilo vsem vsebinskim razlogom, zaradi katerih je župan zavrnil zahtevo za razpis referenduma, vendar je ocenilo, da pobudnik referenduma Mihael Jarc kljub napotkom, ki jih je prejel od župana, kako naj pravilno oblikuje referendumsko vprašanje, tega še vedno ni razumel. Zato mu morajo še dodatno pojasniti, kako naj vprašanje oblikuje.

Zoran Janković je poudaril, da z mnenjem pravne službe popolnoma soglaša. Sodišče je po njegovih besedah v tej sodbi nakazalo, da bi referendumsko vprašanje utegnilo biti v dveh točkah v nasprotju z zakonom o verski svobodi. Ta namreč pravi, da ne more nekdo odločati, kako naj bi izgledal verski objekt, ker to določajo vera in običaji. "Zato nam je zahtevo vrnilo, da jo še iz tega vidika preverimo," je mnenje pravne službe navedel župan.

Mestni svetnik Mihael Jarc ob vložitvi pobude za referendum
Mestni svetnik Mihael Jarc ob vložitvi pobude za referendum FOTO: POP TV

MOL ima glede odločitve upravnega sodišča, da pobudo svetnika Mihaela Jarca za razpis referenduma o džamiji vrne v ponovno odločanje županu, po mnenju mestne pravne službe sedaj dve možnosti. Kot je pojasnil Janković, lahko vložijo zahtevo za revizijo postopka ali pa svetniku sami oblikujejo referendumsko vprašanje, pod katerega bi se samo še podpisal.

Po Jankovičevih besedah bodo na MOL verjetno vložili revizijo zoper odločbo sodišča, ker med drugim menijo, da odločitev sodišča ne more temeljiti na domnevi, da pobudnik ni razumel napotkov, kako pravilno oblikovati referendumsko vprašanje, je dejal Janković.

Če bo Jarc ponovno vložil pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o džamiji, bo župan o novem referendumskem vprašanju ponovno odločal, ali je pravilno oblikovano in ali mu dovoli zbiranje podpisov. Če bo Jarc zbral dovolj podpisov za razpis referenduma, pa je Janković ponovno napovedal, da bo o usodi referenduma odločalo ustavno sodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korosec_SLO
11. 03. 2009 11.16
JANKOVIČ SI JE ŽE NABAVIL NEPROBOJNI JOPIČ, se boji sprehajanja po mestu kjer je vedno bolj vroče,tak župan pa res ne zastopa avtoktonega naroda ampak priseljence,in naj se ne čudi da komu zavreje kri,,,???
Odyn
11. 03. 2009 10.30
@ manjakranjc: nisem musliman, pa sem bil v mošeji v Jeruzalemu - to je mošeja na tretjem najnemuslimane notr, samo sezuti ssvetejšem muslimanskem mestu, kjer se nahaja črni kamen. Čisto lepo spustijo e je treba (kot se spodobi, če prideš k nekomu na obisk).
Buena Vita
10. 03. 2009 22.59
HEJ-LUBLANČANI ZDEJ VAS BODO V VIŠAVE POPELJALI VOJNI ZLOČINCI IN PROFITERJI,JANKOVIČEVI PRIJATELJI KRASNEGA ŠUPANA IMATE,ŠESTITAM Ž NE TIPKAM IZ SPOŠTOVANJA DO DRUGIH ŽUPANOV
jezek-teka-teka
10. 03. 2009 19.44
Tonček hormonček, ja imajo jih, ampak samo v Dubaju :) Po Sloveniji pa še vedno samo plastenke za vrati laufajo.
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 19.23
T.B Pa kaj si islamske vere, ker veš, da drugače nimaš vstopa v takšne objekte, kaj šele do kakšnih "bidejev"!?
Tonček Balonček
10. 03. 2009 19.22
carpe.diem, tudi naši predniki, ko so se naselili na južni strani Alp, se nikakor niso hoteli asimilirati, ampak so svoje gonili toliko časa, dokler jih niso Germani pokristjanili. Šele potem so sprejeli vs etiste novoletne jelke, jaslice, svetnike in Marije, postali smo dobri ljudje, plemeniti in pošteni. Teh Bosancev je malo, jih bomo že asimilirali, barabe, menda ja ne mislijo, da so avtohtoni, kot naši rojaki v Avstriji ali Italiji! Kja mislijo, da bodo govorili kar po svoje? Joik brate, odpade, po vzoru Mussolinija bi jim spremenil priimke in imena, po slovensko naj se imenujejo, če že živijo tukaj!!! Husein=Hinko, Jusuf=Jule, Ismail=Iztok, Rasim=Rastko in podobno! Saj gre, le potruditi se je trebA!!
carpe.diem@masicom.net
10. 03. 2009 19.13
NSDAP-SS, na žalost verjetno res, vendar se vsak dan srečam s takimi in drugačnimi ljudmi, tudi različnih narodnosti in moram reči, da so daleč najbolj naduvani prišleki in zdaj tukaj pametujejo ter izsiljujejo. Seveda so povsem drugačni tisti, ki že skoz živijo tukaj. Ti, ki so prišli sem po letu 1990, pa se nočejo in nočejo asimilirati. Najbolj uživajo, če nagajajo in kljubujejo vsemu, kar je slovenskega. Opažam pa v zadnjem obdobju, da v naših državnih uradih tudi počasi primanjkuje znanja slovenskega jezika. To je sicer izven te tematike tukaj o džamiji, vendar da npr. na CSD in UE nekateri ne premorejo znanja slovenščine, pa je že višek. Pa to ni edini primer. Kdo zaposluje take ljudi, Slovencev pa toliko čaka na delo?! Kot sem že rekel. Vsak prd*c iz tujine je deležen več pravic in svoboščin kot Slovenec. Normalno je, da ravno zaradi vsiljevanja nečesa pride tudi do nestrpnosti. Če bi prosili na normalen, kulturen način, bi mogoče ljudje z velikim veseljem še sami prispevali kaj denarja za ta projekt (gradnjo džamije). Ne morejo s slabim oz. že zaničevalnim odnosom do avtohtonega prebivalstva pričakovati, da jih bo to podpiralo pri takih projektih.
jezek-teka-teka
10. 03. 2009 19.09
Kako naj normalen človek sprejme neko tujo obliko življenja, ki ima kantice in flaše za umivanje riti za vsakimi wc vrati.
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 18.58
Premalo se zavedate, da ima ljudstvo zadnjo besedo. Ustoličili smo vlado in tudi "žezlo" ob slabem vodenju lahko vzamemo, ne vem, čemu pesimizem!? Pa saj ni tako težko, le malce homogenosti.
Rika21
10. 03. 2009 18.56
Pa naj bo že enkrat ta đamija!!! Pa zakaj se jih bojimo pa naj imajo svoj verski center pa kaj!? Muslimanov je v Slo. vedno več in bolj jih bomo zatirali vedno bolj ekstremni bodo.
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 18.53
nič hudega patriot Sva na isti valovni, le preberi me kdaj. Oprostim, a le zato, ker si naš ;)
patriot007
10. 03. 2009 18.53
MANJA ja strinjam se steboj kako resno debato bi pa res lahko imeli brez te nestrpnosti in prisotnosti nekaterih ki so na forumu 24 ur le da potešijo frustracijo,
patriot007
10. 03. 2009 18.51
Manja no malo prehitro sem spesnil tale zadnji post, tako da ga sploh ne beri. O.K ker sem te mogoče užalil ne da bi hotel, sej pravim prehitro je bil napisan :))
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 18.50
...in še nekaj...zelo neprimerno obdobje je tudi za izgradnjo verskih objektov, ko pa se soočamo z zločini nastalimi v 2sv in po njej; ravno tako je bil pristen tisti opij, le v drugačni podobi. V Slo. še lep čas ne boste uspeli s takimi objekti, ker veš, majhen narod mora biti rahlo nacionalističen, drugače so mu štete ure obstoja, a kakšno resno strokovno debato na to temo, pustiva za drugič.
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 18.46
patriot007 Naj ti Manja ponovno pove, da Džamije ne bo v LJ. NE verjameš, marsikdo mi do sedaj ni, pa je bilo vedno res...malo pobrskaj po zgodovini. Aja, osebno poznam tega nadmenedžerja Jankoviča pa naj ti nekaj zaupam; še prodaja kebabov mu ne bi uspela, brez podkuplivih "uradnikov", toliko.
patriot007
10. 03. 2009 18.41
Joseff 10.03.2009, 18:39 0 vera gor vera dol,ko bo v meki stal še kakšen verski objekt ki ni muslimanski potem lahko gradijo đamijo KO BOJO V MEKI ŽIVELI ŠE DRUGI POTEM NAJ IMAJO SVOJ OBJEKT ČE JIH JE DOST ZA KAKO TAKO STVAR
Jože Pernek
10. 03. 2009 18.39
vera gor vera dol,ko bo v meki stal še kakšen verski objekt ki ni muslimanski potem lahko gradijo đamijo
patriot007
10. 03. 2009 18.36
Manja ti i onako neznaš o čemu je tu riječ tako da mislim da tvoji komentari su ko pucanj u mrak (strel v prazno)
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 18.35
V večini potpiram vaša stališča, pa recimo kar, da je Janković ŠALABAJZER; verjetno najprimernejši opis. Ostalo pa je za kakšen rumeni tisk.
.::.
10. 03. 2009 18.31
džamije ne rabimo. vsak musliman ima doma tepih, naj moli na njem.