Slovenija

VIDEO: Janković komaj čaka, da obtožbe dobi v roke policija, razmišlja tudi, da bi ukrepal proti KPK

Ljubljana, 09. 01. 2013 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović/N.Š.
Komentarji
1233

"Nisem kriv!" je glasno dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ko je odgovarjal na očitke protikorupcijske komisije. Pravi, da je odgovoril na vsa vprašanja, ki jih je postavila komisija, in vztraja, da je njegovo premoženje ves čas isto.

Janković na tiskovni konferenci
Janković na tiskovni konferenci FOTO: Blaž Garbajs

Zoran Janković, prvak PS in ljubljanski župan, je na tiskovni konferenci pojasnil svoje dojemanje ugotovitev protikorupcijske komisije, ki je opravila nadzor nad njegovim premoženjem. Povedal je, da je poročilo prebral ponoči. "Mislim, da je prav, da vam tudi povem svoje mnenje o samem poročilu," je dejal. Uvodoma je povedal, da poročila ne dojema kot to, da je šlo pri njem za korupcijo, pač pa da je komisija pri njem ugotovila tveganje sistemske korupcije.

Janković je večkrat ponovil, da vse očitke zavrača, in zatrdil, da je komisiji odgovoril na vsa vprašanja, ki mu jih je zastavila. Dejal je, da je bil na sestanku na komisiji, pogovor s komisijo pa je označil za korekten. Po pogovoru je dobil še vprašalnik z določenimi točkami. "Na vsako vprašanje so dobili odgovor," je zatrdil Janković in povedal, da je šefica njegovega kabineta na komisijo nesla tri mape teh odgovorov. Ob tem pa je tudi danes dejal, da je vse, "kar se dotika poslovanja MOL, zakonito in transparentno". In ker se zdaj pojavljajo očitki, da Janković ni dal vseh podatkov, se to Jankoviću zdi "izjemno, izjemno nekorektno in neprimerno".

"Kdaj si pa kdo vzame kredit?" je vprašal Janković. In si odgovoril: "Takrat, ko rabi denar." "In to, da sem jaz poklical sina in mu rekel, nakaži, ker sem brez denarja, je logično," je povedal.

'Moje premoženje je ves čas isto'

Janković je vztrajal, da se njegovo premoženje ni povečalo. "Jaz bi celo rekel, da je moje premoženje ves čas isto," je dejal. Povedal je, da je premoženje prijavil leta 2006 in da je njegovo premoženje sestavljeno tudi iz kredita, ki ga je dal Electi. "Jaz sem to premoženje imel spravljeno kot kredit na Electi. In je vrnjeno nazaj. In to ne gre za spremembo premoženja," je povedal.

Komisija v poročilu piše tudi o verižnih transakcijah in o tem, kako je denarni tok od Grepa potekal do Jankovića. Janković pravi, da pot denarja Grep–Baza Dante–KLM–Zoran Janković, drži. "Ampak to je bilo vračilo Electe kredita Zoranu Jankoviću," je poudaril Janković. "V čem je potem problem?" je vprašal Janković.

Janković je povedal, da se slabo počuti, ker so ga postavili v to zgodbo in da človek na očitke, da obstaja tveganje korupcije, ne more ugovarjati. "Ne more se upirati," je povedal. Komisijo je zato javno pozval, naj se opredeli in naj pove, kje je bila korupcija, če je bila. "Trdim, da je ni bilo," je dejal Janković.

Janković je večkrat dejal, da očitke komisije zavrača.
Janković je večkrat dejal, da očitke komisije zavrača. FOTO: Blaž Garbajs
Po vsem tem, kar je bilo objavljeno, jaz ne želim biti, nisem, nočem in ne bom kriminalec. Zoran Janković

Janković ne bo odstopil

Janković je povedal, da je dilema o tem, kako zdaj naprej, res huda. Žal mu je, da zaradi dogajanja trpi njegova družina, a je ponosen na to, kar je s sodelavci naredil v Ljubljani, in na to, da imajo največjo poslansko skupino v parlamentu.

Če bi danes odstopil, bi bilo po njegovem mnenju 25 odstotkov takih, ki bi dejali, da je odstopil, ker spoštuje politične standarde. 75 odstotkov pa bi bilo takšnih, ki bi dejali, da je odstopil, ker je kriv, je prepričan Janković.

Zadovoljen s podporo v stranki, Janše ne komentira

Janković je v pogovoru za 24UR ZVEČER, ko se je že končala tudi seja sveta stranke PS, ponovil, da ne namerava odstopiti. Kot je dejal, je odstop ponudil članom sveta stranke, ki pa o tem niti niso želeli glasovati. V svojih nastopih so celo zahtevali, da ostane, česar je Janković vesel, vendar pravi, da situacija ni lahka. "Bom pa do konca zavračal te očitke," je poudaril.

Izjave iz KPK, da bodo ugotovitve predali pristojnim organom, ki naj bi ukrepali, pa Jankovića ne skrbijo. Kot pravi, komaj čaka, da jih dobi v roke policija, ki je na to temo pri njem že opravljala hišne preiskave. Kot pravi, upa, da bo takrat imel možnost, da dokaže svojo plat zgodbe.

Razmišlja pa tudi, da bi zoper KPK sprožil ustrezne pravne postopke, o čemer se bo v miru posvetoval z odvetniki.

Kljub aktualni izkušnji s KPK pa te komisije Jankovič ne bi ukinil. "Želel bi le, da bi imel preiskovanec, preden oddajo poročilo, možnost ugovora," je dejal.

Primera Janeza Janše, s katerim sta se znašla pod plazom podobnih kritik, pa ni želel komentirati. Kot pravi, dela poročila, ki se nanaša na premierja Janšo, ni niti prebral.

Prav tako ni želel ugibati o tem, kako bo glasovala Pozitivna Slovenija, če pride do glasovanja o zaupnici. O tem se namreč govori, odkar je prvak DL Virant napovedal, da bo njegova stranka "ukrepala". "Virant veliko namiguje, potem ni pa nič. Najprej moramo videti, ali bo naredil, kar je namignil, potem pa se bomo pogovarjali," je jasen Janković.

Spomnimo ...

Protikorupcijska komisija je v včeraj objavljenem poročilu  zapisala, da je pri nadzoru Jankovićevega premoženja ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti več kot 2,4 milijona evrov). Komisija je tudi ugotovila, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na Jankovićev osebni račun iz naslova verižnih transakcij.

Zaključno poročilo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmazek123
11. 01. 2013 10.22
oddelek srnice...a ježki
nbig
11. 01. 2013 05.07
+2
Kako bi radi pri PS komentirali zadevo o Janši pa jih je KPK zahebal z še hujšim poročilom o njihovem šefu in potem...vse tiho je bilo pri PS.
povrsniste24kur
11. 01. 2013 02.07
+2
janko si je nastavo zanko. gotof je že dugo.
povrsniste24kur
11. 01. 2013 02.08
+1
samo kazen še mora sledit. kar pa je seveda nujno in samoumevno.
Terezinka
10. 01. 2013 12.16
+5
Ni potrebno, da si kriv. Pomembno je, da nisi spoštoval predpisov, ki ti nalagajo, da komisiji daš podatke, da te lahko kontrolira. Kazen za krivdo daje sodišče, odsto iz politike pa je dolžnost in obveza politika, ki ne spoštuje predpisov pri svojem delu. Mogoče bo sodišče in davkarija ugotovili, da ni dovolj dokazov in kazni ne bo. Toda dejanja, ki kažejo na možnost korupcije so bila. Torej g. Jankovič odstopite.
dalmatia
10. 01. 2013 19.45
-2
kaj pa če bi vi odstopili in g.Jankoviču pustili,da pokaže svoje argumente!!!!!!
Che@Guevara
10. 01. 2013 12.00
+5
KDORKOLI DANES DRŽI VREČO TATOVOM V KONKRETNEM PRIMERU JANŠI IN JANKOVIČU JE NAJMANJ POLITIČNO MRTEV! KDORKOLI!
dalmatia
10. 01. 2013 19.46
-6
Včeraj sem še vpil " OBA MORATA ODSTOPIT" ,po objasnjevanju Janše in Jankoviča je popolnoma jasno ,da je slepa kura brez mozga našla zrno pri Janši pri Zoranu pa je dokazala ,da nič ne razume! 1) Pri Janši je našla cenitev zazidljive parcele ob soči ,ki je bila plačana z 131 tisoč € ! Ker je vrednost samo 20 tisoč z možnimi odstopanji +-20% je nesporno dokazana koruptivnost v znesku 107-117 tisoč €-BRAVO KPK kura! 2) Pri Jankoviču so pa vsi pri KPK dokazali ,da pojma nimajo o osnovah bilance saj se premoženje od Jankoviča z vrnitvijo 2,4 milijona ni spremenilo niti za 1€!! Tako danes še samo vpijem JANŠA ODSTOPI, KER TI JE DOKAZANA KORUPCIJA! Komisiji pa predlagam ,da v bodoče konzultirajo tudi katerega ekonomista ali vsaj poznavalca osnov bilanc! Vseeno hvala KPK,ker ste ulovili Al Capone JJ!!
F-Minus
10. 01. 2013 15.46
-1
seveda, in stanje premoženja začnemo beležit, ko osebek dobi prvi evro na račun ali kako in kaj, in potem se vse vrti okol tega evra. 1 EUR - 2.400.000 ER = -2.399.999 2 leti kasneje -2.399.999EUR + 2.400.000EUR = 1EUR čez 30 let se bo spet vse vrtelo okol tega 1 EUR, in dokler bo na računu ta dotični evro, ne glede na to kaj vse se je dogajalo v 30 letih bo vse ok. Pa kje se najde tako zabit folk.
nbig
10. 01. 2013 18.58
+1
Jethro
10. 01. 2013 11.23
+3
Naj Zoran kar toži KPK, če želi, samo potem ne bo izgovorov, da ni imel časa dokazovati, da je kaj založil, spregledal itd...sodišču bo moral predložiti VSE papirje, da pokrije zneske, s katerimi ga KPK bremeni. Enako Ivan...pa da ju vidimo, če bosta kaj pojasnila sodišču, ko pa nista uspela v celem letu pojasniti KPK.
Terezinka
10. 01. 2013 12.17
+0
Naj toži in dokaže. Potem pa naj pride v politiko ponovno. Sedaj pa naj oba odstopita
dalmatia
10. 01. 2013 19.48
naj se branita,če rezultati ne bodo zadovoljivi naj odstopita
robi1971
10. 01. 2013 09.46
+10
10 let prepozno, je že vse pokradeno. Najbolj žalostno je pa, da se nam smejijo v mikrofone. RES SE BO MORALA ZGODITI ULICA, PODOBNA KOT V MARIBORU V DECEMBRU. POLICIJE, DAVČNE, KPK IN NE VEM KOGA ŠE SE ITAK NIHČE NE BOJI.
dalmatia
10. 01. 2013 19.49
+0
s to ulico pluvamo v lastno skledo in delamo škodo nam
rissp
10. 01. 2013 09.46
+6
Tisti ki še vedno zagovarja enega ali drugega , je več kot slep in več kot očitno sokriv pri propadu Slovenije.
JBTZaha
10. 01. 2013 10.27
+5
Res je. Noben od njiju si ne zasluži zaupanja, da je sposoben pripeljati Slovenijo iz krize, saj sta oba sokriva, da smo tu, kjer smo.
Terezinka
10. 01. 2013 12.44
-1
Prvi pa mora odstopiti predsednik vlade. Končno pa, če ga v SDS imajo tako radi naj ga imajo. Jankovič pa mora odstopiti kot župan vsaj toliko časa, da se začnejo in končajo tisti pregledi vseh "spornih" poslov
dalmatia
10. 01. 2013 19.50
Jaka Planinc
10. 01. 2013 09.31
-7
Spoštovani: SLOVENSKA POLITIKA JE JANŠA ALI PA JE NE BO,KER BO POSTALO v SLOVENIJI KAOTIČNO STANJE IN ANARHIJA,ZATO ABSOLUTNO ODSTOP Janeza Janše IN VLADE NE PRIDE V POŠTEV. Ne nasedajte PROVKACIJAM,POLITIČNI GONJI IN POLITIČNEMU IN OSEBNEMU OBRAČUNAVANJU. Praprotnik se sedaj maščuje,ker mu ni USPELO sproducitrati afer proti JANEZU JANŠI. PRAPROTNIK JE BIL NEUSPEŠEN IN SEDAJ TO MAŠČEVANJE. KAR SE TIČE FINANC oz.PRIHRANKOV IN IZVORA DENARJA ,SREDSTEV,NI NUJNO DA IMA OBČAN VES DENAR V BANKI,LAHKO IMA DENAR TUDI KJE DRUGJE KOT npr.DOMAM,ALI GA IMA ŽENA,SORODNIKI itd. ŠE ENKRAT.: BREZ JANEZA JANŠE SLOVENSKE POLITIKE NE MORE BITI IN JE NE BO.!!!! ZATO USPEŠNO,POGUMNO NAPREJ Z JANEZOM JANŠO IN IZVOLJENO VLADO. Občani Slovenije.
Shisui
10. 01. 2013 09.53
+4
Ne bodi no neumen, pro EU, pro bankirskih in pro ameriskih vlad ni tezko podpirati, saj drugega, kot kimati "da", tako ne naredi.
opazovalec_
10. 01. 2013 09.57
+3
xyz72
10. 01. 2013 10.09
+5
\"... izvoljeno vlado\"??? kje pa ti zivis? v Argentini ali v Avstraliji? ta vlada (če mene in še pol Slovencev vprašaš) ni bila izvoljena, bila je vsiljena. amen
JBTZaha
10. 01. 2013 10.25
+7
Janša ni bil izvoljen. Ali moram še kaj dodati?
bplese1
10. 01. 2013 11.19
+4
Ni pomembno kje ima denar. Pomembno je kako je prišel do tega. In nehaj s temi političnimi puhlicami, podobne so puhlicam komunistov pred 30-leti ko so imeli besedo na kongresih KPJ. Temu nihče več ne verjame...
Terezinka
10. 01. 2013 12.21
+3
Če je naša edina rešitev ta pokvarjena banda naj pride kdor koli in nas ređi. Če sami nismo sposobni pregnati take lopove naj pride EU. Kraja se mora nehati in morala mora biti vspostavljena. Čas je, da končno začnemo poročati, da se je v Sloveniji kaj naredilo in ne samo kako se krade, laže in ne uspešno sodi
dalmatia
10. 01. 2013 19.52
-1
g.JANKOVIĆ je tudi ogromno dobrega naredil a to sedaj nič ne zaleže
xyz72
10. 01. 2013 09.15
+6
jankovic gor, jankovic dol .... skoz vam mazejo oci z jankovicem, da ne sledite vec realnosti!! vprašte se KDO je glavni lopov! in najboljsi "frendi" tega lopova so (cudezno?) prav tako lopovi =) ali je odgovarjal kdaj kdo za svoja dejanja?? se ne spomnim, da bi .... in nikoli ne bo, ker zdaj "je itak vse pod kontrolo" torej: kimajte, pljuvajte in jamrajte se naprej al pa ze enkrat (koncno) zravnajte svoje hrbtenice in premesajte malo svoje mozgane
TheSenca
10. 01. 2013 09.18
+1
Terezinka
10. 01. 2013 12.42
+1
Sami zaslušni ljudje, narod, ki jih hrani pa smo Zombiji. Dovolj je izgovorov. Odstopi naj prvi lopov in za njim še ostali. Dovolj je tega, da bomo čakali neke pravnomočne sodbe. Kdor je v sodnih postopkih in o njem potekajo razprave tudi po sodiščih EU res ni morala za Slovenijo. Tudi Jankovič kljub njegovemu dobremu delu v občini in kljub vsem pozitivnim projektom ni neka moralna podoba in nek vzor. Naj odstopita oba in uredita svoje odprte zadeve z policijo, sodišči in komisijo. Če je vse tako OK kot trdita se lahko čez leta spet vidimo. Sedaj pa ju res ne rabimo
yodimisy
10. 01. 2013 08.59
+2
mi pa komaj cakamo,da te dobimo!!!!
TheSenca
10. 01. 2013 08.57
-5
Vsi ki komentirate in pluvate cez Zokija bi vas sam uprasu ce vam je res jasn kaj mu PKK ocita? Res se mu ni povecalo premozenje ker model je biv zelo bogat preden je postav zupan!!! Drugo pa vela za njegova sinova! Onadva nista bila bogata ko je ati postal zupan ampak sta postala potem in to je svinjarija. Jz mislim da bi mogl iskat korupcijo v povezavi z njegovimi sinovi ne pa z njegovim premozenjem. Ker roko na srce ce si saj mav razgledan ti je jasn da je PKK naredila tak labsus z Zokijem da jih je lahko sram da grejo pred kamere in probajo manipulirati z nami!!!
denz79
10. 01. 2013 09.04
-3
res je... mores bit MAV RAZGLEDAN da vidiš tak LABSUS... jaoooooo
TheSenca
10. 01. 2013 09.08
+1
A ti ga ne vidis? No pa si si odgovoril(a)...
brsankovi 1
10. 01. 2013 08.53
+6
illy dobro si napisal,točno tako je jankoviča zagovarjal stanovnik glede stožič nak stanejo koliko pač stanejo,zdaj stožice stojijo od nekod se bo že našel denar. V času stanovnika to ni bil problem,teh političnih lopovov je blo relativno malo. V samostojni sloveniji pa so se razmnožili kot podgane.
TheSenca
10. 01. 2013 09.02
-4
Pa dejte pustit te stozice namer ze enkrat!!! Rabl smo tak sportni objekt in prov je da ga mamo.
TheSenca
10. 01. 2013 09.03
+2
Vec dnarja se bomdobil nazaj k se ga je vlozil tud za MOL! sam pocakat je mav treba...
cifur
10. 01. 2013 11.31
+4
ja dosedanji izracuni so pa iz trte zviti mar ne ? stozice so kaoticno prazne stroski krepko presegajo prihodke vse naokoli je eno samo gradbisce poglej malo koliko so stali neprimerno boljsi stadioni po evropi in se potem vprasaj ali ni cena stozic malo cudna
blinak
10. 01. 2013 11.57
+2
Veliko stvari potrebujemo, ne samo štadiona, samo če zanje nimamo denarja, jih pač ne bomo imeli. Na puf se je živelo v socializmu, pa vidimo kam smo prišli.
blazter
10. 01. 2013 08.44
+1
Brez besed...... Sem ostal. Ko zjutraj sem vse še enkrat prebral.
FC.Liverpool
10. 01. 2013 08.27
+5
se mi je zdelo mislim tak človek, ko je zoki.....brez dvoma brezmadežen, takoj za jezusem....
Raspunin777
10. 01. 2013 08.25
+6
V Slovenistanu se še vedno predobro živi, zato pa se barabam nič ne zgodi!
Explainator
10. 01. 2013 08.18
+14
wow ker car, tožu bo KPK, pa to je enostavno neverjetno - naj me kdo uščipne, da se zbudim, ker drugače grem v štacuno po dvocevko
samastur
10. 01. 2013 08.17
+4
baraba ni kej
ZakoniZdravja
10. 01. 2013 08.15
+4
Nic ne bo drugace masoni delajo svoje