Slovenija

Janković: Odlok velja do preklica!

Ljubljana, 24. 02. 2010 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kazen za parkiranje na bankini je previsoka za 160 evrov, opozarja Vlačičevo ministrstvo in dodaja, da mestni redarji ne bi smeli vršiti neposrednega nadzora, za katerega so pristojni le policisti.

Kazen za parkiranje na bankini je po mnenju prometnega ministrstva previsoka za 160 evrov.
Kazen za parkiranje na bankini je po mnenju prometnega ministrstva previsoka za 160 evrov. FOTO: POP TV
Odlok velja do preklica in redarji ga morajo upoštevati. Prosim ljudi, da ne parkirajo tam. Ne zaradi kazni, ampak zaradi tistih, ki jim onemogočijo uporabo pločnikov, cest in zelenic. Zoran Janković, ljubljanski župan
Ministrstvo za promet je ugotovilo, da parkiranje na bankini, za katerega vam redarji sedaj napišejo kazen v višini 200 evrov, že obravnava Zakon o varnosti cestnega prometa, ki za tak prekršek predpisuje kazen v višini 40 evrov. Vlačičevo ministrstvo Mestno občino Ljubljana poziva, da občinski odlok spremeni in višino kazni uskladi z zakonskimi predpisi.

Kazen previsoka za 160 evrov

"Bankina je opredeljena kot sestavni del cestišča, ki je del javne ceste in zato predstavlja prometno javno površino, ki ni namenjena prometu vozil," pojasnjuje ministrstvo. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je ustavitev in parkiranje na vseh prometnih in drugih javnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil, prepovedano, za kršitev pa predpisuje globo 40 evrov. To pa je za kar 160 manj, kot določa osmi člen ljubljanskega občinskega odloka.

"Počakali bomo, da dobimo ustrezne strokovne odgovore o definiciji bankine, ki jih bomo nato podali ministrstvu za promet," odgovarja župan.
"Počakali bomo, da dobimo ustrezne strokovne odgovore o definiciji bankine, ki jih bomo nato podali ministrstvu za promet," odgovarja župan. FOTO: Blaž Garbajs

Janković: Prosim ljudi, da ne parkirajo tam!

Župan odgovarja, da bodo odgovorili ministrstvu v danem roku, medtem pa bodo strokovnjaki preučili definicijo bankine.

Redarji bodo kljub opozorilu ministrstva do konca določenega tridesetdnevnega roka pisali kazni v višini 200 evrov. "Odlok velja do preklica in redarji ga morajo upoštevati. Prosim ljudi, da ne parkirajo tam. Ne zaradi kazni, ampak zaradi tistih, ki jim onemogočijo uporabo pločnikov, cest in zelenic. Ta prostor je namenjen šibkejšim v prometu in moja prošnja je, da se ne poslužujemo teh mest za parkiranje," še dodaja janković.

Kaj bo s tistimi, ki so že plačali previsoko kazen?

"O tem bomo odločali po postavljenem roku. Teh kazni, ki so bile po višji postavki, je bilo manj kot dva odstotka, vsak primer pa bomo obravnavali posamično," pravi župan.

Ministrstvo za promet: Redarji niso policisti

Ministrstvo je hkrati tudi opozorilo na zakonsko neskladnost pri pooblastilih mestnih redarjev. Kot pojasnjujejo, mestni odlok določa, da ti vršijo neposredni nadzor, za kar pa so pristojni le policisti.

"Bistvena razlika med pristojnostjo policije in redarjev je po zdaj veljavnem zakonu ravno v neposrednem nadzoru, ki ga imajo po ZVCP-1 samo policisti, ne pa tudi redarji," so zapisali na prometnem ministrstvu.

Janković ima 30 dni časa

MOL z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na čelu bo moral tridesetih dneh uskladiti besedilo občinskega odloka oziroma podati pisno obrazložitev svojih stališč do odprtih vprašanj.

Kazni za parkiranje na površinah za kolesarje, v parkih in na avtobusni postaji v skladu z zakonom

Kazni za parkiranje na površinah, ki so namenjene kolesarjem, po mnenju ministrstva niso sporne, saj občinski odlok obravnava le površine, ki so namenjene parkiranju koles.

Kot še pojasnjujejo, Zakon o varnosti cestnega prometa določa kazni za parkiranje na avtobusnem postajališču in ne na avtobusni postaji, zato "odlok v teh ureditvah ne ureja območja, ki bi bilo že urejeno v zakonu oziroma ne določa različne sankcije za enako kršitev, ki je določena v zakonu“.

Zakon o varnosti cestnega prometa ureja pravila in pogoje za udeležbo v cestnem prometu, ne pa tudi pravila in pogoje za udeležbo v parkih in na zelenicah, zato je ministrstvo mnenja, da odlok tudi v tem delu ni v nasprotju z zakonom.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne.me.basat
25. 02. 2010 22.58
he he, ta je pa močna. prestolnica države da se državljanov ne tiče? da se tiče samo ljubljančanov? ko je vendar vsa ljubljana zgrajena in financirana iz proračuna... pa ne mestnega, da ne bo pomote! in če hoče nekdo, ki bi rad bil v kratkem predsednik naše domovine sLOVEnije ta pritepenec, srb, v naši prestolnici zidat đamije in svojevoljno uvajat drakonske kazni za parkiranje, namesto da bi zgradil parkirišča... pa kazni niso samo za ljubljančane, a ne? tud jaz bom dobil obvestilo redarstva, če bom parkiral, kjer bom pač lahko. tako da, dragi komunisti, zagovorniki srpskih okupatorjev in samodržcev - malo pazite, kako pravico komu dajete.
Jullia
25. 02. 2010 15.27
kaj naj potem recemo za Kranjsko mestno obcino, ki ti zaracuna kr 160 eu !!
modro1
25. 02. 2010 15.03
Stadion gradi pai nepretrgoma 24 ur, da bi le ujel rok otvoritve, pred začetkom lokalnih volitev, kjer bo prav gotovo poskrbel za lastno propagando in dal neumnim slovenceljnem kruha in iger, da ga bodo spet volili in pozabili na vse kar se je in se še bo dogajalo....
vrtnar1198
25. 02. 2010 14.52
zakaj mi brišeš komentarje!!!! Saj je res da za jankoviča in njegove ne veljajo kazni!!!!!!!
dzek.the.ripper
25. 02. 2010 14.30
Na plano z predlogi o "ustrezni strokovni definiciji bankine". Govori se, da izžrebanec prejme počitnice (menda za dve osebi) v Beogradu. Priporočam, da s predlogi pohitite, saj bodo posredovani na ministrstvo, ker se je ministru PatriCku zataknilo pri petem vprašanju PC igre "lepo je biti milijonar".
Taubi999
25. 02. 2010 14.21
Hja, Zoki Zorane, nimajo vsi urejenega parkinga sredi Ljubljane kot ti. Kdaj boš pa ti kazen plačal?
mare.miami
25. 02. 2010 14.00
Zoki ti si car.Imaš moj glas na volitvag.
prejca
25. 02. 2010 13.40
Pa joj tale Janković in njegovi redarji!!!!! Dolenjska cesta je na Rudniku(kjer je ZJdoma) tako luknasta, da bi lahko tiste svoje podrepne rdearje postavil tja, da bi usmerjal avtomobile okrog lukenj, ne pa da padeš not in si odtrgaš kolo. Pa še v jezik se ugrizneš. Kjer le more krade in prireja zakone po svoje. Pa se mu nobeden ne upa nič reči...
jack669
25. 02. 2010 13.20
Dejmo Zoki. Ne popuščat tej bandi janševistični!
kawboy
25. 02. 2010 13.06
Janković je tako šibak da lahko parkira tik pred mestno občino Ljubljana.
DedekMraz.
25. 02. 2010 12.33
Rajši ne začnem, po kakšnih cestah se vozimo, ker slabše itak ne more biti ali pač. Ampak vseeno trdim, da se prevažamo po lojtri.
Twins
25. 02. 2010 12.29
Ja, ni kej, bo treba znizat kazni pa mal bol se potrudt za parkinge, s tem pa tut njihove cene. Predvidevam da bo zdaj še te zvišal! Kar se tiče pa pristojnosti redarjev in policistov, bi to mogli na vseh občinah obravnavat in ne sam v LJ!
bema1201
25. 02. 2010 12.18
Zoki ima pač dobrega prijatelja Kučana in pač lahko počne kar se mu zazdi. Kdor pa je prijatelj bivšega predsednika in nkdanjega šefa CKZKS pa lahko v naši državi lahko počne vse mogoče lumparije in se mu ne zgodi nič.
ninjagig
25. 02. 2010 12.08
on nebo nikol odgovarju ,, čeprou kr neki na sovjo roko pobera dnar,,, temu se reče IZSILJEVANJE , zakaj pol nebi se MI izsiljevali šibkejše ??
1igma
25. 02. 2010 12.07
volitve se bližajo...uf kako bo še veselo... Ljudje ne nasedat tej bandi... Še naši/vaši pravnuki, vas/nas nebodo mogli razumet za dejanja storjenja v tem mandatu vlade, ko bodo plačevali naše/vaše dolgove, ki jih je ta država v tej vladavini naredila... GROZA OD GROZE.
OvcaR
25. 02. 2010 12.07
To je Pahor, Golobič, Kresal mafija !!! Vrni se Janša ! Vrni se !!!
kadulja
25. 02. 2010 12.04
Kaj je lažje kot pa zadevco dati v presojo ustavnim sodnikom in ti bodo dali Jankoviču merodajen odgovor, da občinski odlok ne more biti nad zakonom, ki ga sprejema država.
Savin?an
25. 02. 2010 11.51
Kaj pa kaznivo dejanje, pridobivanje protipravne koristi ? Kdo bo pa za to odgovarjal.
frnandl
25. 02. 2010 11.41
Še dober,da ima ljubljanković ušesa,drugače bi se režal okrog glave.
motofrik
25. 02. 2010 11.05
Hvala bogu, da ne vozim v Ljubljano. Ja, imate kar vzvišenega šerifa. Ampak, saj bodo volitve, a ne?