Slovenija

'Je cilj opozicije delati za Slovenijo ali jo zlomiti?'

Ljubljana, 28. 03. 2012 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Janković meni, da predlagani vladni varčevalni predlogi ukinjajo socialno državo in bodo najbolj prizadeli socialno najšibkejše. S tem strašijo državljane, pravi. KSJS sindikate v javnem sektorju poziva k stavki, vladi pa predlaga, naj ukrepe odloži in se o njih pogaja. Alternative ni, vztrajajo koalicijske stranke.

Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković ocenjuje, da je predlagano znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov "samo strašenje". Prav tako se sprašuje, kako upokojencem, "ki živijo z manj kot 300, 400 evri", pojasniti, da se jim bo znižalo letni dodatek.

Predlagane varčevalne ukrepe je označil za enostranske, preveč usmerjene na odhodke. Kot je zatrdil, v PS niso proti varčevanju, vendar pa bi bilo treba izdelati gospodarsko simulacijo za prihodnja štiri leta, kot je to naredila Nemčija.

Janković pravi: Varčevalni ukrepi ukinjajo socialno državo, državi pa vlada strahovlada.
Janković pravi: Varčevalni ukrepi ukinjajo socialno državo, državi pa vlada strahovlada. FOTO: Aljoša Kravanja

Po Jankovićevih besedah mora biti cilj fiskalnega pravila in interventnega zakona oz. predlaganih varčevalnih ukrepov dvig bonitete Slovenije in znižanje obrestnih mer, ki zdaj državo na letni ravni stanejo 650 milijonov evrov. Če bi obresti znižali za tretjino, bi privarčevali že 200 milijonov evrov, je poudaril.

Kritičen je bil tudi, ker naj bi država razmišljala o ukinitvi nekaterih velikih investicij. Zatrdil je, država brez projektov, kot so drugi železniški tir Divača–Koper, tretji pomol Luke Koper in hidroelektrarne na srednji Savi, nima perspektive. "Teh investicij je za 11 milijard evrov, in to nam omogoča, da en del brezposelnih, ki jih je zdaj 116.000, zaposlimo," je poudaril.

Minister za obrambo Aleš Hojs pravi, da bodo vsa znižanja plač, ki so predvidena za javne uslužbence, doletela tudi Slovensko vojsko. Drugi segment varčevanja je po njegovih besedah znižanje stroškov prevoza, ki so v SV izredno veliki. Kot je dejal, bodo šli ukrepi v dveh smereh – poskušali bodo čim več pripadnikov razporediti bližje domu, poleg tega pa bodo v kompletu racionalizacij znižanja stroškov prevozov to občutili tudi ostali pripadniki, ki se vozijo od dlje.

V tej luči bi bilo treba pomembnim slovenskim podjetjem, ki imajo reference, znanje, trg, pomagati, verjame Janković. PS je zato v primeru Primorja in Radeče papirja predlagala, da banke pretvorijo terjatve v kapital in družbama omogočijo nadaljnje poslovanje. Kot je spomnil, bi imel stečaj Primorja v dveh letih za 150 milijonov evrov neposredne škode za državo, iz tega vidika pa se mu zdi zdaj predlagano rezanje vseh pravic po vrsti povsem neupravičeno.

Poslanec največje opozicijske stranke se je znova zavzel tudi za dvig osnovne stopnje DDV za eno ali celo dve odstotni točki. Na ta način bi se v proračun nateklo okoli 300 milijonov evrov, je povedal.

Šircelj: Kompromisi s socialnimi partnerji bodo potrebni

Očitke Pozitivne Slovenije zavrača poslanec SDS Andrej Šircelj. "Ravno nasprotno," pravi, "skrajni čas je, da se varčevalni ukrepi sprejmejo skupaj s socialnimi partnerji". Poudarja, da je vlada svoje predloge dala v razmislek socialnim partnerjem, kar izraža njeno voljo, da skupaj pridejo do učinkovitih rešitev, ki bodo sprejemljive za vse.

Za sprejem varčevalnih ukrepov bo potreben kompromis, čeprav brez ukrepov na strani potrošnje ne bo šlo, pravi in trdi, da ne gre za varčevalne ukrepe, pač pa le za zmanjšanje potrošnje. Porabo je namreč treba omejiti na tisto, kar dejansko porabimo.

Šircelj poudarja tudi, da gre le za prvi niz ukrepov za stabilizacijo javnih financ, sledili pa bodo tudi ukrepi za večjo konkurenčnost gospodarstva, sanacijo bančnega sistema ter zaostrovanje odgovornosti za lastnino.

V sedanjih finančnih razmerah je nujno iskanje notranjih rezerv, tudi v zdravstvu, pravi predsednik vlade Janez Janša. Kot pravi, se zaveda, da je sistem marsikje preobremenjen, a hkrati opozarja, da v prihodnjih letih ne moremo pričakovati večjih prilivov. Zato je treba po njegovih besedah iskati rezerve denimo pri javnih naročilih, zmanjšanju birokracije in razbremenitvi medicinskega osebja.

Glede predloga za dvig zgornje meje DDV je Šircelj prepričan, da situacija še ni takšna, da bi bilo treba poseči po tem. Dvig DDV bi predstavljal udarec najšibkejšim ter bi zmanjšal konkurenčnost našim izdelkom in odliv kupne moči v sosednje države, pravi.

KSJS za podaljšanje zamrznitve plač v javnem sektorju

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) ocenjuje, da predlog vladnih ukrepov grobo posega v socialno državo, ki smo jo izgrajevali desetletja. Ker ukrepi tudi poglabljajo občutek nepravičnosti, vse sindikate v javnem sektorju pozivajo, da nasprotovanje ukrepom izrazijo s splošno stavko.

"Med več kot sto ukrepi ni enega samega, ki bi vsaj simbolno dodatno obremenil najbogatejši sloj prebivalstva. Odločno zavračamo vladno razumevanje javnega sektorja kot zgolj finančnega stroška, ki zavira gospodarsko pobudo, zaradi česar ga je treba znižati na najnižjo možno raven," so zapisali.

Kot pravijo, ne nasprotujejo vsem varčevalnim ukrepom, ker menijo, da so med njimi tudi upravičeni posegi. Vladi predlagajo, da zadrži izvajanje ukrepov in se o njih pogaja, ker mnogi potrebujejo dodatna pojasnila in utemeljitve. Z odložitvijo ukrepov bi prekinili ustvarjanje izrednih razmer, zagotovili prostor za dostojna, argumentirana in trezna pogajanja, ki edina lahko pripeljejo do pravičnejših rešitev.

Sindikat upokojencev: Predlogi niso uravnoteženi

Kriterij 622 evrov je absurd, pravijo v sindikatu upokojencev.
Kriterij 622 evrov je absurd, pravijo v sindikatu upokojencev. FOTO: Thinkstock

V Sindikatu upokojencev Slovenije menijo, da varčevalni ukrepi niso uravnoteženi med posameznimi sloji prebivalstva, zato bodo naleteli na odpor državljanov. Obžalujejo, da gre za "skupek nametanih ukrepov, ki bodo v največji meri prizadeli srednji razred, delavce, upokojence, tiste, ki so odvisni v največji meri od svojih plač, pokojnin", torej "vseh tistih, ki močno vplivajo na kupno moč in gospodarsko rast". Zavedajo se, da je varčevanje potrebno, a imajo do nekaterih ukrepov pomisleke. Zanje so povsem nesprejemljive spremembe v višini in krogu upravičencev do letnega dodatka za upokojence. 

Predlagajo, da vlada pripravi nov predlog ukrepov za uravnoteženje javnih financ, ki bo vseboval predvsem politike ukrepov za generatorje rasti in zaposlovanja ter za uveljavitev delovanja pravne države ter ukrepe za zajem nezakonito pridobljenega premoženja in vrnitev premoženje z raznih off shore centrov. Med ukrepe naj se tako vključi nov, 50-odstotni dohodninski razred za tiste, ki imajo letno nad 70.000 evrov prejemkov, uvedejo pa naj se še davki na dediščino, na premoženje, na kapitalske dohodke, na luksuz in na finančne transakcije. Predlagajo še razširitev prispevnih osnov za prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje na vse prejemke, ki gredo v dohodninsko osnovo.

DLGV: Državna blagajna ni vreča brez dna

Po oceni Združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva Za Nas predlagani varčevalni ukrepi, ki naj bi bili potrebni za uravnoteženje javnih financ v zdravstvu, niso primerni. Želijo, da se v zdravstvu poiščejo dodatni viri, kot na primer z omejitvijo javnih naročil, transparentnostjo, odstranitvijo raznih zelo dragih svetovalnih pogodb ter zagotavljanjem pravne države.

Iz Državljanske liste Gregorja Viranta so sporočili, da se zavedajo, v kako resni finančni situaciji je Slovenija. Prepričani so, da se tega vsak dan bolj zavedajo tudi državljani, socialni partnerji in opozicija. "Žal državna blagajna ni vreča brez dna. Če želimo preživeti, je treba ustaviti zadolževanje države in vzpodbuditi gospodarski razvoj. Ni dopustno, da se država zadolžuje za plače javnih uslužbencev in za socialne transferje,” so zapisali.

Državljanska lista tako paket varčevalnih ukrepov podpira. “Gre za nujne ukrepe, za uravnotežen paket in verjamemo, da ukrepi ne bodo dodatno poslabšali finančnega položaja najšibkejših v državi. Verjamemo, da bo socialni dialog prinesel ustrezne kompromise, ki bodo sprejemljivi za vse deležnike," so še dodali.

Tonin (Nsi): Ni res, da tolčemo po najšibkejših

Kot je pojasnil Matej Tonin iz NSi, je treba vedeti, da vlada predlaga različne ukrepe glede na socialni status, kar pomeni, da tisti najrevnejši in najšibkejši ne bodo nosili istega bremena varčevanja kot ostali. "To nekateri namenoma spregledajo in ni res, da tolčemo po najšibkejših," je dejal.

Preden naredijo kar koli drugega, je po njegovih besedah nujno, da stabilizirajo javne finance. Drugi korak takoj za tem pa je, da sprejmejo ukrepe za boljšo gospodarsko okolje in hitrejšo gospodarsko rast.

Matej Tonin pravi, da bo treba stisniti zobe.
Matej Tonin pravi, da bo treba stisniti zobe. FOTO: 24ur.com

Opoziciji, ki stalno kritizira, predlaga, naj torej predloži konkretne ukrepe. "Če varčevalni paket ne bo sprejet, to najverjetneje pomeni padec te vlade. In kaj dobimo s tem? Novo politično krizo – morali bomo na morebitne predčasne volitve, s tem Slovenijo pahnemo v neko brezno, iz katerega izhoda ne bo. Je cilj opozicije delati za Slovenijo ali jo zlomiti? Trdno verjamemo v boljše čase, le treba bo marsikdaj stisniti skupaj zobe in potrpeti, žal drugače ne gre," je zaključil.

Prevc (SLS): Alternative varčevanju ni

Vodja Poslanske skupine SLS Mihael Prevc poudarja, da vladna koalicija druge izbire kot ostro zarezati v državne izdatke nima. "Rebalans, kot ga predlagamo, je prvi in osnovni korak, sledi priprava strukturnih ukrepov, ki bodo pustili učinke tudi na prihodkovni strani proračuna. Koalicijske stranke se v popolnosti zavedamo, da alternativ ni, zato trdno stojimo za predlaganim varčevalnim paketom," je dejal.

Predlog opozicije, da je rešitev v dvigovanju davkov in pospešeno državno investiranje, komentira s tem, da gre za enega od konceptov ekonomske politike, za katero je bilo veliko priložnosti v minulih letih. Danes so razmere v skupnem evropskem gospodarstvu popolnoma drugačne, saj na finančnih trgih še vedno vlada nezaupanje, ki so ga povzročile težave nekaterih članic EU. Prav iz tega razloga je najbolj učinkovit takojšnji ukrep prav omejevanje državne porabe in s tem poslati jasno sporočilo finančnim trgom, da smo še vedno sami sposobni obvladovati javnofinančni primanjkljaj. Ob tem Prevc še dodaja, da se je treba maksimalno posvetiti izkoriščanju evropskih sredstev, saj je to edini razpoložljivi denar, ki lahko zažene investicije, lastnih sredstev v blagajni za ta namen namreč ni.

Veber: SD bo z oceno ukrepov počakala

V SD bodo z oceno napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov počakali na potek socialnega dialoga, za katerega pričakujejo, da se bo na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) konkretiziral. Kot pravi vodja poslancev stranke Janko Veber, pričakujejo več konkretnih ugotovitev tako z ene kot z druge strani oz. da bo prišlo do konkretizacije socialnega dialoga in izmenjave argumentov.

Poudaril je, da SD v tem trenutku ne želi globoke politične krize, temveč da bo ta vlada prevzela odgovornost in izpeljala potrebne ter nujne reforme. Prav tako želijo, da izhodišča vladnih ukrepov postanejo preizkus znotraj socialnega dialoga, ki "bo pokazal pot, kako oblikovati rebalans proračuna in nadaljnje ukrepe".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (999)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schallabweiser
29. 03. 2012 22.28
-2
cilj prejšnje opozicije so bile predčasne volitve. cilj sedajšnje, tudi!
Jurek Jurek
29. 03. 2012 22.21
Bratuškova je danes pri Pogledih Slovenije pokazala vso svojo "učenost".
prašek
29. 03. 2012 12.15
+2
Trikrat NE , he, he, he.
prašek
29. 03. 2012 11.54
+7
En lep , sončen ☼ pozdrav na levo in desno !!! A je Tomaž že odprl svojo biblijo in v njej našel način za izhod iz krize ???? Saj lahko vpraša Zorana , po včeraj slišanem ima on boljše predloge kot celotna koalicija !!! Tomažek , tri leta si sejal veter , pripravlja se žetev , ki ji mi , malo manj mladi , rečemo ; vihar !!!
acimam50
29. 03. 2012 12.11
+4
Prašek, saj Tomažeku vsi prav lepo pomagamo napeljevati vodo na njegov mlin, saj bomo kmalu vsi med seboj sprti in razdeljeni na dva tabora. Že naši komentarji to potrjujejo. Neenoten narod pa ni nevaren....
prašek
29. 03. 2012 12.16
+1
Mamca , tam zunaj je slišati malo drugače .
prašek
29. 03. 2012 12.21
+3
acimam50
29. 03. 2012 12.21
+2
prašek
29. 03. 2012 12.32
+1
Tudi jaz upam mamca , tudi jaz !!! Da vidiva , če je v Slovencih še kri njihovih dedov !!!
Pirate-Party
29. 03. 2012 11.25
+13
Cerkev dobi letno 200 milijonov EU, nam pa dajejo rebalans proračuna! "Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!"
mamica55***
29. 03. 2012 11.37
-10
hlapče, kje si bil vseh 20 let? verjetn si še pamperse zlatil !
Pirate-Party
29. 03. 2012 11.45
+4
Sem šele 9 let polnoleten, tako da 11 let odštej.
mamica55***
29. 03. 2012 12.13
-6
Miro Kopa
29. 03. 2012 11.18
+2
kdo iz javne uprave pa je stavkal ko so odpuščali navadne delavce iz tovarn vsem vzet 15% in jih najmanj20000 odpustit
SLObunkeljn
29. 03. 2012 11.37
+6
Nisem iz javne uprave ampak iz gospodarstva, pa bi vseeno rekel, da malo razmisli o tem kar si napisal! Tudi ostali delavci iz gospodarstva nismo stavkali, ko smo to gledali! Tudi nismo stavkali, ko so se recimo javne uslužbenke - medicinske sestre borile za svoje pravice! Po tvojem bi nas potem vse lahko odpustili!? Ja, mogoče pa res, ker smo prevelike \"riti\"! Mogoče bi se šele takrat nhali deliti na vse možne načine in se složno borili za pravice vseh nas!
žiga099
29. 03. 2012 11.12
+5
Janša glede na svoje navade-želi okrepiti oz. dosežt to,da bi se čim več ljudi ukvarjalo z kriminalom...bomo vidl pol kje bomo vlekli DDV.??!!!!!!!!!!
Jimi1
29. 03. 2012 10.58
-5
Cilj LDS,Zares,SD in njihovih migrantov v PS je OBKRASTI in UNIČITI Slovenijo...... Vse od leta 90 naprej !
mistake
29. 03. 2012 11.05
+8
SLObunkeljn
29. 03. 2012 12.31
+5
Glede na rojevanje tajkunov v letih 2004-2008, podporo prodaji Istrabenza, Laškega, Mercatorja ... podanikom, kot sta Bavčar in Šrot , pa financiranje mariborske nadškofije skozi NLB, bi rekel, da ima tudi SDS,SLS, DLGV, NSi popolnoma enak cilj ... Karel pa je itak zmeraj zraven :)
mac4_m
29. 03. 2012 23.38
+2
vsi tajkuni pripadajo sd,lds,zares.. Preveri si imena, vse rdeči direktorji iz kučanovih časov.. Prav tako bančniki in pravosodje... bavčar = lds, šrot = sd
marjanka9
30. 03. 2012 15.24
+0
Jimi1:-)Slabo si informiran... LDS in Zares nista več v parlamentu... Tudi komunistov ni več oz. jih v Sloveniji sploh nikoli ni bilo...
mamica55***
29. 03. 2012 10.50
-2
tale slika je že stara, zdej ima nesposobnež nove zobe!
mistake
29. 03. 2012 11.05
+3
mamica55***
29. 03. 2012 11.33
-1
vera21
29. 03. 2012 10.49
+5
malo zgodovine Propad Rimskega cesarstva V 3. stoletju so se v Rimski državi vedno bolj kazali očitni znaki krize. Vzroki so bili v prvi vrsti ekonomski, ki pa so bili tesno povezani tudi z drugimi aspekti rimskega načina življenja. Rimsko gospodarstvo je bilo ves čas rimskega cesarstva močno odvisno od cenenega dela sužnjev, ko pa se je v 2. stoletju širjenje Rimskega imperija ustavilo, se je prekinil tudi stalni dotok suženjske delovne sile. Prav tako se je vedno bolj zmanjševalo število rojstev (prebivalstvo je padlo od 30 milijonov na začetku cesarstva na vsega 10 milijonov okrog leta 300), kar je pomenilo, da je primanjkovalo delovne sile, posledično pa je ostalo vedno več zemlje neobdelane. Zato je bila država prisiljena aktivnemu prebivalstvu poviševati davke, saj je obramba mej cesarstva, vedno večji stroški za podporo revnemu rimskemu prebivalstvu in razvejana birokracija zahtevala vedno več sredstev. Zaradi povišanega davčnega pritiska na kmete, je veliko število kmetov našlo rešitev v begu in se je pričelo ukvarjati s piratstvom in cestnim roparstvom... itd zgodovina se ponavlja, kaj se še nismo dovolj naučili mislim, da bodo morali poiskati druge rešitve
mistake
29. 03. 2012 11.08
+3
"zgodovina se ponavlja, " jaaa, tako da mi delamo le kopije :D
pilepiletina
29. 03. 2012 10.44
+2
Ma tale SD pa spet neki menca, pa bi, pa ne bi, pa bi,..... Kt da je letos prvič na politični sceni!
Pirate-Party
29. 03. 2012 10.42
+13
Ne me imet za norca, da se ne da še kako drugače varčevati kot vi predlagate! In sicer: - prenehanje financiranja verskih skupnosti iz proračuna - obdavčitev verskih skupnosti, dodati bi jim bilo potrebno status podjetja (RKC letno zasluži 200 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija in obdavčitev prostitucije, ki je sedaj dekriminalizirana (2500 slovenskih prostitutk letno zasluži 10 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija marihuane (dilerji na črnem trgu letno zaslužijo preko 10 milijonov in ne plačajo niti centa davka) - uvedba trošarin na kofeinske in teinske izdelke, sladkarije in pa hrano z dodanimi škodljivi E konzarvansi (vsi niso škodljivi, za neškodljive naj se trošarin ne bi dajalo) - zmanjšajte Državni svet na 20 svetnikov - zmanjšajte število poslancev na 46 (44 + 2 predstavnika narodnih manjšin) - uvedite 44 regij, občinske uprave pa naj zamenja 44 regionalnih uprav. Tako bi župan po novem bil kot neke vrste regionalni poslanec, izvršno oblast pa bi imel predsednik regije in regionalna uprava.
mamica55***
29. 03. 2012 10.37
-5
Ha, lahko ga je strah, kar nej ga bo barabo !
Pirate-Party
29. 03. 2012 10.05
+19
Obdavčite verske skupnosti, prostitucijo in marihuano, pa ne bo treba nižati plač!
mamica55***
29. 03. 2012 10.41
-7
Pirate-Party
29. 03. 2012 10.46
+5
Jimi1
29. 03. 2012 11.00
+5
Njim je potrebno pa pobrati nepravično pridobljeno. O zakonitosti za nalašč ne bom pisal !
mamica55***
29. 03. 2012 11.40
-5
rdečkoti so vse zakonito kradl, rdečkoti so si zakone prikrojil, za privatizacijo-krajo in so brezmadežni, aaa?
acimam50
29. 03. 2012 11.55
+2
mami55 Rdeči, beli, črni, vsi so isti, niso brezmadežni in za vse naj velja ista, vendar pravilno stroga zakonodaja !!!
mamica55***
29. 03. 2012 12.17
-3
aja zdej so vsi isti, rdeči so priredil zakonodajo za zakonito krajo, pokradli kar se je dalo, zdej smo pa vsi glih, ojojojoj sem za to da vse goljufe razlastijo, preberi vse !!!!!!!!!!!
kleopatra-1
29. 03. 2012 13.56
+2
beli skupaj s kleri so pa po tvojem čisto nedolžni? Že samo mariborska cerkev ima neverjetno količino pokradenega davkoplačevalskega denarja.
resslovenka
29. 03. 2012 18.38
Ja, samo to ni važno. So vatli slovencenljev zelo različno dolgi. Tako kot poštenje.
marjanka9
30. 03. 2012 15.27
Kako je kler prišel do premoženja? Večino premoženja so podedovali od bogatih žrtev inkvizicije. So pač zapisali tak zakon:-((
Tonček Balonček
29. 03. 2012 10.03
+25
Zaakj JAnša niti z eno besedico več ne omenja tistega programa 10+100, ki so ga pisali tri leta in ga je Virant potem ukradel (intelektualno alstnino), bogatašev in tajkunov pa itak sploh ne omenja, še manj posla s Patrijo, ga bodo zaključili ali preklicali in plačali penale? Nič, popoln molk, samo porodniške, penzije, plače in podobno! KAj bo s Cerkvijo, jim bodo še plačevali prispevke za penzije in zdravstvo, bodo kdaj pobirali davke pri njih, nehali financirati njihove "projekte" in "inštitute". A so nedortakljivi, matere in upokojenci pa paraziti?! A jih ni nič sram?
kameltrajbar
29. 03. 2012 10.08
+10
izbriši mi profil admin
29. 03. 2012 10.13
+10
loden
29. 03. 2012 10.20
-15
Tonček, saj ga omenja. Nenehno. Še več, uresničuje ga. Samo ti tega ne vidiš - ker nočeš?
Tonček Balonček
29. 03. 2012 10.31
+7
Obzorja kulture, družbe in države Slovenije se širijo. Prihodnost, ki smo jo dolgo čakali, je tu. Dokončno smo postali ustvarjalci svoje družbene in državne sedanjosti in prihodnosti ter ustvarjalci svoje nacionalne kulturne in politične civilizacije, ter dokončno dobili priložnost, da aktivno soustvarjamo gospodarsko, kulturno in politično podobo Evrope. (iz 1. točke programa SDS)
mamica55***
29. 03. 2012 10.40
-15
rdečkoti, nisem mislla, da ste tolk butasti, JJ svoj program izvaja!
mistake
29. 03. 2012 11.09
+2
"A jih ni nič sram? " nekdo, ki noce imeti vec obcutka za postenost, odgovornost, tudi sramu ne pozna :( kot roboti! :D
resslovenka
29. 03. 2012 18.23
kraljmatjaz54
29. 03. 2012 10.01
+3
Zakaj vlada ne napravi takoj analize javnega sektorja,kje je možno drastično znižati prejemke,kje pa ne.Sem proti,da bi se jemalo zaposlenim v zdravstvu in policiji.Drugje je to možno z dobro analizo stanja,ki jo naj javno predočijo,da se vidi zakaj zmanjševati prejemke!!!!
JanezNovakJohn
29. 03. 2012 09.43
+18
Halo a dobro slišim. Tisti ki jih preganja Sanadarjev sindrom, ki znajo lepiti spenjati fotokopirati, ki so zrušili vse pobude in reforme, enake pa sedaj sprejemajo To govorijo. Tem Slovenija ni bila nikoli mar. Mar jim je le ubežati Sanadarjevemu sindromu. Tonin, ki je slepi pripadnik RKC, naj se zavzema, da cerkev nikoli več ne bo posegala v gospodarstvo in naj vrne 1000. 000 000 € ,ki so v njihovih rokah osiromašili ljudi, uničili nekaj slovenskih najboljših firem, slovenske gozdove predali v avstriske roke. Miljončke je pa vzel sveti duh. Ali res?
R57
29. 03. 2012 09.38
-6
In sedaj boste vsi pozabili, da nas je Pahor samo v času tekočih poslov zapufal za 2 miljardi EUR!
JanezNovakJohn
29. 03. 2012 09.49
+17
Ljubi Bog. Če ne bi Tomaži zrušili reforme, kupili patrije, rolande...podprli prodajo Merkatorja in sprožili tajkunizacijo, dovolili prodajo certifikatov ,ko je za to veljal moratorij, kar Pahor nima nič zraven, ima pa Peterle in Janša bi bila Slovenska dežela v vrhu Evrope. Ti tiči pa zopet "skrbijo" za nas in nam jemljejo še zadnje mehurčke zraka.
resslovenka
29. 03. 2012 18.36
+1
R57 In predlagal reforme, ki mu jih je opozicija zminirala. Pa je tudi govoril kaj nas čaka. G. Janša s koalicijo pa nas postavlja pred gotovo dejstvo. S silo se ne da naredit ničesar, se ni dalo v prejšnji vladi, pa tudi v zdajšnji se ne bo. Zakaj? Ker so usekali mimo in ker so sebe in sebi enake pozabili vključiti v program varčevanja. Že Marija Terezija je rekla, če reveži nimajo krompirja, naj jedo potico. In to je sarkazem takšne sorte kot sakazem sedanje vlade.
sanya10
29. 03. 2012 08.57
+16
Cilj koalicije je, da si čim bolj napolnijo svoje malhe.
sanya10
29. 03. 2012 08.52
+27
Seveda tolčejo po najšibkejših. V času recesije je Janez svojim ministrom plačo zvišal, nižjim jo bo pa nižal. Kje je tukaj logika? Saj nas imajo prav za butce!
resslovenka
29. 03. 2012 18.28
-1
Ja smo, ker to dopuščamo! Samo večno ne bo večno!