Slovenija

Janez Stanovnik: Vsi smo državljani iste vasice

Ljubljana, 27. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob dnevu upora proti okupatorju se je s predsednikom Zveze združenj borcev NOB Janezom Stanovnikom pogovarjala novinarka Ana Jud.

Se počutite kaj bolj varno odkar smo člani zveze Nato?

Janez Stanovnik
Janez Stanovnik FOTO: POP TV

Ne. Kot veste, jaz sem odločno podpiral naše včlanjevanje v Nato in ga še vedno podpiram, ker smatram, da je to bila nujna in pravilna odločitev. Pa ne zato, ker bi bili potem bolj varni, pač pa zato, ker smatram, da je Nato takšna organizacija, v kateri se rešujejo nekateri bistveni problemi današnjega sveta. Če smo suverena dežela in članica ZN, število prebivalcev pa nimamo veliko, lahko kljub temu veliko pomenimo s svojimi argumenti oz. z 'operacijo našega zgornjega nadstropja'.

Se pa ne strinjate, kot ste že večkrat povedali, da naše nebo čuvajo italijanska letala?

To, kar je mene posebno zmotilo, je to, da so Italijani v trenutku, ko so izpodbijali datum mirovne pogodbe in najavili 10. februar kot dan nacionalnega spomina, rekli 'Nato bomo mi', hkrati pa so rekli, da bo enota, ki bo letela nad Slovenijo, vojaška enota Giuseppe Cena, ki je bil fašistični pilot in so ga Američani sestrelili nad Sicilijo. To je tisto, kar je mene užalilo. Če je bilo v preteklosti toliko žalostnih stvari, moramo to nekako pustiti, da skupaj z mojo generacijo odide tam, kamor nam narava kaže. Le tako boste lahko mlajše generacije živele mirno in svobodno.

Kdaj in kakšen naj bi po vašem mnenju spominski dan Primorske?

Kot veste, v tem pogledu obstoje različni predlogi. Jaz sem smatral, da bi bil verjetno najprimernejši datum dan požiga Narodnega doma v Trstu, ker se je takrat vse začelo. Če se ne moremo sporazumeti niti o datumu, potem je moje mnenje najboljše, da je 27. april, ki je dan upora proti okupatorju in spomina na vse to, kar se je težkega in veličastnega zgodilo z nami, priložnost, kjer bi lahko vsak uveljavljal svoje spomine, istočasno pa iz teh spominov pokazal, kaj veličastnega se je iz vsega tega trpljenja zgodilo. Vedeti moramo, da je naš planet tako majhen in zgubljen v vesolju, da je prišel čas, da razumemo, da smo vsi državljani iste male vasice, ki se imenuje planet Zemlja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou